Mitt i vintern i Glädjehuset

26 februari, 2021


Nu är vi långt inne i vintern, närmare våren och som vanligt bor hönsen inne i glädjehuset under vintern. Och aktiva och bångstyriga som de ibland kan vara så bryr de sig inte lika mycket om att hålla sitt hönshus i toppskick. Därför behöver vi ibland göra lite underhåll av glädjehuset! Glädjehuset är vårat kretsloppshus där vi har höns på vintern och odlar tomater på sommaren. Att vi kan våra höns i växthuset på vintern beror på att vi har underlaget som en stor varmkompost och den värmer upp i växthuset.

En skum vana hönsen har är att vissa ibland pickar på plasten. Det kan vara för att dricka det kondenserade vattnet som är på plastväggen, eller kanske vill de äta snön på utsidan. Om de håller på så mycket så kan det till slut leda till att det blir hål på plasten. Det är ju olyckligt eftersom då kommer kalluften in utifrån, så glädjehuset fungerar sämre både som hönshus men även som växthus på sommaren.

Som tur är så är det lätt att åtgärda. För mindre skråmor i plasten så behöver man nämligen inte byta ut den eller så, utan man kan bara tejpa igen hålet! Förslagsvis då genomskinlig tejp, avsedd för växthusplast. Inte så snyggt men välfungerande. 

En annan tendens höns har är att hoppa upp på vatten- och foderautomaterna och stöka till det där. Detta kan undvikas om man hänger upp automaterna alternativt har ett tak över dem. I år gjorde vi inga sådana åtgärder, och därför behöver vi se till att automaterna är rena! Mest viktigt är vattenautomater. När vattenautomaten blir smutsig så händer det ofta att smutset faller ner i vattnet, vilket inte är det fräschaste…  

Annat man kan behöva ha koll på är att se till att redena är rena, samt att kycklingarnas värmelampa går om man har kycklingar. Och så behöver man ju vända spånet några gånger i månaden, det är ju det som gör att kretsloppshuset fungerar!

//Johnna aka Bondjäntan

Året runt i Glädjehuset - mitt kretsloppshus!
Mina odlingshyllor