Black hops från Bearded Rabbit

1 april, 2018
Kategori:
Black hops från Bearded rabbit. Foto: Joel Linderoth.

För några år sedan kom den första stora vågen av svarta ipor, den där ölstilen som kombinerar den humle-tydliga ipan med den mörkt maltiga rostigheten som för tankarna till en porter eller en stout. Först väldigt häftigt, sedan lite tjatigt och sedan dess har stilen puttrat på utan att kränga vare sig hit eller dig.

Under åren så har jag kommit att njuta av den mer och mer, hittat finesserna i de bästa exemplaren och kommit att förstå viljan och ambitionen bakom en i förstone lite  udda kombination. Favoriter har kommit att bli Beerblioteks Sabotage – på burk dessutom – och Black Soil IPA från Sigtuna brygghus – två svarta ipor som lyckas balansera det rostade med det humliga friska och göra en balanserad variant av stilen.

Nu har jag fått en ny favorit i stilen, Black hops från Bearded Rabbit.

Bearded Rabbit, göteborgsbryggeriet som drivs av paret Therese Mortensen och Fredrik Gustavsson, gör bra öl och överlag är kvaliteten bra och konstant, ett tecken som tyder på att man har koll på bryggeriutrustningen. Vill man göra en liten Bearded Rabbit-provning så kan man med fördel beställa hem Monkish (APA), Rince & repeat (session IPA), Tropical (IPA) och nya I do (NEIPA) och sedan avsluta med härliga Stubble stout som är en riktigt fin imperial stout. Och så lägga till Black hops före den sista stouten så blir smakstegringen ännu finare.

Black hops gör det som en svart ipa ska göra, kalibrerar de rostade smakerna med fruktiga, friska, beska humlesmaker och ser till att de olika smakerna håller ihop. Här finns grape, kaffe, lakrits, fruktsyrligheter som går mot apelsin, en del choklad och i botten en djupare fruktighet som har lite dadelkänsla – allt toppat med en följsam och frisk beska som håller smaken pigg och fräsch. Jättegod!

Smaken är rund och följsam, skummet högt och brunsvart och sammantaget är det en imponerande brygd de fått ihop, de skäggiga kaninerna.

Om du som jag glidit ifrån svart-ipan som stil så är det här ett bra sätt att återuppliva den, du kommer inte bli besviken.

 

Kommentera

Region Skåne vill sälja öl på försök

8 februari, 2018
Kategori:
Öl på färja, inte på bolaget. Foto: Joel Linderoth.

Gårdsförsäljningens vågor går med jämna mellanrum höga. Nu har en sådan våg konkretiserats eftersom Region Skåne bestämt sig för att försöka bli ett försöksområde för gårdsförsäljning.

Om du är en anhängare till gårdsförsäljning så blir du säkert glad över Region Skånes framstöt men börja inte jubla ännu, chansen till att de skånska ölälskarna får köpa öl på de skånska bryggerierna är trots allt fortfarande bara en dröm. Förslaget som går från det skånska regionfullmäktige ska behandlas av regeringen och där har ju motståndet mot gårdsförsäljning än så länge varit kompakt.

Trots detta tror en av påhejarna bakom förslaget att det ska kunna gå vägen.

– Gårdsförsäljning är nu nära att kunna prövas i verkligheten. Beslutet är viktigt för det skånska näringslivet och turismen. Detta leder till mer kvalitetsmedvetande, ökad turism och fler jobb, säger Liberalernas Gilbert Tribo (L) i ett pressmeddelande.

När regeringen ska ta ställning till beslutet är inte klart.

Kommentera

Världens bästa ölbarer – några ligger i Sverige!

28 januari, 2018
Kategori:
Taproom på Malmö brewing - en av de bästa ölbarerna 2017. Bilden tagen vid ett besök några år dessförinnan. Foto: Joel Linderoth.

Att den svenska ölbaren står högt i kurs, det känner vi till sedan länge. När medlemmarna på Ratebeer rankar de bästa ölkrogarna i Sverige så får inte mindre än 9 ölbarer plats bland de 100 bästa – i världen!

Svenska ölbaren Akkurat på Södermalm i Stockholm har med jämna mellanrum rankats som världens bästa ölbar och när bästa-listan för ölbarer i världen presenteras av Ratebeer så finns den så klart med bland de hundra bästa. Men inte nog med det, Akkurat får sällskap av 8 andra svenska ölbarer på den prestigefulla listan.

