Drömmar om dahliadjungel

19 april, 2018

 

Dahlia

Tänk att dessa knölar ska leverera stora vackra blommor i olika former och färger vad det lider?

Tidigt i våras beställde jag nio lökar av en samma Dahlia Arabian Night i hopp om att plantera en skog av mörk mörk röda dahlior i stora krukor framför gamla Glädjehuset, nya Oasen. Jag tänker att gamla Glädjehuset ska bli min oas, där jag vilar mig, återhämtar, och myser. Jag kommer snart berätta mer platsen.

Dahlia2 Dahlior2

Mina nio knölar planterade jag i stora krukor med planteringsjord och ställde in i Vita huset med tanke om att de skulle gro och skjuta upp fina skott. Och visst, i morse när jag var där inne så kan jag ju konstatera att de har grott och levererar långa fina skott på 20-40 cm. Egentligen vill jag ju inte ha långa rangliga plantor utan buskiga och stadiga.

Men jag tänker faktiskt försöka mig på att ta skott från dem! Både för att jag vill ha fler plantor men också för att det sägs att det blir busigare plantor om du toppar dem. Nu vet jag inte om det stämmer eftersom det är nyheter för mig men när jag läser på så rekommenderar många att man bör toppa dem.

Jag vill ha mina nio plantor i tre stora krukor framför Oasen. Om sticklingarna tar sig tänker jag att jag vill ha dem lite varstans i trädgården och kanske på altanen. Det vore roligt om den mörkröda färgen återkom på flera ställen.

Dahlior 3, Dahia 3

Efter mina nio knölar började jag verkligen bli nyfiken på dahlian och hittade fler varianter som jag ville ha. Jag har två stora avlånga odlingslådor bredvid grusgången här hemma som ska göras om och min tanke var att kanske ha pampiga dahlior i dessa odlingslådor… drömma kan en ju!

Sagt och gjort, jag skickade faktiskt iväg en beställning på flera olika dahlior. Det har tagit ganska lång tid innan dem kom så jag hade nästan tappat hoppet. Nu ska dessa knölar i jorden och drivas fram.

Tänk er att gå igenom en djungel av dahlior för att komma fram till huset. Jag tror att jag dessutom ska blanda upp dem med lite svartkål för att skapa magi…. När jag har lite mer tid ska presentera er för dessa drottningar som ska pryda min grusgång så småningom.

Vi hörs snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Kommentera (2)

Dags att så rödbetor!

15 april, 2018

ska%cc%88rmavbild-2018-04-14-kl-06-43-17

Det finns några grönsaker och rotfrukter som jag anser att en aldrig kan få för mycket av och betor tillhör dem. Oftast pratar vi om rödbetor men det finns ju flera härliga betor; gulbetor, vitbetor och så den vackra polkabetan. Betor är supernyttiga, goda, lätta att odla och hållbara – vad kan man önska mer?

Betorna kan du använda till så mycket mer än bara inläggningar. Faktum är att jag har väldigt få inlagda rödbetor i mitt skafferi… jag tycker liksom att det finns så mycket mer vad gäller betor och smaksensationer. Jo, jag mjölksyrar ju förstås men det är ju något helt annat än inlagda rödbetor.

När barnen var små och vi bodde radhus hade vi också tillgång till en kolonilott. En sommar bodde vi mer eller mindre på lotten och odlade dag som natt. Det blev många rödbetor, kanske av misstag eftersom jag var lite av nybörjare på odling gällande mat för dagen. I allafall så fick vi i några veckor galet mycket rödbetor och jag fick tänka till vad som skulle tillagas. Då gjorde vi en kalops på rödbetor som serverades som vanlig kalops med potatis och inlagd gurka. Himmel och pannkaka vad god den var…. Ett ljuvligt rödbetsminne!

