Ta hand om löven – skapa lövmull på olika sätt

21 april, 2019

Jag blir helt förfärad när jag ser att folk ”städar” i sina trädgårdar, räfsar ihop alla löv, precis ALLA löv och samlar dem i säckar. Sedan tar man säckarna och åker till återvinningsstationen och lämnar säckarna med löven där!

Helt galet på flera sätt, förutom att jag inte gillar att städa så är det ju bra om det ligger löv kvar i rabatterna och odlingarna som jordförbättring. På hösten som skydd och på våren som jordförbättring. Bekvämt och smart. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vi bör omvärdera hur man ser på en välskött trädgård, vad är välskött? Vad är snyggt? För jag antar att man städar bort alla löv för att det ser stökigt ut och man vill att det ska vara fint. Vi behöver prata balans i trädgården och hållbarhet.

Använd löven

Nu tänker jag ju också att jag förstår att man inte kan ha löv liggande på en gräsmatta eller i rabatter som ett täcke men l i t e löv är bra. Och grusgångar och ytor där man inte vill få mull behöver en ju räfsa bort löven. Men inte ska du slänga dem utan faktiskt använda dem! Det finns flera olika sätt att ta hand om löven, alltifrån att samla dem i vanliga trädgårdskomposter och låta dem förmultnar där till att fermentera löv. Nu ska vi göra lövmull som är superbra jordförbättrare och skapa mull som är en form av humus.

Lövmullsexperiment från 2016

Jordmakeriet

Under flera års tid har jag gjort flera olika lövmullsexperiment och jag tycker att det är så spännande. Jag har till och med en plats i trädgården som jag kallar för jordmakeriet där jag samlar mina experiment i stor grad. Ibland går jag lite överstyr och allt får inte plats på en samma ställe utan jag får gömma lövsäckarna bakom huset… Alla borde ha ett jordmakeri där man tar hand om avfall och skapar ny energi till sina odlingar, smått som stort. Här samlas en vanlig stor trädgårdskompost där jag samlar allt jag inte hinner direktkompostera eller ta hand om på annat sätt. Här samlar jag bokashihinkar som står på fermentering. Och här samlar jag lövsäckar som ska bli lövmull. Det är här är navet i trädgården.

Odla din jord

Jag gillar verkligen direktkompostering och förespråkar det i hög grad. Det lite av ett annat synsätt än bara att ”ta hand om avfall”, för mig är handlar det om att odla sin jord. Att få till balans och hållbarhet i jorden. Att ha hand om jorden. Men att skapa lövmull och lägga i rabatter och odlingar är också att ett sätt att ta hand om sin jord och odla den. Eller kanske snarare boosta den. För att använda ett engelskt ord som syftar till jordförbättring genom täckning av ”kompostmaterial”: mulch och mulching. Att mulcha med lövmull är toppen!

Samla löven

Allt handlar om att samla löven och använda dem på olika sätt. Jag brukar göra det lätt för mig och trä en stor säck över en tunna och då blir det något lättare att samla löven i säckarna. Jag fyller så många säckar jag anser att jag behöver eller så mycket löv jag har. Sedan väljer jag två olika metoder, det ena är vanlig lövmull och det andra är att fermentera löven.

Lövmull

Samla löven och vattna med vanligt vatten så att de blir ordentligt fuktiga. Knyt ihop säcken och stick håll i botten på säcken så att du släpper in syre. Ställ undan säcken och vänta minst 6 månader och helst ett år så har du den finaste lövmullen att mulcha med. Magnolior älskar denna forma av lövmull och jag brukar alltid ha lövmull till mina magnolior på våren. Jag brukar också låta småpinnar vara med när jag gör lövmull och det är väl kanske inte helt korrekt men då får man lite grövre struktur på mullen.

Fermentera löven

Du gör faktisk samma lika nästan. Du samlar löven och sedan vattnar du med EM, effektiva organismer eller strör bokashi strö bland löven som är laddade med EM. Effektiva organismer är naturliga probiotiska jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakerier som främjar god jordkvalitet och skapar gynnsamt mikroliv tillsammans med jordbakterierna när det senare blandas med jord. När löven är fuktiga så trycker du ut alla luft och knyter ihop säcken så att det är så lite syre som möjligt i säcken. Du ställer undan säcken i 2 till 3 veckor och låter löven bli fermenterade.

Jag kommer skriva mer om  hur du kan fermentera löv och vad du gör med dem sen. Hur du kan arbeta med jordfabrik eller direkt nergrävning. Det är samma princip egetnligen so när jag komposterar matafall med bokashi. Läs gärna mer här: Hur du omvandlar kökavfall till nyttig jord med bokashi

Lövmullen

Efter ett år har den ”vanliga” lövmullen med blandning  av pinnar och löv omvandlats till ett underbar mulchning-material, jordförbättring. Struktuern blir grov om du har med pinnar och träbitar medan den blir mindre om det är endast löv. Det är är en guldgruva och jag kan stå länge och bara känna på materialet. Svårt att förklara känslan när man har eget mull som luktar friskt och skog samtidigt.

Den här mullen lägger jag bland annat runt magnoliorna men framför allt i min lilla lund som jag har byggt upp under många år. Det har varit en gräsmatteplats i skugga med mer mossa än skugga där jag började med en lund. Varje år har jag tillfört mängder av mulchingmaterial för att skapa en lund med god jordkvalitet för just de växter som trivs i skugga. För övrigt har vi ganska mycket lerjord som ursprungsjord.

Projekt pågår

Just nu står det många säckar som är på gång skulle man kunna säga. Hälften av säckarna har jag laddat med EM och fermenterar löven. De andra ska bli ”vanlig lövmull” och idag ska jag vattna dem och ställa undan. Jag brukar också faktiskt ladda eller ”ympa in” befintlig jordkultur från lunden. Det vill säga att i den vanliga lövmullsprojektet brukar jag ta en skopa eller ett spadtag jord från lunden och lägga i varje säck innan jag vattnar och stänger. Att jag tar befintlig bakterikultur och tillsätter det i den blivande lövmullen gör att jag ”vet” vad jag får.

 

Ja som ni märker gillar jag det där med jord och gödsel, och inte minst mullämnen.

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Vad betyder orden? Bokashi, fermentering och jordfabrik...
Nu förkultiverar jag mina dahlior till köksträdgården