Kåldolmar – så gör man

21 mars, 2018
Kategori:

Kåldolmar, en klassiker som är älskad av både oss och barnen.

En solklar förstaplats på vår lista över husmans-klassiker är kåldolmar, hemmagjorda med kokt potatis, rårörda lingon och löksås. Men okej, lite omständigt är det ju att pilla ihop dolmarna, men de går utmärkt att frysa och det blir en 20 -30 dolmar per laddning så det är helt klart värt tiden. Val av sidfläsk är avgörande för smaken, jag köper alltid hantverksrökt sidfläsk på bit som jag finhackar, men kniper det går det med vanligt eko-bacon i skivor.

Kåldolmar

  • 800 g nötfärs
  • 1 dl grötris
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 gullök
  • 2 äggulor
  • 2 dl grädde
  • Vit- svart- och kryddpeppar
  • 1 stort vitkålshuvud

Kokt potatis, rårörda lingon och löksås.

kåldolmar

Gör så här:

Fyllning

  1. Koka riset enligt anvisning på paketet, låt svalna.
  2. Finhacka lök och sidfläsk.
  3. Blanda köttfärs, ris, lök, sidfläsk och äggulor.
  4. Mortla pepparn (lagom med 2 kryddpepparkorn och 5 vitpepparkorn, svartpeppar kan man ta efter humör).
  5. Salta och peppra smeten.
  6. Häll i grädde lite i sänder under omrörning.

Dolmar

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skär ut knoppen på vitkålshuvudet.
  3. Lägg kålen i kokande vatten, efter någon minut kan man börja ta loss 1 blad i taget.
  4. Koka bladen 10-15 minuter, de ska vara mjuka men med stuns.
  5. Rulla stora köttbullar och lägg i mitten av ett blad.
  6. Vik ihop bladet
  7. Stek kåldolmarna med smör i het stekpanna så att de får färg
  8. Fyll en långpanna med kåldolmar, hyvla över smör och ringla över sirap.
  9. Baka kåldolmarna i mitten av ugnen på 200 cirka 20 minuter, ös koldolmarna efter halva tiden med det smälta smöret och sirapen som runnit ner i botten av pannan.
  10. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och löksås.

Det påstås ofta att det var Karl XII som fick med sig maträtten hem till Sverige efter kalabaliken i Bender, vem vet, vi har i alla fall de senaste åren firat Kåldolmens dag den 30:e november. Kåldolmens dag arrangeras såklart av Kåldomens vänner, detta för att uppmärksamma det svenska kulturarvets internationella rötter.

 

 

Påskris med ulliga ägg - utan att tova
Mackor till lunch