Mistral från Ängöl

5 november, 2018
Kategori:
Mistral Single Hop från Ängöl. Foto: Joel Linderoth.

Har du någon gång varit i södra Frankrike så vet du vad mistralen är för något. Från bergen kommer en intensiv, genomdrivande och ganska kall vind som gör att man gärna tar på sig en extra tröja och kanske värmer lite vin med kryddor på spisen. Ölen från Ängöl heter Mistral eftersom den är bryggd med den franska humlesorten Mistral – dock inte för att den är så obehaglig som vinden mistral kan vara.

Humle är verkligen inte en ingrediens i öl som legat på latsidan de senaste åren, tvärtom så har humlen varit det bärande elementet i den sedan 70-talet framväxande moderna ölkulturen. Så klart var humlen en väldigt viktig ingrediens även före det men i takt med att humlen accentuerats, hyllats och utforskats så har den mer och mer kommit att bli ölens fixstjärna och lyser idag helt klart klarast i gruppen humle, jäst, malt och vatten.

I takt med det har även de lokala humlesorterna börjat ta plats och de senaste åren har många lokala humleodlingar satt igång på jakt efter de traditionella, inhemska humlesorterna som förr i tiden var så självklara på svenska landsbygden. Du kan läsa lite mer om svensk humle här.

Dock, i den här ölen så är tillskottet inte alls svenskt och inte alls klassiskt utan Mistral är fransk och nyframtagen i den moderna humleavlingens namn. Och det gör ju inget, bara det blir bra.

Och det blir det. Ängöl från Kalmar vet hur man brygger öl och man vet dessutom hur man handskas med humle och lyckas på en maltig botten låta humlen ta plats och spela förstafiolen. Jag ska medge att jag aldrig hade satt Mistral som humlesort men de citrustoner som den ska ge finns klart där och drar åt lite mer exotiska aromer som passionsfrukt och mango.Välgjord, nyanserad och välsmakande – vad kan man klaga på då? Inget.

Fler fredagsöl hittar du här!

0 kommentarer

Kaggen på nätet – det kommer gå fort!

24 oktober, 2018
Kategori:
Närke Stormaktsporter på bolaget.

5 sekunder? 10 sekunder? 30 sekunder? 
Det kommer gå otroligt fort när de få flaskorna med Närke kulturbryggeris lagrade porter säljs på Systembolaget så vill du ha en så gäller det att hänga med.

Det är inte varje dag det händer. Inte varje vecka heller. Faktum är att det aldrig hänt förut, att en lagrad porter från Örebro-bryggeriet Närke kulturbryggeri säljs på Systembolaget. Skönt nog sker försäljningen på nätet så du behöver inte köa eller övernatta eller på något annat sätt göra något obehagligt – det handlar bara om att du måste vara redo vid datorn klockan 10 imorgon. Och när jag säger redo så handlar det verkligen om sekundredo för de hundratalet flaskorna kommer försvinna lika fort som jag säger Närke Kaggen Stormaktsporter.

För att så många som möjligt ska få smaka de exklusiva dropparna så får var och en bara köpa en flaska så chansen finns trots allt.

Regga ett konto på Systembolaget, sätt larmet på mobilen och var redo imorgon klockan 09.58 – då har du två minuter på dig att ladda till Systembolaget öppnar portarna och ger dig och mig möjlighet att köpa en flaska.

Och just det, det kostar lite också. 159 kronor för 25 centiliter.

Exklusivt på min ära. Och nedrans gott!

Här hittar du ölen, var med klockan 10!

0 kommentarer

Kellerbier från Nils Oscar är bästa svenska hantverksölen

18 oktober, 2018
Kategori:
Öl på SM i Mathantverk. Foto: Joel Linderoth.

Vilken är din svenska favorit bland de svenska hantverksölen? Med betoning på svenska alltså… På SM i Mathantverk utsågs nyligen vinnaren.

Även om de svenska hantverksölen är väldigt många så är det inte så många som är svenska på riktigt. Alltså att samtliga råvaror i ölen är odlade i Sverige – öl där humle, malt och jäst kommer från svenska verksamheter.

På senare tid har intresset för svenska råvaror i svensk ölbryggning blivit starkare och starkare och humleodlingar, mälterier och jäst-produktion har satts igång – än så länge på en ganska blygsam nivå.

