Estragon – dragon i vinäger

21 augusti, 2017
Kategori:

I vår kryddträdgård står dragonen stor och ståtlig. Vi använder den inte så ofta som färsk krydda, men inlagd i vitvinsvinäger är den oumbärlig i såväl bearnaise, dragonkyckling som hamburgerdressing. Idag har vi äntligen skördat, vilket resulterade i två burkar i kylskåpet, nog för hela året.

estragon02

Estragon är inte bara gott, det är dessutom busenkelt att göra. Allt som behövs är färsk dragon, vitvinsvinäger och en burk. Repa bladen från dragonen och lägg ned i burken. När burken är full är det bara att fylla på med vitvinsvinäger tills bladen täcks, bladen ska inte sticka upp i luften så det är bra att pressa ihop dem något.
Nu kan vintern komma, vi har lagret fullt av Estragon – Mother of dragon.

estragon01

 

 

 

 

 

Kommentera

Egen pizza – så gott!

19 augusti, 2017
Kategori:

pizza01

Egen pizza – så gott och enkelt! Pizzadegen förbereds några timmar innan och får kalljäsa i kylskåpet. Sen är det bara att baka ut och fylla pizzan med sina favorittillbehör. Vi kokade en tomatsås på krossade tomater, vitlök, timjan och salvia. Fyllde sedan pizzan med skivade tomater, chacciatore-korv och mozzarella. När pizzorna gått klart i ugnen, några minuter på 250 grader, toppade vi med rostade pinjenötter och ruccolasallad. Så gott!

pizza02

Pizzadeg recept

Du behöver
3,5 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk valfri olja
1 msk salt
10 dl vetemjöl

Gör såhär

  • Blanda ut jästen med det iskalla vattnet.
  • Häll i övriga ingredienser.
  • Knåda kraftigt, gärna i bakmaskin.
  • Låt jäsa i rumstemperatur i 1,5 tim.
  • Dela sedan degen i 6 bitar och låt jäsa på tallrik under blöt handduk i kylskåpet i minst 5 tim.

pizza03

En vitkålssallad är så gott till! Vi skivar ett kvarts vitkålshuvud tunt och muddlar sedan kålen med näven eller annat klubbliknande föremål. Häll på 2 msk olivolja och 1 msk vitvinsvinäger. Smaka av med salt och svartpeppar. Hoppas ni får en härlig pizzakväll!

 

 

Kommentera

Handdukshängare till köket

19 augusti, 2017
Kategori:

handdukshangare01blogg

Vi tröttnade på att handdukarna alltid hängde på ugnshandtaget, så vi svängde ihop en enkel hängare till handdukar och grytlappar. Beskrivning på hur du själv gör denna hängare hittar du här! 

handdukshangare03blogg

Koppar och läder är snyggt ihop och passar i vårt kök. Det är också skönt med en ganska lång stång som rymmer flera handdukar och grytlappar  på rad.
S-krokarna kan man hänga lite smått och gott på, så smarta att kroka fast både här och var.

handdukshangare02blogg

Vi är så nöjda med vår nya hängare! Fint om vi får säga det själva.

Kommentera

Morotskaka – den godaste!

16 augusti, 2017
Kategori:

morotskaka03

Mother of morotskakor – så saftig, mjuk och oemotståndlig. Morotskakan är ljuvligt god och blir alltid väldigt uppskattad av alla som smakar. Vi bakar den ofta och har ännu inte smakat någon som slår denna – så himla god! Receptet är Leila Lindholms och kommer här nedan. Den är jätteenkel att baka och går fint att förbereda dagen innan den ska ätas. 

Morotskaka
3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter

Cream cheese frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Gör såhär

  •  Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda alla torra ingredienser och vänd ned i äggsmeten.
  • Blanda i solrosolja och morötter.
  • Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
  • Grädda mitt i ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  • Låt svalna.
  • Vispa alla ingredienser till frostingen.
  • Bred frostingen över morotskakan.

morotskaka02

Kommentera

Svenskodlad humle i Kalvsved

11 augusti, 2017
Kategori:

Vi älskar landet, närproducerat och öl som osar av humle. Klart man blir glad när man upptäcker att det finns ett ungt par i Ydre som har startat en humleodling. Vi blev så glada att vi åkte dit och hälsade på när vi ändå var i närheten.

