Tomater flyttar in i Glädjehuset

9 juni, 2018

Äntligen flyttar tomaterna in!

Jag börjar ana ett mönster, ungefär varannat år blir det sen plantering i vårt kretsloppshus som vi kallar för Glädjehuset. På vinterhalvåret har vi höns i denna byggnad och till sommaren flyttar de ut och vi odlar tomater i myllan. Mellan att hönsen flyttar ut och tomaterna flyttar in kan det vara olika lång tid och i år har det tagit längre tid än vanligt vill jag nog påstå. Bråda tider under maj både på jobbet och hemma och jag har helt enkelt inte hunnit med allt men det gör inget, det blir nog tomater i år med.

Efter att hönsen flyttar ut till sina hönsgårdar vänds och vattnas spånet varje dag i cirka en vecka för att förbränna myllan ordentligt. Det kan bli riktigt varmt, ett år kunde vi mäta 68 grader som varmast och då får man vänta lite innan man planterar. Efter en vecka med vattnande och vändande av spånet är det dags att plantera i denna näringsrika mylla. Du kan läsa mer om hur året i Glädjehuset ser ut om du är intresserad.

Efter att förbränningen är klar är det dags att skapa odlingsbäddar att odla i. Det kan en göra precis som en vill men jag brukar nuförtiden ha en bred bädd i mitten och bäddar runt om till väggarna. Så enkelt som möjligt skyfflar jag upp myllan och gör gångar. Efter det är det dags för plantering och det brukar bli ett lätt kaos…

Det brukar vara tomatplantor överallt och krukor som jag sedan snubblar på. Varje gång tänker jag att jag borde ha en bättre struktur men det vete katten hur det skulle se ut. Jag odlar fram många olika sorters tomater och sedan försöker jag bestämma när jag står i Glädjehuset hur många av varje som är rimligt? ”En, eller två eller kanske 3? Den är ju så god…” Ju fler jag tar av samma sort desto färre sorter får ju plats så det är en ganska hetsig inre dialog.

Jag skulle ju kunna bestämma mig i förväg och det händer att jag gör men ångrar mig när jag väl planterar ut dem.  Det är nästan lite lustigt hur svårt det kan vara och ändå älskar jag denna stund när jag faktiskt sätter igång och planterar ner dem i myllan!

Efter ex antal tomater som landat ner i myllan brukar krukorna samlas ihop. Några krukor sparar jag i Glädjehuset för att ha till tjyvar som kan bli nya plantor som någon har önskat av. Efter planteringen brukar jag vara ganska mör måste jag erkänna, det brukar värka ordentligt i både vader och rygg men det är det värt.

Under några dagar är det viktigt att det blir ordentligt genomvattnat så att tomaterna etablerar sig ordentligt. Jag önskar verkligen mig ett vattensystem men än så länge är det manuell vattning med vattenslang. Det går också bra, det är lite mindfullnes över det hela, att stå vattna och se till att alla tomatplantor får vatten.

Det känns skönt att äntligen fått ner tomatplantorna ner i myllan! Nu kommer de snart växa så det knakar och jag kommer oja mig för att jag inte hinner med… skrattar lite åt mig själv och tänker, så kan det vara.

Vi ses snart igen! / Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Året runt i Glädjehuset

9 juni, 2018

Nu är det bra tid att förklara hur ett år i Glädjehuset ser ut med tanke på att det är en brytpunkt just nu. Vårt Glädjehus är ett kretsloppshus, ett växthus med höns och odling. Häng med året runt!

Frågan är var jag ska börja min berättelse om Glädjehuset? Jag tror det blir ett kalenderår, kanske lättast att förstå. Även om det kan vara roligt att se hur det började… 

 

I början av året är det kallt, allra oftast minusgrader och Glädjehuset är inbäddat i snö. Detta är i Januari 2013 och vi har aldrig haft så mycket snö som vi har detta år. Vintern är lång och kall och det är mycket jobb med ett kretsloppshus som ska fungera maximalt och optimalt under förhållanden som vinterhalvåret har. 

 Även om vintern så värper hönorna fint och de börjar i januari när dagarna blir ljusare. De har inget ljustillskott MEN eftersom det är plastväggar och plasttak är ljusgenomströmningen av dagsljus maximal och bättre kan det inte bli. Solen strålar värmer gott i växthuset och ofta står jag bara där och njuter av hönsen kackel och värmen. Jag trivs i Glädjehuset tack vare att det går att andas här inne utan problem, inga spår av amoniak om man sköter det rätt.

