Det kom ett brev…

1 december, 2020

Här om dagen kom det ett brev som gjorde mig så glad. Jag har frågat om jag får dela med mig till er då jag tycker att det var så roligt! Att få höra hur jag har inspirerat och plötsligt händer det, man kommer till skott och bygger ett kretsloppshus ”Glädjehus” till höns och odlingar.

Hejsan!

Jag har länge velat ha ett eget Glädjehus men förutom orken och tiden har även självförtroendet fattats. ”Inte kan väl jag? Jag kan ju egentligen ingenting om kompostering och odling, jag bara gör och hoppas på det bästa”

Men våren 2019 gjorde de röda hönskvalstren entré i hönsflocken och hönsen fick flytta ut i sin utegård permanent medans hönshuset tömdes, sanerades, målades och blev omgjort till kaninhus. När det började bli höst behövde vi hitta en annan lösning för hönsen och i samma veva gick företaget sambon jobbade på i konkurs och han blev hemma med lön en månad. Då bestämde jag att det var dags, det var nu det skulle hända. Vi lusläste dina inlägg om Glädjehuset (igen), studerade bilder och så körde vi!

Hösten 2019 flyttade vi in hönsen i ett 18 kvm stort bygge av virke, byggplast och genomskinligt plasttak och jag älskar det!

Att en stormig höstdag, när det regnar på tvären, gå in till hönsen där det är lugnt och stilla är magiskt! Även om jag aldrig fick igång ”värmegolvet” (varmbädden) tror jag aldrig hönsen har haft det så bra och värpt så mycket vintertid. Tidigt i våras vågade jag mig även på ett första försök till varmbänk inne i Växelhuset.

Och när jag i våras, när hönsen flyttat till sommarhagen, vattnade igång förbränningen och fick så mycket material att odla i kände jag mig så rik! Där i har jag i sommar odlat bla tomater (bla Brandywine och några ryska sorter du skrivit om), chili, paprika och gurka. Trots att jag i sommar haft både bladmögel och skorv i potatislandet, ringblomsälskande rådjur, larver på alla kålväxter och bladlöss på chillisarna i växelhuset är det min bästa odlingssäsong någonsin!

En behöver visst inte vara född bonde eller utbildad trädgårdsmästare för att få saker att fungera – tack för att du har lärt mig det!
Och tack för att du delar med dig av dina kunskaper så att såna som jag vågar prova mera!

Kram från
Ili, hönsen och hunden Styrman

Mer att läsa:

Året runt i Glädjehuset

Alla artiklar om kretsloppshuset Glädjehuset att läsa finns här.

Bondjäntan på facebook: Bondjäntan

Bondjäntan på Instagram: Bondjäntan

Frågor och svar om Glädjehuset
Månadens tomatvän: Anna Billing