humle03

Elina och Tobias är de som huserar gården i Kalvsved sedan tre år tillbaka, två hemvändare som efter några år i Stockholm köpt en gård, skaffat ett tjog Hereford-kor och ett tunnland humle. Elina och en liten knodd på några veckor tar emot och visar oss runt bland hästar, hönor och humlestörar.

humle01

Humleodlingen är forfarande i en tillväxtfas så i år blir det ingen jätte skörd, men lyckan var enorm när vi fick köpa flera paket av fjolårets skörd. Vi fick med oss två sorter – Chinook, en kryddig, bitter och aromatisk humle samt – Mount Hood som är betydligt mildare och blommigare.

humle04
Humlekottarna doftar ljuvligt.

Nånstans är det ju optimalt, som hemmabryggare kan man bli självförsörjande på öl, som hemmaodlare kan man dessutom bli självförsörjande på humle! Så vi slog till på en planta att plantera hemma i köksträdgården, en Chinook som med lite tur kan ge strax under ett kilo humle om två till tre år.

humle10
Elina har gjort ett urval av gårdens humlesticklingar.

Våra vänner som var med och har en stuga i krokarna är lite mer storskaliga och slog till med fyra plantor som planteras i deras nyanlagda humlegård.

humle08
Våra vänners humlegård tar form.

Vi blir både fascinerade och inspirerade av Elina som entusiastiskt berättar om humlens historia och hennes och Tobias framtida planer. Förutom att sälja humle till bryggerier vill de även få folk att lägga humleskott på talriken, något som på kontinenten betraktas som en av vårens delikatesser. Men helt utan svårigheter är det inte, maskiner för skörd och torkning finns inte i Odal-butiken och amerikansk humle som de valt att odla är ett oprövat kort i Sverige. Men det känns som att Kalvsved och Ydre har vind i seglet, förutom tips på närbelägna Kalvefalls gårdskrog fick vi även tips på ett lokalt bryggeri – Nääs gårdsbryggeri. Det fick bli en sväng förbi det lokala systembolaget på vägen tillbaka till stugan.

humle07

Jackpot på systembolaget, det visade sig finnas 7 sorters, varav fyra blev utvalda till kvällens öl-provning. Nääs Ipa, Nääs apa, eko weizen och Skogsröjet. Skogsröjet, en pale ale framtaget för festivalen med samma namn, är både lättdrucket och smakrikt. Nääs ipa har en mörk och lite bränd ton med en fantastisk humlearom. Nääs apa smakar så som man hoppas att en apa ska smaka men som de sällan smakar. Weizen är torr, syrlig och härligt stram.

humle05
Nääs gårdsbryggeri finns i Systembolagets beställningssortiment så det blir snart ett återseende. Kalvsved hoppas vi få se betydligt mer av i framtiden, och en bit av Kalvsved kommer alltid finnas i vår trädgård i form av en stor humle.

humle09
Gårdens nordsvensk får en sista klapp innan hemfärd.

 

Kommentera (2)

Roadtrip mot Småland

6 augusti, 2017
Kategori:

Vår roadtrip började med regn, barn i bil som undrade om vi var framme var femte minut samt en missad avfart vilket resulterade i lunch på en sunkig rastplats med mygg. Sa vi föresten att det regnade? Men. Efter regn kommer solsken och väl framme i Söderköping fick vi riktig semesterfeeling längst Göta kanal. Vilken mysig stad och glassen på smultronstället får man bara inte missa!

roadtrip08

Glassar lika stora som kön är lång utanför, och kanske är glassen i sig inte revolutionerande men stället och atmosfären gör att detta borde vara med på var mans bucketlist. Men sen kom det bästa. Loppis! Vi älskar loppisar och när man hamnar på en riktigt bra blir man bara för lycklig. Vi hamnade på loppis i Ringarum, hos färgstarka Ulla och hennes man.

roadtrip05
Här bjuds vi på fika av underbara Ulla.

Sandra köpte höstens snyggaste jeans, från 60-talet med skinndetaljer, smoking hot. Ulla bjöd på kaffe, kakor och sin livs historia. Hon visade deras kreativa trädgårdskrypin, berättade allt om huset och dess renoveringsbestyr samt visade oss boden med alla skatter som hon ännu inte fått ut på loppisen, så kul.

roadtrip06
Ulla berättar att hon hellre äter jordgubbar än grillat.
roadtrip07
Mobilt trädgårdsbord, byggt av en grep och en bricka.