Jag sår oftast i omgångar för att förlänga säsongen och få så lång skördeperiod som möjligt. Om du vill ha mycket betor för till exempel inläggningar så är det bra och så ett gäng som blir skördeklara ungefär samtidigt så att du kan lägga in dem i ett nafs. Men jag som kanske vill ha betorna till vardagsmaten, blir lyckligare av att ha betor tillhands längre och behöver kanske inte flera kilo i veckan passar det att så ofta och mindre.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-15-kl-17-38-25

Jag sår betor i såbrätten, ett frö i ett hål är lämpligt. Varje frö innehåller flera frön så det blir flera plantor i varje plugg och därför är jag ganska noga med att det bara blir ett frö i varje. Har jag varmbänk odlar jag betor tidigt på våren i den och sedan fortsätter lång in på hösten med att så betor.

Vi odlar betorna i upphöjda bäddar och därmed kan jag odla ganska tätt. Jag har odlingslådor i köksträdgården som är proppade med näringsrik jord och i dem trivs betorna bra. Jag täckodlar också vilket medför att odlingarna inte torkar ut så snabbt, det är minimalt med ogräs samt att täckodlingen tillför nytt organiskt material till jorden. En annan fördel är att jorden värms upp i odlingslådorna något tidigare än i marken och medför tidigare odlingsmöjlighet.

Eftersom betan är lite känslig för temperaturskillnader och torka är det med fördel att täckodla runt betorna. Täckningen medför både skydd för temperaturskillnader och vattenavdunstning. Finaste betor får du enligt min erfarenhet om betorna får växa snabbt och något skyddat.

Jag förodlar betor nästan alltid i pluggbrätten för att få plantor att sätta ut där jag vill ha dem, det är mycket praktiskt. Jag förlänger säsongen genom att så dem i odlingstunnel och sedan sätta ut dem när jorden reder sig utomhus. Sedan fortsätter jag så betor ungefär varannan vecka för att ha tillång till fina betor länge länge. I och med täckodling kan du också odla senare på säsongen eftersom täcket skyddar jorden.

Idag blir det sådd av betor!

Kommentera

Ny odlingstunnel till köksträdgården

14 april, 2018

ska%cc%88rmavbild-2018-04-14-kl-07-15-05

Det pågår ett tunnelbygge hos oss som blir ett ihopplock, gamla ställningar och helt ny växthusplast. Vi har haft 2 mindre köpta odlingstunnlar i storleken 3 x 8 meter som vi har odlat i för att förlänga säsongen. I flera år har de förgyllt odlingen och skapat möjligheter. Tyvärr förolyckades den ena tunneln vid trädfällning dock sparade vi delarna. Den nya ihopbyggda tunneln ska ligga i köksträdgården vilket de inte har gjort tidigare. Den byggs ihop på plats i den befintliga köksträdgården ”ovan på” odlingslådorna.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-14-kl-07-17-55

Nu bygger vi en odlingstunnel av de gamla delarna. Eftersom det var två olika modeller så gick det inte bara att sätta ihop delarna då de var olika i sina fästpunkter samt att vissa delar var inte intakta. Sonen och maken pusslade fram och tillbaka för att kunna sätta ihop dem trots att de inte matchade.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-14-kl-07-22-15

För att få den nya odlingstunneln på plats längst ner i köksträdgården var vi faktiskt tvungna att gräva bort en av odlingslådorna. Det var lite knepigt för tjälen hade inte släppt ännu men det gick faktiskt så att tunneln kunde ställas på rätt plats.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-14-kl-07-25-36

Tunneln är fäst med enkla monteringsband i en regel för att få lite stabilitet.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-14-kl-07-28-47

Jag har valt att att ha en dörr i mitten av tunneln och det medförde så klart lite mer pyssel och kreativt tänkande för att lösa placeringen. Särskilt när vi började dra på plasten och sen försöka få plasten bra vi dörrhålet. Här springer jag fram och tillbaka, fotar och drar. Ganska festligt va?!

ska%cc%88rmavbild-2018-04-14-kl-07-31-58

Det hann bli kväller och solen var på väg ner innan vi fick på plasten ordentligt. En provisorisk dörr, det vill säga plast och silvertejp blev lösningen. Nu byggs det dörr och vi försöker hitta en bra lösning för gluggarna på sidan.

