Ost och tomatpaj

4 december, 2022

Här kommer ett spännande recept

Ibland har man fullt upp men vill äta gott ändå. Ibland har man några skrynkliga tomater kvar och vill göra nåt med dem. Ja och ibland vill man gör en god paj på enklaste sättet. Endel kallar det för att fuska när man till exempel tar en färdig pajdeg till pajen men jag tänker att det är lösningsfokuserat och street smart när man behöver göra något gott och snabbt. Självklart kan du göra din pajdeg från grunden om du har tid men om tiden inte räcker till får man ta till en qick fix!

Den här ost och tomatpajen fungerar som en lyxig lunch, en förrätt eller kanske som drinktilltugg för den är supergod. -Jag tror att lite mousserande skulle passa alldeles utmärkt till den. Den har allt, sötma från tomaterna, syrligt från creeme cheesen och creme fraichen och om du toppar med lite grönkålspesto får du också sälta som gifter sig fint med pajen!

Inspiration till pajen kommer från Anna Andersson med bloggen Anax skafferi, hon skapar de finaste matbilderna. På instagram lägger hon upp ren matglädje och du hittar henne under namnet @anax_skafferi! Hon är också faktiskt en av många Bondjäntans tomatvänner och även där bjuder hon på fina matbilder! Så glad att hon är min inspiration till att skapa vackrare maträtter!

Jag har valt mina vintertomater som har blivit lite skrynkliga till pajen. Du kan använda vilka tomater som du har tillgängliga, har du köpetomater kan du faktiskt strö lite socker på dem så får du fram lite extra sötma från dem. Alla knep är tillåtna i krig, kärlek och matlagning!

 

Pajen är god som den är men fick ett extra lyft med salladsblad, queen size oliver och grönkålspesto! Pesto kan man göra på många sätt och denna grönkålspesto kan du toppa det mesta med och få en fantastisk rätt.

Du behöver:

en pajdeg

tomater

1 dl cremefraiche

100 gram vitlök och ört cream cheese

örter: timjan och rosmarin

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen 200°c
  2. Smörj din form
  3. Lägg ut pajdegen
  4. Nagga botten
  5. Halvera tomater och lägg dem på lite papper för att torka bort överbliven vätska
  6. Rör ihop creme fraiche och creme cheese
  7. Smeta ut ostmassan på botten
  8. Lägg tomaterna på ostmassan
  9. Lägg på lite kryddor, färsk timjan och rosmarin blir supergott till den här pajen
  10. Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen

Allt gott!

Sallad i säsong
Min favorit Kimchi - enkel och god, så gör du!