Gbg beer week – 2018 års datum

20 januari, 2018
Kategori:
Gbg beer week 2018

Den första ölveckan i Sverige är på väg mot nya framgångar – här är årets datum.

Gbg beer week kan vara det bästa som hänt öl-Sverige när det kommer till evenemang, hela öl-Göteborg öppnar sina dörrar och halva öl-Sverige kommer på besök. Ölveckan, som startade för några år sedan och redan första året bjöd på succé, har blivit större och bättre för varje år och 2018 kommer inte vara ett undantag. Hela veckan avslutas dessutom med Öl- och whiskymässan i samma stad och för de riktigt ölintresserade så är det en veckas ölsemester som gäller.

Gbg beer week infaller i år den 30 mars till den 7 april och arrangörerna hoppas på ännu fler evenemang än förra året då det anordnades över 100 event på olika platser runt om i Göteborg. Vem som kommer att brygga den officiella öl-vecka-ölen är inte offentliggjort ännu.

Kommentera

Omnipollo öppnar i Göteborg

19 januari, 2018
Kategori:
Noa från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Ett av Sveriges mest framgångsrika bryggeri-etiketter fortsätter expandera. Sedan tidigare har fantombryggeriet Omnipollo, med säte i Stockholm, en egen krog i samma stad och nu öppnar man även i Göteborg.

Satsningen i Göteborg innebär att Omnipollo tar plats i den svenska ölhuvudstaden nummer 1 och börjar konkurrera i en stad med mängder av kvalitativa ölbarer. Dock, med tanke på att en hel del av Omnipollos öl bryggs just i Göteborg på bland annat Dugges bryggeri så blir det lite av en hemkomst och bryggeriet har sagt att vissa av deras öl kommer kunna serveras färskare än någonsin.

På Omnipollos krog i Stockholm är det pizza som gäller, detsamma kommer dock inte serveras i Göteborg utan där kommer matutbudet vara ett annat. Namnet på krogen blir Omnipollos Gothenburg.

Kommentera

Stockholm brewing drar till sjöss – nästan…

18 januari, 2018
Kategori:
India Pale Ale från Stockholm brewing.

Det var många som blev lite förvånade när Stockholm brewing slutade ha sina bryggpubar, de var ju ändå bryggeriet som hade banat väg för övriga bryggerier med sitt hett efterlängtade tillstånd till att servera öl på bryggeriet utan att servera mat. För de som längtat efter bryggeriets bryggpub är det bara att längta vidare eftersom Stockholm brewing tar sitt pick och pack och flyttar till betydligt större lokaler.

Det har inte varit en hemlighet att Stockholm brewing slagit i taket gällande sitt bryggeri men när de nu flyttar från Södermalm till Frihamnen på Gärdet så är det en rejäl expansion – 860 kvadratmeter stor är den nya lokalen. Nu ska inte allt bli bryggeri men ändå…

Det är en snygg tegelbyggnad som de flyttar in i och fastigheten ska innehålla bryggeri, bryggpub och krog – nytt utflyktsmål alltså!

Renoveringen av lokalen är på gång men bryggeriet kommer inte öppna på det nya stället förrän i oktober om allt går enligt plan.

Kommentera

St Eriks IPA från St Eriks bryggeri

1 januari, 2018
Kategori:
St Eriks IPA från St Eriks bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

St Eriks bryggeri tillhör ett av de mest intressanta bryggerierna i Sverige. Inte för att de gör den mest intressanta ölen utan för att de så tydligt kämpar om en position i öl-Sverige som många andra också kämpar om – den som varandes volymölen med hantverks-aura.

Varumärkespositionering må låta trist men det är ändock en extremt viktig sak när man etablerar ett varumärke på en så het marknad som hantverksölsmarknaden. Att ta ett klassiskt ölnamn som sedan länge legat i dvala och försöka återuppväcka det är svårt men St Eriks-resan har på många sätt visat att det går och St Eriks IPA är ett exempel på det.

Historien om St Eriks bryggeri börjar på 1800-talet men sedan mitten av 1900-talet slutade bryggeriet och etiketten att finnas efter att ha lämnat sin födelseplats på Kungsholmen i Stockholm och flyttat till Södermalm i Stockholm.

Be mig inte redogöra för alla turer kring varumärket St Eriks men importören Galatea tog hand om det och 2010 kunde St Eriks bryggeri återuppstå i sin moderna tappning, nu med Jessica Heidrich som bryggmästare.

St Eriks IPA i gammalt och nytt utförande. Foto: Joel Linderoth.
St Eriks IPA i gammalt och nytt utförande. Foto: Joel Linderoth.