Det byggs också två nya odlingslådor och sedan ska jag försöka återanvända de gamla odlingslådorna så att det blir odlingssidor längs med ena långsidan.

Det kommer mera som vi säger! /Johnna

 

Kommentera

Plötsligt händer det!

11 april, 2018
Kategori:

Jag har fått flera olika förfrågningar genom åren och har inte nappat men när jag fick frågan om att flytta bloggen till Land kändes det helt rätt. Jag kommer fortsätta att skriva om hur jag odlar och vad jag odlar, precis som jag har gjort tidigare. Vilken härlig resa att börja blogga för tidningen Land!

bild-1

Odling är en stor del av mitt liv och förutom finaste grönsakerna, så ger det mig energi. Det är både avstressande och energigivande att påta i jorden, att plocka bland fröpåsar och sköta sina grödor. Ja, och då ska vi inte glömma vintermånaderna med planeringar, frökataloger och ritningar på köksträdgården. Jag odlar gärna grönsaker som ger bra avkastning och fungerar att odla stora delar av året. Jag odlar också grönsaker som är hållbara vid förvaring för att få tillgång till ”färska” grönsaker under vinterhalvåret. Ett exempel på det skulle kunna vara vinterpumpor som ger mycket mat och går att förvara flera månader samt vintertomater av alla de slag.

Och apropå tomater… det är en av mina stora passioner! Någon kanske ställer sig frågan varför? Det självklara svaret för mig är, hur kan man inte vara passionerat förälskad i tomater? Alla dessa tomater med olika häpnadsväckande former, smaker och färger. Stora som små, sköra ynkliga småplantor till robusta jättebuskar… Jag odlar mycket tomater och gillar verkligen allt en kan göra med tomater. Jag gillar tomater så mycket så jag tyckte att det behövdes en helt egen tomatblogg! Håller ni inte med mig?!

Här till höger under Bondjäntans tomater kan ni följa mina inlägg om tomater och även Månadens tomatvän!

En ny epok i mitt trädgårdsliv är att jag har påbörjat omvandla vår trädgård till en upplevelseträdgård som även är vacker för ögat. Tidigare har jag varit fokuserad på praktisk trädgård som har producerat grönsaker. Nu tänker jag att jag vill ha både och. Någonting har hänt, plötsligt sitter jag och beställer Dahlior för att få en skog av dahlior av alla de slag. Helt galet roligt! För 2 år sedan flyttades mer eller mindre allt som har med grönsaksodling till ett ställe, nya köksträdgården. Tidigare hade vi det utspritt och nu är det samlat. Därav bygger vi även nu en odlingstunnel på plats i köksträdgården, istället för att ha dem lite varstans i trädgården.

bild-2

Ni kommer också få följa vårt arbete med Glädjehuset som är ett kretsloppshus. På vintern är det hönsens bostad med en varmkompost som värmekälla och på sommaren odlar vi tomater i myllan som produceras under vintern. Ett kretslopp där vi nyttjar formen för ändamålet. Mer om Glädjehuset finner du på bloggen om Glädjehuset.

