Grönt, örtigt brödsmul till mycket

11 maj, 2018
skogtillbord-örtsmul-maj18

Grönt så att man får kisa. Så ska det vara. Försommarfärgen jag längtat mig galen efter och nu får den dominera matbordet. Gröna såser och illande grönt, örtigt brödsmul att servera till en hel rad olika rätter. Välkommen in i köket!

En efter en sticker de upp. Lottens alla örter: persilja, gräslök, citrontimjan, dill och dragon. Alla potenta smaksättare. Fint skurna eller mixade i såser och här kommer en variant värd att testa.

Ibland vill jag ge det örtigt gröna en extra skjuts. En touch av vitlök, ett chilisting, en citrondoft och då är en eller ett par skivor bröd ett bra sällskap. Det blir en bättre struktur när örterna fördelas i ett behändigt smul som är lätt strö ut. Snyggt dessutom.

Jag använder det till en hel mängd olika rätter. Till ugnsrostade grönsaker, till grillat, till salladen, över det grillade köttet eller på nystekt fisk.

skogtillbord-örtsmul-maj18
Illande grönt och ljuvligt doftande. Ett örtigt, brödsmul att strö över grönsaker, kött eller fisk.

Grunden jag oftast kör på är ett par skivor gott surdegsbröd. Dagsgammalt gör ingenting, tvärtom.  Brödet åker i min lilla mixer med smaksättningen jag valt. Till exempel:

Brödsmul – några förslag

  • Persilja, vitlök, peppar och salt
  • Dill, gräslök, citroncest och salt
  • Timjan, rosmarin, enbär, vitlök, svartpeppar och salt
  • Persilja, chili, citroncest, vitlöksblast och salt
  • Dragon, persilja, gräslök, citroncest och salt

Och sådär kan man hålla på, det finns ingen hejd. Bara att blanda och mixa. Smaka av, lägga till, mixa och strö. Enkelt och effektivt för att förhöja smakerna. Och mängderna? Jag säger, prova dig fram. Jag utgår från ett par skivor bröd och lägger till motsvarande en knippa örter för att få 1-2 dl smulor.

Den som ytterligare vill förstärka smaken och strukturen rostar brödet innan det mixas.

Det finns många exempel på knallgröna smaksättare som kan förgylla försommarmaten. Receptet på den vackert gröna såsen Green Goddess hittar du här.

skogtillbord-greengodess-maj18
Mer grön smaksättning till försommarmaten. Green Goddess-dressing. Såsen som snart springer ikapp Caesardressingen.

Allt gott hälsar Kat : )

Vaniljvisp till paj och bär
Green goddess - sommarens favoritsås