Ett av de bryggerier som dragit nytta av närheten till ett av de nya mälterierna är Nils Oscar som i sin kellerbier använder sig av malten Balder som mältats på Warbro kvarn som ligger i närheten av bryggeriet. Och vilken öl det har blivit.

Klassisk blindprovningsbild. Foto: Joel Linderoth
Klassisk blindprovningsbild. Dock ej med vinnarölen i just det här glaset. Foto: Joel Linderoth

På nyss genomförda SM i Mathantverk i Malmö rankades ölen som nummer ett i klassen öl och mjöd och kan numera titulera sig bästa svenska hantverksölen – i varje fall ett år framöver tills SM i Mathantverk arrangeras igen.

Jag hade förmånen att sitta i juryn i just den här kategorin och jag kan avslöja att juryn generellt sett var väldigt övertygad om att detta var den bästa ölen – ren i doften, nyanserad och medelfyllig i kroppen och med en fantastisk smak i såväl grundsmaker och eftersmak. En värdig vinnare.

SM i Mathantverk arrangeras av Eldrimner som jobbar intensivt med att lyfta fram och uppmärksamma svenskt mat- och dryckeshantverk – uppställningen var imponerande på årets SM i Malmö.

Läs också: Nu är humle hett igen – så odlar du själv

Den än så länge hemlige vinnaren. Foto: Joel Linderoth
Den än så länge hemlige vinnaren. Foto: Joel Linderoth
0 kommentarer

Egen app ska få fler att gilla Två feta grisar

11 oktober, 2018
Kategori:
Två feta grisar. Skärmdump.

Alla sätt är bra utom de dåliga! Så kan man sammanfatta västkustbryggeriet Två feta grisar lansering av en något udda fågel i öl-Sverige – en egen app!

Två feta grisar har redan från start gjort sig kända för en kvalitativ och smaksäker öl-linje och man har sedan en tid en egen pub där bryggeriets öl samsas med andra bryggeriers dito. För att få till en ännu bättre känsla i Två feta grisar-familjen så släpper man nu en app som berättar om var man kan dricka bryggeriets öl bland annat.

– Den är en del av vår ölklubb där vi vill skapa en trogen supporterskara, säger Pontus Henryz på Två feta grisar till ölsajten Beernews.

Appen har precis lanserats och nu kommer man se hur man kan använda den framöver för att stärka relationen till Två feta grisar-anhängarna. Fler bryggerier lär följa efter.

Du hittar appen i App store, sök på Två feta grisar. För att kunna logga in i appen måste du dessutom vara medlem i kundklubben som är kopplad till bryggeriet.

0 kommentarer

Little Rocket Man från Södra Maltfabriken

19 september, 2018
Kategori:
Little Rocket Man från Södra Maltfabriken. Foto: Joel Linderoth.

Det var någon som frågade mig om vilken öl jag hade som favorit för tillfället. Något förvånande hörde jag mig själv svara Little Rocket Man. Men efter att jag hade svarat så insåg jag att jag nog hade svarat rätt. Little Rocket Man från Södra Maltfabriken är en favorit just nu.

Södra Maltfabriken är ett bryggeri som jag följt ganska nära genom åren. När de rullade igång sin verksamhet var det i ett annat öl-Sverige, ett öl-Sverige som hade flera nya moderna bryggerier som Oppigårds, Nils Oscar och Jämtlands men där de lokala bryggerierna precis hade börjat etablera sig i olika delar av Sverige.

Södra Maltfabriken etablerade sig söder om Stockholm, tog ett retro-inspirerat namn och satte retro-etiketter på flaskorna och började rulla ut sin öl. Det gick bra trots att ölen faktiskt inte var så bra. Problem i bryggverket gjorde att det smakade plast och unket och jag tror baske mig de höll på i ett år innan de hade fått koll på problemen i bryggeriet.

Trots detta så ökade produktionen, närområdet hade väntat på ett lokalt bryggeri och man hade volymkapaciteten, man hade en begynnande distribution och man hade ett riktigt snyggt varumärke. Dessutom hade man tajming och Södra Malt blev en snackis, ett bryggeri som många fick en relation till.

Södra Maltfabriken fick också, vilket var ganska tidigt i den moderna ölsagan, i Sverige, möjlighet att vinna en offert på Systembolaget – en offert på (tror jag) 40 000 liter (eller var det 40 000 burkar?) – offerten var en av de första ”stora” offerter som ett av de nya, mindre bryggerierna plockade hem.

