Torkar egna russin

10 oktober, 2021

Vindruvor i Oasen

Nu skördar jag alla vindruvor som jag har i Oasen. Alla som hittills inte har blivit uppätna. För det är faktiskt så att det har varit ett galet bra vindruveår i Oasen och stocken har leveraret över förväntan. Oasen är ett kallväxthus eller ett sommarorangeri och är till för umgänge och rekreation. Här har jag en vindruvsplanta av sorten Himrod.
I taket hänger tunga klasar med fina druvor till direktkonsumtion och det är ganska mysigt där inne där det hänger druvor över matbordet. En härlig känslan av sydligare breddgrader och lummigt grönt.
Jag gillar verkligen Oasen som är det gamla Glädjehuset som gjordes om till en plats att återhämta sig på, att ha goda middagar i och kanske beundra druvorna i taket.
Nu börjar löven gulna och jag har valt att låta vindruvorna hänga kvar så länge som möjligt för att öka sockermängden i dem. Vem vill äta halvsura druvor? Druvorna växer tillsammans med en Clematis med citrongula små blommor som är helt underbar.
Det blev verkligen gott om vindruvor i år. Det har funnits vindruvor att äta varjedag sedan i början av augusti. Jag har tagit med till jobbet också för man kan inte äta hur mycket som helst, det är lätt att tröttna. Tidigare år har jag gjort gelé men jag har kommit fram till att jag inte gillar gelé och sylta till så mycket så jag har slutat med det. Det betyder att jag behöver fundera på vad jag faktiskt gillar och det blev ganska enkelt, nämligen 3 saker. Jag gillar vin, druvjos och russin!

Torka vindruvor

Eftersom det här är inte direkt några druvor för vin så blir det inte vin. Inte blir det heller druvjos den här gången men det blir russin eftersom jag har en fräsig torkugn. Tänker att det blir goda sockersöta russin för de har faktiskt fått hänga kvar in i det längsta för att öka sockermängden. Och de är supergoda som de är så blir de nog goda som russin!
Mina druvor som jag skördat är av sorten Himrod och nästan helt kärnfria. I någon enstaka kan man hitta ”grus” det vill säga några pyttesmå kärnor men annars utan. Perfekta som torkad godis i vinter eller kanske i musliblandningen.
Efter jag hade repat av alla druvor igår la jag dem på torkbrickor anpassade för min ugn. På brickorna ligger ett nät som är lätt att rengöra och byta ut vid behov. Ugnen är en torkugn av märket Sedona och är en riktigt bra investering även om den var lite dyr inköp. Finns även en annan likvärdig ugn och den heter Excalibur.
Det tar lite tid att torka vindruvorna och det går också att torka dem i en varmluftsugn med luckan på glänt. Dock behöver du räkna med några dygn… Vindruvor som man köper är ofta hårt besprutade om det inte är ekodruvor eller biodynamiska och mina druvor är INTE besprutade. Jag ser verkligen fram emot torkade druvor, eller russin som det faktiskt heter. Jag ska göra mitt eget bär-och-frukt-godis ”Berry Boost”.
Återkommer med min Berry Boost blanding!
Utsedd till 2021 ÅRS KVINNLIGA TRÄDGÅRDSINSPIRATÖR!
Frysta tomater på tre olika sätt!