Spola fram till årsskiftet 2017/18 och jag hittar en ny version av St Eriks i butiken. Den strama, klassiska och tydligt retro-flörtande designen läggs åt sidan och en mer lekfull variant träder fram – med en lätt amerikaniserad touch och lite mer färg och fart i uttrycket.

Och… med en tydligare blinkning till ursprunget.

För trots att själva det fysiska gamla bryggeriet lämnade Kungsholmen för hur många år sedan som helst och trots att det nya fysiska bryggeriet ligger på ett industriområde i närheten av Arlanda så är det Kungsholmen som bryggeriet vill göra till sitt  – strax under ölnamnet manifesterar man Kungsholmen som en viktig faktor. Historiskt viktigt ja, men i dagens läge falsk marknadsföring eftersom bryggeriet faktiskt inte har något med Kungsholmen att göra.

Dock, den lokala förankringen är viktig och om jag förvaltade St Eriks bryggeris varumärke skulle jag snabbt som ögat fixa en lokal på ön, baxa in ett litet bryggeri och köra igång att bygga varumärke i en liten bryggeripub – den investeringen lär betala av sig snabbare än kvickt både lokalt och internationellt.

Ölen då?

Ja, den är lite som St Eriks i stort.

Det är sällan som man blir riktigt imponerad och det är sällan som man blir besviken, St Eriks bryggeri vet hur man gör öl och de vet också vilken position man vill ta – den som ligger mellan ölkonnässörerna och volymdrickarna. Genom att sätta rätt attityd och rätt prägel på ölen och, inte minst viktigt, prissätta ölen i ett mellanläge (de lägger sig kring 20 kronor) så tror jag att man kommer att lyckas.

Den här ölen bär IPA-signum lång väg och kan vara ett instegsöl för den som lite lagom har börjat intressera sig för öl men den kommer inte bli den stora favoriten för så många, för det är den lite för lågmäld för att vara en IPA. Hyfsat fruktig, hyfsat fyllig och med en hyfsad beska – gott så.

Och just det, Jessica Heidrich har nu lämnat St Eriks bryggeri för nya, än så länge okända äventyr, med henne tappar bryggeriet en viktig byggsten i arbetet med både öl och varumärke. Det ska bli intressant att se vart den här resan leder i framtiden.

Du hittar fler fredagsöl om du tittar här.

St Eriks bryggeri - historisk bok. Foto: Joel Linderoth.
St Eriks bryggeri – historisk bok. Foto: Joel Linderoth.
Kommentera

Har vi peakat?

9 december, 2017
Kategori:
Öl från tre svenska bryggerier. Foto: Joel Linderoth.

Den som varit det minsta intresserad av den svenska ölutvecklingen de senaste åren har så klart noterat det starkt växande antalet bryggerier på den svenska ölscenen. Vecka för vecka, månad för månad så har fler och fler bryggerier satts i produktion och vi har kunnat smaka deras öl. Men är expansionen över nu?

Någon gång måste det ju nå toppen på volymkurvan, så enkelt är det ju. Och några järtecken finns det ju, 2-3 bryggerier har lagt av, Slottskällan köptes av Coppersmiths och en hel del bryggerier tittar nog på timåtgången och plånboken och tänker… ”när ska det vända?”. Väldigt många svenska bryggerier befinner sig just nu i slutet av första fasen i ett företags liv och måste ställa sig frågan om man ska satsa och kanske kunna börja ta ut lön eller om man ska fortsätta köra på med oförminskad styrka.

Ett av alla bryggerier som bestämt sig för att öka är jämtländska Revsund och deras situation är ganska vanlig bland svenska bryggerier.

– Nu har vi utrustning så vi klarar oss ett tag, det är tiden som inte riktigt räcker till. Vi har båda ett heltidsjobb och lägger nästan varsin heltid även på bryggeriet, säger Jonasson i en artikel här på Land.

Och det är ju så det är, det tar tid att brygga öl. Det tar tid att flaska öl, etikettera öl och dessutom ska man städa det där bryggeriet gång efter gång efter gång efter annan. Och så tar det tid att sälja ölen. Eller kanske inte att sälja den men att distribuera den.

Så där sitter man. Med ett förbannat gott öl som väldigt många vill dricka men man måste investera för att kunna växla upp, skaffa ett större bryggverk, skaffa en starkare budbil, släppa en någon ny kraft i verksamheten som kan se till att man hinner brygga varje dag hela veckan.

Klart några ser sig om och tänker – vad fan, jag pallar inte.

Trots att det är så roligt.

Men har vi peakat? Nja, det har vi inte.