Vi rekommenderar varmt ett besök om ni har vägarna förbi. Det är skyltat utifrån vägen, lätt att hitta dit men svårt att komma därifrån. 
Sen sov vi i tält med tillhörande grillning på klippor och iskalla bad, finns inget bättre än att äta och sova i naturen.

roadtrip10
Vackert på Ekön i Gryt.

roadtrip02

roadtrip01

Sen är det lika härligt att komma till civilisationen och en dusch igen. Inatt sover vi ovanpå ett bageri i Loftahammar i sköna mjuka sängar. Vi förväntar oss vakna till doft av nybakade kanelbullar i morgon bitti. Stay tuned.

Kommentera

Gräddfilskaka med blåbär

3 augusti, 2017
Kategori:

Det var ju nästan tomt i blåbärsskogen, förutom i en liten dunge där de var alldeles fullt. Idag är det Davids födelsedag och dagen till ära bakade vi en gräddfilskaka med blåbär. Har ni provat gräddfilskaka någon gång? Så ljuvligt gott och här nedan kommer receptet. Enkelt och jättegott med blåbär.

graddfilskaka01ny

 

DU BEHÖVER

Pajdeg
100 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
3 dl blåbär
3 dl gräddfil
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR

  • Blanda alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare.
  • Tryck ut pajdegen i en smord form.
  • Lägg blåbären ovanpå pajdegen.
  • Blanda gräddfil, ägg, socker och vaniljsocker i en bunke.
  • Häll blandningen över blåbären.
  • Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 30 minuter.

Låt svalna och njut av en len och ljuvlig bit blåbärskaka!

graddfilskaka02

Bilen är nu fullpackad för imorgon bitti drar vi, på roadtrip! Småland, here we come.

Kommentera

Majspremiär

2 augusti, 2017
Kategori:

skord01

Efter lata dagar vid havet mellanlandar vi hemma för att packa om och fira lite födelsedag. I landet möttes vi av fantastiska grönsaker redo att skördas. Majsen kunde fått växa till sig lite till men vi kunde inte hålla oss, egen majs! Så himla roligt.

majs01

skord02

 

Kommentera

Sommarsysslor

1 augusti, 2017
Kategori:
Sommaren fortskrider. Idag har vi inte gjort många knop, men blåbären plockar inte sig själva, så dem har vi plockat och på bryggan har vi solat.
havet
brygga
blabar
blabar02
Klappa får och köra runt på fyrhjuling är också sysslor man inte får försumma! Vi har också målat tavlor som vi ska fylla lilla stugan med.
I morgon ska vi hem och packa och baka en blåbärskaka, sen bär det av till Östergötland och Småland på roadtrip!
mala
Kommentera

Nästan rinnande vatten

28 juli, 2017
Kategori:

Sol, semester och några moln.

Veckan har tillbringats i stugan vid havet, utan vare sig el, rinnande vatten eller toalett. Skönt att koppla av och koppla ned. Förr om åren har vi haft ett vattenkärl i zink med kran ovanför handfatet som försett oss med rinnande vatten, men i fjol läckte det som ett såll och förpassades till återvinningscentralen. Efter det har det varit ett meck att hålla vattendunken samtidigt som man skall tvätta av sig -så kan man ju inte ha det. En sockerlåda som tidigare använts som frukostbord fanns till hands och hade passande mått. Med en fantastisk utsikt från arbetsplatsen, bra verktyg och lite hjälp sa det svisch och vårt nya vattensystem var klart.

snickra-vid-havet01

Lösningen är enkel men genial. Dunken Donje fylls med vatten och lyfts in i skåpet, sen är det bara att öppna kranen och nyttja vattnet tills de tio litrarna är slut och då får man fylla på.

oppen

Det som gjorts på Sockerlådan är att hörnen är invändigt förstärkta, djupet har ökats med hjälp av två lister samt att en limträfog har fästs med ett pianogångjärn som dörr.

skap01

Så pjåkigt blev det inte, väldigt skönt att kunna tvätta av sig innan man skall sova. Två kompletteringar återstår, skall göra ett hål så att man kan sätta på kranen även när skåpsluckan är stängd samt sätta in ett hyllplan ovanför vattendunken där man kan förvara lite tvål och sånt.

Kommentera