När det var som kallast satte vi upp två värmelampor i fall att hönsen skulle frysa. Men de verkar ha klarat sig riktigt bra. I kutterspånet är det + grader även när det är -25 ut! Det känns ganska bra att stoppa ner handen och krama spånet som är en levande varmkompost förutsatt att man sköter om den.

Det äts och dricks, och hönorna börjar vilja ruva redan i början av februari. Jag släpper ut dem fina soldagar men de vill snabbt in igen. Och vem kan klandra dem, det är varmt och skönt där inne i Glädjehuset.  

Under våren, i slutet av april eller i början av maj får hönsen flytta ut till sina utegårdar med vind och regnskydd. Nu är det dags för kutterspånet att brinna tillsammans med hönsbajset och urinen. Ja lite gamla matrester finns det väl också. Det vattnas och vänds varje dag i ca en vecka eller längre om behovet finns. Komposten ska brinna och svalna så pass att man kan odla i den.

Under hela vintern har det pågått en komposteringsprocess med kutterspånet. Vi vänder minst två – tre gånger per månad och allt som oftast vattnats det också för att få ner syre i kutterspånet. Man måste känna och klämma på spånet samt ta tempen. Sköter man komposten dvs bädden av strö med noggrannhet så får man det varmt och gott, från någon + grad till 15 grader varmt.

När hönsen flyttar ut vattnas ”myllan” ordentligt och vänds en gång per dag. Jag blandar ner lite gräsklipp om jag har. Efter några dagar är det himla varmt, det brinner ordentligt och man måste vänta tills det har ”brunnit ut” lite.

När tomaterna planteras tar jag även lite vedaska med i planteringen. Jag lägger ner lite i myllan men det mesta strör jag över… Även chilisar får lite men det allra mesta får faktiskt tomaterna. Det är tomaterna som jag klemar bort om jag kan.

Vi har haft lite olika varianter av bäddar i Glädjehuset under åren som har gått. Höga bäddar, låga bäddar, bäddar med sarg och utan. Tvärsen och på längden. Behovet och nyfikenhet har styrt men även vad vi har odlat här inne. Dock är det alltid mest tomater. Men chili, aubergin, paprika, tomatillo och physalis brukar också klämmas in.

I alla fall så skördar jag med glädje massor av chilin, tomatillon och tomater av alla de slag. Galet mycket och en otrolig lyx att äta så mycket man bara orkar! En hel del konserveras också så att det finns att ta av under resten av året. Mera tomater blir det i år!

På senhösten när det börjar bli kallt är det dags att avsluta odlandet i Glädjehuset och börja förbereda för hönsens inflytt. Det känns lite kymigt men det får gå, man börjar plocka av alla frukter, mogna och omogna. Vissa chiliplantor gräver jag upp och krukar och flyttar in i källaren där de får eftermogna.

Korg efter korg med tomater får bäras in. Jo det är säkert, minst 5 korgar med tomater hamnade i köket i slutet på säsongen! Kändes något jobbigt ett tag… Det blir många långkok av tomatsåser, krossade tomater, ketchup, chilisås, inlagda tomater, torkade tomater och grytor med tomater.

Länge får vi ”färska” tomater att äta av. Alla gröna tomater låter vi eftermogna i sin egen takt på plåtar i plåtställ. Kände mig mycket smart när jag kom på den idén istället för att sylta alla gröna tomater. Men visst, vi har tomater i skålar och bunkar också i början innan det börjar sina. För varje mogen tomat som tas från plåtarna fylls snart upp med nya gröna tomater.

 

Steg två är att tömma Glädjehuset på all växtlighet när allt är avplockat. Många många skottkäror blir det med mycket bladmassa. Efter det är det dags att tömma Glödjehuset på all mylla! Det är också några skottkäror med finfin mylla att lägga ut i rabatterna och grönsaksbäddarna. När Glädjehuset är tömt fylls hela Glädjehuset med nytt kutterspån och hönsen får flytta in!

Hönsen bor in sig ganska snart och gillar den 50 cm tjocka bädden av kutterspån. Ungefär 30 balar med kutterspån går åt. Mycket kutterspån är det. Det är viktigt att inte snåla med kutterspånet och tro att man ska fylla på i efterhand om det behövs. Om du fyller på senare så hinner inte spånet brinna och värsta fall avstannar hela processen! 

