Nyheter om öl 25 2023

15 april, 2023
Kategori:

Nyheter om svensk öl – vecka för vecka. Det händer så mycket hela tiden och här är några nyhetspuckar du ska ha koll på.

Många medaljer blir det
På just nu pågående En öl- och whiskymässa i Göteborg har det delats ut många medaljer i ädla valörer. Många förväntade men också några mindre förväntade kanske där mindre och nyare bryggerier har lyckats knipa topp-placeringar i bedömningstävlingen. I klassen ljus lager vann till exempel Hamnöl från Smögenbryggar’n och bästa IPA ansågs Spike brygga – Rebels without a pause. Till mässans bästa öl korades Brown Ale från Vega.
Hela listan på medaljerna hittar du här.

Två-årskalas på Stormgatan

Taproom Stormgatan och Hyllie bryggeri. Foto: Joel Linderoth

Stormgatan, Hyllie bryggeris egen lilla öl-krog, firar 2 år den 22 april. Då ställer man till med kalas och lanserar ”årets Malmö I Love You-öl, en collab med surölskingen Elmeleven. Årets öl är en syrlig rackare smaksatt med de tre P:na; päron, persika och pomerans.”
Det blir mat, det blir drinkar, det blir cider och det blir Hyllie-stämning. 22 april är datumet och mer info hittar du här

Datum satt för klassisk festival
Den är klassisk och en föregångare men i år blir det lite annorlunda. Det handlar om Stockholm Beer & Whisky Festival som bestämt sig för att ändra på plats och koncept och än så länge är det lite hemligt även om datumet nu är bestämt. 7-9 september kommer det firas ölkultur i Stockholm för 31:a året – imponerande! Mer om det som komma skall hittar du här.

Stora protester mot Pernod Ricard
Ett av de mer tondöva besluten som tagits på länge har tagits av den franska dryckeskoncernen Pernod Ricard då de bestämt att återuppta exporten av sina varumärken, och de är många, till Ryssland. Pernod Ricard, som bland annat tillverkar den svenska vodkan Absolut i skånska Åhus, har fått ta emot kritik på alla möjliga sätt och bland annat så är det många svenska bryggerier som tagit avstånd från den enorma koncernens beslut.
Den svenska delen av Pernod Ricard har avstått medverkan på den här helgens ölfestivaler, bland annat En öl- och whiskymässa i Göteborg och Skövde öl- och whiskymässa.
Absoluts svenska hemsida finns ingen kommunikation i ärendet och inte heller på Pernod Ricards svenska hemsida. Det ska bli väldigt intressant att se hur företagets framtida ställningstagande kommer bli.

Sommarölfest i Västerås
Västeråsbryggeriet Coppersmiths har många järn i elden och dess grundare Petri Karhukorpi verkar ha en outsinlig energi. Ett av alla dessa järn är ölfesten Coppersmiths med vänner som hålls den 2-3 juni. Öl från flera bryggerier, mat från grillen och förmodat fint väder bjuds det på i det som kallas Coppersmiths Beer Garden. Mer om evenemanget hittar du här.

Mer om öl kommer alldeles strax och i väntan på det så kan du alltid ta en titt på tidigare nyhetsbulletiner. Bland annat här!

Nyheter om öl 26 2023
Stockholm brewing får nya ägare