Markarbete – grus och granit

24 juli, 2022
Kategori:

Våren har varit fantastisk, men också innehållit en massa svett och markarbete med husbygget nere i Gryt.

Vi köpte ju ett sommarnöje för ett år sedan. Där nöjet kommer att vara att bygga två hus, ett stort till oss vuxna och ett litet till barnen.

Vi bygger ett hus i taget. Vi börjar med det lilla huset på 32 kvm och lär oss på det innan det är dags för det stora huset på 65 kvm. Plattorna gjuter vi samtidigt, så att el, vatten och avlopp samordnas mellan husen. Men framförallt så är det ju smidigt att passa på att gjuta båda plattorna när betongbilen ändå är på plats.

Innan man gjuter så är det ju en hel del markarbete som ska göras.

Vi gör ju nästan allt själva men här har vi fått hjälp av vår underbara bonde Lasse, tur att han har en traktor för annars hade schaktarbetet tagit sjukt lång tid.

Innan Lasse startade schaktarbete har vi spräckt berg. Två små bergsklackar som efter två helgers arbete har sänkts med 20 centimeter. Det blir väldigt många kubikmeter fyllningsmassa som man sparar på detta.

Oklart vad det skulle kosta att spränga, men det känns som att det är betydligt mycket billigare att spräcka. Och att själva ingreppet inte blir lika stort.

Vi borrar med 32 mm borr och kör in spräckkilar med cirka 20 cm avstånd. Slagborrens trummande avbryts endast av kortare pauser av hammarens klink mot kilen. En fantastiskt tillfredställande känsla när berget långsamt spricker.

Schaktning och markarbete

Många lass blir det med sten och naturgrus. När marknivån nästan är uppfylld läggs ledningar för el, vatten och avlopp. Plötsligt känns allt så verkligt när man faktiskt kan se hur stora husen kommer bli och var avlopp för toalett och kök kommer upp.

För att få någorlunda jämn yta fyller vi på med kross.

När ytan är hyggligt jämn är det dags att lägga på markduk och sen 20 cm av bergkrossen. Bergkross 16-32 är kapillärbrytande så att inget vatten dras upp till plattan.

Sen blir det en massa vändor med paddan för att få det platt och kompakt. Vi har köpt en bättre begagnad padda på blocket som egentligen är lite liten, men dels har vi kört flera gånger under tiden som Lasse har lagt på naturgrus. Sen har vi också låtit regn och tid göra att underlaget fått sätta sig den naturliga vägen.

Platt och fint, dags att bygga platta.

Dags att gjuta platta
Så bygger du inte en pizzaugn