Ta hand om dina löv!

6 november, 2022

Har man en trädgård med löv på hösten är det rena guldgruvan att ta hand om sina löv! Om du inte har egna löv så har kanske grannarna träd och lövfällning och vet inte om denna guldgruva än, då kan du ju erbjuda dig att ta hand om löven. Att ta vara på löven och skapa lövmull är inte bara smart för jorden utan även för plånboken. Det är ett bra kretsloppsystem att ge tillbaka energi till jorden och glädja dina odlingar.

 

Samla löven

Allt handlar om att samla löven och använda dem på olika sätt. Jag brukar göra det lätt för mig och trä en stor säck över en tunna och då blir det något lättare att samla löven i säckarna. Jag fyller så många säckar jag anser att jag behöver eller så mycket löv jag har. Sedan väljer jag två olika metoder, det ena är vanlig lövmull och det andra är att fermentera löven.

Lövmull

Samla löven och vattna med vanligt vatten så att de blir ordentligt fuktiga. Knyt ihop säcken och stick håll i botten på säcken så att du släpper in syre. Ställ undan säcken och vänta minst 6 månader och helst ett år så har du den finaste lövmullen att mulcha med.  Jag brukar också låta småpinnar vara med när jag gör lövmull och det är väl kanske inte helt korrekt men då får man lite grövre struktur på mullen.

Jag gillar verkligen direktkompostering och förespråkar det i hög grad. Det lite av ett annat synsätt än bara att ”ta hand om avfall”, för mig är handlar det om att odla sin jord. Att få till balans och hållbarhet i jorden. Att ha hand om jorden. Men att skapa lövmull och lägga i rabatter och odlingar är också att ett sätt att ta hand om sin jord och odla den. Eller kanske snarare boosta den. För att använda ett engelskt ord som syftar till jordförbättring genom täckning av ”kompostmaterial”: mulch och mulching. Att mulcha med lövmull är toppen!

Fermentera löven

Du gör faktisk samma lika nästan. Du samlar löven och sedan vattnar du med EM, effektiva organismer eller strör bokashi strö bland löven som är laddade med EM. Effektiva organismer är naturliga probiotiska jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakerier som främjar god jordkvalitet och skapar gynnsamt mikroliv tillsammans med jordbakterierna när det senare blandas med jord. När löven är fuktiga så trycker du ut alla luft och knyter ihop säcken så att det är så lite syre som möjligt i säcken. Du ställer undan säcken i 2 till 3 veckor och låter löven bli fermenterade.

När de är klara gräver du ner dem i jordbäddar eller så låter du dem stå till våren tills jorden går att bruka i. Jag kommer gräva ner mina löv som jag fermenterar nu i odlingsbäddarna i odlingstunneln för att skapa en gynnsam jord med mer humus att odla i.

Här kan du läsa mer om du önskar: 

Ta hand om dina löv på olika sätt

Odla din jord

Omvandla fuljord till finjord 

Vad gör jag med bokashi under vintern?

Bygga upp jorden

Min favorit Kimchi - enkel och god, så gör du!
Jäsa tomatfrön?