Tryck med penséer

26 juni, 2017
Kategori:

Detta fina och smarta pyssel med penséer gjorde vi häromdagen, så enkelt och roligt att göra. Här kan ni se när vi pysslade: filmen

blomtryck01

Du behöver:

  • penséer
  • akvarellpapper
  • smörpapper/bakplåtspapper
  • hammare
  • pincett

blomtryck02

Tag några penséer och vänd dem uppochned på ett akvarellpapper, lägg ett smörpapper ovanpå och banka lätt med en hammare. Voilá, ett fint blomtryck!

blomtryck04

Perfekt till grattiskort eller placeringskort till festen eller bröllopet. Det blir så himla fint och minstingen Ingrid tyckte det var så roligt, så nu ska vi göra en fin tavla till barnrummet.

blomtryck03

Kommentera

Somrig marängtårta

21 juni, 2017
Kategori:

marangtarta01

Den här somriga marängtårtan är himmelskt god, ett måste till sommarkalaset eller midsommarfesten! Varva marängbottnar med vispad grädde, jordgubbar och en ljuvlig crème anglais – en ängels vaniljkräm som förbereds dagen innan. Allt förbereds dagen innan, så det bara är att montera tårtan precis innan kalaset börjar. Crème anglaisen kan vara lite knivig, men är värd all möda då den är ljuvligt god. Såklart kan man ta en genväg också 😉 finns ju att köpa färdig.

Du behöver:

Marängbottnar 2 st
6 äggvitor
3 dl socker

Vaniljkräm
3 äggulor
1 dl socker
2 dl grädde
2 dl mjölk

Fyllning
Skivade jordgubbar
Vispad grädde
Vaniljkräm

Topping
Vispad grädde
Jordgubbar i massor

Så här gör du:

Marängbottnar

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  2. Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt vispande.
  3. Bred ut två rundlar på var sitt bakplåtspapper.
  4. Grädda i ugnen på 100 °C i ca 1,5 timme

 

Vaniljkräm

  1. Vispa äggulor och socker.
  2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång, stäng av plattan och låt dra i 10 minuter.
  3. Skrapa ur innehållet i vaniljstången och släng bort skalet.
  4. Blanda ihop äggsmeten och gräddblandningen, värm i vattenbad tills det tjocknat.
  5. Låt stå i kylskåp över natten.

 

Montera tårtan

  • Lägg vaniljkräm, vispad grädde och skivade jordgubbar på en marängbotten.
  • Montera sedan den andra marängbotten ovanpå.
  • Toppa tårtan med vispad grädde och massor av jordgubbar.

På instagram finns en kort film att se om tårtmakeriet! @tra_hops_karlek

marangtarta02

Kommentera (2)

Bind en fin blomsterkrans

19 juni, 2017
Kategori:

blomsterkrans01

Nu känns det att sommaren är här, när det regnar och åskar och fortfarande är varmt i luften. Midsommarafton nalkas, en av våra absoluta favorithögtider här hemma. Sommar, vänner och inga måsten. Bara äta, vara barfota, dansa och se solen gå upp efter att den knappt gått ned. I år ska vi fira midsommar tillsammans med våra vänner på deras segelbåt, en seglats i skärgården. Vi blir fyra vuxna och tre barn, mycket packning blir det, men så himla härligt ska det bli!

blombuketter

Det finns inget ljuvligare än att ha en egen blomsterkrans i håret på midsommarafton, men det kan vara lite svettigt att på morgonen få ihop kransar till hela familjen, mer svettigt än ljuvligt faktiskt. Men! Det går att binda en enkel krans utan vare sig ståltråd, snöre eller tejp. Så enkel att man till och med hinner sno ihop en på ängen precis innan dansen börjar. Eller i ett dike där blommorna växer på väg till festen.

En film om hur du gör en fin blomsterkrans hittar du här Bind en fin blomsterkrans

blomsterkrans02Glad sommar på er!