Vintern kommer och hönsen lever ett stilla liv i Glädjehuset. Kutterspånet vänds och vi pjoskar med hönsen med matrester som godis eller som komplement. Det som de inte äter, kaffesump, citrusskal komposteras i kutterspånet. Ibland groddar jag till dem under vintern och då blir det ett himla kackel när godbitarna kommer fram. Gott och vitaminrikt!

Det viner kallt ute men inne Glädjehuset är det urgott!

Och sen börjar det på nytt…

Kretslopp i mitt Glädjehus!

 

Ska man starta ett Glädjehus som kretsloppsvariant bör man göra det tidigt på hösten, september-oktober. Planera tidigt hur du vill ha det och var.

/Bondjäntan
0 kommentarer

Hönsen flyttar ut och kycklingar födda!

20 maj, 2018

 

Idag flyttade hönsen ut från Glädjehuset till en rastgård som de bor i under sommarhalvåret. Det blev lite pyssel eftersom det under dagen också har kläckts kycklingar, närmare bestämt 6 stycken pigga rackare!

Jonas fick först flytta ut ett tomt rede som vi sedan flyttade mamma och kycklingar till. Mamma hönan hade fler ägg som det pep i så vi kom faktiskt och störde mitt alltihopa. Hon var lite småsur men det löste sig alldeles utmärkt. Nu bor de ute i rastgården med egen liten inhägnad så att de får vara i fred från alla andra hönor och tuppar!

I Glädjehuset går vi in i nästa fas nu och all inrednings ska plockas bort för att nu blir det växthus där inne. Veckan som kommer blir en tuff utmaning, varje dag ska spånet både vändas och vattnas så att det brinner ordentligt. Ibland tar det längre tid att få igång det hela och då förhalar det utplantering. Förhoppningsvis är bädden redo för plantering till helgen!

På återseende! /Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Söndagsfilm igen

22 april, 2018

Det är några veckor sedan jag la upp en Söndagsfilm på bloggen från Glädjehuset. Under tiden har jag flyttat på bloggen till land.se och ska lära mig ny teknik så det tar lite tid.

I dagens Söndagsfilm har plockat lite gräs för att ni ska få höra hur det låter när det är godsaker på gång. Ibland kan man ge riktigt goda matrester och matavfall och ibland går hönsen igång på gräs, särskilt efter en lång vinter!

Vi ses!

 

0 kommentarer

Söndagsfilm och vändning

25 mars, 2018
 
Idag hade vi kunnat filmat ganska mycket längre än 30 sekunder i Glädjehuset. Eller kanske inte, det är ju samma lika när en vänder i Glädjehuset, meter efter meter. Japp, vändningsdag har vi ungefär varannan helg, ibland blir mer sällan. Allt beror faktiskt på temperatur och fukt i Glädjehuset.

 

Innan vändning och vattning är klart kommer gärna hönsen fram för att leta efter groddar. I spånet groddar vi hel havre och är både supernyttigt och gott för fjäderfäna. Idag märktes det att det var torrt och behövdes vattnas ordentligt. Det vill säga, det börjar bli varmare ute och vi har inte vänt på ca 3 veckor och då blir det ganska torrt i spånet. Så då behöver man vattna och vända, kanske att vi behöver göra det nästa helg igen. Inte för att det ska brinna fort utan för att det ska fortsätta brinna lagom så att det blir den finaste myllan att odla i.

 

Yes, mer kommer snart… 

 

0 kommentarer

Söndag i Glädjehuset

18 mars, 2018

 

Jag höll på att glömma bort hönsen idag, de fick sent besök av mig på eftermiddagen. Glad över min fina nya mössa på huvudet gick jag till hönsen för att ge dem vatten och plocka ägg. Saga väntar fint vid dörren när jag hämtar äggen. Jag försöker träna henne att inte kliva in i Glädjehuset på automatik utan att hon faktiskt ska vänta.

Vi har fortfarande kallt på nätterna med ca minus 13-15°. På dagarna är det lite varmare, mycket tack vare solen som värmer skönt. Hönsen har det bra, varmkomposten brinner långsamt, alltså ”golvet” i glädjehuset. Hela golvet är som en enda stor varmkompost som måste skötas för att ge värme så att hönsen inte fryser.