Om jag inte minns fel så var det pale alen Almighty som bolaget köpte in och om jag inte minns fel (igen!) så bryggde Södra Malt ölen delvis på Spendrups bryggeri i Dalarna.

Se där, ett stycke svensk ölhistoria! Och Södra Maltfabrikens och Spendrups historia har fortsatt – idag ingår Södra i Spendrups varumärkesportfölj.

Södra Maltfabriken och Spendrups. Foto: Skärmdump.
Södra Maltfabriken och Spendrups. Foto: Skärmdump.

Genom åren har jag druckit Södra Maltfabrikens öl med jämna mellanrum och jag har oftast landat i samma slutsats gång efter annan – habilt men inte mer. Felsmakerna finns inte kvar men det är genomgående öl som landar i mainstream-fällan, bryggeriet har landat i fållan där man vill kunna sälja större volymer till mindre priser (relativt sätt) och därmed håller man ned råvarulistan och lyckas inte dunka in de stora smak-sensationerna.

Märk väl att detta nu är spekulationer från min sida och en subjektiv upplevelse, det behöver inte överensstämma med sanningen.

Dock, på senare tid har jag hittat en del öl från Södra Maltfabriken som börjat röra sig i högre smakregister och den här – Little Rocket Man – är definitivt en fullträff från bryggeriet i Haninge. Smakrik, nyanserad och balanserad mellan de där lite mörka frukstråken och de lite ljusa citrus/grape-smakerna – en bra och finstämd mix.

Kul att Södra Maltfabriken har börjat hitta formen igen! Sedan måste jag kolla vidare på det där med Spendrups-kopplingen, vad är dealen egentligen?

0 kommentarer

Du kan rädda bästa öltidningen i Sverige

31 augusti, 2018
Kategori:
Rädda C/o Hops. Foto: Skärmdump.

Man kan ju tycka att en tryckt tidning anno 2018 inte är så mycket att rädda. Allt ska väl vara digitalt? Nja, riktigt så enkelt är det inte – livet vore oändligt mycket fattigare utan att ha en tryckt tidning att komma hem till med jämna mellanrum, se på Land till exempel!

Nu handlar det här inte om tidningen Land utan om Sveriges bästa (ja, och enda?) öltidning som inte får det hela att gå ihop.

Skaparen och eldsjälen Johan Holm öppnar det senaste numret, nyss landades hos prenumeranterna, att han måste se en ljusning annars är det slut på C/O Hops saga.

Så får det inte bli!

C/O Hops må ha sina fläckar men ambitionen, viljan, utförandet och konsekvensen i denna produktion är smått unik och tidningen är värd ett betydligt bättre öde än det nuvarande, den borde snarare hitta vidare till en betydligt bredare krets.

Vissa hävdar att den är för dyr, varje nummer kostar kostar som två fulöl på krogen, men den blir billigare om man prenumererar. Vilket jag tycker att du ska – tidningen behöver 2000 nya prenumeranter för att den ska få ny fart och många har redan kickat igång räddningsaktionen.

Klart Sverige ska ha en ambitiös, snygg och smart öltidning. Du kan hjälpa till!

0 kommentarer

Ölkrogar i Stockholm – här är de bästa

5 augusti, 2018
Kategori:
Zum Franziskaner - skylt. Foto: Joel Linderoth.

Stockholm är en riktigt bra ölstad, inte tu tal om saken. Men var ska man gå om man vill hitta den bästa ölen på den bästa ölkrogen? Det handlar så klart om tycke och smak men testar man de här tipsen så kommer man inte bli missnöjd – det är ett som är säkert!

(som du ser är listan bara påbörjad, tipsa gärna om sådana krogar som du tycker platsar på listan…)

(uppdaterad 14/10 2018)

Ölkrogar i centrala Stockholm:

Belgobaren
Beskrivning kommer.

Bishops Arms Vasagatan
Beskrivning kommer.

Man in the Moon
Beskrivning kommer.

