Vild och vacker sallad

8 maj, 2016
vild sallad

En av året allra bästa middagar. Och alla sitter och petar i maten. Studerar noga, smakar först lite, så en större bit. Det är ett smackande och en flod av kommentarer: ”Mmm, sött! Som honung!”, ” Testa ihop med den här lilla sura. ”, ”Och här då…vitlökssmak.!”, ”Och den här. Wow, superbesk. Hela tungan krullar sig! ” Vad vi åt? Följ med in så får ni se.

Idag serveras naturskördat smågodis i salladsform. En vild sallad helt enkelt gjord på tretton olika sorters växter, blad, blommor och frön. Vild och alldeles vansinnigt vacker. Hela våren på en tallrik faktiskt.

Och det är en ren fröjd att ge sig ut för att plocka. Spännande, man får leta och memorera var olika saker växer och var det är troligast att de kommer upp först. För det är de allra första uppstickarna man vill ha.

vildsallad, galleri
Så mycket mer än man kan ana av det vildväxande är ätligt. Och gott! I galleriet syns längst upp till vänster ätliga blommor, blad och frö från olika träd. Överst till höger en samling ätliga blommor till salladen. Nere på vänster sida spansk körvel, ett smakligt blad som man inte ska förväxla med annat. Och till sist en blandad försommarsallad med 13 olika sorters vilda, ätliga vilda växter.

De första är de bästa

Vilda växter är vilda. Odlat är förädlat och det märks. De vilda bladen är lite grövre, lite strävare. Därför är det viktigt att vara snabb och plocka dem riktigt späda. Vissa låter jag knappt ens veckla ut sina blad. Så fort de visar sig är jag där och samlar in. Det gäller till exempel kirskål. Ett trick för att alltid ha späda blad av kirskål är att köra över dem med gräsklipparen. Genast är en ny matta fina blad på gång. Och samma metod funkar på nässlor.

Sött, surt och beskt

Det är mycket smak i vilda växter. Många är bittra, men dem är jag varsam med. Några små, spädisar får hänga med av till exempel maskros. De ska inte hunnit flika sina blad innan jag plockar.

Söta smaker kommer med blommorna, lönnblommorna är fylla med nektar och små smaksensationer. Det sura finns exempelvis i harsyra. Och jag har hört att det finns salta växter alldeles strandnära, vid havet. Jag har inte testat själv, men Strandmålla lär vara en.

Och så har vi de lökiga: gräslök, ramslök och löktrav. Gott att strimla fint och användbara till mycket.

Inte alla på en och samma gång

Jag gick verkligen in för uppgiften i mitt samlande. Men det är väl gott nog om man hittar en växt, eller två till salladen. Några violer på toppen eller en näve harsyra. Kirskål finns ju överallt så det går ju snabbt att fixa. Jag gillar tanken på att åtminstone en liten del av maten är alldeles vild.

Dessutom kan det rent smakmässigt vara en bra idé att faktiskt blanda med odlat grönt. Det vilda är som sagt lite tuffare i sin attityd mot smaklökarna.

Förväxla inte

Plocka aldrig något du är osäker på. Det finns riktigt giftiga växter. Du ska vara helt säker och ibland handlar det om att använda rätt sinne för att avgöra vad det är för växt. Det finns en liten förväxlingsrisk till exempel mellan ramslök och den giftiga liljekonvaljen. Men gnid ett blad mellan fingrarna och lukta så får du genast svar. Ramslöken doftar starkt av lök.

Spansk körvel kan också vara lite klurig eftersom den liknar till exempel växten hundkäk, och flera andra så kallat flockblommiga växter. Men det är lätt att avgöra med näsan, gnugga ett blad och känner du en doft av anis eller lakrits är du på rätt spår.

Rätt växtplats

Plocka inte växter för att äta nära en väg, en gödselstack eller andra ställen där det kan finnas föroreningar av olika slag. Och skörda varsamt.

Vi har den alldeles fantastiska förmånen att kunna plocka fritt i princip var som helst. En ansvarssak. Ta bara lite grann, och gör det försiktigt utan att lämna spår eller förstöra.

I salladsskålen

Jag serverar min vilda sallad utan för mycket till. Inga kryddor eller dressingar. Låt växterna smaka det de gör. Det är en spännande resa att verkligen prova sina smaklökar. Men jag ställer i alla fall fram en liten kanna med god, mild olivolja ock flingsalt som var och en kan använda efter egen lust och smak.

vildsalld, blommor
Skogsviol, harsyra, blåbärsblomma och ramslök. Skönheter som hittat vägen rån skogen till bordet och rakt ner i salladsskålen.

 

Vild och vacker sallad, här är plocklistan

Lindblad: De allra spädaste bladen är milda och en bra salladsbas att blanda med andra odlade blad.

Almfrö: De gröna fröna som kommer som små klasar innan löven spricker. Säsongen är kort och sträcker sig bara över någon vecka.

Lönnblommor: Limegröna eller brunröda beroende på sort. Blomman kommer innan löven spricker ut.

Björklöv: Ta bara de yttepyttesmå som fortfarande är klibbiga. Det räcker med en liten handfull för att sätta mycket smak. Väntar man för länge blir bladen grova och rätt beska.

Skogsviol: Bara de vackra små ljuslila blommorna får följa med i salladen.

Kärleksört: Bladen är milda, tjocka och köttiga. Stjälken äter vi inte.

Harsyra: Både blomma och blad är syrliga och verkligen mycket goda.

Ramslök: Det går fint att använda både blomma och blad som har en tydlig smak av gräsig vitlök.

Löktrav: De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak.

Blåbärsblomma: Små, rosa och sockersöta. Plocka inte för många eftersom det är blåbär to be.

Kirskål: ta bladen innan de vecklat ut sig. Riktigt späda och fortfarande glansiga är de bäst. Jag tar bort den lite grova stjälken.

Maskros: Miniblad är godast och inte för många åt gången eftersom de har en tydlig beska.

Spansk körvel: Späda är godast och jag plockar ner dem i små bitar innan de serveras.

Vill du veta mer om hur man kan använda vilda växter i maten så kan du kika på inläggen här. Klicka på den blå texten så hamnar du rätt.

Färskost med ramslök

Salsa verde med bland annat ramslök och kirskål

Pesto på ramslök

Brynt örtsmör till sparris

Ogräspaj

Kryddsmör på ramslök

Kanderade violer

Pasta med kirskål

Nässelsoppa

Jag vill så gärna veta hur ni gör. Äter ni växter hämtade i naturen eller känns det helt främmande?  Ta chansen och delta med en fråga, ett tips eller en  idé. Möjligheten att vara med och få svar eller respons direkt finns om du lämnar en kommentar. Gör jättegärna det!  Hälsar Kat : )

Pigga primörer till pastan
Grillade primörer i grön salsa till viltköttet