Snart dags för vitlöksplantering

19 oktober, 2019

Snart är det dags för årets vitlöksplantering och nästa års vitlöksodling. Jag brukar plantera i slutet av oktober till mitten av november även om det har hänt senare än så. När jag inte riktigt hinner med och det blir senare brukar det också bli ruskigt kallt om fingrarna då jorden är så kall och kanske en aning frusen.

Vitlök är en vacker lök som finns i olika fantastiska färger, från vitt till mörkt lila. De har olika förmågor så som hållbarhet och lagring, hur lång tid de tar att växa, smak och storlek. Läs på och fundera vad är det du vill ha och varför så kan du sedan välja sorter som passar dig och dina önskemål.

Utsäde

Du kan köpa vitlöksutsäde i en välsorterad trädgårdshandel eller skicka efter på nätet. Det är bra att undvika vanlig köpevitlök från mataffären då den inte är kontrollerad och kan medföra sjukdomar till din jord, exempelvis vitröta.

Några ställen att inhandla vitlöksutsäde ifrån

Åkes vitlöksklubb

Törnvik Frö

Klostra

2020-års vitlöks sorter

I år kommer jag plantera tre sorter, Sprint, Vigor och Cledor, ganska vanliga vitlökssorter som går att köpa i välsorterade trädgårdshandel eller på nätet.

Sprint – En snabbväxande och god sort. Otroligt vacker med sitt ljusa skal med lila strimmor.

VigorTidig, riktigt stor, svagt lila lök med flätbar blast.

Cledor – är en sort med otrolig hållbarhet. Jag brukar ha den och den håller oftast fram till det är dags att skörda ny vitlök, helt makalöst!

Förberedelser

Jag odlar vitlök i mina upphöjda odlingsbäddar eller odlingslådor som jag också kallar dem. I den här bädden har jag haft lite olika saker under sommaren men sallad och sommarblommor har varit dominerande. Nu börjar blommorna vara utblommade och salladen uppäten, så ogräset har tagit över. Inte någon fara utan snarare en perfekt vitlökslåda! Allt ska rensas bort och orenset sparas för att läggas ovanpå jorden som jordförbättring och täcke när förberedelserna är klara.

Grundgödsla

Det är bra att förbereda jorden som vitlökarna ska ner i. Vitlök gillar bra välgödslad och lucker jord. Förbättra planteringsplatsen med kompost och gödsel innan du planterar vitlöken. Du kan ta kogödsel eller bokashi nu vid planteringstillfället och hönsgödsel till våren. Det är dock viktigt att jorden är lucker då vitlöken inte gillar väta. Den klarar kyla bra men om jorden blir tung och blöt då är risken stor att vitlöken ruttnar.

Bokashi

Jag gräver ner bokashi i den upphöjda bedd som jag ska odla vitlöken i. Jag har inte alltid så mycket men jag tar det lilla jag har då jag har lärt mig att vitlöken gillar bokashikomposten. Jag byter också bädd så att jag inte odlar vitlök på samma ställe utan får en mer balanserad jord. Ibland behöver jag gräva ur mycket då de upphöjda bäddarna börjar bli överfulla med härlig jord. Jorden som blir över hamnar i nya bäddar eller i tunnelväxthusets bäddar.

Jag fyller på med bokashi, idag blev det två hinkar som landa i blivande vitlöksbädden. Jag har två hinkar på vänt som ska stå lite till innan de också ska ner i denna bädd. Om ett par veckor eller något längre så planterar jag vitlöken men jag väntar till det har blivit kyligare väder.

Vänta

Jag fyller på med jord så att bokashin täcks och sedan låter jag vitlöksbädden vara i några veckor och det främst för att det ska bli tillräckligt kallt men ändå inte för kallt innan jag planterar vitlöken. Det är bra om jorden inte är för varm utan runt 10 grader och inte allt för lång tid till att tjälen går i jorden. Det sägs att om löken planteras för tidigt så hinner den växa för mycket och skadas lättare under vintern.

 

Föresten, om ni vill höra mig snacka om vitlöken så gör jag det i podden Odlarna som för övrigt är en supernajs podd att lyssna på!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Tidigare artiklar

Dags att plantera vitlök 2018

Vitlöksskörd 2016

Årets vitlöksplantering gjord i etapper 2015

Årets vitlöksodling 2013

Helgens to-dos och vitlöken 2o12

Vitlöken är äntligen planterad 2011

Tomaterna har flyttat ut ur Glädjehuset
Bondjäntans tomatdryck