{"id":9529,"date":"2022-02-18T06:30:48","date_gmt":"2022-02-18T05:30:48","guid":{"rendered":"https:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/?p=9529"},"modified":"2022-02-08T16:51:35","modified_gmt":"2022-02-08T15:51:35","slug":"vegetarisk-lyxmiddag-heja-vego","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/blogg.land.se\/skog-till-bord\/vegetarisk-lyxmiddag-heja-vego\/","title":{"rendered":"Vegetarisk lyxmiddag – exklusiv omsorg"},"content":{"rendered":"

Vegetarisk lyxmiddag – stekta svartr\u00f6tter, ostdoftande rotselleripur\u00e9, picklat \u00e4pple, svartk\u00e5lschips och brynt n\u00f6tsm\u00f6r. K\u00f6tt n\u00e5gon? Trodde inte det. V\u00e4lkommen in i k\u00f6ket!<\/strong><\/p>\n

Det fanns en tid, f\u00f6r inte s\u00e5 l\u00e4nge sedan, n\u00e4r en vegetarisk m\u00e5ltid kunde avf\u00e4rdas som kaninmat. Det var d\u00e5. Idag ifr\u00e5gas\u00e4tter ingen en vegetarisk lasagne<\/a>, en bolognese baserad p\u00e5 belugalinser eller en chili sin carne<\/a>. Det \u00e4r vardagsmat.<\/p>\n

Lite trassligare \u00e4r det att bjuda p\u00e5 finare r\u00e4tter. En k\u00f6ttbit eller en v\u00e4lstekt laxskiva \u00e4r vi vana vid men en helt vegetarisk lyxmiddag..? Vi kan ju genast skippa id\u00e9n om att lyx kr\u00e4ver extra tjocka pl\u00e5nb\u00f6cker. Svartrot och rotselleri kommer inte att svida i kassan. Det h\u00e4r \u00e4r ist\u00e4llet lyx som bygger p\u00e5 extra omsorg. Mest v\u00e4rt? Jag vet vad jag tycker.<\/p>\n

Jag har n\u00e5gra tips. Det ska vara flera komponenter p\u00e5 tallriken. Ett antal olika strukturer och smaker. T\u00e4nk n\u00e5got kr\u00e4migt, n\u00e5got knaprigt, n\u00e5got frasigt, n\u00e5got rostat och n\u00e5got fr\u00e4scht krispigt. T\u00e4nk syra, s\u00f6tma, s\u00e4lta och umami. Kanske till och med ett uns beska.<\/p>\n

Tallriken ska bjuda \u00f6verraskningar och smaker som bryter mot varandra i harmoni. Visst l\u00e5ter det bra. Momenten kan k\u00e4nnas m\u00e5nga och kr\u00e5ngliga, men jag lovar att inget av det h\u00e4r \u00e4r sv\u00e5rt. Men t\u00e4nk \u00f6ver processen innan s\u00e5 att du timar de olika delarna. Vill du f\u00f6rbereda s\u00e5 g\u00e5r det fint att pickla \u00e4pple och rosta n\u00f6tter i god tid.<\/p>\n

L\u00e5t mig presentera en vegomiddag som platsar vid det festligare middagsbordet. Jag har delat upp ingredienslistan och instruktionerna efter varje del p\u00e5 tallriken. Det ser mycket och sv\u00e5rt ut, men inte alls. Vissa saker tar bara n\u00e5gon minut att fixa.<\/p>\n

Vegetarisk lyxmiddag<\/h2>\n

4 personer<\/p>\n

Picklat \u00e4pple<\/h4>\n