Ölkrogar i Stockholm – här är de bästa

5 augusti, 2018
Kategori:
Zum Franziskaner - skylt. Foto: Joel Linderoth.

Stockholm är en riktigt bra ölstad, inte tu tal om saken. Men var ska man gå om man vill hitta den bästa ölen på den bästa ölkrogen? Det handlar så klart om tycke och smak men testar man de här tipsen så kommer man inte bli missnöjd – det är ett som är säkert!

(som du ser är listan bara påbörjad, tipsa gärna om sådana krogar som du tycker platsar på listan…)

(uppdaterad 11/8 2018)

Ölkrogar i centrala Stockholm:

Belgobaren
Beskrivning kommer.

Bishops Arms Vasagatan
Beskrivning kommer.

Man in the Moon
Beskrivning kommer.

Pressklubben
Här handlar det om belgisk öl och nästan ingenting annat. Slink förbi på en öl i baren eller titta suktande in i ölrummet där godsakerna står och gottar till sig – utbudet är enormt och stämningen är trevlig och maten helt okej. På torsdagar är det ofta Skrubbe-torsdag då ölgurun Jens Skrubbe står bakom disken och tipsar om exakt den belgiska ölen som du kommer älska! (besökt juni 2018)
Pressklubben, Vasagatan

Waza restaurang och bryggeri
Waza bryggeri är nytt men lokalen är gammal, det är gamla Monks lokaler på Wallingatan som tagits över av nya ägare. Som är ambitiösa och tänker sig ha ölprovningar, en särskild 08-kran och dessutom ha kvar hembryggarbutiken som är det första man ser när man kliver in. Med eget bryggeri i lokalerna får man ett extra plus och krogen har potential att bli en riktigt bra ölpärla i centrala Stockholm. (besökt juli 2018)
Waza restaurang och bryggeri, Wallingatan 38

Queens Head
Beskrivning kommer.

Ölkrogar i Gamla stan:

Bishops Arms Gamla Stan
Det kan kännas ganska internationellt på Bishops i Gamla stan. Kanske inte på sommaren då frånvaron av uteserveringar gör att det kan vara lite glest men annars är det många turister som hamnar här och njuter några öl på Sveriges mest spridda ölkrog. Oftast med ett helt okej utbud av svenska småbryggerier – både på fat och flaska – precis som det ska vara på Bishops. Trevlig personal! (besökt juli 2018)
Bishops Arms Gamla stan, Tyska brinken 36, Gamla stan

Tritonia ölverkstad
Tritonia är inte stort men det är bra! Dessutom kan du para din öl med några av de godaste hamburgare som Stockholm kan erbjuda, de kommer från grannkrogen Barrels. Sittandes på någon av pallstolarna med utblick mot Gamla stans myller och med krogens ljudkuliss i öronen så är det en liten resa från vardagen som gör gott. Initierat men inte snobbigt, inbjudande men inte klängigt, småskaligt men med bredd – en fin öldestination med ölmaestrons mustascher som extra behållning.
Tritonia ölverkstad, Stora Nygatan 20, Gamla stan

Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.
Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.

Zum Franziskaner
Vilken miljö! Den ruggigt klassiska lokalen har fått sig en kärleksdusch utan dess like och från att ha varit en bedagad pärla så är krogen idag en lysande, skinande ölkrogsjuvel av rang. Här hittar du fint tillagad husmanskost med högst relevanta ölparningar – tysk öl som du sällan får möjlighet att dricka och så favoriter från få men utvalda svenska bryggerier. En riktig ölkrogsfavorit mitt bland alla turisthak i Gamla stan. (besökt juli 2018)
Zum Franziskaner, Skeppsbron 44, Gamla stan

Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.
Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.

 

Ölkrogar på Södermalm:

Akkurat
Beskrivning kommer.

Babajan
Beskrivning kommer.

Bishop Arms Hornsgatan
Beskrivning kommer.

Bishops Arms Bellmangatan
Beskrivning kommer.

Brewdog Södermalm
Beskrivning kommer.

Katarina ölcafé
Beskrivning kommer.