De 100 barerna rankas inte inbördes utan man får helt enkelt vara nöjd med att komma med och de svenska bidragen är som följer:

3 Små Rum, Göteborg
Brewers Beer Bar, Göteborg
The Rover, Göteborg
Ölrepubliken, Göteborg

Taproom, Malmö
Bishops Arms Gustav Adolfs Torg, Malmö

Akkurat, Stockholm
Man in the Moon, Stockholm
Oliver Twist, Stockholm

 

Kommentera

Omnipollo bland de bästa i världen

28 januari, 2018
Kategori:
Noa från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Omnipollos framgångar fortsätter. Att de landar högt på rankinglistor av öl år efter år har vi vant oss vid men att få in tre öl på 100-bästa-listan när Ratebeers medlemmar rejtar sina favoriter – det är ganska maffigt….

Ratebeer har precis offentliggjort sina bästa-listor för året 2017 och det är på 100-bästa-listan över öl som vi hittar Omnipollo med inte mindre än tre olika öl. Medlemmarna på Ratebeer sätter betyg på ölen de dricker och det är medelbetyget som skapar listan över världens bästa öl.

De tre Omnipollo-ölen som medlemmarna rejtat högst är de här godbitarna:

Omnipollo/Buxton Original Maple Truffle Ice Cream Waffle – samarbetsbrygd med brittiska Buxton brewery
Omnipollo/Siren/David Strachan Lorelei – Barrel Aged Extra Maple – samarbetsbrygd med brittiska Siren brewery
Omnipollo Noa Pecan Mud Cake – Bourbon – lagrad variant av Omnipollos fantastiska Noa

Du hittar hela listan på de högst rankade ölen här.

Inget annat svenskt bryggeri tar plats på listan, geografiskt närmsta topplistebidrag kommer från danska Mikkeller som precis som Omnipollo till stor del är ett fantombryggeri och brygger många av sina öl på andra bryggerier än det egna.

Kommentera

Lushious IPA från Mohawk brewing

27 januari, 2018
Kategori:
Lushious IPA från Mohawk brewing. Foto: Joel Linderoth.

Mohawk brewing är väl förankrade i den svenska ölvärlden. Deras förgrundsfigur Stefan Gustavsson och hans karakteristiska frisyr, gissa hur den ser ut, har setts på mässor och festivaler sedan 2010 och resultaten av bryggarambitionerna har alltid varit goda. Ändå känns det som om de inte riktigt har blivit ett av ölnördarnas favoritbryggeri som Brewski, Stigbergets eller Malmö brewing. Eller det kanske bara är jag som tänker så?

Mohawk brewing har bryggt den mesta av sin öl på andras bryggerier men har ett nytt bryggeri i Göteborg och har ambitionen att öka den egna produktionen rejält under 2018. Och det gör de rätt i, deras Anything Gose och Extra IPA är öl som alla borde få smaka med jämna mellanrum och deras imperial stouts och porters – minns Black Rocket Porter till exempel – brukar också leverera hög kvalitet för bra pengar.

Och så denna då, Lushious IPA, som är en för mig ny öl i lila etikett med behändigt burkformat – det är ju burken som är framtiden i öl-Sverige! Mohawks Lushious är inte vilken IPA som helst utan en NEIPA – en förkortning som ska tolkas som New England India Pale Ale vilket ger ledtråden att det handlar om en disig, juicig, apelsingul, fyllig, fruktig IPA med en modererad beska – perfekt som matdryck till hamburgare eller pizza eller som en klassisk törstsläckare – de är ofta supergoda!

Du har säkert smakat Stigbergets Amazing Haze eller samma bryggeris festivalöl till Gbg Beer week eller kanske Omnipollos Fata morgana – då vet du vad det här handlar om. Och ja, jag gillar Mohawk som bryggeri och är därmed svagt jävig men denna NEIPA är enligt mig lika god som de ovanstående. Nu körde jag dem inte mot varandra men här hittar du balans, fruktighet, lätt bitterhet, fantastisk färg och ett fantastiskt skum – renvitt, högt och väldigt lockande.

En riktigt bra öl! I en riktigt fin burk! Till ett helt okej pris….  strax över 30 kronor. Det är mycket råvaror i den här ölen, då kostar det lite mer. Och smakar mycket mer!

Du hittar fler fredagsöl här!

Kommentera

Gbg beer week – 2018 års datum

20 januari, 2018
Kategori:
Gbg beer week 2018

Den första ölveckan i Sverige är på väg mot nya framgångar – här är årets datum.

Gbg beer week kan vara det bästa som hänt öl-Sverige när det kommer till evenemang, hela öl-Göteborg öppnar sina dörrar och halva öl-Sverige kommer på besök. Ölveckan, som startade för några år sedan och redan första året bjöd på succé, har blivit större och bättre för varje år och 2018 kommer inte vara ett undantag. Hela veckan avslutas dessutom med Öl- och whiskymässan i samma stad och för de riktigt ölintresserade så är det en veckas ölsemester som gäller.

