Imponerande aktivitet i den svenska ölvärlden

6 januari, 2019
Kategori:
Öl från Östersunds nya ångbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Någon som trodde att det har stannat upp? Nej, tänkte väl det! Det är i sanning ett ruskigt tempo i den svenska ölvärlden och även om några bryggerier valt att sänka tempot eller till och med lägga ned verksamheten så är det väsentligt fler som håller ångan uppe – antingen genom expansion eller genom att köra igång.

Blekingska Brygghus 19 expanderar sin verksamhet. Inte nog med att man har vunnit en lansering på Systembolaget vilket gjort att man anställt ytterligare en bryggare, man ska öka antalet spritprodukter dessutom.

Till Beernews.se berättar man nu att under 2019 kommer man dubbla sin produktion, från 50 000 liter till 100 000 liter. Imponerande!

Bearded Rabbit från Göteborg har fått upp farten rejält. I Floda som ligger mellan Göteborg och Alingsås har de inte bara byggt sitt eget bryggeri utan även skapat en bryggpub som kommer att öppna under 2019. Till Beernews.se säger de att bryggpuben kommer vara öppen en eller två dagar i veckan och att de fortfarande kommer brygga den mesta ölen på Beersmiths eftersom deras eget bryggeri bara är på 500 liter.

I Malmö-trakten hittar vi Sibbarps husbryggeri och där kommer man fördubbla produktionen och landa på omkring 100 000 liter bryggd öl under 2019. Bryggeriet anordnade en egen bryggerifest 2018 och verkar ha ambitionen att göra det igen, till Beernews.se säger man att det kom 2000 personer till festen och det är ju en smärre succé!

Östersundsbryggeriet Jemtehed & Brande har under året blivit ett Brunflo-bryggeri och dessutom sett till att beställa ett nytt bryggverk för att kunna öka kapaciteten. I samband med flytten har man startat ett nytt företag, Östersundsbryggerier, där Jemtehed & Brande numera är en del och Östersunds nya ångbryggeri är en annan.

– ”Jemtehed & Brande” blir ett varumärke och vi startar även ett nytt: ”Östersunds nya ångbryggeri”. ”Jemtehed & Brande” kommer vara mer nischad mot ölnörderi och ”Östersunds nya ångbryggeri” blir lite mer klassisk öl, säger Jesper Jemtehed till Östersundsposten.

Ambitionen är att bryggerierna inom Östersundsbryggerier ska producera omkring 80 000 liter under 2019.

Av de lite större bryggerierna bland de mindre har Dugges ambitionen att brygga en miljon liter under 2019, under 2018 bryggde man 800 000 liter så det är inte en omöjlig ambition. Under 2018 har den största utmaningen varit att skala upp produktionen vilket bryggeriet svarar på i sajten Beernews pågående enkätserie.

Vill du få reda på mer nyheter om svenska bryggerier rekommenderas enkätserien på Beernews.se – riktigt intressanta inblickar i svensk bryggerinäring just nu.

2019 blir ett spännande ölår i Sverige – som vanligt!

0 kommentarer

Bra öl i glaset just nu

23 december, 2018
Kategori:

Det testas, det görs det. Och smakas. Och avnjuts. Men det är inte allt som hamnar i denna blogg. Så därför, här är några av de öl som imponerat på mig på sistone.

Har du också hört ryktena om Apex brewing? Att de ska vara något alldeles extra? Jag har hört många nämna dem det senaste halvåret och klart jag ville testa. Sagt och gjort, jag beställde en burk från bolaget och javisst – den var ju grym!

Single Hop IPA från Apex brewing. Foto: Joel Linderoth.
Single Hop IPA från Apex brewing. Foto: Joel Linderoth.

Ryktena stämde, Apex brewings Single Hop IPA är en öl som alla bör dricka! Bryggeriet håller till i Nora minsann!

Dykes brewery har jag alltid gillat men de har varit lite svåråtkomliga på bolaget och inte legat tillgängliga för beställning. Dock, nu gör de det med ett gäng öl dessutom och jag har beställt en del för att testa om de fortfarande är så härliga. Svaret är – det är de!

Deras winter ale är exemplarisk som vinteröl med rostade, mjuka och friska toner – perfekt i sin brittiska stil. God som bara den till julmaten!

Winter ale från Dykes brewery. Foto: Joel Linderoth.
Winter ale från Dykes brewery. Foto: Joel Linderoth.

I Göteborg hittar vi Spike brewery och de är ett bryggeri som brygger fina Open to suggestions IPA och den är riktigt välgjord! Den jobbar lite i samma liga som Apex bidrag här ovan och är så smakfullt intensiv, så gudomligt grumlig och så stringent i smakerna så man blir riktigt glad. Du vet vad som väntar, det är exotiska smaker med frukten och humlen i högsätet. Snygg etikett dessutom!