Pressklubben
Här handlar det om belgisk öl och nästan ingenting annat. Slink förbi på en öl i baren eller titta suktande in i ölrummet där godsakerna står och gottar till sig – utbudet är enormt och stämningen är trevlig och maten helt okej. På torsdagar är det ofta Skrubbe-torsdag då ölgurun Jens Skrubbe står bakom disken och tipsar om exakt den belgiska ölen som du kommer älska! (besökt juni 2018)
Pressklubben, Vasagatan

Waza restaurang och bryggeri
Waza bryggeri är nytt men lokalen är gammal, det är gamla Monks lokaler på Wallingatan som tagits över av nya ägare. Som är ambitiösa och tänker sig ha ölprovningar, en särskild 08-kran och dessutom ha kvar hembryggarbutiken som är det första man ser när man kliver in. Med eget bryggeri i lokalerna får man ett extra plus och krogen har potential att bli en riktigt bra ölpärla i centrala Stockholm. (besökt juli 2018)
Waza restaurang och bryggeri, Wallingatan 38

Queens Head
Beskrivning kommer.

Ölkrogar i Gamla stan:

Bishops Arms Gamla Stan
Det kan kännas ganska internationellt på Bishops i Gamla stan. Kanske inte på sommaren då frånvaron av uteserveringar gör att det kan vara lite glest men annars är det många turister som hamnar här och njuter några öl på Sveriges mest spridda ölkrog. Oftast med ett helt okej utbud av svenska småbryggerier – både på fat och flaska – precis som det ska vara på Bishops. Trevlig personal! (besökt juli 2018)
Bishops Arms Gamla stan, Tyska brinken 36, Gamla stan

Tritonia ölverkstad
Tritonia är inte stort men det är bra! Dessutom kan du para din öl med några av de godaste hamburgare som Stockholm kan erbjuda, de kommer från grannkrogen Barrels. Sittandes på någon av pallstolarna med utblick mot Gamla stans myller och med krogens ljudkuliss i öronen så är det en liten resa från vardagen som gör gott. Initierat men inte snobbigt, inbjudande men inte klängigt, småskaligt men med bredd – en fin öldestination med ölmaestrons mustascher som extra behållning. (besökt september 2018)
Tritonia ölverkstad, Stora Nygatan 20, Gamla stan

Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.
Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.

Zum Franziskaner
Vilken miljö! Den ruggigt klassiska lokalen har fått sig en kärleksdusch utan dess like och från att ha varit en bedagad pärla så är krogen idag en lysande, skinande ölkrogsjuvel av rang. Här hittar du fint tillagad husmanskost med högst relevanta ölparningar – tysk öl som du sällan får möjlighet att dricka och så favoriter från få men utvalda svenska bryggerier. En riktig ölkrogsfavorit mitt bland alla turisthak i Gamla stan. (besökt juli 2018)
Zum Franziskaner, Skeppsbron 44, Gamla stan

Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.
Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.

 

Ölkrogar på Södermalm:

Akkurat
Den känns ganska amerikansk, den fantastiska ölkrogen med det norsk-klingande namnet, som ligger på Hornsgatans östra startpunkt. Det är inte många krogar som lyckas med konststycket att vara trivsamt stökig fredagskrog, fin middagskrog och klockren ta-en-öl-med-kompisarna-krog-en-tisdag men Akkurat lyckas med det. Dessutom håller man musikens fana högt med konserter med jämna mellanrum. utbudet är enormt, kompetensen är skyhög och smakerna breda – det här rankas som en av världens bästa ölkrogar och man förstår helt och hållet varför. (besökt oktober 2018)
Akkurat, Hornsgatan 18, Södermalm

En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth
En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth

Babajan
Beskrivning kommer.

Bishop Arms Hornsgatan
Beskrivning kommer.

Bishops Arms Bellmangatan
Beskrivning kommer.

Brewdog Södermalm
Beskrivning kommer.

Katarina ölcafé
Beskrivning kommer.

Omnipollos Hatt
Galen pizza och galen öl! Ja, så kan man beskriva den lilla pizza- och öl-krogen som drivs av fantombryggeriet Omnipollo. Men det skulle på många sätt vara för nyanslöst för det här är mer än galet. Högkvalitativt, högtrendigt och många gånger högtrevligt – och väldigt trångt då och då. Ölnördar, ölhipsters och ölturister – alla på jakt efter supergod pizza och supergod öl – och lite stämning. Det får de! (besökt maj 2018)
Omnipollos Hatt, Hökens gata 1A, Södermalm

Oliver Twist
Att släntra in på Oliver Twist och ställa sig i baren och beställa en öl är smått klassiskt numera. Vem trodde det för nästan 25 år sedan när kvarterskrogen/hipsterstället såg dagens ljus? Här samsas fotbolls-älskare (ofta bajare) med amerikanska turister och alla verkar trivas – på sitt sätt. Ofta bra med folk på kvällarna och det är fullt möjligt att du börjar prata med någon du inte känner inom fem minuter. Vad ni pratar om? Öl förstås… (besökt juli 2018)
Oliver Twist, Repslagargatan 6, Södermalm

Soldaten Svejk
Beskrivning kommer.

