Saffransbullar med mandelmassa

30 november, 2017
Kategori:

Saffransbullar med mandelmassa – saftiga, goda och knäckiga! Ett favoritrecept som vi använder varje jul. Perfekt att frysa in och värma i ugnen. På söndag är det äntligen första advent! Vi brukar göra saffransbullar istället för lussekatter. Med mycket mandelmassa, smör och socker blir bullarna både saftiga och knäckiga, med mycket doft av jul!

Saffransbullar

Du behöver:

  • 1 g saffran
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

  • smör, rumsvarmt
  • strösocker
  • mandelmassa

Pensling:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Stöt saffran tillsammans med lite strösocker i en mortel.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölk. Vätskan ska vara fingervarm.
  3. Tillsätt saffran.
  4. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör om så jästen löses.
    Tillsätt resten av vätskan samt socker och salt.
  5. Häll i det mesta av mjölet ca 13 dl. Arbeta degen kraftigt.
  6. Låt jäsa 30 min under fuktig duk.
  7. Knåda degen smidig, använd resten av mjölet om det behövs och dela i fyra bitar, kavla till rektanglar.
  8. Bred på smör, socker och riv på mandelmassa med rivjärn. Snåla inte.
  9. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 min. Sätt på ugnen, 250 grader.
  10. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  11. Grädda mitt i ugnen 6 minuter på 250 grader.
  12. Låt svalna på galler under duk.

saffransbullar01

Hoppas ni alla får en mysig första advent!

Tälj fina fåglar till julgranen
Rawfoodbollar - godaste adventsfikat!