Frågor och svar om Glädjehuset

2 december, 2020

Halloj!

Nu kommer det lite frågor igen, som handlar om Glädjehuset och jag svarar så gärna! Dock finns det ett material att läsa som också svarar på många frågeställningar som många har: Året runt i glädjehuset  Läs gärna och kom med fler frågor! Här kommer senaste frågorna och svaren om Glädjehuset!

Var ligger Glädjehuset?

Om du tänker på vilken zon eller del av landet så är det i zon 3, mitt i mellan Södertälje och Nynäshamn utanför Stockholm.

Undrar i vilka zoner det kan funka..?

Det är svårt att veta för mig men jag har hört att i zon 6 och 7 kan det fungera på vintertid om man har några värmelampor på när det är som kallast. 

Hur många kvm är ditt glädjehus på och hur många höns?

Det är ca 24 kvm stor hemmabygge. Och det är lite olika hur många höns jag har men alltifrån 15 till 30-40 stycken om man räknar med kycklingar. 

Hur tjockt måste golvet vara med kutterspån?

40-60 cm tjockt kutterspån är bra för både isolering men också för att få till varmkomposten.

Har du något under kutterspånet?

Näe kutterspånet ligger direkt på jorden. Om det skulle bli för blött så rinner det rakt ner i jorden.

Men hur ska jag tänka med höns i förhållande till kvm? För att få en bra balans & en bra mylla?

Det är den vanligaste frågan. Och jag svarar oftast – det beror på. Man skulle kunna säga, ju större du har desto lättare att få till det! Men ju större du har desto mer djur och tid kräver det! Om jag skulle säga en siffra och då är det bara en fingervisning utifrån min erfarenhet och kunskap så är det 1-1,5 djur per kvm. Det handlar om balans mellan djur (avföring), spånmängd, storlek och jobba med syretillförsel. 

Har du någon extravärme?

Kycklingarna har en värmelampa så att de håller värmen. Och under vintertid när det är som kallas så har jag en värmelampa över vattnet så att vattnet inte fryser. Om man sköter varmbädden så är det +grader i spånet under vintern och hönsen trivs. 

Kan man använda glasväxthus som ett kretsloppshus med höns?

Nja… kanske… men tveksamt utifrån att glas skapar mer värme när solen ligger på och under vintern kan det bli för varmt för hönsen. Dessutom kanske det är lite svårt att få rent ett glasväxthus för det tänker jag att man vill? Tunnelväxthus med plast är kanske inte lika noga för skönhetens skull få fläckfritt? 

Luktar det ammoniak i växthuset när hönsen är där?

Näe verkligen inte, om man sköter om ”golvet”, det som blir varmkompost och vänder så luktar det till och med gott. 

Är det tillgången på ljus som får hönsen att värpa bra även på vintern?

Ja men absolut påverkas värpningen av det naturliga dagsljuset.

Hur bor hönsen på sommaren? 

De bor i två stora utegårdar med nättak ovanpå och gunnebostängsel runt om. I utegårdarna finns också vind- och regnskydd med sittpinnar och vindskydden liknar busskurar. 

Hur flyttar du hönsen från glädjehuset till sommarboendet?

Vi bär hönsen från det ena stället till det andra, Glädjehuset ligger några meter i från utegårdarna.

Finns det något skäl till att du väljer kutterspån som bädd? Tycker kutterspån bryts ned så långsamt att jag istället funderar på halmpellets.

Kuttespån är ett bra material för att det är en restprodukt från hyvlerierna samt att det brinner långsamt. I komposteringsprocessen behöver man ett material som brinner i ”lagom” takt för att förbränningen ska kunna hålla på hela långa vintern. Den ska vara jämn och lång. Det vore ju förödande för hönsen om förbränningen var klar i mitten av januari när det är som kallast…

Hur kallt klarar det o hur länge utan extra tillskott?

Det viktiga är att få till varmbädden (”kutterspånsgolvet”) så att det värmer upp hela växthuset. Då behövs ingen extra värme förutom när det är jättekallt så kan det vara bra att ha värmelampa över vattnet så att det inte fryser. 

Är det säkert för rovdjur?

Rovdjur tar sig igenom plasten så det behövs elstängsel för att hålla dem borta.

På denna bild ser det ut att vara ett hus i huset med gröna växter i den yttre delen eller är det en synvilla.

Jo en synvilla, det gröna utanför är fläderbuskar! Och en fläderbuske vill sprida sina fina grenar och sticker in ett genom vädringsluckan! 😂

 

Dessutom finn det även tidigare inlägg med frågor och svar som berör Glädjehuset:

Frågor och svar om mitt kretsloppshus Glädjehuset

Frågor och svar

 

Tjilevipp och allt gott! /Johnna aka Bondjäntan

Ny odlingstunnel på plats!
Det kom ett brev...