Nyheter om öl 28 2023

27 april, 2023
Kategori:

Det är dags! Den 28:e nyhetsbulletinen anno 2023 kommer här och den innehåller, som alltid, 5 nyhetsbitar om den svenska ölvärlden. Välkommen!

Ölsajten Beernews till salu
En gång i tiden var det sajten BeerSweden som höll öl-Sverige uppdaterat men sedan 5-6 år är det Beernews som sköter den uppgiften. Dock, grundarna och ägarna hinner inte utveckla sajten mer och den är nu till salu.
Så här skriver de på sin Facebook-sida:
”Ja, det stämmer att Beernews är till salu. Vi har svårt att få tiden att räcka till och hoppas på att hitta någon eller några som vill driva sajten vidare i samma anda. Vi delar förstås med oss information om hur vi har jobbat för att göra Beernews till det som under ett antal år varit Sveriges största nyhetskanal för öl.”
Sugen på att driva den vidare? Du hittar info här.

Stockholms finaste ölträdgård öppnar

Omnipollo i Humlegården

På fredag är det officiellt försommar på riktigt! Då öppnar nämligen Omnipollo sin ölträdgård i Humlegården mitt i Stockholm. Det är, kanske i synnerhet i försommar-grönskan, en av de finaste platserna i huvudstaden att smaka en öl på så det är bara att pallra sig dit och njuta. Förutom blomsterprakt, centralt läge och skön stämning så är det öl à la Omnipollo – brett och smakrikt. Gån dit! Och just det, namnet är Omnipollos Flora.

Hyllie snyggar till sig

Hyllie i ny design.

Malmö-bryggeriet Hyllie har bestämt sig för att skaffa sig en ny profil på sina burkar och andra bryggeri-relaterade grejer. Så nu blir det nya tider. Så här skriver man på sin Facebook-sida.
”Säg hej till vår nya grafiska identitet och vår nya logotyp som kommer att pryda vår kommunikation från och med nu. De senaste åren har Hyllie Bryggeri växt i raketfart och tyvärr har vår kommunikation inte hängt med i samma fart. Därför känns det fantastiskt roligt att nu kunna göra den här förändringen och plötsligt känna oss lite sådär rufsigt välkammade som när man kliver ut från frisören. Corporate Rebranding at it’s finest.”
Ser snyggt ut!

Karta visar till bryggerier i Sverige
Var ligger alla bryggerier i Sverige egentligen? Nu har föreningen Sveriges Oberoende bryggerier byggt en karta där alla deras medlemmar ligger inplottade och om inte förr så kan man få lite bättre koll på ett gäng bryggerier och deras geografiska hemvist. Nu är det ”bara” medlemsbryggerierna som finns med på kartan så den totala kartan finns inte ännu men den lär ju komma snart. Hoppas jag. Här hittar du kartan i varje fall.

Ny bok om öl siktar på smakerna

Öl – upplevelser och kunskap

För inte så länge sedan så kom Sanna Lindberg med sin ölbok, en väldigt fin sådan, och nu är det dags för lansering av ytterligare en ölbok. Det är trion Henrik Scander, Victor Dahlberg och Alexander Bäckman som satt samman sina kloka huvuden och kommit ut med boken. Nu har jag inte läst den ännu men den beskrivs så här:
”Boken föddes ur en idé om att skriva en lärobok om öl som minskar det gap som funnits mellan beprövad erfarenhet och forskning inom området. En bok som knyter an teoretisk och praktisk kunskap samtidigt som läsaren ges verktyg för att kunna applicera sina egna kunskaper när öl sensoriskt skall utvärderas och kombineras med mat. Boken fungerar både som en renodlad lärobok inom sommellerie och dryckeskunskap eller som en bred introduktion och fördjupning för den som vill lära sig mer om drycken öl och hur den kan kombineras med mat utifrån vetenskapliga perspektiv.”
De tre författarna är samtliga sommelierer och Scander jobbar på Grythyttan, Dahlberg på All in brewing och Bäckman är med och driver krogen Nook i Stockholm där man sedan några veckor även har ett eget bryggeri med Charles Cassino som bryggare. Mycket kunskap således, det ska bli kul att läsa så småningom.
Mer om boken hittar du här.

KO varnar Poppels med hot om vite
Nyheter om öl 27 2023