Jordärtskockssoppa – himmelskt len och god

29 oktober, 2017
Kategori:

Hoppas ni haft en härlig helg! Efter en vecka som gått i hundranittio har vi haft en lugn helg med massor av god mat. Fritösen har fått gå varm hela helgen lång. Fyller man upp den med olja måste man liksom fritera loss för att inte slösa olja i onödan. Igår kväll åt vi den mest gudomliga middag. Jordärtskockssoppa med jordärtsskockschips och löjromstoast, så ljuvligt gott. Ett hett tips från oss alltså.

jordartskockssoppa02

Jordärtskockssoppa

  • Schalottenlök 1 st
  • Vitlök 2 klyftor
  • Smör
  • Vitt vin 1 dl
  • Jordärtskockor ca 10 st
  • Grädde 2 dl
  • Vatten
  • Salt
  • Färsk timjan
  1. Skala jordärtskockorna.
  2. Hacka schalottenlök och vitlök, bryn i smör i en kastrull.
  3. Häll på 1 dl vitt vin och lite salt.
  4. Lägg jordärtskockorna i kastrullen, fyll på med vatten så det täcker, låt koka tills de är mjuka.
  5. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  6. Häll på 2 dl grädde, låt koka upp och mixa igen så får du ett fint skum.
  7. Toppa med lite timjan och egna chips gjorda på jordärtsskocka.

Chips 

  1. Skiva jordärtskockor tunt.
  2. Fritera i olja 150 grader, i kastrull eller fritös.
  3. Lägg de färdiga chipsen på en tallrik med hushållspapper, då torkar de bra.
  4. Salta lätt.

Vi åt vår soppa tillsammans med en löjromstoast och ett glas krispigt riesling, mums!
Och för att inte slösa på olja som sagt så har vi idag gjort egna munkar. Så gott och så mycket lättare än man kan tro faktiskt.

jordartskockssoppa03

 

Nu vänder vi blad.
Tapeterna är uppe!