Att sätta igång en vildjäst eller två!

29 mars, 2020

Klimatsmart mat – Vildjäst Vildjäst eller fruktjäst som du också kan säga görs på torkade frukter och bär, till exempel russin, fikon, aprikoser och katrinplommon. Färskt rivet äpple fungerar också. Inspirerad av många runt mig sätter jag också igång vildjäst på enklaste möjliga sätt. Det är lika bra att ”preppa” sig och träna om det…

Läs mer

Kimchi på blomkålsblast

22 mars, 2020

Kimchi på blomkålsblast Kimchi kan du göra många sätt, det finns hundratals recept om du googlar. Jag har några olika favoritrecept som jag brukar göra och den här blir nog en av dem i min strävan efter att ta hand om hela grönsaken. Jag har gjort den hyfsat enkel för att minimera arbetet men med…

Läs mer

Asiatisk sallad på blomkålsblast och gurka

21 mars, 2020

Den 25 september 2015 antog FN 17 globala mål – Agenda 2030 en universell agenda för hur alla länder ska jobba för hållbar utveckling under de närmaste åren. I agendan finns det 17 Globala mål som innefattar alla tre dimensionerna av hållbarhet – social, ekonomisk och miljömässig. Mål nummer 12 handlar om Hållbar konsumtion och produktion…

Läs mer

Rödlök på tre goda syrliga sätt

14 mars, 2020

Syrad rödlök är så gott men vad menas då egentligen med syra? Det finns många olika sätt att få rödlöken syrlig och självklart är det olika smak beroende på tillvägagångssätt. Du kan använda citron, vinäger, ättika att syra med och då fokuserar vi mest på smak och kanske hållbarhet. Vill du dessutom få till levande…

Läs mer

Nyttig och god solskenssallad

25 december, 2019

Vill du prova en vitkålsallad som är långt ifrån pizzasalladens värld? Då ska du prova Solskenssalladen som främst består av vitkål, ingefära och purjolök samt lite kryddor i dressingen. Kål som huvudingrediens i en sallad är både ekonomiskt smart men också bra för tarmen. Det är också trevligt att använda vitkålen i en sallad och…

Läs mer

Picklade champinjoner – vegetarisk ”sill”

22 december, 2019

Favoriter Sillen är utan tvekan favoritmaten på julbordet om du frågar mig. Jag gillar det där söta och syrliga tillsammans och alla olika variationer du kan skapa med sill. I år ska jag även prova picklade champinjoner som också skulle kunna gå under namnet vegetarisk sill men jag tycker nog att picklat funkar bra. Du…

Läs mer

Min favorit Kimchi – enkel och god, så gör du!

24 november, 2019

Ha-begär Kimchi är gott och kan användas till nästan allt. Jag skulle nog påstå att kimchi är beroende framkallande och man kan få svåra ”cravings” om man gör ett kimchi-uppehåll. Förutom att det är gott så är det också nyttigt precis som våra nordiska mjölksyrade grönsaker. Man får bra matsmältning och massor av god probiotika,…

Läs mer