Vad gör jag med bokashi i vinter?

14 november, 2021

Bokashi på vintern

Jag brukar ha bokashi inomhus på vintern och antingen sparar jag mina hinkar som de är och flyttar ut dem i kylan i väntan på våren eller så har jag gjort jordfabriker inomhus. Bokashi är en fermenteringsprocess som tar hand om köksresterna på fint sätt och du kan använda gammal jord som du blandar med och blir näringsrik igen.

Omvandla fuljord till finjord med Bokashi

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord med Bokashi

Vad betyder orden? Bokashi, fermentering och jordfabrik…

Det är mycket troligt att det blir en och annan jordfabrik inomhus i tvättstugan under vintern för att jag tycker om själva processen. Att omvandla matrester till jord på några veckor och sedan kunna använda denna jord som är full med nyttigheter! Men jag har också nåt nytt på gång… Riktigt roligt experiment som jag vill gärna göra ett slag för om man inte vill ha bokashifabrik inomhus!

Soptunna blir jordfabrik

På kortsidan av odlingstunneln har jag ställt en soptunna ämnad för bokashi och jordfabrik. Jag känner mig smått genialisk när jag kom på detta med soptunna och nu ska det förverkligas. Jag skulle också kunna ställa den inne i odlingstunneln och då skulle den vara skyddad för snön så vi får se om den får stå kvar eller flyttas. Så tanken är att i tunnan häller jag bokashihinkar när de är fyllda och stått i 2 veckor och sedan varvar jag med lite jord.

Jag har borrat hål runt hela soptunnan. Det är bra om tunnan har hål för att skapa syre inne i tunnan då jordfabrik behöver syre för att omvandla matreseterna till jord. Du kan fermentera det mesta av trädgårdsavfallet med bra resultat, löv, gräsklipp med mera. Hästbajs, hö annat som blir mums filibaba för jorden kan du också fermentera. Det enda du behöver tänka på är hur du ska få det syrefattigt vid fermenteringen. Först ska det vara syrefattigt vid fermenteringen och sedan behövs syret. 

Det är viktigt att Bokashi-komposten får stå ett tag och mogna i sin fermentering innan man lägger den i någon form av jordfabrik eller gräver ner i jorden. Fördelen med en behållare till jordfabrik är att man minimerar risken för råttor eller andra djur som gillar att böka i matkompost.

Hållbarhet

Det har verkligen sina fördelar att bokasha och en annan fördel är att du kan sluta köpa billig påsjord! Med några enkla medel och lite plats, faktiskt väldigt lite plats om du använder en soptunna som jordfabrik, är du med och bidrar till att leva hållbart. Alltifrån att ta hand om dina matrester till att bli självförsörjande på jord är verkligen superbra!

Jag varvar jord med bokashikompost för att i vår ska processen gå fort. Fyller på med jord ovanpå och ser till att det fermenterade får kontakt med jorden. Det fermenterade avfallet ser likadant ut under fermenteringsprocessen och det är nu avfallet bryts ner till jord tillsammans med jordbakterierna. Det händer inte så mycket när det minusgrader men i vår när jordfabriken tinar börjar processen att omvandla matresterna till jord. 

Jord och gödsel

Jag har en tunna med kompostjord som jag har sparat  som jag använder till jordfabriken. Det är en blandning med glädjehusmylla, jord från vanliga komposten och lövkompost. Jag gillar verkligen det där med jord och gödsel och i dagsläget är det ännu mer viktigt med alla gifter i gödsel och jordprodukter som skadar odlingarna.

Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården

 Bygga upp jorden för bra skördar

Ta hand om löven – skapa lövmull på olika sätt

Inne i odlingstunneln har jag några murarbaljor fyllda med gammal krukjord och gamla sådder som har misslyckats. Den jorden kommer ju väl till pass och förhoppningsvis fryser den inte till lika hårt eftersom den står till viss del skyddat.

En annan fördel med soptunnan är att den har hjul. När jag sedan ska frakta min jord rullar jag min soptunna vart jag än önskar och med lätthet förflyttar jag jorden dit jag behöver den. Ni förstår nöjdheten som uppstår när man kommer på en så här fiffig lösning på jordfabrik vintertid?!

Om du vill läsa mer om mitt kretsloppshus Glädjehuset som också producerar jord finns alla inlägg här: Glädjehuset

Med det sagt, bokasha på och ta hand om moder jord! / Johnna a.k.a Bondjäntan

En hållbar jul - gröna julklappar!
Podd: Jo det där med nyttiga tomater, specifikt tetra-cis-tomater!