En del i ledet att få till trädgården som en upplevelseträdgård har varit att omvandla gamla Glädjehuset till en oas att umgås i. Årets projekt blir att göra ordning den delen av trädgården där gamla Gamla glädjehuset står med buskar, blommor och gräsmatta. De som har följt mig ett tag vet att jag har varit en gräsmattemotsåndare och undrar säkert vad som hänt. Men visst är det skönt att kunna ändra ståndpunkt, omvärdera och förnya. Jag tror att det kommer bli fint med en oval gräsmatta med blommor runt om framför det som komma skall bli Oasen. Ja och så producerar ju gräsmattan en massa täckmaterial. Mer om det i kommande blogposter.

bild-3

En tanke som jag har haft är att inspirera från frö till tallrik. Jag vill skriva om det jag odlar och hur jag tillagar dessa grödor för att inspirera till både odling och tillvaratagande. På Bondjäntans kök kommer du kunna följa olika inspirerande recept på de grönsaker som jag odlar men även olika matreportage, krönikor samt dela med mig av andra som inspirerar mig. Min förhoppning är att skapa matdiskussioner med fokus på kvalitet, hållbarhet och glädje!

Hoppas att du vill följa med på min resa genom odlingar, mat och glädje, höns och kretslopp samt nya utmaningar med att trädgårdera fram en vacker och inspirerande trädgård.

Väl mött och på återseende!

/Johnna Gilljam a.k.a Bondjäntan

Kommentera

Kardon – vad är det?

4 april, 2018
Kategori:
Ska-25CC-2588rmavbild-2B2018-04-02-2Bkl.-2B09.22.29-300x147-1-300x147-1-300x147.png

Jag odlar Kardon första gången i mitt liv och tycker att det är jättespännande! Det är alltid lite roligt att utmana sig själv i odlingsammanhang, åtminstone tycker jag det. Att prova 2-3 nya grödor per säsong berikar både odlingen men också faktiskt matlagningen. Så i år prövar jag bland annat Kardon som är en tistelväxt. Och plötsligt får jag massor av frågor om vad kardon är och vad man ska göra med den?!


Min första inspiration till växten kardon är från Anna Hallberg med bloggen Odlarlust. När jag såg Annas bild med kardoner utanför hennes odlingstunnel bestämde jag mig för att det är ett av årets måsten! Både för att den är himla vacker men också för att det är en gröda som jag ännu inte avsmakat. Jag blev jättenyfiken och började googla så klart. Och sedan beställde jag frön! 

Kardon är flerårig växt i varmare breddgrader och den kommer ursprungligen från Sydeuropa, en favorit i Italien. Den tillhör korgblommiga familjen precis som kusinen kronärtskockan. Eftersom kardon inte tål frost blir den ettårig hos oss. Kanske kan en försöka med täckodling eller tunnelodling för att se om den övervintrar med skydd.

Jag uppfattar inte kardon som någon vanlig grönsak i Sverige utan lite outsider. Du använder framförallt stjälkarna och tänka att de används lite likt som stjälkselleri eller bladselleri, fänkål eller annan styvare grönsak. För att få stjälkarna mjälla kan man bleka dem några veckor innan skörd, det vill säga täcka stjälkarna från solljus.

 Här ska det finnas en film men jag har lite tekniska problem…

Här i filmen kan du inspireras och se hur du kan tillaga kardon. Det är en kvinna från Italien som lotsar igenom oss hela videon. Helt otroligt att se hur stora plantorna blir. Jag hoppas att jag blir lika duktig på att skala kardoner som hon är, ja kanske med lite träning så.  


I slutet av januari sådde jag mina frön och de tittade upp ganska snabbt. De stod på en värmematta och jag hade sått dem i tråg med många frön i. I slutet av februari planterade jag om dem en och en i egna krukor så att de får möjlighet att utvecklas i fred. Jag gödselvattnar med kiss en gång i veckan. 

Om du känner att det inte är trevligt med kissvatten inomhus så kan du använda annan växtnäring så klart. Men jag vill verkligen slå ett slag för kissvatten, eller guldvatten som endel kallar det för.  Förutom att gratis är gott så det en miljövänlig gödning och växterna älskar det. Blanda 1:10 för lagom styrka. 