Sonen tycker att jag borde ha lite koll på vad jag ska säga. Typ skriva ett manus! Ja vi får se, jag vill ju tro att det blir bättre och bättre men vi får se. Än så länge går det ju sådär men det är också bara tredje filmen.
Nästa helg är det dags att vända i Glädjehuset! Då behöver man inte ha så mycket manus… En grep räcker gott!
Ha en bra vecka! / Bondjäntan
0 kommentarer

Söndagsfilm – plockar ägg från hönorna

11 mars, 2018
Nu är det dags för en Söndagsfilm igen, min andra från Glädjehuset. Svårt det där med att filma och prata samtidigt som jag försöker göra något. Här försöker jag nämligen att plocka ägg samtidigt och ja, lite knepigt är det. 


Den uppmärksamme hör att jag säger fredagsfilm istället för söndagsfilm. Gissa om jag grämde mig men så kan det bli när man inte kör med manus. Småfel som skaver men som inte är hela världen egentligen.  Tanken är ju att göra nedslag i Glädjehuset där och då, visa kort vad som pågår. 

Det ligger redan ägg i korgen och de kommer från den högra sidan av Glädjehuset, där Brahmorna bor. Vi har en avskiljare i mitten för att hålla isär Brahmorna från dessa höns. Här i vänster halva så finns det raser som Sussex, Australorp, Maraner, RIR, Isbar och blandraser. När Isbar som lägger turkos-gröna ägg har mixat sig med Maran som lägger bruna ägg får man militärgröna eller mossgrön ägg. Jag tycker de är så vackra! 

Hej så länge! 
/Bondjäntan

0 kommentarer

Söndagsfilm – 30 sekunder i Glädjehuset

4 mars, 2018

Jag tänkte påbörja ett enklare projekt som att visa en film på ca 30 sekunder varje söndag som handlar om vad som just då pågår i Glädjehuset. Det är ju ganska stor skillnad på sommar och vinter i Glädjehuset eftersom under den ena årstiden finns det höns på plats och under andra delen av halvåret så är det tomatplantor. 

 


Jag ber om ursäkt, jag låter lite konstigt märker jag. Det var inte helt igenomtänkt vad jag skulle prata om utan faktiskt där och då bestämde jag mig för Projekt 30 sekunder Glädjehus. Kanske att kvalitén ökar i takt med filmandet så vi får se om några månader. 

Idag är det faktisk vändningsdag. Det vill säga, att spånet ska vändas och vattnas idag för att få ner syre i den stora komposten. Ja, det är en kutterspånsbädd som har bildats till en stor kompost under vintern. Sticker du ner handen i spånet så är den ljummen! 

Vi har haft det mycket kallt, up till -15 den senaste veckan och ändå fungerar varmbädden! Idag har det vänts i Glädjehuset för att fortsätta processen i kutterspånet som är en stor varmkompost. Det är viktigt att den inte avstannar när det är kallt eftersom då fryser hönsen. 

Idag har jag faktiskt också hunnit med att så de 30 första tomatplantorna som sedan ska växa i Glädjehuset. Först är de inomhus, sedan flyttar de ut till Vita huset som är ett litet hus på tomten och sist ut till Glädjehuset. I morgon tar jag nästa 30 sorter…. 

Ha en trevlig Söndagkväll! //Bondjäntan




0 kommentarer

Drömmer om basilikahäck!

24 februari, 2018

Har nyligen varit på semester i Egypten och tar med mig ett och annat minne så klart. Ett minne som blev också till inspiration var att det fanns basilika häckar lite varstans planterade. Både på hotellet och även framför affärer i det lilla centrat som vi gick förbi då och då, fanns det planteringar direkt i backen men även i upphöjda planteringar i lådor.

Så vad händer med mig när jag går förbi basilikahäckar? Jo jag kan ju självklart inte låta bli att röra, att smeka bladen och sedan lukta på händerna. Denna doft är så ljuvlig! Jag älskar verkligen basilika och alla varianter som finns att odla! Jag brukar ha ganska mycket basilika i mina odlingar, både i växthuset och köksträdgården men jag har hittills aldrig använt basilika som häck. 

Är det möjligt då? Klart det är! Nackdelen är ju att basilika inte övervintrar hos oss, i allafall inte i zon 3 där jag odlar. Den tål inte frost och minusgrade så då behöver en övervintra den inomhus! Men det gör inget, tänk att under sommaren har du fina helt underbart doftande häckar och till hösten har du en massa basilika som du kan skörda och frysa in! Det kan bli pesto hela vintern lång om du har långa häckar. 



