Nu förkultiverar jag mina dahlior till köksträdgården

19 april, 2019
Dahlia Arabian Night

Sommaren 2018

Förra årets succé var nog min nya kärlek Arabian Night som stod i tre murarhinkar framför Oasen. Långt in på hösten stod de ståtligt och levererade blomma efter blomma, lite näringsvatten och klippa bort gamla blommor visade sig räcka långt. Jo, det är klart att jag en bra jordblandning också, jag gissar på att det gjorde sitt så klart.

Det var första gången jag odlade dahlior och det blev kärlek till dessa vackra blommor. Inte ett ont anande drabbades jag av dahliafeber utan dess like. Jag fyllde även mina så kallade fjärilsrabatter med olika sorters dahlior, bland annat med Cornell bron som blev en annan favorit bland många andra. Jag tror att jag så småningom ska skriva om de olika sorterna lite mer ingående, eller vad säger ni?

Tyvärr hann jag inte med att ta hand om alla dahliaknölar innan det blev för kallt så några hamnade faktiskt i dahliahimlen. För det är så att de tål inte minusgrader utan måste grävas upp och förvaras frostfritt.

Dahlior till 2019

Redan i december ”klickade jag hem” några nya dahlior och nu visar det sig att jag har många härliga planteringstimmar framför mig då jag ska driva fram mina dahlior. Ett angenämt problem må jag säga.

Sommaren 2019

Aldrig hade jag väl trott att en knöl eller flera knölar skulle innehålla så mycket skönhet. Att jag tidigare inte har förstått tjusningen med dahlior lägger jag in i kategorin ”det är en mognadsfråga”. Jag har har haft lite längre startsträcka vad gäller blommor och blommande trädgård men å andra sidan nu tar jag igen det!

I år kommer jag odla 14 sorter! Helt galet och helt underbart roligt! Jag har bestämt mig för att odla många av sorterna i köksträdgården och får göra avkall på lite grönsaker. Men jisses vilken snygg köksträdgård det kommer bli med mina andra nyvunna kärlekar tagetes och rosenskära. Och så inte att förglömma solroshäcken som också ska rymmas in.

Stor självvattnande kruka

Några av dahliorna hamnar i krukor på altanen och nedanför altanen, det kommer bli en riktig blommig sommar om det vill sig väl. Problemet med krukor och varma somrar är att det blir en utmaning med vattning, det behöver vattnas med i krukor än i bäddar. Nu kan man faktiskt lösa det med självvattnande krukor som egentligen inte är självvattnande utan har en vattenreservoar. Jag kommer nog göra fler av mina murarbaljor för att minimera vattenslöseri.

Jord

Jag har en bra jordblanding till dahliorna. Jag har här faktiskt köpejord blandat med kompost för att få jorden att räcka till. Jag har ju några fler dahlior än jag hade tänkt från början så jag behövde köpa några säckar jord till förkulturveringen. Jag fyller en större kruka till hälften med jord och lägger dahliaknölen så att ”ögonen” eller groddarna kommer uppåt om man ser dem. Ibland finns en bit av gamla stjälken kvar som och blir ett riktmärke åt vilket håll man kan plantera sina knölar.

Eftersom jag odlar flera olika sorter så märker jag faktiskt upp dem så att jag vet vilken kruka som innehåller vilken dahlia. Efter att jag placerat mina knölar som siar om vackra blomsterarrangemang fyller jag på med jord så klart.Fyller upp med blomjorden med 7-10 cm. I år har jag faktiskt tillfört också effektiva mickroorganisemer genom att strössla lite bokashiströ i varje kruka. Effektiva organismer är naturliga probiotiska jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakerier som främjar god jordkvalitet och skapar gynnsamt mikroliv tillsammans med jordbakterierna.

Skydda

Jag vattnar krukorna och på kvällen täcker jag dem med fiberduk. De står i odlingstunneln och har fått faktiskt ta upp plats i tre odlingsbäddar för att få plats. Här är det gynnsamt men vi har det väldigt kallt på nätterna, minusgrader så jag behöver skydda dem extra. Här får de nu stå tills de börjar växa, håll tummarna om att det går snabbt. När frostrisken är över planteras de ut på ordinarie plats.

Men jag återkommer till det längre fram, det lär dröja lite. Jag ska visa på vilken jord jag gör till mina dahlior och hur jag planterar dem i kruka och i köksträdgården. På återseende! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Ta hand om löven - skapa lövmull på olika sätt
Q&A: Tål tomater kyla?