Det fortsätter att dyka upp nya bryggerier. De flesta fortfarande med hembryggning som gett mersmak, med drömmen om att servera SIN öl på den lokala puben och med ambitionen att bli en lokal leverantör av den där härligt skummande drycken.

Några kommer att stanna där. Några kommer att satsa vidare och sikta på större marknader. Och några kommer att starta, växla upp och sedan packa ihop och gå tillbaka till hembryggningen igen.

Men har vi peakat? Nja, inte än.

Kommentera

Chapterhouse i Växjö – klart bra öl

30 november, 2017
Kategori:
Ölmeny på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.
Ölmeny på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.

Växjö har sina ölfestivaler, sina bryggerier och sin prisbelönta krog. Och så har Växjö också Chapterhouse, en liten stor ölkrog som du inte får missa om du är i Växjö.

Liten och stor eftersom baren ser väldigt liten ut när du trampar nedför den lilla trappan ner till baren men stor eftersom det finns bra med platser i rummen bredvid själva baren.

Tydligt inspirerad av Mikkellers barer runt om i världen möts du av 15 kranar och inte en enda kranetikett att skåda. Istället är det, som ölmodernismen så föreskriver, en svart tavla som berättar vad du kan dricka och dessutom ytterligare en svart tavla som berättar vad du kan äta. Rent, snyggt och propert – precis som det ska vara. Och god öl dessutom – du hittar hyfsat lokala förmågor som Emmaboda bryggeri bredvid betydligt mer långväga krangäster som Lost Abbey och North Coast, båda från Kalifornien.

 Kranarna på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.

 

Jag testade Omnipollos Hilma Vanilla Burger Fries IIPA och Warpigs NEIPA Opposite Optimist – båda välsmakande och bra öl där Hilma dansade till med lätt vaniljsötma och Warpigs-ölen var grumlig som stilen kräver – mjuk söt beska med rejält med smak. Omnipollo-ölen valdes eftersom jag hört om den så många gånger senaste veckorna och Warpigs för att på något sätt kredda Mikkeller för dess breda påverkan på öl-communitien – Chapterhouse i Växjö hade nog inte sett ut som det gör om inte Mikkeller satt stilen med sin cleana, snygga och moderna estetik.

Och just det, Chapterhouse lystes ju upp av Växjös egen ölkung – Robert Andersson – som dock valde en alkoholfri Maté i sitt glas, på väg för att hålla en ölprovning på Kök11. Andersson är ju inte bara involverad i bryggeriet Trädskogens bryggeri utan kör också ölfestivaler här och där – Växjö, Älmhult och Karlshamn än så länge – och kan så småningom även titulera sig författare…. Men det får han berätta mer om själv framöver.

Robert Andersson är Växjös ölkung. Foto: Joel Linderoth.
Robert Andersson är Växjös ölkung. Foto: Joel Linderoth.

Hans första ölfestival, Växjö Ölfestival, firar för övrigt 5 år i april 2018, och det verkar vara en riktigt fin uppställning på den även nästa år – vad sägs om lokala Kvarnagården och likaså lokala, och för mig helt nya, Benestad bryggeri, magiska (!) Marble brewery (Storbritannien), Frequency (Sthlm) och Brygghus 19 från Blekinge. Det låter väl det? Bara att boka in!

Ölfestival i Växjö april 2018. Foto: Joel Linderoth.
Ölfestival i Växjö april 2018. Foto: Joel Linderoth.

 

Maten på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.
Maten på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.
Kommentera

Kampen för gårdsförsäljning går vidare

21 november, 2017
Kategori:
Många bryggerier vill ha gårdsförsäljning. Foto: Joel Linderoth.

De små bryggerierna i Sverige ger inte upp, de vill få till gårdsförsäljning av sina lokala produkter och kritiserar nu Systembolaget för att inte vilja medverka till gårdsförsäljningen.

Den senaste vändan i gårdsförsäljningsfrågan startade när Systembolagets VD Magdalena Gerger gick ut i en brett anslagen kampanj för några månader sedan. I det kampanjandet skickade hon ett brev till de flesta aktörer i öl-Sverige, ett brev som fick många av småbryggarna att se rött.

Bland annat så skrev Umeå-bryggaren Darren Packman ett välformulerat och irriterat inlägg på sin Facebook-sida och strax därefter startades en namninsamling för att förmå Systembolaget att tänka i nya banor.

Den namninsamlingen har nu fått mer än 600 underskrifter och från bryggarhåll är det nu mer än 100 personer som skrivit på.

Personerna bakom namninsamlingen är inte ute efter att skrota Systembolaget utan menar att nuvarande monopol kan samsas med gårdsförsäljning.