Ölbistron no 50
Den lilla hörnlokalen som Ölbistron no 50 huserar i har haft många hyresgäster de senaste åren men nu verkar det som om man har hittat rätt – Ölbistron no 50 är en lokal pärla som med liten kranlista och ölvänlig mat har skaffat många stamgäster. Sitt på uteserveringen, liten men trevlig, och se turister strosa förbi mellan Fotografiska och Nytorget eller sitt inne och prata öl och mat med de andra gästerna. Eller njut av lite vänlig hipster-jargong, det hörs det också. (besökt juli 2018)
Ölbistron n0 50, Tjärhovsgatan 5, Södermalm

Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.
Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar på Kungsholmen:

Brewdog Kungsholmen
Beskrivning kommer.

Folk & Friends
En folkölsbar på Norr Mälarstrand, kan det vara något? Absolut! Med väldigt trevligt läge, väldigt trevlig personal och ett stort utbud av svensk folk så är denna fritidsgårds-lika kvarterskrog en riktigt fin bit av öl-Stockholm. Sitt i baren och se trafiken ila förbi eller sök dig uppför trappan och hitta en plats i det inre rummet – du kommer snart vara inbegripen i samtal som inte bara handlar om öl. Ett vardagsrum att trivas i!
Folk & Friends, Norr Mälarstrand 32, Kungsholmen

Folk & Friends på Kungsholmen. Foto: Joel Linderoth.
Folk & Friends på Kungsholmen. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar i Vasastan:

Ölkrogar på Östermalm:

Tudor Arms
Beskrivning kommer.

Spritmuseums brygga och berså
Beskrivning kommer.

Ölkrogar utanför centrala Stockholm:

Nya Carnegiebryggeriet
Det är något visst med Nya Carnegiebryggeriet, bryggeriet som stolt huserar i en gammal glödlampsfabrik några hundra meter från Södermalm med utsikt över Hammarby sjö. Sommartid är uteserveringen smått fantastisk med färjorna och båttrafiken som glider förbi, vintertid är inneserveringen smått fantastisk med bra stämning, kunnig servis och god mat. Ofta är också ölen väldigt god även om den ibland kan kännas lite middle-of-the-road för att ta till ett smått slitet uttryck. Men att dricka en kellerbier direkt från fat en helt vanlig onsdag kan liva upp de flesta. (besökt maj 2018)
Nya Carnegiebryggeriet, Hammarby sjöstad, Stockholm

Nya Carnegiebryggeriet - öl. Foto: Joel Linderoth.
Nya Carnegiebryggeriet – öl. Foto: Joel Linderoth.

Bubblare som jag fått tips om men som ej hunnits besökas ännu eller som ej besökts under 2018 – tack till alla som tipsat!: Sjätte tunnan i Gamla stan, Sorbon i Bromma, Picts i Hammarby sjöstad, Mikkeller Bar på Östermalm, Ardbeg Embassy i Gamla stan, Lådan på Norrmalm, Mackinlays på Kungsholmen, Flying Scotsman på Kungsholmen, The Churchill Arms i centrala Stockholm. Jag besöker så fort som jag hinner!

1 kommentarer

Beställ öl på Systembolaget – så enkelt är det

29 juli, 2018
Kategori:
Glenn no 5 från Oceanbryggeriet.

Vill du hitta en ny favoritöl? Smaka på ett nytt bryggeri? Testa öl från din före detta hemstad eller smaka den där ipan som alla talar om? Bra, då ska du beställa öl på Systembolaget – inte bara gå in i butiken och välja. Utbudet blir betydligt bättre och oändligt mer spännande. Så här gör du.

Visst kan det kännas lite smådystert att steppa in på bolaget och börja leta efter öl? Det finns så klart alltid några välsmakande öl och utbudet har så klart utvidgats väldigt de senaste åren men ändå – det är inte så spännande direkt efter att man varit där några gånger.

Så bra då att möjligheten att beställa öl finns!

