Tunn köttfärspizza – fyll, rulla ihop och njut

6 april, 2016
viltfärspizza

Tillbaka igen i mitt älsklingskoncept. Eller ett av dem: god mat på, i eller mellan nybakt bröd. Det är helt enkelt bara så bra. Här kommer en variant på en rätt från mellanöstern. Enkel köttfärsblandning på riktigt tunnkavlat deg. Efter en snabb vända i het ugn tar man ut, fyller och rullar ihop. Genialt och riktigt gott.

Man skulle kunna tänka sig en hel mängd olika trevligheter att fylla i brödet. Jag picklade några betor, en morot och lite lök. Dessutom en klick sval, tjock yoghurt till och gröna blad. Simple as that.

köttfärspizza, galleri
Riktigt tunnkavlad för att pizzan ska gå att fylla och rulla. Sallad och picklat blir det till.

Egentligen ska man undvika att tipsa om det som är oprövat, men i alla fall. För den vetgirigt experimentlystna. Jag har alltid fräst färsen innan jag lagt den på degen, men häromdagen stod jag i mitt köksfönster och kikade ner mina på nyinflyttade syriska grannar som kört igång grillen på innergården. De bredde färsen rå direkt på degen och gräddade sedan bröden på grillen. Det gick i en rasande fart.

Jag sprang ner för att fråga men de hade hunnit in. Nästa gång vi träffas ska jag med teckenspråk försöka återskapa deras recept. Ett vardagligt integrationsprojekt i miniformat. Jag vet att den här rätten finns i ett antal varianter med ursprung i mellanöstern och att grunden alltid är färs på tunn brödbotten.

Lite forskning på nätet visar också att rå färs direkt på är lika vanligt som fräst. Jag ska testa. Till dess presenteras här en med fräst färs. Här kommer också picklat tillbehör som går helt utanför originalet. Men här tycker jag att man kan vara vidlyftig. Grunden är så ren i sina smaker, enkel färs och nybakat bröd. Det passar till mycket. Den som ger sig på att testa något spännande tillbehör får gärna dela med sig i en kommentar. Vi vill så gärna veta.

Och här har ni min variant.

Tunn köttfärspizza 6-8 st

Deg

  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 9 dl vetemjöl, gärna special
  • 1 msk salt

Blandat snabbpickel

  • 3 små betor, jag tog en röd-, en polka, och en gulbeta, för att jag hade
  • 1 morot
  • 1 röd lök
  • ½ dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 ½ dl vatten

Färs

  • 600 g vilt- eller annan färs
  • 1 gul lök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • lite chiliflakes
  • 1 ½ dl ajvar relish
  • sallatsblad
  • 2 dl tjock yoghurt

Gör såhär

  1. Jag gör degen i maskin eftersom den mår bra av att knådas rejält. Börja med vatten och jäst. Kör till jästen löst sig. Blanda vetemjöl och salt innan du häller det i maskinen och kör tio minuter. Låt degen jäsa övertäckt i en bunke till dubbel storlek.
  2. Under tiden picklar du. Skala betor och morot. Skiva och skär i tändsticksstora bitar. Ansa och skiva löken. Blanda lagen: ättika, socker och vatten. Lägg i rotsaker och lök. Jag gjorde en särskild liten skål till de röda betorna eftersom de annars färgar de andra. Men det är överkurs, smaken blir densamma om man blandar allt. Ställ kallt.
  3. Häll upp den jästa degen på bakbord. Dela i 6-8 delar beroende på hur stora du vill ha dina dem. Rulla bullar och låt jäsa täckta ytterligare en stund när du gör färs.
  4. Fräs färsen i panna. Hacka löken fint och tillsätt den tillsammans med pressad eller riven vitlök och tomatpuré. Tillsätt salt och lite chiliflakes.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut ytterst tunna skapligt runda degplattor. Bred ett tunt lager ajvar relish på varje och fördela färsen över. Grädda på bakplåtspapper ca 6 min. Bröden ska bli färdiga men inte knaprigt hårda.
  6. Servera de tunna bröden med en liten driva av picklet , en klick tjock yoghurt och sallatsblad. Rulla ihop och ät ungefär som en kebab eller sätt dig ner med kniv och gaffel. Gott är det hursomhelst.
Kladdig kaka i miniportion
Kirskål i pastan - en ogrässuccé