Äggröra – perfekt krämig!

8 april, 2019
skogtillbord-äggröra-april19

Ägg är en råvara som väcker känslor. Tillagningen är omgärdad av experttips. Det finns bestämda åsikter. Såhär ska det vara, punkt! Och nu lägger jag mig i. Här serveras perfekt krämig äggröra. Välkommen in i köket!

Kokt, stekt eller pocherat spelar ingen roll. Vi har verkligen olika favoritsätt att äta och tillaga ägg. Jag har hört riktiga gräl i frågan om den perfekta koktemperaturen. Är det 63 eller 64 grader? Värt en fight för vissa.

Å andra sidan är ägg verkligen det mest okomplicerade. En kastrull, ett ägg, vatten och en spis. Eller en stekpanna, en klick smör och så det där ägget som är som en hel liten näringsbombad rätt i sig. Så fantastiskt enkelt och gott.

Får jag bestämma så är äggröra nära på en kräm. Helt genom varm, men inte alls smulig som den blir när den gått lite för länge utan översyn och omsorg.

Den ska precis som namnet säger röras och resultatet ska vara som en kräm, fantastisk att äta med nyrostat bröd. För att få till den perfekta konsistensen lägger jag till lite grädde och en klick smör på slutet.

Lite salt passar alltid äggrätter, men här är ett hett tips att inte salta förrän precis i slutet av tillagningen. Salt för tidigt kan göra din äggröra vattnig.

Äggröra kan ätas till frukost, lunch eller middag. Eller varför inte till brunch?! Bröd är alltid gott till, liksom nåt salt: rökt lax, löjrom, skinka eller bacon. Gott är också gröna grönsaker. Prova lättkokt eller snabbstekt sparris, spenat eller nässlor. Och såhär går det till:

Äggröra – perfekt krämig

4 personer

  • 1 msk smör
  • 6 ägg
  • ¾ dl grädde
  • 1 – 2 msk smör
  • salt

Gör såhär

  1. Lägg smöret i en kastrull och sätt på värmen. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med grädden. Häll i kastrullen när smöret börjat smälta.
  2. Arbeta på medelvärme och rör i kastrullen med några sekunders mellanrum. En slickepott är perfekt för att komma åt överallt. När äggröran börjar koagulera rör man i smöret och tar den av värmen.
  3. Salta och servera genast.

Är du nyfiken på hur man kokar det perfekta ägget så kika på inlägget vid länken här. Är stekt ägg en favorit så undrar jag om du testat att lägga det på burgare? Inte!? Kolla här. Allt gott hälsar Kat : )

Nässelsmoothie - Vårens kickoff-dryck
Ugnsbakad havregrynsgröt