Bästa tipset – helga den treeniga basen

1 februari, 2016
skogtillbord-sofritto

Gör man valet att äta kött så blir det ju sällan bara kött. I regel serveras det grönsaker i någon form till rätten och ofta innehåller själva kötträtten en hel del grönsaker. Så är det i alla fall hos oss. Och inte äter vi kött alla dagar oftare helt vegetariskt faktiskt.

I många, många maträtter finns en treenighet som man kanske inte direkt tänker på som en enhet, men som i allra högsta grad är det. Det handlar det om kombinationen selleri, lök och morot. Sara Bäckmo skrev för ett par dagar sedan i sin kanonfina blogg Skillnadens trädgård om 8 tips för mer grönsaker i maten. Här kommer ett till!

Ett tips eller nästan en uppmaning om att helga just den där treeniga rotfrukts- och lökkombon. Vi ser den knappt men i vissa länder är man högst medveten om dess storhet och blandningen selleri, lök och morot har självklart uppmärksammats med eget namn. I Italien benämner man den Sofritto och i Frankrike kallas den mirepoix.

skogtillbord-sofritto
Morot, gul lök och selleri. Tre vanliga, nästan simpla och osynliga grönsaker, med enorm potential. Rätt behandlade är de grunden till ett stort antal av våra allra mest älskade rätter. Och bara vi öppnar ögonen kan de säkert få ännu mer utrymme.

Den är basen till många rätter och gör så mycket för smaken att man verkligen i princip kan dubbla mängden i många recept, men det finns ett par knep att känna till för att det ska bli som allra bäst.

Den här kombinationen som alltså består av lika delar morot, gul lök och selleri, blir allra godast om man ger den tid. Lång tid att gona ihop sig på spisen och bli just en enhet. Värmen ska vara låg. Blandningen ska inte ta färg utan bara svettas i olja upp till tjugo minuter eller till och med trettio minuter. I värmen händer det saker med smakerna som förenar sig och blir mustigt, söta.

Ett annat tips är att även om det alltid ska vara lika delar av de tre ingredienserna så kan man variera storleken på bitarna. Inte i samma rätt då ska det vara lika, men i olika rätter. I en köttgryta kanske man vill ha större bitar, i en köttfärssås små tärningar och har man små barn kan det bli allra bäst att riva morot, selleri och kanske till och med löken grovt.

Selleri finns i olika varianter och jag tycker att man kan variera sig och använda antingen rotselleri eller blekselleri. Jag gillar till exempel blekselleri bättre till fiskrätter och använder oftast rotselleri till viltkött, men inte alltid. Mitt tips är att prova och hitta egna favoriter.

Ibland är det bästa något som är så vanligt att det blivit osynligt. Den här trion är en sådan förbisedd, men fantastisk sak att uppmärksamma. En sann smakförhöjare i all enkelhet. Och ett sätt att äta mer grönt genom att välja tre vanliga inhemska, lagringsbara grönsaker.

Och vad använder man blandningen till? Tänk efter, ni gör det säkert redan, men såklart kan man göra det ännu mer. Jag har redan varianter på temat i flera rätter här på bloggen fast jag inte varit med så länge och det kommer mer. Redan i morgon kommer min versiom av rätten vi äter mest av i det här landet, pasta med köttfärssås. Mer sofritto i morgon alltså.

Här kan du se några av rätterna jag skrivit om där kombinationen ingår:

Älgkött på Europaturné

Lär känna din grytbit

Vildsvinet – en smaklig fuling

Viltfärspaj to die for

Rådjursgryta ur fryskatastrof

Hur är det med er, hur använder ni de tre smakförbättrarna i maten? Kom gärna med tips!

Kanongod, totaldissad köttfärssås
Kryddsmör blir helgens quick fix