– Vi vill inte välta omkull Systembolaget och vi kan tänka oss att jobba med samma öppettider och regler som gäller för Systembolaget. Till slut måste det bli svårt för våra politiker att bortse från hur det fungerar i alla andra länder i Europa. Finland till exempel har en betydligt mer liberal linje och snart är vi en torr ö i Europa, säger Daniel Norlindh som ligger bakom namninsamlingen till Beernews.

Ambitionen är att fortsätta jobba för gårdsförsäljning och flera av bryggerierna har pratat om att göra det i mer organiserad form framöver, enligt artikeln i Beernews.

Kommentera

Poppels belgisk wit från Poppels bryggeri

16 november, 2017
Kategori:
Poppels belgisk wit från Poppels bryggeri.

Hur ska man karakterisera Poppels bryggeri om man vill positionera det i relation till övriga bryggerier i Sverige? 

Stabilt? Absolut.

Ambitiöst? Definitivt.

Långsiktigt? Utan tvekan.

Genomtänkt strategi? Japp.

Experimentellt? Nja, inte så mycket.

Kanske inte helt genomarbetad analys men kanske ska man beskriva Poppels som just ambitiöst och långsiktigt vilket kanske kan låta tråkigt men som i min ölvärld är något bra och genomtänkt. Det finns alltför många bryggerier som inte har koll på sina öl när de väl hamnar på bolagets hyllor och som levererar dålig öl – Poppels gör aldrig det. I varje fall i min erfarenhet.

Poppels har flera riktigt bra öl i riktigt bra distribution där mina favoriter nog egentligen är deras russian imperial stout och deras session ipa men den här är inte dum den heller, en riktigt bra kompis till middagen med lite asiatiska influenser.

Wit avslöjar att det handlar om en veteöl och dessutom en veteöl med belgiska influenser och det märks på tonerna av banan och koriander, smaker som kan verka udda i en öl men som är klassiska toner i vete-öls-världen. Och som dessutom får fart tillsammans med tydliga, friska stråk av citrus – perfekt om du slår till och gör en ingefärastinn kycklinggryta eller en biffwok som du klipper lite koriander över. Fräscht, friskt och gott!

Stabil öl från stabilt bryggeri, dessutom en öl som är väl spridd över hela Sverige och som kommer finnas med oss länge än.

Kommentera

Öldrottningen Heidrich siktar på nya utmaningar

11 november, 2017
Kategori:
St Eriks bryggeri - öl. Foto: Joel Linderoth.

En av Sveriges större profiler, Jessica Heidrich, har bestämt sig för att ta nästa steg i karriären.

Vad det blir? Det är oklart.

Jessica Heidrich som är huvudbryggare på bryggeriet St Eriks, har sagt upp sig och funderar nu på vad hon ska göra härnäst. St Eriks bryggeri ägs av Galatea och under Heidrichs åtta år vid bryggeriet så har det varit full satsning hela tiden, både på själva ölen och på att sprida den både i Sverige och internationellt.

– Det är ett beslut som har vuxit fram och jag har haft planer under en tid på att starta något eget. Vi har inte bestämt vad men vi leker med några olika idéer, säger Jessica Heidrich till Beernews.se.

Heidrich kommer att lämna bryggeriet i december.

 

Kommentera

Pop Corn Hop Porn från Beerbliotek

10 november, 2017
Kategori:
Pop corn hop porn från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

För alla som är det minsta intresserade av öl så är så klart göteborgsbryggeriet Beerbliotek ingen nyhet. Bryggeriet, som ambitiöst och kunnigt testar sig igenom ölstilarnas alla möjligheter, har sedan starten varit en bra hemvist för kvalitativ och spännande öl i alla möjliga varianter.

Vissa av de här varianterna har stannat kvar i ordinarie produktion och har blivit öl som många köper då och då, en form av bryggeriryggrad i produktionen.

Sedan en tid tillbaka så gör bryggeriet en del av sina öl på burk och den här Pop Corn Hop Porn är en av dem, och dessutom en av mina favoriter.

Varför?

Ja, dels är ju burkens stil glad och vacker, på en burk kan man ju uttrycka än mer än på en flasketikett och det gör man här, dels är innehållet synnerligen smakfullt.

Här finns allt som man förväntar sig i en ipa av amerikansk stil; grapefrukt, lite mörkare exotisk smak, en del tallbarr och frisk citruspigghet. Detta i samspel med en fin sötma gör att man verkligen får det som utlovas – stora smaker men finstilt och nyanserat på samma gång.

En klar favorit!

Kommentera