Gbg beer week infaller i år den 30 mars till den 7 april och arrangörerna hoppas på ännu fler evenemang än förra året då det anordnades över 100 event på olika platser runt om i Göteborg. Vem som kommer att brygga den officiella öl-vecka-ölen är inte offentliggjort ännu.

Kommentera

Omnipollo öppnar i Göteborg

19 januari, 2018
Kategori:
Noa från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Ett av Sveriges mest framgångsrika bryggeri-etiketter fortsätter expandera. Sedan tidigare har fantombryggeriet Omnipollo, med säte i Stockholm, en egen krog i samma stad och nu öppnar man även i Göteborg.

Satsningen i Göteborg innebär att Omnipollo tar plats i den svenska ölhuvudstaden nummer 1 och börjar konkurrera i en stad med mängder av kvalitativa ölbarer. Dock, med tanke på att en hel del av Omnipollos öl bryggs just i Göteborg på bland annat Dugges bryggeri så blir det lite av en hemkomst och bryggeriet har sagt att vissa av deras öl kommer kunna serveras färskare än någonsin.

På Omnipollos krog i Stockholm är det pizza som gäller, detsamma kommer dock inte serveras i Göteborg utan där kommer matutbudet vara ett annat. Namnet på krogen blir Omnipollos Gothenburg.

Kommentera

Stockholm brewing drar till sjöss – nästan…

18 januari, 2018
Kategori:
India Pale Ale från Stockholm brewing.

Det var många som blev lite förvånade när Stockholm brewing slutade ha sina bryggpubar, de var ju ändå bryggeriet som hade banat väg för övriga bryggerier med sitt hett efterlängtade tillstånd till att servera öl på bryggeriet utan att servera mat. För de som längtat efter bryggeriets bryggpub är det bara att längta vidare eftersom Stockholm brewing tar sitt pick och pack och flyttar till betydligt större lokaler.

Det har inte varit en hemlighet att Stockholm brewing slagit i taket gällande sitt bryggeri men när de nu flyttar från Södermalm till Frihamnen på Gärdet så är det en rejäl expansion – 860 kvadratmeter stor är den nya lokalen. Nu ska inte allt bli bryggeri men ändå…

Det är en snygg tegelbyggnad som de flyttar in i och fastigheten ska innehålla bryggeri, bryggpub och krog – nytt utflyktsmål alltså!

Renoveringen av lokalen är på gång men bryggeriet kommer inte öppna på det nya stället förrän i oktober om allt går enligt plan.

Kommentera

St Eriks IPA från St Eriks bryggeri

1 januari, 2018
Kategori:
St Eriks IPA från St Eriks bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

St Eriks bryggeri tillhör ett av de mest intressanta bryggerierna i Sverige. Inte för att de gör den mest intressanta ölen utan för att de så tydligt kämpar om en position i öl-Sverige som många andra också kämpar om – den som varandes volymölen med hantverks-aura.

Varumärkespositionering må låta trist men det är ändock en extremt viktig sak när man etablerar ett varumärke på en så het marknad som hantverksölsmarknaden. Att ta ett klassiskt ölnamn som sedan länge legat i dvala och försöka återuppväcka det är svårt men St Eriks-resan har på många sätt visat att det går och St Eriks IPA är ett exempel på det.

Historien om St Eriks bryggeri börjar på 1800-talet men sedan mitten av 1900-talet slutade bryggeriet och etiketten att finnas efter att ha lämnat sin födelseplats på Kungsholmen i Stockholm och flyttat till Södermalm i Stockholm.

Be mig inte redogöra för alla turer kring varumärket St Eriks men importören Galatea tog hand om det och 2010 kunde St Eriks bryggeri återuppstå i sin moderna tappning, nu med Jessica Heidrich som bryggmästare.

St Eriks IPA i gammalt och nytt utförande. Foto: Joel Linderoth.
St Eriks IPA i gammalt och nytt utförande. Foto: Joel Linderoth.

Spola fram till årsskiftet 2017/18 och jag hittar en ny version av St Eriks i butiken. Den strama, klassiska och tydligt retro-flörtande designen läggs åt sidan och en mer lekfull variant träder fram – med en lätt amerikaniserad touch och lite mer färg och fart i uttrycket.

Och… med en tydligare blinkning till ursprunget.

