Ugnsrostad färskpotatis

9 juni, 2017
rostadfarskpotatis-juni17

På lotten är min tidigaste sort full med knoppar.  Egen potatis till midsommar är nog alldeles sant.  Men än så länge äter vi av skånes skördar och de första, heliga knölarna som serverades med bara smör varieras nu. Har ni provat ugnsrostad färskpotatis? En skymf? Åh, nej inte alls. Välkommen in i köket!

Om någon frågar mig om favoritmat så är svaret, färskpotatis. Den första. Den med smörklicken, ni vet. Den är liksom starskottet för så mycket. För egna skördar, för uteköket, för sommarlov, för bad, värme och en massa annat.  Ett sommartecken helt enkelt.

Jag väntar på min oprövade sort, Orla som ska vara en friskus och förhoppningsvis en delikatess. Tills jag själv sätter grepen i jorden levererar Skåne av sina skördar.  Vi har avancerat från bara kokt med smör och nu serveras ugnsrostad färskpotatis. En delikatess ni inte ska missa.

rostadfarskpotatis-juni17
Nej, det är alls inget slöseri utan tvärtom en utmärkt idé att ugnsrosta färskpotatis. Vi växlar mellan koktmed smör och gyllenbrynt rostad- Kan inte få nog!

Enkelt och vansinnigt gott. Den passar att äta till allt och vi har den ofta som huvudrätt med något enkelt sovel som tillbehör istället för tvärtom.

Vanligt är att den blir ingrediens i en sorts ljummen potatissallad. Och då kan det till exempelse ut såhär:

Ugnsrostad färskpotatis

  • Färskpotatis, ca 1 kg till 4 pers
  • Knipplök
  • Sparris
  • Sallat, olika sorter och färger
  • Färska örter

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrapa eller skrubba färskpotatisen. Halvera eller behåll hela beroende på storlek. Ansa lökarna och dela om de är stora.
  2. Lägg potatisen och löken på en plåt. Ringla olja över och salta. Skjuts in i ugnen.
  3. Vänd sparrisarna i lite olja och lägg in dem efter 10 minuter. Efter ytterligare 10 minuter är det klart.  Ta ut .
  4. Lägg ut sallat i ett stort fat.  Lägg på den något avsvalnade potatisrosten. Finskuren gräslök eller lökblast blir också gott Plocka örter över och häll över en dressing om du vill. Servera annars direkt som de är.
  5. Till detta räcker det med något enkelt. Lite fetaost i bitar. Stekt halloumi. Lufttorkad skinka. Eller varför inte bara några stekta eller kokta ägg. Gott!

Vill du ha en variant av potatissallad så hittar du det vid inlägget här.

Välkommen med en kommentar om hur du bjuder den tidiga potatisen. Hälsar Kat : )

Granskottsmajonnäs - skog på tallriken
Salt och olja - gott av granskott