Omnipollos Hatt
Galen pizza och galen öl! Ja, så kan man beskriva den lilla pizza- och öl-krogen som drivs av fantombryggeriet Omnipollo. Men det skulle på många sätt vara för nyanslöst för det här är mer än galet. Högkvalitativt, högtrendigt och många gånger högtrevligt – och väldigt trångt då och då. Ölnördar, ölhipsters och ölturister – alla på jakt efter supergod pizza och supergod öl – och lite stämning. Det får de! (besökt maj 2018)
Omnipollos Hatt, Hökens gata 1A, Södermalm

Oliver Twist
Att släntra in på Oliver Twist och ställa sig i baren och beställa en öl är smått klassiskt numera. Vem trodde det för nästan 25 år sedan när kvarterskrogen/hipsterstället såg dagens ljus? Här samsas fotbolls-älskare (ofta bajare) med amerikanska turister och alla verkar trivas – på sitt sätt. Ofta bra med folk på kvällarna och det är fullt möjligt att du börjar prata med någon du inte känner inom fem minuter. Vad ni pratar om? Öl förstås… (besökt juli 2018)
Oliver Twist, Repslagargatan 6, Södermalm

Soldaten Svejk
Beskrivning kommer.

Ölbistron no 50
Den lilla hörnlokalen som Ölbistron no 50 huserar i har haft många hyresgäster de senaste åren men nu verkar det som om man har hittat rätt – Ölbistron no 50 är en lokal pärla som med liten kranlista och ölvänlig mat har skaffat många stamgäster. Sitt på uteserveringen, liten men trevlig, och se turister strosa förbi mellan Fotografiska och Nytorget eller sitt inne och prata öl och mat med de andra gästerna. Eller njut av lite vänlig hipster-jargong, det hörs det också. (besökt juli 2018)
Ölbistron n0 50, Tjärhovsgatan 5, Södermalm

Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.
Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar på Kungsholmen:

Brewdog Kungsholmen
Beskrivning kommer.

Ölkrogar i Vasastan:

Ölkrogar på Östermalm:

Tudor Arms
Beskrivning kommer.

Spritmuseums brygga och berså
Beskrivning kommer.

Ölkrogar utanför centrala Stockholm:

Nya Carnegiebryggeriet
Det är något visst med Nya Carnegiebryggeriet, bryggeriet som stolt huserar i en gammal glödlampsfabrik några hundra meter från Södermalm med utsikt över Hammarby sjö. Sommartid är uteserveringen smått fantastisk med färjorna och båttrafiken som glider förbi, vintertid är inneserveringen smått fantastisk med bra stämning, kunnig servis och god mat. Ofta är också ölen väldigt god även om den ibland kan kännas lite middle-of-the-road för att ta till ett smått slitet uttryck. Men att dricka en kellerbier direkt från fat en helt vanlig onsdag kan liva upp de flesta. (besökt maj 2018)
Nya Carnegiebryggeriet, Hammarby sjöstad, Stockholm

Nya Carnegiebryggeriet - öl. Foto: Joel Linderoth.
Nya Carnegiebryggeriet – öl. Foto: Joel Linderoth.

Bubblare som jag fått tips om men som ej hunnits besökas ännu eller som ej besökts under 2018 – tack till alla som tipsat!: Sjätte tunnan i Gamla stan, Sorbon i Bromma, Picts i Hammarby sjöstad, Mikkeller Bar på Östermalm, Ardbeg Embassy i Gamla stan, Lådan på Norrmalm, Mackinlays på Kungsholmen, Flying Scotsman på Kungsholmen, The Churchill Arms i centrala Stockholm. Jag besöker så fort som jag hinner!

1 kommentarer

Beställ öl på Systembolaget – så enkelt är det

29 juli, 2018
Kategori:
Glenn no 5 från Oceanbryggeriet.

Vill du hitta en ny favoritöl? Smaka på ett nytt bryggeri? Testa öl från din före detta hemstad eller smaka den där ipan som alla talar om? Bra, då ska du beställa öl på Systembolaget – inte bara gå in i butiken och välja. Utbudet blir betydligt bättre och oändligt mer spännande. Så här gör du.

Visst kan det kännas lite smådystert att steppa in på bolaget och börja leta efter öl? Det finns så klart alltid några välsmakande öl och utbudet har så klart utvidgats väldigt de senaste åren men ändå – det är inte så spännande direkt efter att man varit där några gånger.

Så bra då att möjligheten att beställa öl finns!