Nu står de i Vita huset på tillväxt och jag tror kanske att jag måste skola om dem en gång innan de landar på sin plats i köksträdgården. Så småningom när det är lite varmare får också flytta ut i odlingstunneln så att de inte ränner iväg för mycket och blir svårhanterliga. Snart ska jag till Vita huset och pyssla om mina kardoner, chilisar, paprikor, kronärtskockor så att de inte känner sig bortglömda. Vita huset är mitt lilla odlingshus, ett litet litet torp på tomten som används till vinterförvaring av växter samt viss förodling. 

Fortsättning följer med kardonodlingen. 

Jag tänker att ni kanske vill följa hela vägen från sådd till tallrik, 
en spännande resa om du frågar mig. 

 

Vi ses! / Johnna
Kommentera (1)

Dahliaträsket? Jag? nja… kanske… jo..

1 april, 2018
Kategori:
Ska-25CC-2588rmavbild-2B2018-04-01-2Bkl.-2B03.13.54-300x143-1-300x143-1-300x143.png

Jag vet inte om det är ålder eller om det bara är så att jag nu är där i livet där jag uppskattar vackra blommor. Det har jag i och för sig gjort tidigare också men nu är det som om det är viktigt att vår trädgård blir vacker med blommor. Ja, jag är redo att måla blommor, på riktigt måste jag ju lägga till. Börjar man odla dahlior då är det inte bara på låtsas i min värld, vänta och se, nu är jag nog på väg in i dahliaträsket! 


Var är jag då i processen kan en undra? Det var Charlotta med bloggen Garden Flow som faktiskt väckte mitt habegär med sina vackra bilder på just mörka dahlior. Har du ett instagramkonto så är ett besök på @charlottegardenflow att rekommendera. De vackraste bilderna på fin trädgård i allmänhet men dahliorna i synnerhet. 

Efter att jag hade bestämt mig för blommor i köksträdgården och eldiga färger som mörk rött, orange och ljusgult samt inspirerats av Charlottas vackra dahlior blev det en beställning på knölar till Dahlian Arabian night som du ser på bilden. Om du klickar på bilden ovan kommer du till de vackraste bilderna just på Arabian night… Eftersom jag vill få till en stor masseffekt så beställde jag hela nio knölar av samma sort. Nu hoppas jag att alla 9 tar sig och blir riktigt pampiga. 

Jag vill gärna att hela trädgården ska ”hänga ihop” så att säga för att annars finns det risk att det ser rörigt ut. Jag tror att mina mörkt röda solrosor Velvet Queen som ska få ta plats i köksträdgården kommer matcha dahliorna vackert. Dahliorna ska landa i stora krukor utanför gamla Glädjehuset som är ombyggt till ett enklare orangeri. Utanför orangeriet tänkte jag ha min dahliaskog så att jag kan njuta av den både inifrån och utifrån. 

Dessutom är platsen framför nya orangeriet en plats som behöver mycket arbete innan den är fin och ordninggjord. Med enkla medel så som stora krukor med blomster förvandlas den tråkigaste platsen till något vackert. Och är det dessutom majestätiska dahlior i grupper borde det se ganska fint ut. 

Just nu läser jag på om dahlior för att lyckas med dem. Jag har i dagarna lagt ner dem i krukor och täckt med rosjord och hoppas att de ska gilla jorden. Nu ska de få stå någerlunda varmt i Vita huset som är ett litet hus på tomten där jag brukar dra upp tomatplantor. Mitt så kallade odlingshus eller potting shed som en säger på engelska. Där inne står de nu på golvet och ska jag vattna lite då och då tills det dyker upp bladverk. Antagligen behöver jag plantera om den en gång innan de ska i sina slutkrukor… vi får se. 

Det kommer nog så småningom ett inlägg om hur jag sköter och driver upp mina dahlior för den som är intresserad. Finns stor risk att det blir mycket dahlia här framöver. Ni vet att jag är speciellt förtjust i tomater bland alla grönsaker jag odlar… Jag tror att dahlian kanske är min tomat bland blommorna!

