Het morotssoppa med linser

16 januari, 2021

Det här en mycket krämig morotssoppa som är både nyttig och smarrig. Faktiskt. Fylld med asiatiska influenser blir moroten riktigt het. Du kan äta den som lunch, middag eller som förrätt, du reglerar styrkan på hur stark du önskar att den är med chili. Morötter är supernyttiga och förtjänar kanske större utrymme i din kost…

Läs mer

Ost och tomatpaj!

28 december, 2020

Snabbmat Ibland vill man göra något som är supergott men på enklaste sätt. Endel kallar det för att fuska när man till exempel tar en färdig pajdeg till pajen men jag tänker att det är lösningsfokuserat och street smart när man behöver göra något gott och snabbt. Självklart kan du göra din pajdeg från grunden…

Läs mer

Sticky ribs – godaste revbenspjällen

27 december, 2020

  Det finns många goda recept på tjocka revbenspjäll, särskilt från USA och New Orleans men dessa Sticky ribs med asiatiska smaker är lite extra. ”På-väg-till-himlen-mat”, revbenspjäll med extra allt, asiatisk glaze innehållande massor av ingefära och vitlök. Det är dags att vrida upp smakerna till max med dessa revbenspjäll,  ytan ska bubbla och bli…

Läs mer

Godaste saffranscheese cake till jul

20 december, 2020
Kategori:

Jag har gjort mig godaste cheese caken med saffran i fyllningen och med pepparkaksbotten. Jag valde en mindre springform för att skapa mig en mindre men lite högre kaka och det gick alldeles utmärkt. På första försöket blev den supergod och jag kommer göra den fler gånger! Det är en kaka som passar sig bra…

Läs mer

Klimatsmart svamprisotto

25 oktober, 2020

Risotto med svamp är en underbar vegetarisk rätt eller tillbehör som många kan äta av. Om du dessutom byter ut vanligt ris mot svenskt havreris och plockar din svamp har du en riktigt klimatsmart svamprisotto. Havreris är hela havrekärnor som ångbehandlas och poleras för att korta ner koktiden. Havre är dessutom en hälsosam och stabil…

Läs mer

Trattkantarellpaj med Italienska smaker

18 oktober, 2020

Trattkantareller sjunger bra ihop med soltorkade tomater och mozzarella i en härlig matig höstig matpaj. Ibland blir det så där bra första gången som du gör det, allt faller på plats, smakerna gifter sig och måltiden är himmelsk. Så är det med den här pajen. Norden flörtar med Italien. Det är kärlek på gång! Pajdeg:…

Läs mer

Vegetarisk Yakiniku på Stolt fjällskivling och kantareller

18 oktober, 2020

Vegetarisk yakiniku Jag har precis lärt mig att plocka Stolt fjällskivling och funderar så klart vad jag ska ha denna lyxsvamp till. Stolt fjällskivling är en populär och läcker matsvamp som används gärna av stjärnkockar. Den har en brunfjällig hatt som steks normalt i rikligt med smör. Jag ska torka foten och göra svampbuljong av…

Läs mer

Gör godaste buljongen själv!

26 juli, 2020

Buljonger och fonder har inte det bästa ryktet och det är inte så konstigt, om man börjar titta vad de kan innehålla så börjar man undra hur det är möjligt. Allt som oftast är de fulla med smakförstärkare och hårt processade, du finner aromämnen, färgämnen, maltodextrin och modifierad stärkelse, palmfett eller olja, konserveringsmedel, glukossirap, förtjockningsmedel…

Läs mer