I ett slag blir utbudet hundra gånger bredare och mer spännande och möjligheten att överraskas av något nytt ökar med full styrka. Du hittar lokala öl, internationella öl, syrliga öl, humliga öl och en massa andra öl – bara att leta sig vidare till nästa favorit.

Så här beställer du öl på Systembolaget

Gå till Systembolaget.se på en dator eller i din mobil. Än så länge funkar inte bolagets app för beställningar men det kanske kommer så småningom.
Skapa ett konto – det är enkelt! Du behöver kontot för att kunna beställa.

Skapa konto på bolaget. Foto: Skärmdump.
Skapa konto på bolaget. Foto: Skärmdump.

Sök efter öl på Systembolaget

När du registrerat dig och skaffat ett konto så börjar det roliga, då kan du börja söka efter öl som du vill beställa. Du kan söka på stil, land, lanseringsdatum, bryggeri och en massa andra saker och om det är första gången som du ger dig ut på sajten så kommer du bli överäldigad över hur mycket det finns. Och nästan allt går att beställa – bara så där!

Så här ser det ut:

Sökfönstret på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.
Sökfönstret på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.

Sök till exempel på Adelsö bryggeri och se resultatet.

Sökresultat Adelsö bryggeri på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.
Sökresultat Adelsö bryggeri på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.

Till höger om varje öl så finns det, förutom pris och storlek, två ikoner – en lista och en varukorg. Klickar du på list-ikonen så kan du spara ölen i en lista för ett specifikt tillfälle, om du klockar på varukorgs-ikonen så lägger du ölen i din varukorg från vilken du sedan beställer din öl. Smart va!

Jag gillar till exempel ölstilen saison och tycker det är kul att testa det som lanseras på bolaget och har lagt dem i varukorgen för beställning.

Det ser ut så här:

Beställning av saison på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.
Beställning av saison på Systembolaget.se. Foto: Skärmdump.

Du kommer se att en del öl inte går att beställa eftersom de bara säljs i vissa butiker och bryggeriet inte vill att de ska vara beställningsbara i hela landet. En del öl har också kollikrav på beställningen, 6, 12 eller 20 öl till exempel men förvånansvärt många är beställningsbara en och en vilket gör beställningsfunktionen till en fin ingång till denna öl-godispåse.

Ölen du beställer finns oftast på bolagets lager utanför Örebro och bryggerierna själva står för frakten dit men det tillkommer inte någon extra kostnad för dig som kund och du hämtar ut ölen i den bolagsbutik som du själv väljer. Du kan också beställa dina öl direkt i butiken men jag lovar, det är betydligt enklare att göra det hemma på kammaren.

När du letat klart och hittat ett gäng nya favoriter, lagt dem i varukorgen och känner dig nöjd så är det bara att klicka på beställ-knappen.

Beställ! Foto: Skärmdump.
Beställ! Foto: Skärmdump.

När du väl beställt så tar det några dagar och sedan får du ett SMS och så är det bara att rulla ned till bolaget och hämta ut de, kanske, nya favoriterna!

Om du vill ha tips på bra öl att beställa så är det bara att kolla in fredagsölen – det kan inte bli fel!

Tipsa gärna om favoriter som jag kanske har missat – jag beställer allt som verkar bra!

0 kommentarer

Vi kallar den Kenta från Pivovary Lobkowicz

27 juli, 2018
Kategori:
Vi kallar den Kenta från Pivovary Lobkowics. Foto: Joel Linderoth.

Alla som gillar Hammarby har en relation till Kenta. Eller i varje fall till hans sång ”Just idag är jag stark” som spelas inför alla matcher som Hammarby spelar i alla sporter som finns. Nästan. Nu finns Kenta som öl också. Och den kommer gå hem hos Hammarby-folket, det kan jag lova.

Det är lite svårt det där med favoritlag. Under uppväxten älskade jag Kalmar AIK över allt annat, och gör nog fortfarande, och tyckte väldigt illa om de som spelade i lokalkonkurrenten Kalmar FF. När Kalmar AIK sjönk genom seriesystemen tappade jag lite av kärleken och när sedan flytten gick till Malmö så blev Malmö FF laget med stort l. Ny flytt, denna gång till Stockholm och visst var väl Hammarby härliga?

Numera är jag tränare för ett lag i Hammarby och klart att jag älskar Hammarby – det är ju grymt! Och med ett lätt nostalgiskt skimmer och en kollektiv själ i kroppen så ryser även jag när Kentas sång ljuder över Nya Söderstadion när det är dags för match.