 

 

Kommentera

Äntligen vid stugan

17 juni, 2017
Kategori:

Äntligen! Idag har vi åkt ut till stugan i Trosa och sommarfixat. Dammat, såpat och bäddat rent. Packat upp somriga nödvändigheter som pulverkaffe, tjocka koftor och vevgrammofon. På taket har vi ett litet fågelbo där fågelungar hörs kvittrande, somrigt värre va. Vår lilla stuga ligger på en liten äng i en skogsdunge och mellan träden syns havet glittra. Davids pappa har en skock jättesöta får, tre tackor och sex lamm. De springer precis utanför vårt hus, så mysigt! Här kommer vi sova gott inatt.

Lilla huset
Lilla huset.
David och fåren
Fåren hälsar oss välkomna.
Kaffepanna
Vedspisen med kaffepanna.
Lek med liten fullriggare.
Lek med liten fullriggare.
Hemmasnickrade leksaker 💛
Hemmasnickrade leksaker 💛

Ikväll borstat vi tänderna i havsvatten och spottar bakom en tall. Imorn blir det glass i Trosa.

Kommentera (1)

Pesto på ogräs

14 juni, 2017
Kategori:

I vår trädgård växer det ganska mycket ogräs, nästan mer ogräs än andra växter faktiskt. Sakta men säkert börjar vi ändra på detta, men så länge ogräset nu finns kan vi ju lika gärna äta upp det.loktrav02Löktrav växer hos oss i skrattretande mängder, men skrattar bäst som skrattar sist, löktrav kan bli till den mest ljuvliga pesto. Passar lika bra till pasta som att dippa en bit parmesanost i eller varför inte ha på små crostini som en tapenade.loktrav01Du behöver

  • Löktrav, en stor knippe.
  • Cashewnötter, en näve.
  • Vitlök, en klyfta.
  • Lime, saft och rivet skal.
  • Olivolja ca 1 dl.
  • Flingsalt.

Gör såhär

  1. Drag av bladen på löktraven och lägg i en mixer.
  2. Tillsätt cashewnötter och vitlök.
  3. Häll på olivolja, pressa en lime och riv ned lite skal.
  4. Mixa till en slät pesto.
  5. Smaka av med flingsalt.

loktrav04Vi brukar använda samma recept till basilika och nässlor. Ett tips till er som inte har trädgården full av ogräs.

Vill du läsa mer om ogräs som dessutom går att äta, spana in det här

Hoppas ni får en fortsatt fin vecka!

 

Kommentera

Blomlåda med spaljé

10 juni, 2017
Kategori:

Återigen gapar köksfönstrens skivor tomma. Blå Tistelboll, Dahlior och Tomater har fått flytta ut, och visst känner man lite oro för frost och rådjur kring vargtimmen, men so far… Luktärterna har också fått flytta ut i till nya hemmabyggda blomlådor. För att kostnaden inte skulle sticka iväg bestämde vi oss för att enbart använda sådant som vi redan har hemma. Efter att ha botaniserat lite i spillvirkeshögen hittade vi panelbitar från planket vi byggde i fjol. Panelen var ohyvlad i dimension 22×195, lite för smala för att ha liggande om man inte vill ha skarvar så det fick bli smala och höga lådor. För själva spaljén fanns en tanke att den skulle vara organisk och följa formen från luktärterna. Vi hittade en rulle med 5 millimeters aluminiumtråd i källaren som fungerade perfekt! En utförligare beskrivning hur man bygger finns här:
Bygg fina blomlådor

Lådor och spaljé kan varieras beroende vad man hittar i hemmet!

blomladaspalje01blogg

I helgen blir det återigen kalas i dagarna tre, en härlig start på barnens sommarlov. Barnens favorit, Pavlova med jordgubbar och hemslagen créme anglais, står på menyn. Recept och snabbfilm utlovas och det vill du inte missa, så om du inte redan gör det, följ oss på Instagram @tra_hops_karlek

So long Sunshine!

blomladaspalje02blogg

Kommentera

Svalkande vattenmelonshake

8 juni, 2017
Kategori:

Växlande väder med måttlig sikt i tidvis regn över Norra Kvarken, sydvästlig kuling över Kattegatt och en hejdundrande blåst på altanen. Vårt parasoll tog en flygtur häromdagen och kraschlandade i rabatten. Bra för växtligheten med regn men nu får det gärna bli lite värmande sol snart igen.