Jag har faktiskt skickat efter några fler dahlior i annan färgskala som jag väntar på att ska komma hem. Ja det var bara häromdagen så de kommer nog så småningom. Så jo, jag är nog i dahliaträsket! 


Farligt farligt men alldeles underbart! 

Kommentera

Ett skepp kommer lastat med frön…

28 mars, 2018
Kategori:
Ska-25CC-2588rmavbild-2B2018-03-28-2Bkl.-2B19.37.40-300x144-1-300x144-1-300x144.png

Jag har flera år nu sagt att jag ska bli bättre på blommor. Jag vill bli bättre på blommor. Jag vill ha en blommande fin trädgård så som alla andra har. Men gärna på mitt sätt. Här dagen kom ett paket med frön, mest grönsaksfrön som vanligt. Inget konstigt med det. Det som var lite annorlunda från tidigare fröbeställningar var att det faktiskt också fanns med frön till blommor! 


Jag har ritat och funderat under vintern vad jag vill ha, hur jag vill ha det och sedan föll det på plats när jag kände att det var färg jag ville ha i år. Starka färger som lyser upp bland grönsakerna, matchar grönsakerna och kompletterar. 

Till mina odlingslådor, som större delen av köksträdgården består av ska jag så Inidiankrasse som kantblomma! Krassen Tip Top har röda och orangea ätliga blommor med korta rankor på 30 cm kommer ringa in odlingslådorna vackert tänker jag. 

Ringblomma har jag alltid i någon del av trädgården och den självsår sig vackert. Nu målar jag med penseln och tänker att ringblomman får dansa en eldig tango med rödkålen och viss grönkål. Jag tror också att det kan bli spektakulärt med svartkålens blad och ringblommans kronblad. Min erfarenhet är att kål och ringblommor får ett fint uttryck tillsammans och jag ser verkligen fram emot färgexplosionerna. 

Tagetes har jag avskytt som pesten. Det har nog varit den blomma som jag har sagt, att den aldrig kommer in i min trädgård. Och nu ska jag så massor!!! Är det inte helt underbart att kunna ändra sig, tvära kast, stora förändringar och välja något som en aldrig tidigare skulle köpt?! 

Tagetes Burning Embers är en relativt hög variant på sina 60 cm! Med sina bronsröda blommor och guldkant tror jag att den kommer vara fin och matacha både ringblomman och krassen. Signet Lemon är en gul mindre tagetes på 25 cm och den ska få husera mellan mangoldplantor med röd stjälk. Jag fortsätter att måla kärlek och eld för att fånga det dramatiska med grönsaker och blommor. Signet Lemon smakar och luktar starkt cirtus och är faktiskt anledningen till att jag började snegla på tagetesen från första början. 

Sedan har jag fler storslagna planer med andra skönheter så som solrosen Velvet Queen och Ice Cream. När vi byggde nya Glädjehuset flyttade vi två odlingstunnlar, den ena något trasig och den andra hel men icke använd under förra året. Nu är den ena planerad till köksträdgårdens kant och ska vara en del av den. 

Längs med långsidan av tunneln har jag tänk ha en riktigt pampig symfoni av solrosor, och tistelväxten kardon. Jag valde solrosorna efter att jag valde vilka färger jag skulle ha i köksträdgården för att det inte ska bli för rörigt. Som marktäckare runt kardonen och solrosorna tänker jag mig med buskrasse med röda stänk, Prince charmig.