I ett slag blir utbudet hundra gånger bredare och mer spännande och möjligheten att överraskas av något nytt ökar med full styrka. Du hittar lokala öl, internationella öl, syrliga öl, humliga öl och en massa andra öl – bara att leta sig vidare till nästa favorit.

Så här beställer du öl på Systembolaget

Gå till Systembolaget.se på en dator eller i din mobil. Än så länge funkar inte bolagets app för beställningar men det kanske kommer så småningom.
Skapa ett konto – det är enkelt! Du behöver kontot för att kunna beställa.

Skapa konto på bolaget. Foto: Skärmdump.
Skapa konto på bolaget. Foto: Skärmdump.

Sök efter öl på Systembolaget

När du registrerat dig och skaffat ett konto så börjar det roliga, då kan du börja söka efter öl som du vill beställa. Du kan söka på stil, land, lanseringsdatum, bryggeri och en massa andra saker och om det är första gången som du ger dig ut på sajten så kommer du bli överäldigad över hur mycket det finns. Och nästan allt går att beställa – bara så där!

Så här ser det ut:

Sökfönstret på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.
Sökfönstret på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.

Sök till exempel på Adelsö bryggeri och se resultatet.

Sökresultat Adelsö bryggeri på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.
Sökresultat Adelsö bryggeri på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.

Till höger om varje öl så finns det, förutom pris och storlek, två ikoner – en lista och en varukorg. Klickar du på list-ikonen så kan du spara ölen i en lista för ett specifikt tillfälle, om du klockar på varukorgs-ikonen så lägger du ölen i din varukorg från vilken du sedan beställer din öl. Smart va!

Jag gillar till exempel ölstilen saison och tycker det är kul att testa det som lanseras på bolaget och har lagt dem i varukorgen för beställning.

Det ser ut så här:

Beställning av saison på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.
Beställning av saison på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.

Du kommer se att en del öl inte går att beställa eftersom de bara säljs i vissa butiker och bryggeriet inte vill att de ska vara beställningsbara i hela landet. En del öl har också kollikrav på beställningen, 6, 12 eller 20 öl till exempel men förvånansvärt många är beställningsbara en och en vilket gör beställningsfunktionen till en fin ingång till denna öl-godispåse.

Ölen du beställer finns oftast på bolagets lager utanför Örebro och bryggerierna själva står för frakten dit men det tillkommer inte någon extra kostnad för dig som kund och du hämtar ut ölen i den bolagsbutik som du själv väljer. Du kan också beställa dina öl direkt i butiken men jag lovar, det är betydligt enklare att göra det hemma på kammaren.

När du letat klart och hittat ett gäng nya favoriter, lagt dem i varukorgen och känner dig nöjd så är det bara att klicka på beställ-knappen.

Beställ! Foto: Skärmdump.
Beställ! Foto: Skärmdump.

När du väl beställt så tar det några dagar och sedan får du ett SMS och så är det bara att rulla ned till bolaget och hämta ut de, kanske, nya favoriterna!

Om du vill ha tips på bra öl att beställa så är det bara att kolla in fredagsölen – det kan inte bli fel!

Tipsa gärna om favoriter som jag kanske har missat – jag beställer allt som verkar bra!

0 kommentarer

Vi kallar den Kenta från Pivovary Lobkowicz

27 juli, 2018
Kategori:
Vi kallar den Kenta från Pivovary Lobkowics. Foto: Joel Linderoth.

Alla som gillar Hammarby har en relation till Kenta. Eller i varje fall till hans sång ”Just idag är jag stark” som spelas inför alla matcher som Hammarby spelar i alla sporter som finns. Nästan. Nu finns Kenta som öl också. Och den kommer gå hem hos Hammarby-folket, det kan jag lova.

Det är lite svårt det där med favoritlag. Under uppväxten älskade jag Kalmar AIK över allt annat, och gör nog fortfarande, och tyckte väldigt illa om de som spelade i lokalkonkurrenten Kalmar FF. När Kalmar AIK sjönk genom seriesystemen tappade jag lite av kärleken och när sedan flytten gick till Malmö så blev Malmö FF laget med stort l. Ny flytt, denna gång till Stockholm och visst var väl Hammarby härliga?

Numera är jag tränare för ett lag i Hammarby och klart att jag älskar Hammarby – det är ju grymt! Och med ett lätt nostalgiskt skimmer och en kollektiv själ i kroppen så ryser även jag när Kentas sång ljuder över Nya Söderstadion när det är dags för match.

