Dags för fläderblomsdryck!

12 juni, 2018

Det finns en sak som för mig är förknippat med skolavslutningstider och försommar och det är fläderblomsdryck! Att plocka fläderblommor är en underbar upplevelse om du stannar upp några sekunder och faktiskt doftar på dessa vackra blommor. De doftar starkt av nektar och ja en parfymliknande blomdoft av fläder.

Och titta på dem, som en stjärnhimmel, vad kan en mer önska sig?!

 

FLÄDERBLOMSDRYCK

Ca: 2,5 liter färdig saft/dryck. Receptet kan dubbleras. Själv brukar jag göra i 
10 liters hinkar. Jag minskar på sockret och fryser in så blir det mer som en måltidsdryck. Eller rättare sagt, jag dubblerar receptet men inte sockermängden. 

• 20 klasar fläderblom
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 3 st citroner.

Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink. Jag använder en ”mathink” då jag gör dubbel sats.

Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.

Riv skalet på citronerna och rör ned. Om du har möjlighet kan du köpa obesprutade citron. Eftersom man använder skalet föredrar jag ekologiska citroner. Pressa citronerna och häll i saften. Slå sockerlagen över blommorna medans den är het.

Sätt locket på kastrullen och låt den stå i fyra-fem dygn.

Sila sedan saften genom silduk och använd lämplig förvaring så som frysaskar eller fryspåsar.

Eftersom jag inte tillsätter varken citronsyra eller massor av socker behöver drycken frysas in. Man kan nog inte spara på flaskor om sockermängden är reducerad eftersom socker inte bara sötande utan också konserverande.

0 kommentarer

Risotto med nässlor

14 maj, 2018

En riktigt god risotto med nässlor behöver inte alls vara svår att göra. Tvärtom, det kan vara en av de enklare rätter om du vill utan någon större ansträngning. Jo det är klart, du behöver plocka nässlorna förstås!

Du behöver för 4 port.

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 5 dl ris
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 liter nässlor
  • 1,5-2 dl riven parmesanost alternativt en annan smakrik ost
  • 3 msk smör
  • eventuellt vitt vin
  • salt och peppar
  • citron
  • Vill du göra en specialare och lyxa till det med räkor – tillsätt 1 dl räkor per portion.

 

Plocka nässlor och skölj dem. Använd endast bladen.

Skala och hacka lök och vitlök smått. Fräs dem på medium varm värme utan att de får färg.

Häll på riset och låt det simma med en stund under omrörning i 1-2 minuter.

Häll på buljong lite i taget under omrörning. Samt vinet om du vill ha det med.

Låt småkoka i ca 20 minuter beroende på rissort. Riskornen ska vara al dente, det vill säga med tuggmotstånd.

Mixa nässlorna och blanda ner i riset när det är färdigt. Vänd om riset så att nässlorna blandas ordentligt tillsammans med riset och värms upp.

Om du väljer räkor till blandar du ner dem tillsammans med nässlorna.

Smaka av med salt och peppar, blanda ner smöret och den rivna parmesanen när du serverar. Pricken över i:et är riven citronskal som tillbehör, se dock till att det är ekologiska citroner du använder.

Observera att den är godast om du serverar den på engång, typ direkt!

0 kommentarer

Strutbräken i maten

14 maj, 2018

Det går faktiskt att äta strutbräken och det är absolut en delikatess! Den innehåller höga halter av A och C- vitaminer och har ett lågt kaloriinnehåll. Senvåren brukar vara rätt tillfälle att hitta späda skott hemma hos mig, så där i slutet av april, början av maj. I år är den något senare är vanligt men vad är inte det?!

Har du inte provat äta strutbräken tycker jag absolut att du ska prova. En del säger att strutbräken och hostor kan ersätta sparris och ja varför inte, det kan de väl göra. Å andra sidan tänker jag att de är inte alls är några ersättare, nej snarare är de är faktiskt ”huvudpersoner” som de är! En smakkombination som påminner om sparris och gröna bönor enligt mig.

