Bondjäntans tomatdryck

12 oktober, 2019

Bondjäntans tomatdryck Jag är lite krasslig och tänkte att jag behöver boosta både kropp och humör. Jag tog tomaten Lucid Gem och en bit ingefära, en skvätt vatten och mixade till en soppa. Eller kanske är det en tomatsmothie? Jag har en råsaftcentrifug men jag valde att mixa ihop det så att skal och kött…

Läs mer

Skogens skafferi: plocka riskor och salta in

29 september, 2019

Jag är långt ifrån någon svampexpert och går på några säkra kort som så säkert många andra gör. Några favoriter som kanske har olika ändamål, vissa för konservering och andra till svampmackan. Jag plockar gärna olika sorters riskor som är populärt både i Finland och öststatsländerna, goda nyttiga matsvampar. Riskor passar bra och är guda…

Läs mer

Ljuvlig grön ärtsoppa

22 september, 2019

Veckans lunchsoppa blev ärtsoppa. Inte den traditionella med fläsk, utan med frysärtor (sådana på påse). Till två portioner behöver du: 3 dl frysta ärtor 2 dl vatten 1/2 gul lök creme fraiche ingefära salt och peppar ev. grönsaksbuljong eller fond 1. Skär gul lök i små bitar och fräs den i lite olja. Häll på…

Läs mer

Het morotssoppa i säsong!

15 september, 2019

Det här en mycket krämig morotssoppa som är både nyttig och smarrig. Faktiskt. Fylld med asiatiska influenser blir moroten riktigt het. Du kan äta den som lunch, middag eller som förrätt, du reglerar styrkan på hur stark du önskar att den är med chili. Morötter är supernyttiga och förtjänar kanske större utrymme i din kost…

Läs mer

Favorit i repris: Solskenssirap

6 maj, 2019

Maskrosor är nog ett hett diskuterat ämne och oftast handlar det om hur en kan utrota maskrosor. Förståligt i viss mån…. men Man kan gå runt och irritera sig på det som inte är som det ska, eller så kan man göra något åt det. Man kan arbeta med problem eller med fokus på lösningar….

Läs mer

God och snabb tomatsoppa

2 februari, 2019
Kategori:

Det finns många sätt att tillaga en god tomatsoppa på, från den enklaste till en riktigt avancerad tomatsoppa. Jag kan nog gilla att tillaga en som tar lite tid och som har flera olika smakdimensioner och gommen får uppleva ett fyrverkeri. Men jag gillar också enkla varianter som endast tar 15 minuter och perfekt till…

Läs mer

Croque monsieur på julskinka!

29 december, 2018

Croque monsieur är egentligen varm smörgås med ost och skinka i sin enkelhet. Ibland doppas den i ägg och mjölk innan grillning för att få en lite lyxigare variant. Ursprunget är från Frankrike och tänkt som snabbmat. Du kan göra dem i en smörgåsgrill, kanske i ett våffeljärn, steka eller som jag har valt idag, i…

Läs mer