Nu när jag tittar på mina fröpåsar kan jag väl konstatera att det är superroligt och jättespännande. Inte kan man iallafall kalla mig fegis vad gäller färgval, ellerhur? Jag tror att det kommer passa min personlighet alldeles ypperligt och jag undrar inte om jag kommer ha den vackraste köksträdgården i världen… 

Och du, håll i hatten, det kommer mera! Kommentera (4)

Nya inlägg på tomatbloggen

4 mars, 2018
Ska-25CC-2588rmavbild-2B2018-03-04-2Bkl.-2B08.33.41-300x282-1-300x282-1-300x282.png


Jag vill ju bara påminna er om att jag inte skriver så mycket om tomatodling här eftersom jag har en helt egen blogg om tomater nuförtiden! Där är det faktiskt ganska bra aktivitet, de senaste inläggen är följande:


Att tänka på vid tomatsådd
Jag kommer skriva en hel serie om tomatodling för att inspirera och möjliggöra bästa resultatet. Ibland blir det ren nörderi och ibland blir lättast möjliga!

Månadens tomatvän: Lena Israelsson

Varje månad intervjuar jag en trädgårdsprofil eller matkreatör om hur hen odlar tomater, vilka som är favorittomater och bästa odlingstipsen. 

Tomatlista: vilka gröna tomater jag kommer odla i år?!
Det finns flera listor på vilka tomater som odlas i år, alltifrån körsbärstomater till bifftomater, färgteman och andra sorters tomater. 


Alla inlägg och många andra inlägg om tomater finner du på Bondjäntans tomater! Kommentera

Drömmer om basilikahäck!

24 februari, 2018
Ska-25CC-2588rmavbild-2B2018-02-24-2Bkl.-2B07.37.17-300x297-1-300x297-1-300x297.png

Har nyligen varit på semester i Egypten och tar med mig ett och annat minne så klart. Ett minne som blev också till inspiration var att det fanns basilika häckar lite varstans planterade. Både på hotellet och även framför affärer i det lilla centrat som vi gick förbi då och då, fanns det planteringar direkt i backen men även i upphöjda planteringar i lådor.

Så vad händer med mig när jag går förbi basilikahäckar? Jo jag kan ju självklart inte låta bli att röra, att smeka bladen och sedan lukta på händerna. Denna doft är så ljuvlig! Jag älskar verkligen basilika och alla varianter som finns att odla! Jag brukar ha ganska mycket basilika i mina odlingar, både i växthuset och köksträdgården men jag har hittills aldrig använt basilika som häck. 

Är det möjligt då? Klart det är! Nackdelen är ju att basilika inte övervintrar hos oss, i allafall inte i zon 3 där jag odlar. Den tål inte frost och minusgrade så då behöver en övervintra den inomhus! Men det gör inget, tänk att under sommaren har du fina helt underbart doftande häckar och till hösten har du en massa basilika som du kan skörda och frysa in! Det kan bli pesto hela vintern lång om du har långa häckar. Förutom alla frösådder som jag brukar göra med olika basilikasorter så brukar jag öven ha två sorters basilika som jag alltid först köper några plantor av och sedan tar sticklingar på dem. Den ena heter Pesto och är en brokbladig basilika som du ser på bilden. Otroligt fin i formen, inte så hög men buskig om man skördar lite då och då från den. Doftar något helt sagolikt gott, faktiskt som färdig Pesto med pinjenötter och parmesan!

Den andra jag köper gärna  heter Yeminite, både för sin färg och form men även för doften! Den blir ganska hög i gynnsamt läge, i sol och vindskyddat, med mycket näring så trivs den och blir otroligt vacker med sina rödbruna blad och rosa-lila blommor! Förutom att den är otroligt vacker så doftar den också helt underbart. Den har så klart själva basilikadoftens om grund men är mer kryddig, lite mer orientalisk i doften eller hur jag nu uttrycka mig. 

Jag hoppas att jag får tag på båda i år. Förra året hittade jag faktiskt inte Pesto men jag ska se om jag kan beställa några plantor för att säkra upp. Jag skulle verkligen kunna tänka mig en ”pesto-häck” i krukor på altanen! 
Bailikafrön är små men inte pyttesmå, det finns ju faktiskt mindre frön. Basilikafrön gror både som mörktgroende och ljusgroende, det vill säga att de kan täckas tunt vid sådd eller så kan de gro utan täckning. 