Dock ska här hyttas med ett varningens finger gällande strutbräken, du behöver veta att det är strutbräken och inte vilken ”ormbunke” som helst samt att den ska tillagas.

Hur vet en om det är strutbräken då? Ja det finns några kännetecken men det tydligaste är att den är ljusgrön och har inga sporgömmor på undersidan av bladen. Den blir cirka 1 meter hög när den har vuxit till sig och det latinska namnet är Matteuccia struthiopteris. Är du osäker på sort, välj att avstå att äta den! Är du säker? Frossa och njut, det är under endast några dagar som det är lämpligt att skörda.

Du skördar när ormbunkens topp är knoppar skulle en kunna säga. Det är precis innan den slår ut, rullar ut sig. Du skördar alltså ”rullarna” och en liten del till, kanske knappt 10 cm av stjälken. Om du skördar för intensivt kan plantan dö så var snäll, lämna i alla fall en tredjedel kvar. Fördelen med strutbräken är att den sprider sig lätt och du får många plantor på kort tid. Ja det kan också vara en nackdel att den sprider sig hiskeligt men ur gourmetvinkeln rena lyckan!

Jag pratar faktiskt bland annat om att äta och tillaga strutbräken i podden med Odlarna, avsnitt 26. Hoppas att du har lyssnat både på mig och alla andra fantastiska inspiratörer som medverkar i Annas och Olofs podd Odlarna.

Det bästa sättet att tillaga strutbräken? Ja det är nog olika om du fråga olika personer. Ett sätt är att koka dem 5-8 minuter i lättsaltat vatten och sedan använda dem på något sätt i en sallad eller som del av en rätt. Har inte provat men gissar på att de skulle kunna funka bra med en hemmagjord hollandaise…

Själv wokar jag helst strutbräken lite snabbt i pannan tillsammans med lite vitlök och piplök efter 2-3 minuters uppkok i saltvatten. Så himla gott som en liten rätt av många, en riktigt bra tapas om du frågar mig! Ett hett tips är att någon gång bjuda på en vår-vego-middag med tapas och då passar dessa rullar bra tillsammans med potatiskaka, marinerade och grillade squash, heta paprikor och annat gott.

Vill du lyxa till det med en enkel men god lunch är wokade strutbräken perfekt som tillbehör till omelett som är gjord på ägg och grädde och en smakrik ost. Toppar du dessutom med en god grönsallad med färska örter så behöver du inget mer. Helt galet gott!

Väl mött! /Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Solskenssirap

11 maj, 2018

Maskrosor är nog ett hett diskuterat ämne och oftast handlar det om hur en kan utrota maskrosor. Förståligt i viss mån…. men

Man kan gå runt och irritera sig på det som inte är som det ska, eller så kan man göra något åt det. Man kan arbeta med problem eller med fokus på lösningar. Jag försöker både i det privata och i arbetslivet fokusera på att förändra det som inte fungerar. Att inte gör lika samma om resultatet inte är det önskvärda. Samt att fokusera på målet och vad jag vill få fram istället på problemet.

Så man kan tänka likadant över maskrosorna som är så hatade, förkastade och omdiskuterade. Grannar som kastar onda blickar på gräsmattor med solskensklickar… Ja, man kan faktiskt bejaka utmaningen och koka lite SOLSKENSSIRAP och glädjas över att de kommer till användning. Jag måste säga att jag älskar solsken på burk, det smakar så mycket nektar och sommar en kan önska sig.

Det finns många recept att välja mellan men man kan göra det riktigt enkelt för sig om man vill:

SOLSKENSSIRAP

Maskrosblommor

Syltsocker

Citron

 

Jag sköljer blommorna snabbt i kallt vatten, ner med dem i en kastrull och fyller på med vatten så att det precis täcker blommorna.

River skalet från citronen och klämmer saften ner i vattnet, blandar väl.

Låt det småkoka i 20 minuter innan jag silar av och låter blommorna rinna av.

Koka upp saften återigen och sockra med syltsocker.

Låt småputtra tills vätskan blivit något seg och simmig.

