Tomatbas – världens bästa konserver som snabbmat

4 september, 2022

Det här är min absoluta favorit! Det här en tomatbas som jag använder som snabbmat och som en bas under vintern i många tomatbaserade rätter. Den håller över ett år i svalen och jag brukar ha olika storlekar på mina glaskonserver för olika sammanhang. Eftersom jag använder den som snabbmat sena kvällar från jobbet har…

Läs mer

Gul tomatketchup med sting

14 augusti, 2022

Solsken på flaska Att laga mat kan vara roligt, särskilt när saker och ting blir extra lyckat som min gula tomatketchup! Det går inte att jämföra den med någon köpeketchup, nä det är en alldeles särskilt god ketchup med lite ingefära och chili efter smak. Det är också roligt att den är enkel att tillaga,…

Läs mer

Torkar egna russin

10 oktober, 2021

Vindruvor i Oasen Nu skördar jag alla vindruvor som jag har i Oasen. Alla som hittills inte har blivit uppätna. För det är faktiskt så att det har varit ett galet bra vindruveår i Oasen och stocken har leveraret över förväntan. Oasen är ett kallväxthus eller ett sommarorangeri och är till för umgänge och rekreation….

Läs mer

Gör godaste buljongen själv!

26 juli, 2020

Buljonger och fonder har inte det bästa ryktet och det är inte så konstigt, om man börjar titta vad de kan innehålla så börjar man undra hur det är möjligt. Allt som oftast är de fulla med smakförstärkare och hårt processade, du finner aromämnen, färgämnen, maltodextrin och modifierad stärkelse, palmfett eller olja, konserveringsmedel, glukossirap, förtjockningsmedel…

Läs mer

Picklade champinjoner – vegetarisk ”sill”

22 december, 2019

Favoriter Sillen är utan tvekan favoritmaten på julbordet om du frågar mig. Jag gillar det där söta och syrliga tillsammans och alla olika variationer du kan skapa med sill. I år ska jag även prova picklade champinjoner som också skulle kunna gå under namnet vegetarisk sill men jag tycker nog att picklat funkar bra. Du…

Läs mer

Frysta tomater på tre smarta sätt

11 november, 2019

Tomater i överflöd Det är så himla roligt när det finns ett överflöd av tomater och man kan göra många goda inläggningar och så sist men inte minst även frysa in tomater till vinterns goda grytor och pastasåser. Eller vad man nu önskar spara sina tomater till. Att göra egen ketchup eller egen tomatpure är…

Läs mer

Skogens skafferi: plocka riskor och salta in

29 september, 2019

Jag är långt ifrån någon svampexpert och går på några säkra kort som så säkert många andra gör. Några favoriter som kanske har olika ändamål, vissa för konservering och andra till svampmackan. Jag plockar gärna olika sorters riskor som är populärt både i Finland och öststatsländerna, goda nyttiga matsvampar. Riskor passar bra och är guda…

Läs mer