En av våra absoluta favoriter att dricka en varm sommardag är denna goda vattenmelonshake. Svalkande god och fräsch, lika omtyckt av både barn och vuxna.

vattenmelonshake02

Du behöver

  • Vattenmelon
  • Is

Dela vattenmelonen i bitar och lägg i mixer tillsammans med is.
Kör på full effekt i någon minut tills isen krossats.

Så enkelt och så ljuvligt gott. Vi försöker undvika att ha i socker, men ibland fuskar vi med en liten nypa om vattenmelonen inte är så söt. Häll upp på glas med sugrör.

vattenmelonshake01
Slurp vad gott.
Kommentera

Ölbryggning

5 juni, 2017
Kategori:

Förfriskningar till sommarens bravader!

För tre år sedan beställde jag mitt första ölbryggnings-kit och tillsammans med två vänner och en hund körde vi igång och bryggde vår först batch. Vi blandade ihop spray-malt med vatten och kokade tillsammans med humle, det kändes orimligt att något så enkelt verkligen skulle ge en drickbar öl. Den blev bättre än drickbar, den blev riktigt jädrans god. Det blev för bra för att inte fortsätta att brygga egen öl. Jag kör inte längre spraymalt utan riktig malt. Humle-, malt- och jästsorter varieras, men min standardbryggning är fortfarande den klassiska hembryggningsfavoriten Indian Pale Ale, IPA.

Igår var det dags att säkra upp semestern och nu står det 22 liter i garderoben och bubblar.

Mäskning, efter att malten mäskats sköljs det sista sockret ut ur kornet
Lakning, efter att malten mäskats sköljs det sista sockret ut ur kornet

 

Tanken var att få en bernstensfärgad humledoftande IPA, men när jag började plocka fram ingridienserna fanns det varken Amber- eller Christalmalt hemma, det blev pilsnermalt för hela slanten. Humle fanns det iallafall, Hersbrucker som bitterhumle och Citra som aromhumle, Hersbruckern fick koka med i vörtkoket, 35 g i kvarten i en timme. 50 gram av Citran åkte ned när det var dags att börja med kylningen. 50 gram till får gå med i jäsningen som torrhumling. Nu får den  stå och bubbla i två veckor innan det är dags för buteljering.

För att slippa bakterier i ölen är det viktigt att kyla vörten fort.
För att slippa bakterier i ölen är det viktigt att kyla vörten fort.

Fram till dess ska det ritas etiketter. Att rita etiketter är nästan lika kul som att brygga öl och ett effektivt sätt att få resterande delar av familjer att aktivera sig i ölbryggandet. Etiketterna till denna laddning skall i alla fall dofta minst lika mycket sommar som ölen doftar humle. Nedan några gamla favoritetiketter som familjen har ritat:

bryggd04
Dotterns bidrag i Fantasy-stil: Arwens Arse.
bryggd06
Sandra fick ansvara för förra årets sommaröl.
bryggd03
En av mina alster, Holy smoke Stallone med bokrökt malt.
bryggd04
Två tidiga etiketter i svart-vitt.

På tisdag skall vi fira kungen, hatten av för Elvis.