Bra, då har vi sympatierna avklarade.

Så Kenta är en fotbollsöl alltså? För mig är det ingen bra kombination – fotboll och öl – men en Kentaöl måste man ju smaka. Så klart!

Smakmässigt är det inga fel på den. Ren i kompositionen, lätt beske-avslutning, en del kola i kroppen och inga kvalmiga, jobbiga fultoner som det är i så många svenska volymlager – rent och snyggt! Och det är klart, den tjeckiska ölkulturen brukar kunna leverera fin öl och så även här.

Dock, det finns en sak som buggar mig med den här ölen och det är just att den är tjeckisk. Kan det verkligen inte finnas något svenskt bryggeri som vill anta utmaningen att skapa en hyllningsölen till en smått legendarisk figur som Kenta? En figur som i mångt och mycket symboliserar ett helt annat Sverige än det vi ser idag, på gott och ont.

Dock, jag tror inte att det kommer hindra Kentapivon att bli en mindre succé. Klart Hammarbys fotbolls-anhängare kommer köpa ölen, njuta av ölen och köpa den igen. Möjligtvis är priset ett hinder – den kostar 25,90 flaskan – men vad gör man inte för Kenta? Eller för de som kommit på själva idén rättare sagt.

Du hittar fler fredagsöl här!

0 kommentarer

Släpp grillen – det är på riktigt!

26 juli, 2018
Kategori:
Eldningsförbud innebär grillstopp. Foto: Istock.

Du fattar så klart hur galet det är? Att poliser måste rycka ut för att hejda människor från att grilla. Att personer som säger till personer som ska grilla att det är eldningsförbud får kritik och glåpord kastade mot sig. Att det faktiskt finns människor som inte förstår att eldningsförbudet är på riktigt.

Du förstår det. Jag förstår det.

Men varför förstår inte alla det?

Dagligen i flera veckors tid har vi läst, hört och sett om de fruktansvärda skogsbränderna i Sverige. En yta som är betydligt större än centrala Stockholm brinner och frivilliga från hela Sverige har åkt till de olika skogsbränderna för att hjälpa räddningstjänst från både Sverige och andra länder i kampen mot lågorna.

Människors livsverk brinner upp.
Människors hälsa och liv står på spel.
Människors framtid hotas.

Trots detta dramatiska läge och trots ett eldningsförbud som på många ställen är totalt och trots att alla medier har rapporterat om detta gång efter gång efter annan så är det människor som ÄNDÅ ska grilla. Som MÅSTE grilla. Som inte kan förstå ordet eldningsförbud och dess innebörd.

Vad i begreppet eldningsförbud är det som de inte förstår?

Vad i hela världen är det som pågår i deras tankebanor som gör att de anser sig kunna stå över ett så dramatiskt påbud samtidigt som enorma värden går till spillo? Samtidigt som mängder av människor riskerar sina liv i kampen mot lågorna? Samtidigt som samtliga media-flöden berättar om det enorma som håller på att hända.

Det övergår mitt förstånd.

Jag kan förstå att man har svårt att koppla det komplexa i människors påverkan på miljön.
Jag kan förstå att man kan resignera och inte följa varje påbud i miljöhänsynstagandet.
Men att man inte kan förstå ordet eldningsförbud och vad det innebär är för mig helt oförståeligt.

Att grillning har en särställning i den svenske mannens sommarvärld är oomtvistat.
Att grillning är mer än ett sätt att laga mat är lika oomtvistat.
Men att grillningens position i den svenska själen var så hårt intatuerat att det gör att man inte klarar av att förstå ett enkelt sammanhang – det hade jag inte förväntat mig.

Eldningsförbud innebär att man inte får elda, att man inte får tända eld och att man därmed inte får grilla.

Så enkelt är det.

Om du ändå grillar så kan konsekvenserna bli väldigt stora och väldigt obehagliga.

Och då tänker jag inte på det smått bisarrt pinsamma i att polisen måste rycka ut och släcka din lilla kolhög även om den nesan skulle vara tillräckligt för de flesta.

Din grillning kan sätta liv i fara, eldningsförbudet är inget hittepå utan ett noga övervägt påbud. Trotsa det inte. Stora värden står på spel och polisers tid kan läggas på något mycket mer väsentligt än att hälla vatten på din lilla glödbädd.