För trots att själva det fysiska gamla bryggeriet lämnade Kungsholmen för hur många år sedan som helst och trots att det nya fysiska bryggeriet ligger på ett industriområde i närheten av Arlanda så är det Kungsholmen som bryggeriet vill göra till sitt  – strax under ölnamnet manifesterar man Kungsholmen som en viktig faktor. Historiskt viktigt ja, men i dagens läge falsk marknadsföring eftersom bryggeriet faktiskt inte har något med Kungsholmen att göra.

Dock, den lokala förankringen är viktig och om jag förvaltade St Eriks bryggeris varumärke skulle jag snabbt som ögat fixa en lokal på ön, baxa in ett litet bryggeri och köra igång att bygga varumärke i en liten bryggeripub – den investeringen lär betala av sig snabbare än kvickt både lokalt och internationellt.

Ölen då?

Ja, den är lite som St Eriks i stort.

Det är sällan som man blir riktigt imponerad och det är sällan som man blir besviken, St Eriks bryggeri vet hur man gör öl och de vet också vilken position man vill ta – den som ligger mellan ölkonnässörerna och volymdrickarna. Genom att sätta rätt attityd och rätt prägel på ölen och, inte minst viktigt, prissätta ölen i ett mellanläge (de lägger sig kring 20 kronor) så tror jag att man kommer att lyckas.

Den här ölen bär IPA-signum lång väg och kan vara ett instegsöl för den som lite lagom har börjat intressera sig för öl men den kommer inte bli den stora favoriten för så många, för det är den lite för lågmäld för att vara en IPA. Hyfsat fruktig, hyfsat fyllig och med en hyfsad beska – gott så.

Och just det, Jessica Heidrich har nu lämnat St Eriks bryggeri för nya, än så länge okända äventyr, med henne tappar bryggeriet en viktig byggsten i arbetet med både öl och varumärke. Det ska bli intressant att se vart den här resan leder i framtiden.

Du hittar fler fredagsöl om du tittar här.

St Eriks bryggeri - historisk bok. Foto: Joel Linderoth.
St Eriks bryggeri – historisk bok. Foto: Joel Linderoth.
Kommentera (2)

Har vi peakat?

9 december, 2017
Kategori:
Öl från tre svenska bryggerier. Foto: Joel Linderoth.

Den som varit det minsta intresserad av den svenska ölutvecklingen de senaste åren har så klart noterat det starkt växande antalet bryggerier på den svenska ölscenen. Vecka för vecka, månad för månad så har fler och fler bryggerier satts i produktion och vi har kunnat smaka deras öl. Men är expansionen över nu?

Någon gång måste det ju nå toppen på volymkurvan, så enkelt är det ju. Och några järtecken finns det ju, 2-3 bryggerier har lagt av, Slottskällan köptes av Coppersmiths och en hel del bryggerier tittar nog på timåtgången och plånboken och tänker… ”när ska det vända?”. Väldigt många svenska bryggerier befinner sig just nu i slutet av första fasen i ett företags liv och måste ställa sig frågan om man ska satsa och kanske kunna börja ta ut lön eller om man ska fortsätta köra på med oförminskad styrka.

Ett av alla bryggerier som bestämt sig för att öka är jämtländska Revsund och deras situation är ganska vanlig bland svenska bryggerier.

– Nu har vi utrustning så vi klarar oss ett tag, det är tiden som inte riktigt räcker till. Vi har båda ett heltidsjobb och lägger nästan varsin heltid även på bryggeriet, säger Jonasson i en artikel här på Land.

Och det är ju så det är, det tar tid att brygga öl. Det tar tid att flaska öl, etikettera öl och dessutom ska man städa det där bryggeriet gång efter gång efter gång efter annan. Och så tar det tid att sälja ölen. Eller kanske inte att sälja den men att distribuera den.

Så där sitter man. Med ett förbannat gott öl som väldigt många vill dricka men man måste investera för att kunna växla upp, skaffa ett större bryggverk, skaffa en starkare budbil, släppa en någon ny kraft i verksamheten som kan se till att man hinner brygga varje dag hela veckan.

Klart några ser sig om och tänker – vad fan, jag pallar inte.

Trots att det är så roligt.

Men har vi peakat? Nja, det har vi inte.

Det fortsätter att dyka upp nya bryggerier. De flesta fortfarande med hembryggning som gett mersmak, med drömmen om att servera SIN öl på den lokala puben och med ambitionen att bli en lokal leverantör av den där härligt skummande drycken.

Några kommer att stanna där. Några kommer att satsa vidare och sikta på större marknader. Och några kommer att starta, växla upp och sedan packa ihop och gå tillbaka till hembryggningen igen.

Men har vi peakat? Nja, inte än.

Kommentera