Citronkaka med mazarinfyllning

19 april, 2018
Kategori:
citronkaka

Citronkaka – frisk, söt och syrlig! En knaprig botten toppad med mazarin och citronfyllning. Vi bakade den förra helgen och kommer baka den till helgen igen, jättegod var den, slut i ett nafs.

Du behöver

Botten

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 100 g kallt smör
  • 1 äggula

Mazarinfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g mjukt smör
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Citronfyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ dl vetemjöl
  • Rivet skal av 1 citron
  • Pressad citronsaft ca 1 dl

Gör såhär

Botten 

  1. Nyp samman ingredienserna till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en form, ställ i kylskåp ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.

Mazarinfyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret till en smet. Tillsätt äggen ett i taget medan du rör till en jämn smet.
  2. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten.
  3. Ta ut botten från kylskåpet och bred mazarinfyllningen över botten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.

Citronfyllning

  1. Vispa ägg och socker. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft. Rör till en jämn smet.
  2. När kakan är klar i ugnen häller du på citronfyllningen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ytterligare 15 min. Citronfyllningen har nästan stannat när det är dags att ta ut den.
  3. Låt svalna.

Hoppas ni gillar!

ingridb2

Ingrid älskar att baka, särskilt när vispen ska diskas.

ctronkaka02

Fikagästerna sa att det var bland det godast de ätit. Bra betyg ändå. Receptet hittade vi i ett gammalt nummer av tidningen hembakat, så mycket gott att baka därifrån.

Nässelpesto av vårens späda nässlor
Bygg ett eget ekorrhus