Dahlior till 2019

30 december, 2018

 

Det var otroligt spännande med mitt år med dahlior, helt nytt för 2018: Dahliadrömmar och återblickar till 2018-års favoriter! 

Det gav så klart mersmak, att få till olika fina arrangemang med dahliorna men också att lära mig mer om dessa skönheter. Sagt och gjort, jag har pluggat på allt jag kan komma över och jag är nog långt ifrån fullärd men jag börjar få lite kött på bena vad gäller dahlior.

Nykomlingar

Så kommande dahliaår, 2019 utökar jag min repertoar med några fler dahlior!  Här kommer alla som jag har beställt nyligen. Bilder på nykomlingarna är lånade med tillåtelse från Lökar och Knölar som också har ett bra utbud av dahliaknölar.

Dahlia Créme de Cognac, Dahlia Fairway Spur och Dahlia Rawhide

En av mina nya skönheter som ska pryda trädgården är Dahlia Créme de Cognac, som är en brun-beigeaktig dahlia med nyanser av rosa om man ska gå på google-resultat. Spännande att se hur den ser ut i verkligheten. Den är i alla fall en dekorativ dahlia med höjden 80 cm, blomdiameter på 110 cm och blommar under juli till oktober.

Dahlia Fairway Spur ska vara en storblommig organgeaaktig blomma med höjden 110 cm och blomdiamtern hela 250 cm! Enligt shop.floretflowers.com så är det One of the very best large orange varieties we’ve trialed, the 8-10 inch blooms look as if they are glowing on the plant. The soft tangerine petals mix well with almost every color and the long, strong stems make them an excellent cut flower. Especially well-suited to large scale flower arrangements and wedding work.

Dahlia Rawhide är en så kallad näckrosdahlia och det kan en se om en tittar på formen. Urtjusig måste jag säga. Den ser liten och nätt ut men ska vara 100 cm i höjd och blommornas diameter 10 cm! Färgen är lax-orangea färgad med röda kanter och jag tror att den kommer matcha både Créme de Gognac och Fairway Spur finfint!

Dahlia Penhill Dark, Dahlia Café au Lait Royal och Dahlia Hillcrest Suffusion

Andra nykomlingar i rosa nyanser är Dahlia Penhill Dark, Dahlia Café au Lait Royal och Dahlia Hillcrest Suffusion. Dahlia Penhill Dark är mörkrosa med ljusa ådringar och jag gissar på att den kanske går åt det lila hållet vid rätt ljus. Hon är 110 cm lång och med en blomma på 22 cm i diamter. Hon blommar i juli till oktober.

Dahlia Café au Lait Royal är ju helt uppenbart en släkting till favoriten ljusa Dahlian Café au Lait. Min förhoppning är att den ska leverera lika underbara blommor som släktingen! Dahlia Café au Lait Royal är rosa och blomdiameter 250 mm så den borde nog vara ganska cool. Höjd 110 cm. 

Dahlia Hillcrest Suffusion är en rosaaktig bolldahlia med gul-orangeat inslag. Den odlades första gången 1991 av Jackson i Storbritannien. Höjden är 110 cm och blomman 130 mm och jag tror att jag ska matchan denna med mina Arabian Night som är mörkt vinröda. Tror att det skulle kunna bli snyggt… 

Dahlia Princesse Elisabeth, Dahlia Happy Single Kiss, Dahlia Belle of Barmera och Dahlia Dragon Ball

Sist ut kommer fyra stycken spännande dahlior, alla unika på sitt sätt om inte annat så har de häftiga namn. Dahlia Princesse Elisabeth är en kort rackare med sina 60 cm och henne tänker jag ha på altanen tillsammans med Happy Single Kiss som är lika hög. Tror minsann att de ska få bo tillsammans med annanssalvian som brukar husera på altanen och kanske någon mörkröd amarant eller nåt….

De flesta blommar juli till oktober och det gör även Dahlia Belle of Barmera som påminner mycket om min favorit Dahlian American Dawn så jag hoppas på den. Dahlia Belle of Barmera har mörkt rosa lila blad och något aprikosfärgat. Stora feta blommor på 24 cm i diameter och höjden 95 cm. Den ska få samsas med samma färgskala på blomma men annan variant, Dahlia Dragon Ball. Jag bara älskar namnet! Höjd 90 cm och blomman något mindre på 9 cm. Men den har supermörka stjälkar!

 

Det var alles för denna gång.

Har ni några favoriter att rekommendera? undrar nicke nyfiken! //Johnna

Odlingskalender för 2019
Dahliadrömmar och återblickar till 2018-års favoriter