Ta vara på julens matrester

26 december, 2022
Kategori:

Enligt Generation Waste så ökar matsvinnet under jultider och faktum är att vi slänger 12% mer mat under julen än vi gör resten av året. Enligt Naturvårdsverket slängde vi 1,3 miljoner matavfall 2018. Det diskuteras också att matsvinnet har ökat under pandemin. Uppenbarligen kastar vi mer mat än vad vi borde och jag tänker att vi kan alla hjälpas åt att minimera matsvinn genom att skapa ”nya” rätter av det vi har.

Några enkla tips gällande julens matrester är ju att äta dem men kanske att göra nya varianter av dem eller komplettera med något som piffar upp?

Grönkål- och västerbottenpaj

Den är bra för man kan ha den till julbordet men man kan också göra den i mellandagarna för att komplettera matresterna! Det bästa med pajen är att som tillbehör blir allt som en helt ny maträtt snarare än känslan av att man äter matrester ”nu igen”.

Den är supergod med all rökt fisk eller gravad lax och en härlig grönsallad till. Eller varför inte till skinkan och andra köttprodukter och här passar även den rökta charken in väldigt väl. Vill man äta den som den är fungerar det alldeles utmärkt och varför inte en krispig rödkålssallad till för att skapa lite tuggmotstånd!

Grönkålspesto

Grönkålspesto är supergott. Oavsett om du använder grönkål som har blivit över från julbordet eller om du planerar den till någon av dina favoriträtter.

Croque monsieur på julskinka

Croque monsieur är egentligen varm smörgås med ost och skinka i sin enkelhet. Ibland doppas den i ägg och mjölk innan grillning för att få en lite lyxigare variant. Ursprunget är från Frankrike och tänkt som snabbmat. Du kan göra dem i en smörgåsgrill, kanske i ett våffeljärn, steka eller som jag har valt idag, i ugnen.

Tortillabröd med julens goda

Tortillabröd fylld med julens goda låter kanske inte supergott om man tror att det ska vara den klassiska tortillan till din tacofredag. Men om jag säger att du fyller ditt bröd med härlig revbensspjäll och grönsaker eller varför inte julskinka med picklad lök och grönkål?! Det är i alla fall en variant på fyllda tortilla med julens goda som också är som en ny rätt trots att det mesta är matrester!

Glöggsangria

Ta dina glöggslattar och gör en god Glöggsangria! Går att även göra som alkoholfri om så önskas. Jag är ingen stor glöggdrickare och det gäller kanske framför allt den vanliga saftglöggen eller vinglöggen som är i sötaste laget för mig. Oavsett, om man är en glöggentusiast eller inte, kanske man ändå har en skvätt glögg kvar och är något trött på glöggen som den är?

 

Smaklig spis!

~ TOMATVÄNNER ~
Gott i vintertid med julsmaker