Jag har två sätt att så basilika på, det ena är bresådd i stora godislådor eller typ i återanvändna kötttråg. Då brukar jag ha lite blomjord eller vanlig odlingsjord som jag har i botten och såjord som jag toppar med. Jag vattnar och strör fröna över jorden, täcker med plastfilm och ställer under belysning om det är inomhussådd. Annars står de i växthus om sådden sker senare när det är varmt ute. 

Jag sår även basilika i såbrätten och jag gillar verkligen den varianten. Jag använder såbrätten till många av mina grönsaksodlingar när jag för-sår. Det blir liksom färdiga ”portionsförpackningar” med grönsaker att ställa ut sedan i köksträdgården. 

Idag blir det sådd av vanlig basilika, en klassisk matvariant med ganska stora blad. Den kommer vara till matlagning främst, till min basilikahäck tänker jag nog att det blir en thailändsk basilika som blir lite högre på cirka 50 cm. Det ska bli spännande att se om jag lyckas! 

?


Kommentera (2)

Odla Aubergine

4 februari, 2018
Kategori:
Ska-25CC-2588rmavbild-2B2018-02-03-2Bkl.-2B19.46.39-235x300-1-235x300-1-235x300.png

Tittar jag tillbaka på mina anteckningar så har jag odlat aubergine sedan 2009 med varierat resultat. Ett år skulle jag ha dem i varmbänk för att verkligen öka möjligheterna till tidig skörd och framför allt stor skörd, det var innan växthustid hos oss. En dag glömde jag att glänta på locket och alla plantorna kokades under dagen!  Jag var så ledsen, vilket missöde!

Att odla kan vara som att ha små barn, ständig uppsikt och påpassning i fall en försöker till exempel ha aubergine i varmbänk. I år kommer jag i alla fall inte göra detta misstag utan kommer odla dem i växthustunneln. Äggplantan som den också heter älskar värme och avskyr kyla så växthus av något slag är att rekommendera eller en mycket solig vindskyddad plats. 

Jag brukar så dem i februari men jag har även sått i januari. Nackdelen med januari var att jag inte hade något bra utrymme att ha dem i när de började bli stora men det var för svalt i växthuset. Så hos mig passar det bra med februari, först är de inne, sedan är får de vara flera veckor i mitt potting sheed. Alltså i lilla torpet på tomten som jag har gjort om till en stor barnkammare eller odlingshus, där kan jag reglera värmen och ljuset så det är lagom varmt eller svalt. Sist landar de i växthustunneln.

De sås gärna med undervärme ca 25-30 grader i såjord, då gror de bra. När aubergineplantorna har kommit upp och fått sina karaktärsblad är det bra om de kan få det något svalare än tidigare. Jag sår dem i någon form av tråg eller kruka och har sedan en liten värmemattan under odlingskärlen. De står och mår gott i odlingshyllan med extra belysning tills det är dags skola om dem till enskilda krukor.

I år kommer jag odla följande sorter; 

Rosita
Detta är en ny spännande sort för mig med sitt lila-rosa skal. Plantan blir stadig ca 50 cm hög och ska vara en produktiv och snabb sort.

Early Long Purple 3
En italienare med avlånga violetta frukter. Även denna blir ca 50 cm och ska vara produktiv.

Black Beauty
Black Beauty är favorit hos oss och återkommer med jämna mellanrum. Den är något högre än de ovan med sina 70-75 cm. Det blir buskiga plantor som är mycket högproducerande.

?


Under veckan som kommer ska jag så mina aubergine. Ska flytta på lite plantor så att de får plats. Det brukar vara så, det ena leder till annat och lite som ett ekorrhjul upprepar sig momenten.  Skola om chili, paprika och kronärtskocka och ge  plats till aubergine! Men det blir bra, en sak i taget.


Kommentera (1)