En vild Bookmaker toast

20 februari, 2016
bookmakertoast

De där klassikerna. Maträtter som håller och kommer igen och igen. Rak, enkel och lika aktuell igår som imorgon är en bookmaker toast. Rätt robust mat och alldeles fantastiskt gott. Kändisskapet har riktigt goda skäl!

Men de är inte heliga de där rätterna. Ofta ser man de med en twist av något slag. Originalet har agerat inspiration och så är någon eller flera detaljer nytillskott. Eller så gör man som jag och tror att det är rätt när man faktiskt lagt till en ingrediens av misstag.

I min värld har en bookmaker ett par skivor knaprigt bacon i botten men så är det inte alls. Vet inte hur jag fick till dem men nu är de där och så får det vara. Jag behåller mitt bacon. Och så gör jag den på vilt förstås, fast biff av nöt är som det ska om man är rättrogen. Idag kör jag på innanlår från rådjur, men som vanligt, det går lika bra med ett tamare köttval.

Ingredienserna är inte märkvärdiga. Enkla saker och som alltid, särskilt när krusidullerna saknas handlar det om detaljer. Det är de små sakerna som gör hela skillnaden. Skillnaden mellan helt ok och alldeles fantastiskt.

bookmakertoast
En världskänd klassiker som jag alltid har gjort fel. Något bacon finns inte med i originalet, men här kör vi på det. Eller inte, man bestämmer själv. Och köttet jag använder är förstås vilt. Men annat kött går också bra och resten av ingredienserna är i alla fall som de ska. Smörstekt bröd, sallat, senapsstinn majonnäs , pepparrot och äggula.

Det verkar kanske som ingenting, men betyder allt. Ta en sådan enkelt sak som att smörsteka en bit bröd. Är väl bara att lägga i pannan kan man tycka, men testa det här och känn skillnaden.

Välj till att börja med ett riktigt bra bröd. Smält smör tillsammans med lite olja och pensla brödskivan innan den hamnar i pannan. Vips har man en krasig, gyllne yta med fin smak och inte en smörgås indränkt i fett.

Den som orkar göra majonnäs själv, fine det kommer märkas. Här finns ett inlägg med ett superenkelt majonnäsrecept. Med en stavmixer är det klart på några sekunder. Och sådär fortsätter det med den ena ingrediensen efter den andra. Ju större omsorg desto bättre. Det gäller att hitta köttets perfekta innertemperatur och att färskriva pepparroten.

Lite pekpinnigt, jag vet, men jag lovar att det blir så mycket bättre! Och egentligen är den extra insatsen inte särskilt mycket större. Läs receptet och för den som vill se det hela live finns en 15-sekundersfilm på mitt Instagram.  Kolla här!

Bookmaker toast 4 personer

 • 150 g kött per person, biff, ytterfilé eller innanlår av vilt- eller nötkött
 • 2 dl majonnäs, gärna egengjord
 • 2 msk skånsk senap
 • färsk pepparrot
 • 8 skivor bacon, kan uteslutas
 • 4 skivor bröd, gärna surdeg
 • 4 äggulor
 • sallat
 1. Salta och stek köttet som du vill ha det. Jag tycker att en innertemperatur på 57 grader är perfekt. Köttet känns tillagat men är fortfarande saftigt. Tillagar du en större köttbit som en bit innanlår blir det bäst att först salta och steka köttet runtom. När ytan är fin sätter man in köttet i ugnen på låg värme, 125 grader. Sätt en stektermometer mitt i den tjockaste delen och håll lite koll på temperaturen.
 2. Gör majonnäsen, eller använd färdig och blanda med senapen. Riv pepparrot, ett par matskedar per person.
 3. Stek baconet så att det får färg och blir knaprigt. Pensla brödskivorna med fett. Stek de till fin färg i panna. Separera gulorna från äggen.
 4. Och så var det dags att lägga ihop mackan. Starta med att bre senapskrämen på brödet. Dags för sallat och bacon. Lägg sedan på köttet skuret i tunna skivor. En hög med pepparrot och så äggulan on top. Ät och njut!

Säkert har ni flera klassiska rätter på er repertoar. Är ni originalet trogna, eller har ni lagt till en personlig touch? Har det kanske slunkit in någon extra ingrediens?

Blåbärsscones - en usel bagares revansch
Makalöst god västerbottenkräm