Open to suggestions IPA från Spike brewery. Foto: Joel Linderoth.
Open to suggestions IPA från Spike brewery. Foto: Joel Linderoth.

Midvinter från Oceanbryggeriet, också från Göteborg, är en öl i stilen mild och för oss som gillar denna stil så är detta en fullträff – riktigt bra! Den brittiska stilen mild har fördelen av att vara smakrik OCH alkoholsvag och Midvinter bör omedelbums bli en året-runt-produkt på bryggeriet, namnet till trots. Detta är ju en riktigt bra utökning av sortimentet på bolaget, fortsätt så!

Midvinter från Oceanbryggeriet. Foto: Joel Linderoth.
Midvinter från Oceanbryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Jenny Nyström då? Ja, vad är med henne? Ängöl i Kalmar har gjort en fin julöl med fin julölsetikett som pryds av en Jenny Nyström-teckning och det hade ju inte räckt så långt om inte ölen är god. Men det är den! Kulturgärning och ölgärning i samma flaska – det är inte illa. Slå till om du springer på den, du kommer inte bli missnöjd.

Det var det, några av favoriterna från de senaste veckorna. Vad har du druckit på sistone som varit extra gott!

0 kommentarer

Winter warmer från Sibbarps husbryggeri

5 december, 2018
Kategori:
Winterwarmer från Sibbarps husbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Det finns några bryggerier som man sällan blir besviken på och Sibbarps husbryggeri är ett sådant. Sibbarp ligger i Malmös utkanter i området Limhamn och har de senaste åren lanserat öl med bra och jämn kvalitet. Jag har följt dem kontinuerligt och även om jag inte druckit alla deras öl så kan detta vara ett av deras bästa än så länge. Du borde smaka den!

Winter warmer alltså, en öl som passar bra för vinterns kyla och som har sitt ursprung från Storbritannien där stilen omhuldas av de flesta bryggerier. Svenska bryggerier har den inte som stapelvara men fler lär följa efter när de smakat den här godsaken, den är som sagt väldigt vacker i sin komposition.

Du frågar så klart varför?

Jo, för att den chokladig, fruktig, djup och lätt söt men balanseras fint upp av en tydlig och mjuk beska. Den är fyllig utan att vara tung, den är smakrik utan att vara överväldigande, den är apelsinig och citrusig i skön kombination och den är redan en favorit i december.

Så enkelt det kan vara om man har koll på vad man gör, Sibbarps går från klarhet till klarhet.

0 kommentarer

Bästa julkalendern hittar du hos…

4 december, 2018
Kategori:
Julkalender med öl. Foto: Skärmdump.

Det finns väl ingen som på något sätt har missat att det är december och att det snart är jul. Om inte annat så fylls samtliga digitala flöden av adventskalendrar av alla de slag och butiker och varumärken kämpar intensivt med att locka dig och mig till sina flöden. Där finns en kalender som lockat mig extra mycket och det är den som görs av Peter Eronson och Double bastard.

Både Eronson och DB är ju välkända i ölkretsar, Eronson som författare av ett otal ölböcker och Double Bastard som häcklare av allehanda ölfenomen. Det som är roligt med just deras adventskalender är att de räknar fram de 24 öl som betytt mest för svensk ölutveckling och det innebär att Double Bastard – för en gångs skull – undviker häcklandet och blir positiv. Vilket är uppfriskande!

De första fyra ölen har varit väl utvalda – Mangofeber DIPA från Brewski, Bedarö bitter från Nynäshamns ångbryggeri, Lundgrens lager från Kungsholmens bryggeri och så idag ytterligare en klassiker – Julöl från Jämtlands bryggeri.

Riktigt bra urval som snabbt väckt intresset för vad som kommer efter? Jag har mina tankar så klart men det ska bli väldigt roligt att följa! Du följer kalendern här.

Foto: Skärmdump.

0 kommentarer

In times like this chocolate stout från Beerbliotek

26 november, 2018
Kategori:
In times like these från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

Beerbliotek och nya öl är en sanning som fortsätter hålla, alltsedan starten 2012 har göteborgsbryggeriet oförtrutligt lanserat nya öl och nu är man långt över nummer 200 när det gäller bryggda öl. Den här, In times like these, är nummer 229.

Nu är ju antalet olika öl tämligen ointressant om inte ölen är välgjorda, spännande, roliga och härliga men lyckligtvis så är Beerblioteks öl alltid välgjorda och det gäller även den här nykomligen i bryggeriets katalog – en folköl som ovanligt nog är en chokladstout.

