Grönkål- och västerbottenpaj!

25 december, 2021

Det är himla roligt att jag får både frågor om hur man kan skapa en mer hållbar jul och om hur man tar hand om all mat som blir över efter julfirandet. Jag ska göra mitt bästa att försöka tipsa om hur vi kan ta hand om de resurser vi har och hur vi kan samtidigt trolla fram goda ting! För vem gillar inte god mat, trevligt sällskap och känsla av välbefinnande?!

En god favorit som jag gillar är min grönkål- och västerbottenpaj!

Den är bra för man kan ha den till julbordet men man kan också göra den i mellandagarna för att komplettera matresterna! Det bästa med pajen är att som tillbehör blir allt som en helt ny maträtt snarare än känslan av att man äter matrester ”nu igen”.

Den är supergod med all rökt fisk eller gravad lax och en härlig grönsallad till. Eller varför inte till skinkan och andra köttprodukter och här passar även den rökta charken in väldigt väl. Vill man äta den som den är fungerar det alldeles utmärkt och varför inte en krispig rödkålssallad till för att skapa lite tuggmotstånd!

Som tilltugg till nyårssupen eller annan festlig tillställning med bubbel är den utsökt tillsammans med löjrom, finhackad rödlök och en klick creme fraiche. Nu snackar vi en helt annan nivå på välbefinnande men ibland är det också gott att unna sig.

Pajskal

Som pajskal väljer du ditt favoritrecept oavsett om det är en vanlig matpajdeg eller glutenfri eller den här nedan. Har du bråttom eller inte riktigt orkar så köper du en färdig pajdeg och försök då hitta en utan palmolja som är helt onödig.

 • 150 g smör
 • 3 dl mjöl
 • 1 msk vatten

Lättast använder du en matberedare och mixar smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform.

Fyllning

 • En knippe grönkål
 • 2 dl riven västerbottenost
 • 4 ägg
 • 3 dl cremefraiche
 • 1 msk olja eller smör
 • Salt och svartpeppar
 • Tomat som garnityr

Gör så här:

 1. Förgrädda gärna pajskalet 15 min på 200°C i din pajform. Nagga den lite försiktigt så slipper du luftbubblor och får en slät yta.
 2. Ta ut pajskalet och öka värmen till 225°C, låt pajskalet vila.
 3. Skölj och repa grönkålsbladen. Om du vill ha mycket fyllning tar du 4-5 blad annars 2-3. (Lite svårt att beräkna beroende på hur stora grönkålsblad du har. ) Hacka dem i mindre bitar.
 4. Fräs grönkålen i rapsolja eller en klick smör tills de är mjuka. Låt stå.
 5. Riv västerbottenost
 6. Rör ihop eller vipa ihop för hand ägg och cremefraiche till en smet
 7. Blanda ner den rivna osten i äggsmeten och salta och peppra.
 8. Lägg grönkålen i pajskalet och häll på ägg och ostsmeten
 9. Garnera gärna pajen med några tomatskivor
 10. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter tills pajen har stelnat och fått en fin färg.

 

Ät och njut, låt maten smaka. / Johnna a.k.a Bondjäntan

Tortillabröd fylld med julens goda
En hållbar jul - gröna julklappar!