 

Du kan använda solskenssirap till vaniljglassen en varm sommardag. Den passar också riktigt bra i en vinegrette-dressing till salladen. Annars är en favorit att ha lite solskenssirap i grillglazen eller marinader till både kött och grönsaker. Eller varför inte till att söta upp en sommardrink?!

Solsken på burk är svårt att få för mycket av! //Bondjäntan

Tillägg: 

Jag har tyvärr inga exakta mängder. Jag brukar plocka maskrosblommor och sen lägga dem i en kastrull. Täcka med vatten så pass att det täcker maskrosorna oavsett mängd. Det kan vara många och det kan vara en mindre laddning. Sedan brukar jag ta ungefär hälften av syltsocker mängden som står på påsen för att göra sylt. Ibland behöver jag ta lite mer när jag ser att det inte blir så tjockt som jag vill. Jag kör lite på må-få och oftast blir det riktigt bra. Skulle det bli för tjockt då blir det som marmelad eller gele och det är supergott det med! Lycka till! /Bondjäntan

 

1 kommentarer

Falafel på bondbönor

6 maj, 2018

 

Det finns några vegetariska rätter som är nästan som godis. Friterad falafel på bondbönor är helt sjukt gott! Och inte alls svåra att göra, det måste också påpekas. 

Får ibland frågan… om man måste ha en fritös? Nope!  Man behöver inte fritös, man kan lösa det ändå. Falafel är ju en gammal rätt från mellanöstern och när det begavs sig i tidernas begynnelse, gissar jag på att man gjorde falafel utan moderna fritöser! Och om jag inte minns fel så är faktiskt ”ursprungs” falafel gjord på bondbönor och senare på kikärter.

Det finns många olika sätt att göra falafel på och minst lika många olika recept. Ungefär som våra köttbullar eller köttfärssås, varje familj har sin variant. Eller varje distrikt eller land… Här kommer mitt sätt att göra falafel på bondbönor och feel free att förändra efter smak och tyck! Dessutom har jag inte exakta måttangivelser men jag brukar utgå från 500 g bondbönor och sedan smaka på smeten och se om jag behöver något mer.

Här kommer ”grundreceptet”

  • 500 g bondbönor 
  • 1 stor finhackad rödlök, 
  • 3-5 stora vitlöksklyftor
  • 0,5 dl hackad färsk korriander (man kan också utesluta korriander men jag gillar den smaken.) 
  • chili efter smak och styrka, torkad eller färsk 
  • spiskummin 
  • 1-2 ägg 
  • (ev. kikärtsmjöl eller majsmjöl om smeten är för lös.)
  • lite torkad paprikapulver
  • grovmalen peppar
  • salt 
  • rapsolja 

Först kör jag bondbönor och rödlöken i mixer ett varv – ganska grovt.

Blanda resten av ingredienserna så att det blir en smet.

Därefter kör jag en gång till med mixer så att det blir lite mindre bitar men inte så att det blir mos. Smaksak, vissa gillar slätt medan andra vill ha lite mer tuggmotstånd.

Låt smeten stå en halv timma och ”gona” till sig. Både smaker och konsistens blir bättre om man inte skyndar på…

Sedan gör jag små ”köttbullar” av dem. Det finns faktiskt falafel-verktyg men vem behöver det om man inte ska göra hundratals i timmen? Nåja, man kan göra avlånga eller runda… som man själv önskar. 

Jag friterar mina falafel i kastrull med rapsolja. Fritösen står i källaren och jag orkar aldrig ta upp den, göra rent den osv… näe, till dessa små funkar en lite kastrull på spisen. Jag använder ekologisk rapsolja och hettar inte upp för fullt. Varmt men inte för varmt…

 Knepet är att inte ha för varmt så att bollarna hinner bli genomfriterade innan de blir kolbullar. Och så ska man lägga ner några få i taget, inte proppa kastrullen full. Har du en hålslev hjälper det till ganska mycket. Ta det lugnt och jobba metodiskt! Tänk på att olja som är varmt bränner nåt hiskeligt på huden. Lägg falafeln på hushållspapper för att torka innan servering.

