Bakom kulisserna på Tack för dansen i TV4

23 januari, 2016

Att skapa ett tv-program är verkligen inte en persons verk (även om en del gärna vill tro det). Det är otroligt många inblandade från ax till limpa. Från början en idé av mig och Mathias Otterberg, artistbokare på Bingolotto och frilansande tv-makare i Göteborg. Vi ville göra ett program där de största banden för första gången får prata om sin musik på samma villkor som ”riktiga artister” gör hela tiden överallt. Det finns ju en tydlig skiljelinje i riksmedierna mellan just artister och dansband. När det senare får vara med är det oftast i form av funktionen dansband som i bästa fall får spela sin uttjatade hitlåt. En viktig del var att inte ha dansande publik i studion (något som arga ”dansare” ondgjort sig över. Det är synd att man inte vill se helheten, att lyfta upp dansbanden till en annan nivå där musiken och texterna för en gångs skull får stå i centrum).

Arbetet med programmet började vi med för nästan två år sedan och förädlades sedan skickligt av produktionsbolaget Grumpy med Mats Jankell i spetsen. En filmmakare som bland annat har dokumentärer om Björn Skifs, Jerry Williams och Håkan Hellström på sitt samvete. Han såg potentialen i produktionen och vi gjorde ett pilotprogram som sedan såldes in med både hast och bravur till Tv4.

MAthias Otterberg i tv-studion, tillsammans med projektledaren Matilda Göransson.
Mathias Otterberg i tv-studion, tillsammans med projektledaren Matilda Göransson.Och här ska sägas än en gång, alla får sälja in program om vad dom vill. Men det är köparen som bestämmer, i det här fallet Tv4.

När väl programmet Tack för dansen var insålt gällde det att bemanna. Vi valde att spela in i Göteborg och i Bingolottostudion där all infrastruktur finns; kontrollrum, kameror, publikplatser och grund för dekor. Dessutom: fantastisk personal med öga och öra för det lilla extra. Men att gå från idé på papper till verklighet är en lång resa. Först ska rätt band vara med för att få en mix över de tre programmen, i det här fallet veteranerna Lasse Stefanz (och idag landets största dansband sett till publik och sålda album), Arvingarna (schlagervinnare och bland 90-talets största) samt Larz Kristerz (retrohyllande bandet som var det senaste bandet att få ett ordentligt genomslag hos allmänheten och i medierna).
Vilka låtar ska de köra, vad vill vi och vad vill bandet. Vilka gästartister vill banden ha med, vilka historier ska berättas och vad ska inte berättas? Det gäller att våga välja bort också. Eftersom det sänds i Tv4 blir det fem akter a 12-14 minuter. De ska innehålla en-två låtar och intressant snack som ska bli dynamiskt, djupt, roligt och framförallt leda programmet framåt. Dessutom historiska tillbakablickar om banden och framförallt själva danskulturen. Det gäller att utgå från att alla inte vet allt om dansband. Att skapa tv handlar till sist väldigt mycket om att räkna sekunder…

Lasseman i Arvingarna får smink.
Lasseman i Arvingarna får smink.

Därefter en hel vetenskap om studions utseende. Ska det vara soffor, ståbord, sängar (nåja) och vilka färger? Allt handlar ju i slutänden om att skapa ett format som känns tilltalande för tittaren och som harmoniserar med själva programmet. Scenografer ritar, snickare bygger och så småningom är studion klar.

Ljud- och bildkontrollen.
Ljud- och bildkontrollen.

Då är det dags att börja inspelningen? Nja, först ska programmet gås igenom med all personal. Ordentlig genomgång kring frågor och ljud- och bildrep med banden. Scriptan Marta räknar sekunder och vet exakt på hundradelen när bildproducenten Mats ska klippa till kamera tre för att få med cymbalslaget från trummisen. Så småningom kan inspelningen börja och i vårt fall blev det tre väldigt långa dagar (12-14 timmar) som sedan klipps ner till totalt 61 minuter plus reklam. Ett arbete som pågått ända fram till någon vecka före sändning.

Bildproducenten Mats tillsammans med scripta och producent.
Bildproducenten Mats tillsammans med scripta och producent.

Ikväll ser ni sista resultatet av första säsongen av Tack för dansen! Förhoppningsvis blir det en ny säsong med tre, fyra nya band som berättar sin historia och bjuder på sina största hits. Tittarresponsen har nämligen varit väldigt stor. Nästan miljonen såg programmet om Lasse Stefanz och lika många såg Arvingarna. Kul och framförallt roligt att det lönar sig att tro på sin idé..

Ikväll folkkära Larz-Kristerz med sina gästartister Elisabeth Andreassen och Nisse Hellberg.
Ikväll folkkära Larz-Kristerz med sina gästartister Elisabeth Andreassen och Nisse Hellberg.
Högtryck i dansbandsfabriken
Märkliga skyltar i dansbands-Sverige