Tomaterna har flyttat ut ur Glädjehuset

1 november, 2019

Tomater tomater tomater

Varje år på senhösten är det samma visa, plötsligt är det bråttom att tömma vårat kretsloppshus, Glädjehuset. Ja det handlar inte bara om frostvarningar utan också om att vi behöver tömma växthuset för att hönsen ska flytta in. Vi plockar tomater för brinnande livet i slutet av tomatsäsongen, vi bär i stora korgar och kör med skottkärra för att få in alla tomater.

I köket är det kaos de första veckorna när Glädjehuset töms, det är tomater överallt, högt och lågt som väntar på att vi ska ta hand om dem. Om du vill läsa vad vi gör med tomaterna så kan du göra det på Bondjäntans tomater, där försöker jag samla det som rör tomaterna.

Nyheter

Glädjehuset, som vi kallar vårat kretsloppshus odlar vi mestadels tomater men även chili, aubergine, physallis och basilika bland tomatplantorna.

I år hade jag tre nyheter gällande hur jag odlar, det ena var att jag hade även tomatbaljor utanför Glädjehuset där jag odlade vintertomaterna istället för att ha dem i inne i Glädjehuset.

Den andra nyheten var att jag vattnade odlingsbädden med EM innan jag planterade tomaterna här inne. Ytterligare ny sak var att vi investerade i ett bevattningssystem för att minska vattenåtgången och spara på vatten efter förra årets torra sommar.  Jag ska berätta mer om bevattningssystemet och EM-laddningen vid ett annat tillfälle men jag skrev också om det i våras Ny tomatsäsong i Glädjehuset.  

Sensommar och tidig höst

Under den senare delen av sommaren och tidig höst är det full rulle i Glädjehuset med att rensa bladverket. Jag odlar väldigt tätt för att jag kan. Jag odlar i upphöjda bäddar i näringsrik mylla och då kan man odla tätt, förutsatt att man får till en bra luftcirkulation. För att få till det så trimmar jag plantorna vid några tillfällen och klipper bort lite bladverk så att det blir luftigt.

I år var många av tomaterna sena och jag vet inte riktigt vad det beror på. Jag fick inte ut dem speciellt sent men ändå tog det tid innan tomaterna började visa färg. Dock fick jag många tomater så jag ska inte alls klaga!

Om du är nyfiken på hur ett år ser ut i Glädjehuset så kan du läsa mer om det här: Året runt i Glädjehuset

Avplockning

I slutet av säsongen, när vi plockar tomater så vi drömmer tomater ser det lite skräpigt ut. Det är roligt att skörda och det är en enorm känsla att bära in korg efter korg med tomater in i köket. Här är det vintertomater som plockas av och hängs upp i en piennolo för att förvaras under vintern.

Det är en lyx. Jag önskar alla odlade tomater för att få just känna smaken, eller rättare sagt de olika smakerna som tomaterna erbjuder. Det finns verkligen så många olika sorter och jag favoriter och så ändras det lite allt eftersom jag prövar nya tomatsorter. Ibland glömmer jag bort en och plötsligt odlar jag den igen och blir kär, det var ju den här goda tomaten!

Tömning

När alla tomater är nerplockade tar vi ner alla upphängningslinor som vi har fäst tomaterna i. Jag har skrivit ett helt inlägg om hur vi binder upp tomaterna i Glädjehuset: Hur binder jag upp tomaterna på enkelt sätt

I år var det faktiskt maken som arbetade med att ta bort både tomatblast och upphängningmojängerna utan min hjälp. Ibland räcker inte tiden till allt som ska göras och vi får dela upp oss.

När alla tillbehör är borta är det bara att plocka bort tomatblasten och skyffla ur en hel del av myllan. Det är många skottkärror som fylls med mylla och rullas ut från Glädjehuset för att tillföra nytt kutterspån till hönsen. I början av vårt kretsloppsprojekt så tömde vi Glädjehuset på nästan all mylla. Nu förtiden tömmer vi lite mer än hälften och så fyller vi på med nytt kutterspån.

FOTO: THOMAS CARLGREN

Hemma hos

I maj innan hönsen flyttade ut och tomaterna flyttade in hade vi ett besök i Glädjehuset och det blev ett ”hemma hos reportage”. Cirkeln är sluten och nu är det dags för hönsen att flytta in igen. Det är det som är det fina med vårt Glädjehus, kretsloppet håller ihop tillsammans med höns och tomater. Här kan du läsa om hela reportaget: Hemma hos Bondjäntan

Vi hörs och ses snart igen!

Perfekt tid att bygga en ny rabatt
Snart dags för vitlöksplantering