{"id":1235,"date":"2016-05-27T18:01:09","date_gmt":"2016-05-27T16:01:09","guid":{"rendered":"http:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/?p=1235"},"modified":"2017-11-10T12:42:52","modified_gmt":"2017-11-10T11:42:52","slug":"mer-buffeakut-skogskryddat-filefat","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/mer-buffeakut-skogskryddat-filefat\/","title":{"rendered":"Mer buff\u00e9akut – Skogskryddat fil\u00e9fat"},"content":{"rendered":"
Mer buff\u00e9! Och nu k\u00f6r vi med k\u00f6ttfokus. Det blir tunnskivad fil\u00e9 som tillagas och placeras i \u00f6rtkryddad saltlag. Supersaftigt resultat som brukar g\u00f6ra buff\u00e9succ\u00e9. Dessutom kryddar jag med inslag som kommer starta sp\u00e4nnande samtal. Vad tror ni om granskottsolja och skogsviol p\u00e5 fatet!<\/strong><\/p>\n Jag anv\u00e4nder vildsvinsfil\u00e9 till mitt fat, men fl\u00e4skfil\u00e9 g\u00e5r lika bra. Tv\u00e4rtemot vad m\u00e5nga tror s\u00e5 skiljer de sig inte j\u00e4ttemycket \u00e5t. Vildsvin \u00e4r faktiskt inte s\u00e4rskilt vilt i smaken alls. Det \u00e4r ett saftigt k\u00f6tt med mild, fin smak. M\u00f6rkare \u00e4n tamgris, men utan det vildas tydliga karakt\u00e4r. Ett r\u00e4tt neutralt k\u00f6tt faktiskt.<\/p>\n Det h\u00e4r \u00e4r ett till\u00e5tande recept och jag kan t\u00e4nka mig att annat k\u00f6tt som \u00e4lg, och dov- eller kronvilt fungerar bra. S\u00e4kert ocks\u00e5 n\u00f6t eller kalv.<\/p>\n K\u00f6ttet blir smakrikt och riktigt saftigt av att det f\u00e5r ligga i en \u00f6rtkryddad saltlag efter tillagningen. Som en tj\u00e4lkn\u00f6l fast utan tj\u00e4len. Jag g\u00f6r en lag med relativt l\u00e5g salthalt, vilket betyder att h\u00e5llbarheten inte \u00f6kar som den annars g\u00f6r n\u00e4r man rimsaltar. K\u00f6ttet kan tillagas dagen innan buff\u00e9n, men helst inte tidigare.<\/p>\n Just nu i dagarna g\u00e5r buff\u00e9erna p\u00e5 h\u00f6gvarv. Och ofta betyder det m\u00f6ten mellan m\u00e4nniskor som kanske inte tr\u00e4ffas s\u00e5 ofta annars. D\u00e5 kan maten bli en fenomenal samtalsing\u00e5ng.<\/p>\n Och det \u00e4r en av mina id\u00e9er med det h\u00e4r receptet. Buff\u00e9maten ska vara fantastiskt god, men ocks\u00e5 fungera som samtalsstartare. G\u00e4sterna g\u00e5r runt bordet med sina tallrikar och l\u00e4ser de handskrivna lapparna som talar om vad som ligger p\u00e5 fatet. D\u00e4r har man chansen att s\u00e4tta ig\u00e5ng ett samtal.<\/p>\n T\u00e4nk er ett m\u00f6te \u00f6ver lappen \u201d Marinerad vildsvnsfil\u00e9 med granskottsolja, harsyra och skogsviol\u201d! Klart att det blir prat. Och det spelar ingen roll om k\u00f6ttet inte \u00e4r vilt. Det blir en vild k\u00e4nsla av tillbeh\u00f6ren.<\/p>\n