0 kommentarer

Golden Ale från Oppigårds bryggeri

23 juli, 2018
Kategori:
Golden Ale från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Glöm aldrig klassikerna! Jag har sagt det förut och jag säger det igen – glöm aldrig de som gått före i de svenska ölbryggarkretsarna. Glöm aldrig Nils Oscar, glöm aldrig Nynäshamns ångbryggeri och glöm aldrig Oppigårds – tre bryggerier som varit med och förändrat den svenska ölmarknaden och som fortfarande skapar magiska öl – dag efter dag. Som den här – Golden Ale från Oppigårds bryggeri. 

Egentligen är det enkelt att brygga öl, det vet alla som bryggt hemma. Men samtidigt är det så oändligt svårt att brygga bra, välsmakande öl – det vet också alla som bryggt öl hemma. Dessuto m är det ännu svårare att brygga bra, välsmakande öl gång efter gång och att sedan se till att den smakar minst lika bra när den transporterats, förvarats, hällts upp och smakats av.

Allt det där har föregångarna inom modern svensk ölnäring klarat av och fortsätter att klara av vilket till viss del är en bedrift – det är inte det lättaste att vecka efter vecka leverera kvalitet och god smak i en liten flaska. Om du smakat en del av de nya svenska bryggeriernas öl så vet du hur svårt det kan vara.

Golden ale från dala-bryggeriet Oppigårds är en riktigt bra öl. Inte så att den daskar till med smakstyrka som övergår allt förstånd utan snarare handlar det om en nyanserad, smakrik, kvalitativ och läskande öl som passar perfekt till grillningen, till samtal och till fördrink. Det är en ganska bra mix för en öl.

Om du inte smakat på ett tag så slå till nästa gång du handlar öl, om inte annat för att hylla ett av bryggerierna som lett till att vi har den fantastiska ölkultur vi har idag.

0 kommentarer

Lata dagars IPA från Ängöl

22 juli, 2018
Kategori:
Lata dagars IPA från Ängöl. Foto: Joel Linderoth.

Smaka på namnet bara, Lata dagars IPA! Låter väl som en perfekt sommaröl eller hur? Ja, det är den faktiskt…

Inte bara då förstås, Lata dagars IPA kan man dricka året om och det man då får sig till livs är en engelskt inspirerad öl som bjuder på fruktiga dofter och smaker och en modererad beska som gör susen till mat. Men tänk inte de där storvulna, stort anslagna dofterna och smakerna som du får i en amerikansk IPA eller NEIPA – nej, här är det mer jord och murrighet som ger skjuts till smaken.

Ängöl ja, det är Kalmar-bryggeriet som startade som Ängö kvartersbryggeri men som sakta men säkert växt sig större och flyttat och numera lystrar till det kortare namnet Ängöl. Ett av många favoritbryggerier i min bok, ett bryggeri som sällan ger sig ut på större experimentella äventyr och som sällan brygger öl som skäms för sig.

Testa också deras brittisk-inspirerade ESB vid namn Ljuva Livets Ängöl eller deras belgisk-inspirerade dubbel – det är inte ofta man får smaka en svensk dubbel!

Dryckesvärd!

0 kommentarer

Rester från öl kan bli mat till djuren

12 juli, 2018
Kategori:

Resterna från öltillverkning kan bli bra mat till grisar och kor. Men bryggerierna tvekar eftersom avgiften för att lämna draven till djurfoder är hög.

När man brygger öl blir det kvar mycket restprodukter. Restprodukterna, eller draven, innehåller mycket näring och kan bli bra föda till djur. Men för att få leverera draven till lantbruken så kostar det pengar att registrera sig, något som får bryggerierna att tveka.

– Det skulle ha kostat oss mellan 30 000 och 40 000 kronor och då valde vi att kliva av. För ett mindre bryggeri är det mycket pengar, säger Dan-Magnus Svensson på blekingska bryggeriet Brygghus 19 till Beernews.se.

På grund av torkan i Sverige så lider många lantbrukare av foderbrist till djuren och ett tillskott av drav skulle vara till nytta för många djurägare. För att få lämna resterna till djurfoder så måste man registrera sig som fodertillverkare och det är reglerna och de kostnader som uppstår för det som gör att många bryggerier tvekar.

Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 tycker att det akuta läget skulle kunna vara skäl för att förenkla för bryggerierna att lämna vidare sina rester till djurhållarna.

– Man skulle kunna tänka sig ett undantag från den dyra registreringen när läget nu är som det är, säger han till Beernews.se

0 kommentarer

Öl i Bordeaux

12 juli, 2018
Kategori:
Öl från L'Amiral bière i Bordeaux.

Är man på besök i den franska staden Bordeaux och gillar öl så ska man inte missa den här ölbutiken, det är ett som är säkert. Stort utbud, stor kunskap och stor charmfaktor.

Även Frankrike har sin starka moderna ölutveckling. Landet är så klart fortfarande vinlandet nummer 1 men ölen är på frammarsch precis som i övriga världen och ett besök i butiken L’Amiral Bière i Bordeaux gör att man snabbt får en lektion i franska moderna bryggerier – många med amerikansk inspiration precis som i Sverige.

Utbudet är stort, kunskapen likaså och inredningen i stram, modern stil som man kanske kan säga startades av Mikkeller när de öppnade sin första bar – bort med det traditionella pub-tänket och in med ett stilrent modernt utseende.

Bryggerier som rekommenderades när jag frågade efter franska bryggerier med bra IPA var Le Père L’Amer (med fransk humle), Brasserie Effet Papillon, Brasserie Craig Allan  och Brasserie La Debauche – bland många andra. Än så länge har rekommendationerna varit bra….

Du kan kolla mer här på mitt Insta.

Envol 3.0 från Brasserie La Debauche. Foto: Joel Linderoth.
Envol 3.0 från Brasserie La Debauche. Foto: Joel Linderoth.
0 kommentarer

Hilma Vanilla Flippin Burgers Fries IPA från Omnipollo

30 juni, 2018
Kategori:
Hilma från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

”Du borde vant dig nu” är en låt av Olle Ljungström. När jag hör den är det alltid med en blandning av resignation och hopp – resignation eftersom den antyder att inget kan förvåna längre, hopp eftersom det någonstans känns som om livet kontinuerligt erbjuder nya varianter på utveckling. Det är en bra låt i sin stillsamma lunkande basgång med accentuerat galet blås då och då.

Kanske kan man göra samma liknelse när det gäller Omnipollo. Deras standardkatalog – som är allt annat än standard – varieras med deras smågalna utspel i form av öl som hela tiden tar ölvärlden ytterligare ett steg ut i öluniversum. Dock, och det är det viktigt dock, alltid med smakerna i fokus  – inga galna experiment bara för experimentets skull.

Hilma är alltså en öl som bryggs med hamburgerbröd och pommes frites i brygden. Det får nog anses vara ganska ovanligt och om inte annat så accentueras ovanligheten av att ölen fått en tråd på Reddit – det är det inte varje öl som får. Trådens åsikter är ganska delade – kolla själv.

Flippin’ burgers är ju en hamburgerkrog i Stockholm och det är i ett samarbete krogen och bryggeriet emellan som ölen uppkommit, som upplagt för en gimmick som görs en gång och sedan aldrig mer, om det nu inte vore Omnipollo som ligger bakom – för då blir det ofta bra. Ja, jag kan också känna en viss trötthet över samarbeten och specialöl och limiterade öl och öl som BARA görs för att vara en uppmärksamhetsfaktor men i fallet Omnipollo så paras upptågen alltid (!) med smak och då blir det bra. Ibland riktigt bra!

Så här ser det ut förresten – på Omnipollos Instagram respektive på Flippin’ Burgers dito.

Nu kunde det ha slutat där – med en gimmick-artad öl från ett fantombryggeri som vill ”beer everything” och som bryggde en hamburgeröl men intressant nog har den här ölen tagit sig in på Systembolaget. Inte som en fast öl på bolagets hyllor förvisso men som en tillfällig gäst. Och då blir det genast lite mer intressant.

Läser man bolagets beskrivning på Systembolaget.se så är det inte mycket som antyder att det finns lite udda ingredienser i ölen.

Hilma enligt Systembolaget.
Hilma enligt Systembolaget.

Och faktum är att den beskrivningen är inte så dum – det är svårt att peka på något som kan avslöja de udda ingredienserna i ölet. Det finns tydliga smakdrag av grape och fruktsötma, överstyrd beska och en del örter och också en stum humleoljighet som är lite klumpig. Kanske kommer den från pommesen?

