{"id":804,"date":"2016-03-13T06:30:28","date_gmt":"2016-03-13T05:30:28","guid":{"rendered":"http:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/?p=804"},"modified":"2016-03-12T21:26:32","modified_gmt":"2016-03-12T20:26:32","slug":"pasksnitt","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/pasksnitt\/","title":{"rendered":"P\u00e5sksnitt – sm\u00e5godis p\u00e5 buff\u00e9n"},"content":{"rendered":"

Vad h\u00e4nde?! Det \u00e4r min \u00e5terkommande p\u00e5skk\u00e4nsla. Som att vakna upp. Gnugga sig i \u00f6gonen och uppt\u00e4cka att det faktiskt blev v\u00e5r. I \u00e5r ocks\u00e5. Och det ska banne mig firas! Nu blir det p\u00e5sk p\u00e5 bloggen hela veckan. I startgropen st\u00e5r ett g\u00e4ng sm\u00e5godis. Och h\u00e4r handlar det om buff\u00e9snask. Litet, r\u00f6kt, saltat och torkat p\u00e5 minimacka. F\u00f6lj med f\u00e5r ni se.<\/strong><\/p>\n

Jag \u00e4r en r\u00e4tt rej\u00e4l typ. Gillar att ta i. \u00c4r definitivt inte r\u00e4dd att bli skitig om fingrarna. Jag rensar fisk och styckar k\u00f6tt. Inga problem. Men p\u00e5sken triggar andra sidor hos mig. P\u00e5sk \u00e4r finlir. Tiden f\u00f6r de sm\u00e5 \u00f6rterna. Jag sprinklar kryddkrasse och sk\u00f6ra dillvippor vart jag \u00e4n g\u00e5r. \u00c4lskar det d\u00e4r gr\u00f6ngr\u00f6na och sm\u00e5ttiga som pekar mot ljus och v\u00e4rme. P\u00e5sken \u00e4r liksom skir och lovande.<\/p>\n

Allt det gamla, f\u00f6rra \u00e5rets sk\u00f6rdar, b\u00f6rjar ta slut, nu ska det sista ut och de d\u00e4r yttepyttiga gr\u00f6na sm\u00e5 sakerna sl\u00e4ppas fram. Och f\u00f6r alla som \u00e4r intresserade av att sk\u00f6rda i naturen kan jag meddela att det b\u00f6rjar bli dags.<\/p>\n

Jag f\u00e5r sm\u00e5 pling i mailen fr\u00e5n projektgruppen \u201dDags att plocka”<\/a>. De har koll och levererar plocktips till den som \u00e4r intresserad av att ge sig ut i skog och mark f\u00f6r att h\u00e4mta hem. Eftersom de \u00e4r stationerade i sk\u00e5ne ligger de f\u00f6re de flesta av oss andra. Men vad g\u00f6r det? D\u00e5 kan man ju vara beredd, och dessutom \u00e4r det underbart att veta att det faktiskt \u00e4r dags f\u00f6r plockturer inte alltf\u00f6r l\u00e5ng bort.<\/p>\n

Det har redan annonserats f\u00f6r maskrosblad och tusensk\u00f6na. Och jag lovar \u00e5terkomma s\u00e5 fort jag ser minsta antydan i markerna. Men \u00e4n s\u00e5 l\u00e4nge \u00e4r det f\u00f6nsterbr\u00e4dan som g\u00e4ller som odlingsb\u00e4dd. D\u00e4r v\u00e4ntar nu stora m\u00e4ngder sm\u00e5ttigt p\u00e5skgr\u00f6nt p\u00e5 sk\u00f6rd.<\/p>\n

Vi startar upp p\u00e5sken med lite av det b\u00e4sta naturen bjuder. Lax, och idag k\u00f6r vi p\u00e5 varmr\u00f6kt. Dessutom blir det torkat \u00e4lgk\u00f6tt och lite l\u00f6jrom. Jag g\u00f6r sm\u00e5 mackor som kan serveras p\u00e5 en buff\u00e9 eller kanske till n\u00e5got att dricka f\u00f6re maten. Vi kallar dem p\u00e5sksnitt 1 och p\u00e5sksnitt 2.<\/p>\n

\"P\u00e5sk<\/a>
Sm\u00e5godis till p\u00e5skbordet. R\u00f6kt fisk, l\u00f6jrom och torkat \u00e4lgk\u00f6tt. Den skogs- och natursk\u00f6rdade delen av p\u00e5skbuff\u00e9n.<\/figcaption><\/figure>\n

Och s\u00e5h\u00e4r g\u00f6r man:<\/p>\n

P\u00e5sksnitt 1 (10 st sm\u00e5)<\/h2>\n