Grilla ribs on fourth of july

3 juli, 2017
Kategori:

God loves America, och vem gör inte det? Vi kanske inte älskar Trumph eller de där gubbarna med vita luvor men i övrigt har det kommit väldigt mycket bra från andra sidan atlanten. Mat och dryck till exempel. I morgon är det Amerikas nationaldag vilket vi tycker är en fantastisk ursäkt för att fira lite extra. Och vad passar då bättre än nygrillade ribs med bakad potatis, grillad majskolv och coleslaw. Ribsen skall vara mjälla men ändå ha kvar en viss textur och till bakad potatis gäller det att ha rätt tillbehör. Jag brukar börja med en rejäl klick smör, lite knaperstekt bacon, en näve ost och till sist lite gräddfil på toppen. För att få till ribsen krävs lite framförhållning, fyra timmar i ugnen samt 20 minuter på grillen innan man äter.

grilla03
Lite ekflis ger en god rökig smak.

Du behöver:

Ribs

 • Ribs, ekologiska från en gård nära dig
 • Kryddor, blanda 2 msk Oregano, 2 msk paprikapulver, 2 tsk anchochilli och 1 tsk svartpeppar
 • 5 dl Äppeljuce

Coleslaw

 • Vitkål
 • Fänkål
 • Morot
 • Majonäs
 • Dijonsenap
 • Vitlök
 • Citronsaft
 • Salt och peppar

Bakpotatis

 • Bakpotatis
 • Smör
 • Bacon
 • Riven ost
 • gräddfil

grilla05

Gör så här:

 1. Gnid in ribsen med kryddblandningen. Sätt ugnen på 110 grader.  Lägg köttet i en långpanna, sätt in i ugnen i 2 timmar.
 2. Häll över äppeljuicen så att vätskenivån i långpannan täcker halva ribben. Lägg över aluminiumfolie och låt köttet gå ytterligare två timmar i ugnen.
 3. När det är en halvtimme kvar kan man börja att förbereda potatisen, bakpotatis tar ju en liten stund, jag brukar köra dem 4 minuter i micron och sedan 45 minuter på hög värme i ugnen.
 4. Knaperstek bacon, riv osten och koka majskolvar.
 5. Skiva vitkål, fånkål och morot och knåda dem med knytnäven, pressa vitlök och ha i majonäs, lite dijon, citronsaft, salt och peppar och rör om. Här någonstans är det också lagom att tända grillen.
 6. När ribsen varit i ugnen i totalt fyra timmar är det dags att ta ut dem, höj ugnsvärmen till 200 grader, klä in de micrade potatisarna med aluminiumfolie och lägg in dem. Häll äppeljuicen som varit i ugnen i en kastrull och reducera tills den är lagom kletig.
 7. Pensla äppeljuice-reduktionen på ribsen, grilla i 20 minuter under lock, släng gärna på lite ekflis så man får extra rökig smak. Pensla och vänd var 5 minut så får de en karamelliserad yta. Grilla majskolvarna de sista fem minuterna.
 8. Om du inte redan har öppnat en öl är det hög tid för detta, gärna en amerikan pale ale. Duka fram kött, coleslaw och potatis med tillbehör och hugg in.

grilla01

grilla02

Happy  fourth of july everyone!

Bygg en robot
Flädersaft