 

Man kan servera falafeln på många olika sätt… jag gillar naturell grekisk yoghurt med hackad mynta, solvarma tomater och lite oliver. Lyx på ett enkelt sätt!

 

Angående råvarorna: Jag odlar enhel del och många av mina ingredienser i receptet är egenodlade men även jag köper råvaror. Det gäller det mesta, allt kan du köpa och eller bara endel av listan. Det ska inte hindra någon från att göra dessa fantastiska bondbönefalafel! 

Smaklig spis! /Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Quesadillas med löktrav och gräslök!

28 april, 2018

loktrav-quesadillas

För några år sedan skulle jag bjuda mitt kollegium på en liten festligare lunch och bestämde mig för att försöka hitta på några roliga rätter. Ni vet att ibland blir man så där löjligt nöjd när man har fått till det. Japp, Quesadillas med löktrav och gräslök är en sån sak för mig. 

Jag plockade massor av löktrav och lite gräslök och så satte jag igång med det enklaste men ack så goda Quesadillas. Löktrav smakar som en blandning av lök och vitlök och passar ypperligt som vanligt grönt i en sallad för att få till lite smak. I mina Quesadillas så blandade jag även in gräslök för den goda smaken. 

Du behöver:

  • Platta bröd, typ tortillabröd som du viker dubbelt när du har fyllt dem.
  • Ost som du lägger i mellan, gott och ger en krämighet. Jag hade Port Salut.
  • Plocka löktrav som du sköljer och rippar bladen av.
  • Gräslök som du hackar smått.

Sätt ugnen på 225°C

Fyll tortillabröden med löktrav, gräslök och ost. Tryck ihop till en halvmåne.

Gör önskat antal och grädda dem 10-15 minuter. Ta ut för att svalna.

Skär tortilla-månarna till lagom stora bitar.

 

Quesadillas med löktrav och gräslök passar förslagsvis som snacks tillsammans med någon god dipp, eller som en av många rätter på buffébordet. Kan var farligt goda så passa på att göra några extra när du ändå håller på!

Smaklig spis! /Johnna

 

 

0 kommentarer

Löktravspesto!

25 april, 2018

loktrav-loktravspesto

Tacka vet jag ogräs och kanske framförallt löktrav. För två år sedan lät jag löktraven ”go nuts” i min trädgård till mångas stora fasa. Den fick blomma och fröa av sig med flit och jag till och med flyttade några plantor till ett ställe som det inte fanns några på. Förra året kunde jag se goda resultat och skördade enhel del löktrav!

För visst är det smart, att skörda ifrån naturens fina skafferi! Ibland odlar vi och sår vi bara av farten utan att tänka på att naturen gärna hjälper till. Visst, det är inte lika kontrollerbart men och andra sidan gör naturen det största jobbet.

Det är klart, jag kommer antagligen hitta löktrav där jag finner den olämplig men då är det ju bara att rycka upp den. Och äta!

Nu är det säsong för löktrav och här kommer ett recept löktravspesto som är riktigt god!

Du behöver;

Plocka massor av löktrav!

  • ca 7 dl löktrav
  • 1 – 2 dl rapsolja
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk saft från citron
  • 1 dl riven parmesanost (obs riv själv)
  • en nypa salt
  • en nypa svartpeppar

Mixa alla ingredienser förutom osten. Vill du ha fin och len pesto eller lite grovkornig bestämmer du själv. Hur mycket olja du behöver beror lite på vilken tjocklek du vill ha på peston.

Riv osten och blanda ner den i peston. Rör väl och ställ undan för att vila, så att alla smaker kommer fram.

Förvara peston i kylen i glasburk med lock. Häll på lite olja överst så håller den sig bra i en vecka.

 

Noom noom! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

0 kommentarer

Underbara rödbetspuckar!

22 april, 2018

rodbetor-rodpetspuckar

Jag älskar enkel och god mat! Den bästa maten enligt min mening är den som inte är krånglig och svår. Hos mig får mat pluspoäng när den är bra tillagad av bra råvaror, gärna med mycket smak och fräscht upplägg. Dessa rödbetspuckar är supergoda och väldigt enkla att tillaga som dessutom går att variera tillbehören efter humöret.