Bra, då har vi sympatierna avklarade.

Så Kenta är en fotbollsöl alltså? För mig är det ingen bra kombination – fotboll och öl – men en Kentaöl måste man ju smaka. Så klart!

Smakmässigt är det inga fel på den. Ren i kompositionen, lätt beske-avslutning, en del kola i kroppen och inga kvalmiga, jobbiga fultoner som det är i så många svenska volymlager – rent och snyggt! Och det är klart, den tjeckiska ölkulturen brukar kunna leverera fin öl och så även här.

Dock, det finns en sak som buggar mig med den här ölen och det är just att den är tjeckisk. Kan det verkligen inte finnas något svenskt bryggeri som vill anta utmaningen att skapa en hyllningsölen till en smått legendarisk figur som Kenta? En figur som i mångt och mycket symboliserar ett helt annat Sverige än det vi ser idag, på gott och ont.

Dock, jag tror inte att det kommer hindra Kentapivon att bli en mindre succé. Klart Hammarbys fotbolls-anhängare kommer köpa ölen, njuta av ölen och köpa den igen. Möjligtvis är priset ett hinder – den kostar 25,90 flaskan – men vad gör man inte för Kenta? Eller för de som kommit på själva idén rättare sagt.

Du hittar fler fredagsöl här!

0 kommentarer

Släpp grillen – det är på riktigt!

26 juli, 2018
Kategori:
Eldningsförbud innebär grillstopp. Foto: Istock.

Du fattar så klart hur galet det är? Att poliser måste rycka ut för att hejda människor från att grilla. Att personer som säger till personer som ska grilla att det är eldningsförbud får kritik och glåpord kastade mot sig. Att det faktiskt finns människor som inte förstår att eldningsförbudet är på riktigt.

Du förstår det. Jag förstår det.

Men varför förstår inte alla det?

Dagligen i flera veckors tid har vi läst, hört och sett om de fruktansvärda skogsbränderna i Sverige. En yta som är betydligt större än centrala Stockholm brinner och frivilliga från hela Sverige har åkt till de olika skogsbränderna för att hjälpa räddningstjänst från både Sverige och andra länder i kampen mot lågorna.

Människors livsverk brinner upp.
Människors hälsa och liv står på spel.
Människors framtid hotas.

Trots detta dramatiska läge och trots ett eldningsförbud som på många ställen är totalt och trots att alla medier har rapporterat om detta gång efter gång efter annan så är det människor som ÄNDÅ ska grilla. Som MÅSTE grilla. Som inte kan förstå ordet eldningsförbud och dess innebörd.

Vad i begreppet eldningsförbud är det som de inte förstår?

Vad i hela världen är det som pågår i deras tankebanor som gör att de anser sig kunna stå över ett så dramatiskt påbud samtidigt som enorma värden går till spillo? Samtidigt som mängder av människor riskerar sina liv i kampen mot lågorna? Samtidigt som samtliga media-flöden berättar om det enorma som håller på att hända.

Det övergår mitt förstånd.

Jag kan förstå att man har svårt att koppla det komplexa i människors påverkan på miljön.
Jag kan förstå att man kan resignera och inte följa varje påbud i miljöhänsynstagandet.
Men att man inte kan förstå ordet eldningsförbud och vad det innebär är för mig helt oförståeligt.

Att grillning har en särställning i den svenske mannens sommarvärld är oomtvistat.
Att grillning är mer än ett sätt att laga mat är lika oomtvistat.
Men att grillningens position i den svenska själen var så hårt intatuerat att det gör att man inte klarar av att förstå ett enkelt sammanhang – det hade jag inte förväntat mig.

Eldningsförbud innebär att man inte får elda, att man inte får tända eld och att man därmed inte får grilla.

Så enkelt är det.

Om du ändå grillar så kan konsekvenserna bli väldigt stora och väldigt obehagliga.

Och då tänker jag inte på det smått bisarrt pinsamma i att polisen måste rycka ut och släcka din lilla kolhög även om den nesan skulle vara tillräckligt för de flesta.

Din grillning kan sätta liv i fara, eldningsförbudet är inget hittepå utan ett noga övervägt påbud. Trotsa det inte. Stora värden står på spel och polisers tid kan läggas på något mycket mer väsentligt än att hälla vatten på din lilla glödbädd.

0 kommentarer