Squashfritters – en vardagssuccé

5 september, 2017
squashfritters

Squash, zuccini eller courgette. Samma grönsak fast på olika språk. Engelska, italienska och franska.  En generös gröda, minst sagt. Av odlaren krävs inte mycket annat än ett lager av bra recept och det här är en klar vardagsfavorit. Det blir frasiga squashfritters. Välkommen in i köket!

Fritters? De kan beskrivas som en matigare variant på plättar eller pannkaka.  De är fluffiga, frasiga och förstärkta med något gott. Någon grönsak, lite lök, kryddor och varför inte lite ost.

Jag är en frittersperiodare. Särskilt frekvent serveras dem när det är squashtid.  Verkligen ett suveränt sätt att ta hand om en grönsak som levererar så stora mängder.  Fritters är snabbfixade och känns som ett bra sockerfritt alternativ till räddningsplankan pannkakan.

Grönsaker är en del av receptet och sylt utgår. Och jag lovar det här är verkligen en barnfavorit. Vi har kört dem genom fem ungar och hela deras bekantskapskrets.  En hit varje gång.

squashfritters-sept17
Fritters på grönsaker är en synnerligen god idé. Mina squashfritters är frasiga och saftiga på en gång. Allra godast att servera heta direkt från pannan.

Jag har testat mig genom olika  sorters ost och flera funkar, men allra bäst blir riven halloumi. Den är tänkt för stekpannan och gör en hel del både för smak och konsistens. Samtidigt som den blir mjuk inuti frittern så ger den en kanonfin stekyta.

Ett succétips är också att inte låta dina fritters vänta på uppläggningsfat. Stek och servera direkt från pannan så att de verkligen fortfarande är heta och frasiga.

Okej, såhär går det till:

Squashfritters

(12 st)

 • 500 gr squash + salt
 • 150 g halloumi
 • 2 ägg
 • 1 ½ dl vetemjöl
 • ½ tsk bakpulver
 • 1 dl mjölk
 • 1 dl finskuren ”grön”lök, purjo eller salladslök
 • 2 msk finhackad persilja

Gör såhär

 1. Riv squashen på järnets grova sida. Strö över ungefär en halv tesked salt.. Saltet är för att squashen ska släppa vätska. Rör om och häll upp rivet i en sil. Ställ åt sidan minst tio minuter.
 2. Riv halloumin grovt och ställ åt sidan.
 3. Blanda som en tjock pannkakssmet av ägg, mjöl, bakpulver och mjölk. Försök få den helt klumpfri.
 4. Krama ur så mycket vätska du kan ur squashen. Använd rena händer eller tryck med en träslev.
 5. Blanda squash, halloumi, lök och persilja i smeten.
 6. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka i smeten.  Gör dem tunna eftersom de puffar upp en del av bakpulvret.  Servera heta med en enkel kall sås eller röra på yoghurttema.

Såsen till ja, recept på en variant med gutka och dill som passar fint hittar du här. Eller varför inte ta tillvara lite rödbetor med recepter på ”såsig” rödbetsröra vid blå länken här.

Väl bekomme! Hälsar Kat : )

DIY - Bind en vacker sensommarbukett
Squashkaka - mandelstinn och glutenfri