{"id":1235,"date":"2016-05-27T18:01:09","date_gmt":"2016-05-27T16:01:09","guid":{"rendered":"http:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/?p=1235"},"modified":"2017-11-10T12:42:52","modified_gmt":"2017-11-10T11:42:52","slug":"mer-buffeakut-skogskryddat-filefat","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/mer-buffeakut-skogskryddat-filefat\/","title":{"rendered":"Mer buff\u00e9akut – Skogskryddat fil\u00e9fat"},"content":{"rendered":"

Mer buff\u00e9! Och nu k\u00f6r vi med k\u00f6ttfokus. Det blir tunnskivad fil\u00e9 som tillagas och placeras i \u00f6rtkryddad saltlag. Supersaftigt resultat som brukar g\u00f6ra buff\u00e9succ\u00e9. Dessutom kryddar jag med inslag som kommer starta sp\u00e4nnande samtal. Vad tror ni om granskottsolja och skogsviol p\u00e5 fatet!<\/strong><\/p>\n

Jag anv\u00e4nder vildsvinsfil\u00e9 till mitt fat, men fl\u00e4skfil\u00e9 g\u00e5r lika bra. Tv\u00e4rtemot vad m\u00e5nga tror s\u00e5 skiljer de sig inte j\u00e4ttemycket \u00e5t. Vildsvin \u00e4r faktiskt inte s\u00e4rskilt vilt i smaken alls. Det \u00e4r ett saftigt k\u00f6tt med mild, fin smak. M\u00f6rkare \u00e4n tamgris, men utan det vildas tydliga karakt\u00e4r. Ett r\u00e4tt neutralt k\u00f6tt faktiskt.<\/p>\n

Det h\u00e4r \u00e4r ett till\u00e5tande recept och jag kan t\u00e4nka mig att annat k\u00f6tt som \u00e4lg, och dov- eller kronvilt fungerar bra. S\u00e4kert ocks\u00e5 n\u00f6t eller kalv.<\/p>\n

K\u00f6ttet blir smakrikt och riktigt saftigt av att det f\u00e5r ligga i en \u00f6rtkryddad saltlag efter tillagningen. Som en tj\u00e4lkn\u00f6l fast utan tj\u00e4len. Jag g\u00f6r en lag med relativt l\u00e5g salthalt, vilket betyder att h\u00e5llbarheten inte \u00f6kar som den annars g\u00f6r n\u00e4r man rimsaltar. K\u00f6ttet kan tillagas dagen innan buff\u00e9n, men helst inte tidigare.<\/p>\n

Just nu i dagarna g\u00e5r buff\u00e9erna p\u00e5 h\u00f6gvarv. Och ofta betyder det m\u00f6ten mellan m\u00e4nniskor som kanske inte tr\u00e4ffas s\u00e5 ofta annars. D\u00e5 kan maten bli en fenomenal samtalsing\u00e5ng.<\/p>\n

Och det \u00e4r en av mina id\u00e9er med det h\u00e4r receptet. Buff\u00e9maten ska vara fantastiskt god, men ocks\u00e5 fungera som samtalsstartare. G\u00e4sterna g\u00e5r runt bordet med sina tallrikar och l\u00e4ser de handskrivna lapparna som talar om vad som ligger p\u00e5 fatet. D\u00e4r har man chansen att s\u00e4tta ig\u00e5ng ett samtal.<\/p>\n

T\u00e4nk er ett m\u00f6te \u00f6ver lappen \u201d Marinerad vildsvnsfil\u00e9 med granskottsolja, harsyra och skogsviol\u201d! Klart att det blir prat. Och det spelar ingen roll om k\u00f6ttet inte \u00e4r vilt. Det blir en vild k\u00e4nsla av tillbeh\u00f6ren.<\/p>\n

\"vildsvinsfil\u00e9,<\/a>
Olja p\u00e5 sp\u00e4da granskott och skogsblommor f\u00e5r krydda fil\u00e9n, inte minst f\u00f6r att s\u00e4tta ig\u00e5ng sp\u00e4nnande samtal.<\/figcaption><\/figure>\n

De vilda v\u00e4xterna kan varieras. Vad som finns tillg\u00e4ngligt att plocka varierar \u00f6ver landet, men exakt vilka v\u00e4xter man v\u00e4ljer spelar inte s\u00e5 stor roll just i det h\u00e4r sammanhanget. Men sj\u00e4lvklart m\u00e5ste de vara \u00e4tliga. Kolla det noga och l\u00e4gg aldrig o\u00e4tliga v\u00e4xter p\u00e5 faten bara f\u00f6r att de \u00e4r fina att titta p\u00e5.<\/p>\n

Jag valde bland annat harsyra, skogsviol och h\u00e4ckvicer till mitt fat. Hos harsyran \u00e4r det b\u00e5de blad och blomma vi vill \u00e5t men de andra f\u00e5r bara bidra med sj\u00e4lva blomman. Granskottsoljan \u00e4r mycket l\u00e4tt att g\u00f6ra men det \u00e4r viktigt att veta att det inte ing\u00e5r i allemansr\u00e4tten att plocka granskott. Fr\u00e5ga mark\u00e4garen. Det beh\u00f6vs inga m\u00e4ngder av de sp\u00e4da gr\u00f6na skotten. En handfull \u00e4r tillr\u00e4ckligt.<\/p>\n

\"vildsalld,<\/a>
Skogsviol, harsyra, bl\u00e5b\u00e4rsblomma och ramsl\u00f6k. Sk\u00f6nheter fsom hittat v\u00e4gen fr\u00e5n skogen till bordet och upp p\u00e5 buff\u00e9n.<\/figcaption><\/figure>\n

Och s\u00e5 \u00e4r det det d\u00e4r med m\u00e4ngden k\u00f6tt. Hur mycket g\u00e5r det egentligen \u00e5t? St\u00e5r det 3 eller flera r\u00e4tter p\u00e5 bordet s\u00e5 brukar man r\u00e4kna med ungef\u00e4r 50 g per person. Men sedan beror det alltid p\u00e5 hur s\u00e4llskapet ser ut. Handlar det om en studentklass med idrottsinriktning eller en avslutning p\u00e5 seniorernas filmklubb. Ja, ni fattar, men ha 50 g som ett medelm\u00e5tt.<\/p>\n

Inget att v\u00e4nta p\u00e5 nu k\u00f6r vi!<\/p>\n

Skogskryddat fil\u00e9fat (P\u00e5 en buff\u00e9 f\u00f6r ca 15 pers)<\/h2>\n