Förutom alla frösådder som jag brukar göra med olika basilikasorter så brukar jag öven ha två sorters basilika som jag alltid först köper några plantor av och sedan tar sticklingar på dem. Den ena heter Pesto och är en brokbladig basilika som du ser på bilden. Otroligt fin i formen, inte så hög men buskig om man skördar lite då och då från den. Doftar något helt sagolikt gott, faktiskt som färdig Pesto med pinjenötter och parmesan!

Den andra jag köper gärna  heter Yeminite, både för sin färg och form men även för doften! Den blir ganska hög i gynnsamt läge, i sol och vindskyddat, med mycket näring så trivs den och blir otroligt vacker med sina rödbruna blad och rosa-lila blommor! Förutom att den är otroligt vacker så doftar den också helt underbart. Den har så klart själva basilikadoftens om grund men är mer kryddig, lite mer orientalisk i doften eller hur jag nu uttrycka mig. 

Jag hoppas att jag får tag på båda i år. Förra året hittade jag faktiskt inte Pesto men jag ska se om jag kan beställa några plantor för att säkra upp. Jag skulle verkligen kunna tänka mig en ”pesto-häck” i krukor på altanen! 




Bailikafrön är små men inte pyttesmå, det finns ju faktiskt mindre frön. Basilikafrön gror både som mörktgroende och ljusgroende, det vill säga att de kan täckas tunt vid sådd eller så kan de gro utan täckning. 

Jag har två sätt att så basilika på, det ena är bresådd i stora godislådor eller typ i återanvändna kötttråg. Då brukar jag ha lite blomjord eller vanlig odlingsjord som jag har i botten och såjord som jag toppar med. Jag vattnar och strör fröna över jorden, täcker med plastfilm och ställer under belysning om det är inomhussådd. Annars står de i växthus om sådden sker senare när det är varmt ute. 

Jag sår även basilika i såbrätten och jag gillar verkligen den varianten. Jag använder såbrätten till många av mina grönsaksodlingar när jag för-sår. Det blir liksom färdiga ”portionsförpackningar” med grönsaker att ställa ut sedan i köksträdgården. 

Idag blir det sådd av vanlig basilika, en klassisk matvariant med ganska stora blad. Den kommer vara till matlagning främst, till min basilikahäck tänker jag nog att det blir en thailändsk basilika som blir lite högre på cirka 50 cm. Det ska bli spännande att se om jag lyckas! 

?


0 kommentarer

? Nya glädjehuset!!! ?

6 februari, 2018

Nu är det inte mycket kvar Glädjehusets historia, det påbörjas en ny era skulle man kunna säg utifrån att ett nytt Glädjehus byggs. Det är i slutet av 2016 och under 2017 är jag fullt upptagen med höns och odling och skriver knappt så mycket snart är vi framme i nutid!

4 dec 2016

I somras bestämde vi att vi skulle bygga nytt Glädjehus eftersom vi ändå skulle behöva byta växthusplasten. Det gamla står kvar helt intakt och ska fungera som övervintringsplace för växter samt så blir det en jordfabrik där inne. Sen har jag helt andra planer för det gamla Glädjehuset men det tar vi i vår eller sommar.

Sent i höstas tömde vi 2 tunnelhus och flyttade bort dem. Ja det ena plockades ner eftersom det var lite demolerat efter trädfällning där olyckan var framme. Den andra flyttades och fortfarande helt. Sedan började helgjobbet att bygga ett nytt Glädjehus där tunnlarna hade stått.

När stommen var mer eller mindre färdig sattes UV-beständig växthusfolie på plats. Kvar var att bygga dörrar och sedan fylla huset med kutterspån. Sakta men säkert växte nya Glädjehuset fram!

Idag har solen värmt sina strålar och hönsen mår finfint i nya Glädjehuset! Står man bara några meter ifrån så ser man faktiskt hönsen utifrån och det är roligt. Elstängsel finns också för att förhindra rovdjur, håll tummarna för att det funkar!

Hönsen fick matafall som jag hade samlat till dem, det är lite som godis. Plötsligt tappar de helt intresse för en utan har fokus på godiset. Nu sent under eftermiddagen har maken vattnat och vänt i Glädjehuset för att få igång förbränningen. Ja det blir till att göra det varje vecka nu eftersom vi är ute senaste laget med det nya…


See U

/ Bondjäntan

0 kommentarer