Gimmick eller inte? Kul att testa i varje fall. Och god. Och ytterligare ett steg i Omnipollos ambition att göra öl av allt….

 

 

0 kommentarer

Öl till midsommarmaten – goda tips

16 juni, 2018
Kategori:
Midsommaöl - tips. Foto: Joel Linderoth.

Det är klart att det ska vara öl till midsommar! Och det är klart att det ska vara svensk öl! Oavsett om du vill hitta öl till sillen eller grillen så finns det öl som lyfter smakerna extra mycket och som ger den perfekta kombinationen till midsommarmaten.

Sill, potatis, gräslök till förrätt och så grillbuffé efter det, känner du igen dig? Det är nog grundstommen för många svenska midsommarfirare och det är inte så konstigt, det är ju så gott!

Midsommarölen ska inte bara passa till maten och vara god, den ska vara ganska alkoholsvag dessutom – risken är att man smakar en öl mer än vanligt…

Här är förslagen – öl i stilarna lager och ale.

Lager till midsommarmaten:

Pilsner från Sibbarps husbryggeri – artikelnummer 31343 – pris 24,60 för 33 cl
Sibbarp ligger utanför Malmö och har än så länge mest nått lokal kvalitetsstatus men den är väl värd att nå en större krets. Att brygga bra pilsner kräver att man har bra kontroll på både bryggverk och råvaror och det har man uppenbarligen – det smakar alltid gott! Torr, tysk-präglad stil med precis lagom frukt och lagom beska – så där välbalanserad som man vill att pilsnern ska vara. Beställ hem i god tid! Smaka till sillen!

Czech your Head från Frequency Beerworks – artikelnummer 32932 – pris 21,90 för 33 cl
Som synes brygger Frequency den här ölen i tjeckisk stil och det innebär i det här fallet en storsmakande lageröl som driver mot grapefrukt, lite frukt och mycket malt – nästan kola – i smaken. Lysande som första öl när smaklökarna att fint neutrala och god även till silltallriken.

Jonsered Pilsner från Poppels bryggeri – artikelnummer 32930 – pris 17,90 för 33 cl
Poppels bryggeri har storsatsat och flyttat in i stora lokaler i Jonsered och orten hyllas med denna finfina pilsner – örtig, antydd sötma och en tydlig beska. Bryggeriet är generellt sett väldigt bra och den här gör inte bort sig. Till sillen så klart men den där sötman gör att den spelar finfint med grillat kött!

Andra bra svenska lageröl som passar bra till midsommarmaten: The Haus Pils från Remmarlöv Gårdsbryggeri, Rådanäs Ekologiska Pilsner från Rådanäs bryggeri, Klackabackens pilsner från Klackabackens bryggeri och Mora Guld Pilsner från Mora bryggeri. Bland många andra!

Ale till midsommarmaten:

Golden Ale från Oppigårds bryggeri – artikelnummer 1490 – pris 18,90 för 33 cl
Men hur bra är inte dala-bryggeriet Oppigårds? Smakfullt i varje flaska, aldrig några kvalitetsmissar och en bra repertoar av stilar och smaker. Tur att etiketterna alltid är lätta att känna igen! Den här smaksäkra, finstämda, välbryggda gynnaren är en klassiker – men glöm den inte! Den skrämmer ingen med sin smakintensitet men är alltid så lagomsmakande så man blir glad. Humlepräglad utan att gå till överdrift, apelsinfruktig och fräsch. Ypperlig som fördrink eller till den grillade fläskkarrén!

Brännskär Brown Ale från Nynäshamns Ångbryggeri – artikelnummer 89153 – pris 31,20 för 50 cl
Nynäshamns ångbryggeri är en av föregångarna i den svenska moderna ölvärlden och den här ölen är en alltför förbisedd godbit som är som gjord för midsommarens grillning. Mörka, fruktiga, knäckiga smaker som passar perfekt till den grillande ytan – det är ett giftermål som heter duga! Bra alkoholhalt dessutom.

Andra bra svenska ale som passar till midsommargrillningen: West coast india ale från Stigbergets bryggeri, Avenyn Ale från Dugges, India Ale från Nils Oscar, Brown Ale från Brygghuset Finn, Brown Ale från Dykes brewery.

0 kommentarer