Ta hand om dina nässlor

15 april, 2023

 

Nässlor som många utrotar från sin trädgård är nyttiga vitaminpiller både för oss människor och våra växter! Nu är tiden när vi börjar att rensa bort nässlor och visst, jag förstår, jag vill inte heller ha dem överallt.

De passar i en dunge, i kanten av trädgården eller som jag gjorde förra året; nässelbänk! För jag tycker att man ska ha lite nässlor även om man inte gillar dem… de är himla bra som ”bäbiskammare” för vissa nyttoinsekter som är bra att ha i trädgården. För  det är väl klart att vi ska nyttodjur som bekämpar skadedjur istället för kemikalier!

I min nässelbänk frodas det nässlor just nu. 🙂 Jag plockar små späda skott just nu, det känns som riktig rikedom när man vet att uppskatta dem. På våren och tidig sommar innehåller nässlorna höga halter av (NPK) kväve, fosfor och kalium som våra växter mår bra av. Nässelvatten får också en hög procent kisel i vattnet som sägs motverka bladlusangrepp om man sprayar med det. 

Många hälsokostpreparat innehåller just nässlor då de har högt näringsvärde och innehåller mycket magnesium, zink och kalcium. Lite av ett nordens gingseng. För mig är nässelvattnet tomaternas ”best friend”, ja även för andra grönsaker men tomaterna mår extra bra av nässelvatten oavsett om det är fermenterat eller inte.

Har gjort den godaste peston av nässlorna som vi äter av. Nästan till varje rätt denna vecka har en klick nässelpesto varit ett måste. Det blir ett habegär som är svårt att motstå, så mumsigt gott. Den allra enklaste maträtt blir en hit med nässelpesto!

Tänker att jag ska torka späda nässlor till mig själv också. Normalt brukar jag slå stora nässlor under högsommaren och torka till hönsen för vinterutfodring men nu vill jag till mig själv också. Planen är att torka nässlorna, mixa sönder dem och förvara i tät burk… ”Nässelpulver” att ha i frukostfilen, i smoothien, i brödet ja, ni är med på tåget. Att mixa sönder torkade nässlor är ett bra sätt att få ner volymen på förvaring & utrymmesfrågan.

Allt som oftast gör jag pesto och nässelpaj av mina färska nässlor. Om jag har överflöd förväller jag och fryser in för att kunna göra gott även senare på säsongen. Har gjort nässeldrink när jag har behövt kurera mig från plågande förkylning… och så nu tänker jag även torkade, pulviserad nässla! Jag känner mig på klok och rik på samma gång när jag skördar mina nässlor från min nässelbänk!

Nässelpesto

God vitaminbomb och lätt att göra!
1 liter nässlor, helst unga toppskott
3 vitlöksklyftor, eller efter smak
1 dl solrosfrön
2 dl olivolja
2 dl riven parmesan
salt och peppar
Förväll nässlorna och mixa tillsammans med solrosfrön, vitlök och olja. Riv parmesan och blanda ihop med salt och peppar. Förvaras i burk med lock i kylen, häll lite olja överst så att peston täcks. Håller i ca 1 vecka.
Använd gärna förvällningsvattnet som näringsgödsel till växter.
Läs mer om nässlor:
Risotto med nässlor
Gödselvatten med nässlor
Nässlor i husmanskosten
Gödsla rätt och lätt
Odla din jord
Tomater 2023!