Du kan servera dem med god sallad och härliga röror. En smarrig kikärtsallad, eller varför inte en krämig råkostsallad blir gott tillsammans med puckarna. Eller goda potatisklyftor och några röror som tillbehör. Två favoriter till rödbetspuckarna här är ajvarröra och tzatsiki tillsammans med potatisklyftor.

Rödbetspuckar

4 port.

  • 800 g rödbetor
  • 1 gul lök
  • 2 stora ägg eller 3 små
  • 4 msk potatismjöl
  • 4 msk kikärtsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar
  • 1 nypa spiskummin
  • rapsolja till stekning

 

Skala och grovriv rödbetorna och blanda med salt i en bunke. Låt stå några minuter och sedan pressa ut så mycket vätska som det går.

Riv löken eller hacka den mycket smått. Blanda löken med de urkramade rödbetorna.

Blanda resten till en smet och låt stå 10 minuter.

Forma rödbetssmeten till 8 stora puckar eller 10-12 mindre puckar och stek dem i rapsolja på lite högre värme än medelvärme, i cirka 4-5 minuter på varje sida.

Smaklig spis!

 

0 kommentarer

Carpaccio på polkabetor

16 april, 2018

Carpaccio polkabeta

En underbar carpaccio på betor med ruccolaolja och parmesan slår det mesta! En rätt som passar både vegetarianer och köttätande, den fungerar utmärkt på buffébordet en försommardag eller varför inte som förrätt. Det är bra om betorna är kokade al dente och har tuggmotstånd för det blir lättare att hyvla dem tunna. En mandolin är ett bra verktyg när man vill ha tunna skivor av något men det fungerar faktiskt också med osthyvel!

Du behöver

  • Betor av något slag
  • En stor knippe ruccola + lite som grönt på rätten
  • 1 vitlökslyfta
  • Rapsolja
  • Pumpafrön att strö ovanpå
  • Parmesan att hyvla på

Jag har använt mig av polkabetor för att jag tycker de är så vackra. De skapar nyfikenhet och är iögonfallande vackra med sina polkaränder. Under tiden jag kokar dem, rengjorda med skalet kvar i lättsaltat vatten så mixar jag ruccolaoljan.

Till ruccolaoljan behövs rapsolja och vitlök. Jag mixar ruccola och rapsolja till en slät smet. Sedan saltar jag lite och pressar ner en vitlöksklyfta. Rör om.

Hyvla betorna tunt och lägg dem på en tallrik. Strö över pumpafrön och ringla över ruccolaoljan. Hyvla stora bitar av parmesan och låt det smaka. Det finns risk att det inte blir något över om du provsmakar innan det ska serveras…

Hoppas att du tycker om det lika mycket som jag!

// Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Fänkåls- och betsallad med skirat smör

15 april, 2018

Betor sallad

En ljummen fänkåls- och betsallad på olika betor med skirat smör är en ljuvlig förrätt eller fint tillbehör till en huvudrätt. Jag kokar betorna separat medan fänkålen får tillredas i ugnen tillsammans med rödlöken.

För 4 personer – smårätter/förrätter

  • En fänkål
  • 4-5 stora betor eller fler mindre. Gärna olika sorter även om det går med en variant.
  • 1 rödlök
  • 1 knippe ruccola
  • Smör

Skär fänkålen i bitar, klyftor med rotdelen kvar så att de håller ihop. Lägg i en ugnsform tillsammans med lite rapsolja och baka tillsammans rödlök som också är skuren i klyftor. 30 minuter 200 °C

Koka betorna i lättsaltat vatten 15-20 minuter, gärna så att de har tuggmotstånd kvar. Skala betorna för hand genom att trycka bort skalet lite försiktigt. Klyfta betorna.

Smält smör för att hälla på grönsakerna vid servering.

Lägg ruccola i botten av tallrik eller skål. Lägg betorna, fänkåls och rödlölksklyftorna ovan på ruccolan och sist häller du på smält smör vid servering.

 

Ibland är det enklaste gott nog! Noom noom…

 

0 kommentarer