Folköl har kommit att utvecklas till en spännande yta för svenska bryggerier och från att ha varit en ölversion som såldes i 6-pack med mediokert innehåll så kan man på många ställen idag köpa folköl som är i toppklass – både smakmässigt och experimentellt. Beerblioteks tillskott är definitivt smakmässigt i hög klass och för att vara en folköl så kan man dessutom klassa den som experimentell – hur många folköl på burk som titulerar sig chocolate stout kan du räkna upp?

Ölen är krämig, tydligt chokladsmakande och med en tyngd i smak och munkänsla som är imponerande för att vara en så pass alkoholsvag öl. Ljuvlig brasöl, härlig till mustiga, tunga köttgrytor och lysande till kladdkaka med en klick grädde på – perfekt höst/vinter-öl när man så tydligt vill krypa ihop i soffan och bara fundera över livets gång. Den här ölen gör funderingarna mysigare, utan att för den skull förstöra koncentrationen.

Nummer 229 från Beerbliotek alltså, vi hoppas den kommer följas av många fler!

 

0 kommentarer

Vega bryggeri brygger öl till Gbg beer week

25 november, 2018
Kategori:
Vega bryggeri. Foto: Vega bryggeri.

Bästa öltillställningen i Sverige? Förmodligen är det Gbg beer week som alltsedan starten ristat in sig i svenska öldrickares hjärtan med sin mångfald, stora ölkärlek och placering – i Göteborg som av många anses vara Sveriges bästa ölstad.

Varje år får ett bryggeri äran att brygga festivalölen och det brukar borga för en välbryggd, smakrik och populär öl – utan att bli mesig. Första året var det Stigbergets som slog till med en klassisk öl, i år var det Beerbliotek som bjöd på gottis och nu är det klart vem som brygger nästa års Gbg beer week-öl – det blir Vega bryggeri.

Vega bryggeri ligger, precis som Stigbergets och Beerbliotek, i Göteborg och grundarna bakom ölveckan säger att bryggeriet är väl valt.

– Vega Bryggeri brygger fantastisk öl, men de är väldigt lokal och fokuserar främst på hemmaplan. Dessutom brygger de i en häftig miljö – granne med ett skeppsvarv på Hisingen – och säljer nästan all sin öl i göteborgsområdet. Därför skulle det vara kul om fler upptäcker dem, både här i stan och i resten av landet, säger de till öltidningen C/O Hops.

Foto: Vega bryggeri

 

0 kommentarer

Första ölen från Hop Notch brewing

24 november, 2018
Kategori:
Hop Notch brewings första öl. Foto: Hop Notch brewing.

Få bryggare har betytt så mycket för svensk öl om Jessica Heidrich. Inte nog med att hon bryggt väldigt härliga öl i St Eriks bryggeris namn, hon har också varit en av få kvinnliga bryggare och därmed banat vägen för många kvinnor som sökt sig till bryggerivärlden.

Nu har hennes första öl i det egna bryggeriet Hop Notch brewing bryggts och jag tror att det för många är en efterlängtad öl – det är första gången som Heidrich verkligen får visa vad hon vill med sina öl.

Ölen är bryggd på Waxholms bryggeri, ett bryggeri som hon och partnern Magnus Kamperyd köpte för några månader sedan och där de ska brygga öl under två namn; Waxholms och Hop Notch.

Foto: Hop Notch brewing

 

0 kommentarer

Mistral från Ängöl

5 november, 2018
Kategori:
Mistral Single Hop från Ängöl. Foto: Joel Linderoth.

Har du någon gång varit i södra Frankrike så vet du vad mistralen är för något. Från bergen kommer en intensiv, genomdrivande och ganska kall vind som gör att man gärna tar på sig en extra tröja och kanske värmer lite vin med kryddor på spisen. Ölen från Ängöl heter Mistral eftersom den är bryggd med den franska humlesorten Mistral – dock inte för att den är så obehaglig som vinden mistral kan vara.

Humle är verkligen inte en ingrediens i öl som legat på latsidan de senaste åren, tvärtom så har humlen varit det bärande elementet i den sedan 70-talet framväxande moderna ölkulturen. Så klart var humlen en väldigt viktig ingrediens även före det men i takt med att humlen accentuerats, hyllats och utforskats så har den mer och mer kommit att bli ölens fixstjärna och lyser idag helt klart klarast i gruppen humle, jäst, malt och vatten.

