Min favorit Kimchi – enkel och god, så gör du!

20 november, 2022

Ha-begär

Kimchi är gott och kan användas till nästan allt. Jag skulle nog påstå att kimchi är beroende framkallande och man kan få svåra ”cravings” om man gör ett kimchi-uppehåll. Förutom att det är gott så är det också nyttigt precis som våra nordiska mjölksyrade grönsaker. Man får bra matsmältning och massor av god probiotika, fullladdad med vitamin A, B och C, och massor av antioxidanter. Ett kontinuerligt intag av kimchi ska visst också förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Det finns så många kimchirecept och det är svårt att välja bara en men jag har hittat på ett recept som jag gillar för att det går hyfsat snabbt att göra och smakar supergott. Jag har provat mig fram med olika recept och hittat en variant som passar i smak och tillagning. Det avviker lite från det traditionella med att salladskålen ska ligga över natten i salt eller saltlag, här tar vi en snabbvariant på 1,5 h. Medan salladskålen vilar i salt hackar vi resten av grönsakerna och tillreder chilisåsen att blanda alla grönsaker med.

Jag gör min favoritkimchi på salladskål, rättika, morötter och purjolök. Ibland använder jag salladslök om jag har. Självklart har jag även vitlök, ingefära och chili till. Denna kimchi smakar mycket och inte bara starkt, det är något speciellt med alla smakupplevelser. Den går ganska snabbt att tillaga och har blivit både min favorit gällande tidsåtgång och smak.

Du behöver:

 • 1 stor salladskål, ca 1,5 kg
 • ca 1 dl fint salt
 • 2 dl strimlad rättika
 • 2 dl strimlad morot
 • 2 dl strimlad purjolök
 • 2 dl vatten
 • 5 msk strösocker
 • 5 msk Cochugaru – chiliflingor
 • 5 msk riven färsk ingefära
 • 5 st vitlöksklyftor (små)
 • 5 msk fisksås

Att göra:

 1. Skär salladskålen först på tvären och sedan en gång till så att du har avlånga fjärdedelar. Dessa skär du sedan i mindre bitar på ca 4-5 cm. Varva salt och salladskålsbitar i en rymlig skål, se till att det är ordentligt med salt på salladskålsbitarna. Låt stå i 1, 5 timmar ovh dra sig.
 2. Strimla rättika, purjolök och morötterna tunt till tändsticksstavar.
 3. Blanda vatten, socker och chiliflingor och koka upp. Du får måtta chiliflingorna efter egen smak och styrka, vill du ha starkare tar du mer. (Här skiljer sig receptet från vanliga kimchisåser då man ofta har rismjöl för att binda ihop såsen. Jag har inget rismjöl i.) Rör om medan du kokar upp blandningen och ta av kastrullen när den har kokat upp.
 4. Riv ingefära och lägg i chilisåsen tillsammans med pressad vitlök och fisksåsen. Rör om och låt svalna innan du blandar alla grönsaker.
 5. Skölj salladskålen 2-3 gånger, den ska inte vara salt men ha kvar lite av sin sälta. Låt den rinna av.
 6. Blanda salladskålen och de strimlade grönsakerna tillsammans med chilisåsen. Använd gärna händerna så att grönsakerna inte går sönder.
 7. Fyll på rena glasburkar och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar innan du ställer i kylen. Ätbar efter 1 vecka i kylen, godast efter några veckor.

Om du vill kan du självklart tillsätta rismjöl till i steg 3, då blir såsen mycket krämigare. Du kan också välja bort fisksås om du vill göra en vegansk variant dock ger fisksåsen en speciell smakupplevelse med sin umami.

Lycka till!

Ost och tomatpaj
Ta hand om dina löv!