Kommentera

Bullar i ugnen

2 juni, 2017
Kategori:

Jag kommer alltid minnas doften när mormor bakade bullar i stugan i Dalarna, stugan som vi åkte till på somrarna. Stugan där det fanns en sådan där gammal ugn med emaljerad plåtlucka att baka bullar i. Stugan där morfar växte upp med sina elva syskon utan rinnande vatten och el. Doften av bullar sträckte sig ända ut på gårdsplanen och brandlarmet gick konsekvent varje gång mormor bakade, men det hörde ju till.

Nu är det kalastider här hemma och ugnen går varm med världens godaste kanelbullar. Det där med världens godaste får ni avgöra själva men jag törs nog påstå att de är det. Jag tycker att om man ändå ska baka bullar kan man göra det med extra allt på. Nyttig kan man vara någon annan dag, så snåla inte med fyllningen, det är mitt hetaste tips för ett lyckat bak. Och just det, en bra spellista när man bakar är ett måste. Håll till godo: Sandras bullar på spotify

kanelbulle01

Detta behöver du
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning
smör, rumsvarmt
strösocker
kanel
mandelmassa

Pensling
1 ägg
pärlsocker

Gör så här

1. Smält smöret, tillsätt mjölk. Vätskan ska vara fingervarm.

2. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör om så jästen löses.
Tillsätt resten av vätskan samt socker och salt.

3. Häll i det mesta av mjölet ca 13 dl. Arbeta degen kraftigt.

4. Låt jäsa 30 min under fuktig duk.

5. Knåda degen smidig, använd resten av mjölet om det behövs och dela i fyra bitar, kavla till rektanglar.

6. Bred på smör, socker, kanel och riv på mandelmassa med rivjärn. Snåla inte.

7. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 min. Sätt på ugnen, 250 grader.

8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

9. Grädda mitt i ugnen. 6 minuter på 250 grader.

10. Låt svalna på galler under duk.

Extra goda tycker jag att de blir om man fryser in dem efter de svalnat och sedan värmer dem i ugnen innan man ska äta, då blir det ljuvligt knäckiga!

Såhär brukar jag snurra mina bullar. Jag skär remsan på mitten och tvinnar, sedan snurrar jag ihop till en bulle.

snurrabullarkanelbulle04kanelbulle06

sandrabakar

 

Trevlig helg på er! Och hoppas bullarna blir goda.

Här hemma ska vi brygga öl och grilla i helgen, vi hörs om det.

Kommentera (1)

Lyckans luktärter

31 maj, 2017
Kategori:

Den blomstertid nu kommer! Björken susar och rapsfälten har blivit guldigt gula. Sånger till skolavslutningar nynnas och semestern är inom räckhåll. Snart får vi äntligen plantera ut alla plantor vi odlat som svämmar över inne på fönsterbrädorna, bara lite till får de vänta så inte frosten kommer och tar dem. Förra året planterade vi gladeligen ut våra fina gurkplantor för att morgonen därpå hitta de små liven, livlösa och ihopskrumpnade. Nya tag denna sommar! Dock inte med gurkor… vår gurkglädje fick sig en rejäl törn, det tar nog ett tag innan vi repat oss från det, trädgårdsrockies som vi är.

luktart01

För några veckor sen planterade vi om de här små luktärterna. Två olika sorter, en som blir ungefär två meter hög och den andra ska bli 45 cm hög. Alldeles snart ska de få komma ut i trädgården bara det blir lite varmare igen. Just nu står de fint inne i köksfönstret i en större kruka med lite stöd av några smågrenar från jasminen, vi brukar ofta norpa några små grenar i trädgården när vi behöver blompinnar. Är du nyfiken på att läsa mer om luktärter? Spana in Kristinas tips – Lyckas med luktärt

luktart02

När luktärterna väl ska få komma ut i trädgården behöver de något fint att få växa i och klättra på – vi har en idé om en blomlåda med en spaljé baktill, vad tror ni om det? Håll utkik, en blomlåda till luktärterna kommer snart.

Tills dess kära ni, ha det fint och hoppas att solen snart hittar hem till er alla!

Kommentera