I takt med det har även de lokala humlesorterna börjat ta plats och de senaste åren har många lokala humleodlingar satt igång på jakt efter de traditionella, inhemska humlesorterna som förr i tiden var så självklara på svenska landsbygden. Du kan läsa lite mer om svensk humle här.

Dock, i den här ölen så är tillskottet inte alls svenskt och inte alls klassiskt utan Mistral är fransk och nyframtagen i den moderna humleavlingens namn. Och det gör ju inget, bara det blir bra.

Och det blir det. Ängöl från Kalmar vet hur man brygger öl och man vet dessutom hur man handskas med humle och lyckas på en maltig botten låta humlen ta plats och spela förstafiolen. Jag ska medge att jag aldrig hade satt Mistral som humlesort men de citrustoner som den ska ge finns klart där och drar åt lite mer exotiska aromer som passionsfrukt och mango.Välgjord, nyanserad och välsmakande – vad kan man klaga på då? Inget.

Fler fredagsöl hittar du här!

0 kommentarer

Kaggen på nätet – det kommer gå fort!

24 oktober, 2018
Kategori:
Närke Stormaktsporter på bolaget.

5 sekunder? 10 sekunder? 30 sekunder? 
Det kommer gå otroligt fort när de få flaskorna med Närke kulturbryggeris lagrade porter säljs på Systembolaget så vill du ha en så gäller det att hänga med.

Det är inte varje dag det händer. Inte varje vecka heller. Faktum är att det aldrig hänt förut, att en lagrad porter från Örebro-bryggeriet Närke kulturbryggeri säljs på Systembolaget. Skönt nog sker försäljningen på nätet så du behöver inte köa eller övernatta eller på något annat sätt göra något obehagligt – det handlar bara om att du måste vara redo vid datorn klockan 10 imorgon. Och när jag säger redo så handlar det verkligen om sekundredo för de hundratalet flaskorna kommer försvinna lika fort som jag säger Närke Kaggen Stormaktsporter.

För att så många som möjligt ska få smaka de exklusiva dropparna så får var och en bara köpa en flaska så chansen finns trots allt.

Regga ett konto på Systembolaget, sätt larmet på mobilen och var redo imorgon klockan 09.58 – då har du två minuter på dig att ladda till Systembolaget öppnar portarna och ger dig och mig möjlighet att köpa en flaska.

Och just det, det kostar lite också. 159 kronor för 25 centiliter.

Exklusivt på min ära. Och nedrans gott!

Här hittar du ölen, var med klockan 10!

0 kommentarer

Kellerbier från Nils Oscar är bästa svenska hantverksölen

18 oktober, 2018
Kategori:
Öl på SM i Mathantverk. Foto: Joel Linderoth.

Vilken är din svenska favorit bland de svenska hantverksölen? Med betoning på svenska alltså… På SM i Mathantverk utsågs nyligen vinnaren.

Även om de svenska hantverksölen är väldigt många så är det inte så många som är svenska på riktigt. Alltså att samtliga råvaror i ölen är odlade i Sverige – öl där humle, malt och jäst kommer från svenska verksamheter.

På senare tid har intresset för svenska råvaror i svensk ölbryggning blivit starkare och starkare och humleodlingar, mälterier och jäst-produktion har satts igång – än så länge på en ganska blygsam nivå.

Ett av de bryggerier som dragit nytta av närheten till ett av de nya mälterierna är Nils Oscar som i sin kellerbier använder sig av malten Balder som mältats på Warbro kvarn som ligger i närheten av bryggeriet. Och vilken öl det har blivit.

Klassisk blindprovningsbild. Foto: Joel Linderoth
Klassisk blindprovningsbild. Dock ej med vinnarölen i just det här glaset. Foto: Joel Linderoth

På nyss genomförda SM i Mathantverk i Malmö rankades ölen som nummer ett i klassen öl och mjöd och kan numera titulera sig bästa svenska hantverksölen – i varje fall ett år framöver tills SM i Mathantverk arrangeras igen.

Jag hade förmånen att sitta i juryn i just den här kategorin och jag kan avslöja att juryn generellt sett var väldigt övertygad om att detta var den bästa ölen – ren i doften, nyanserad och medelfyllig i kroppen och med en fantastisk smak i såväl grundsmaker och eftersmak. En värdig vinnare.

SM i Mathantverk arrangeras av Eldrimner som jobbar intensivt med att lyfta fram och uppmärksamma svenskt mat- och dryckeshantverk – uppställningen var imponerande på årets SM i Malmö.

Läs också: Nu är humle hett igen – så odlar du själv

Den än så länge hemlige vinnaren. Foto: Joel Linderoth
Den än så länge hemlige vinnaren. Foto: Joel Linderoth
0 kommentarer