Dags att plantera vitlök

11 november, 2018
Nyskördad vitlök sommaren 2017

Vi har några basingredienser i vårt kök och en av dem är den goda och nyttiga vitlöken! Vi använder den ofta och mycket till all slags matlagning, det är svårt att vara utan vitlök. Vi har odlat vitlök i många år med ett gott resultat och det är något speciellt med egen vitlök. Och vill man skörda en massa vitlök på sensommaren är det dags att börja peta ner klyftor i marken. Yes, så är det, du sår vitlöken på senhösten och skördar den på sensommaren året efter! 

Utsäde till odling

Jag brukar både köpa utsäde och spara från den egenodlade. I år blir det endast köpevitlök till odlingen då jag hade ganska dålig skörd i somras med små vitlökar, troligen för att jag inte hade vattnat tillräckligt med tanke på den varma sommaren. Jag köper kontrollerat utsäde och aktar mig faktiskt för att ta vanlig mat-affärs-vitlök till odling då den kan föra med sig jordsjukdomar.

Förbättra planteringsplatsen med kompost och gödsel innan du planterar vitlöken. Du kan ta kogödsel nu vid planteringstillfället och hönsgödsel till våren. Det är dock viktigt att jorden är lucker då vitlöken inte gillar väta. Den klarar kyla bra men om jorden blir tung och blöt då är risken stor att vitlöken ruttnar.

Vitlöksklyftor planterade i fåra

Plantera varje klyfta på cirka 10 cm djupt, gärna med 15 cm mellanrum. Om du har djuppbädd kan du faktiskt plantera något tätare och få fler vitlökar på mindre yta. Plantera den trubbiga sidan ner och spetsiga upp. Fyll igen gropen eller fåran och vattna. Har du kompost eller gräsklipp över så lägg gärna på ett lager.

Till våren kan du gödsla med vedaska och hönsgödsel. Jag brukar också täckodla med gräsklipp som ger både näring och bibehåller fukten i jorden.

Nyskördad vitlök

Sen på sensommaren, beroende på sort kan du skörda din egen vitlök och du kommer inte att ångra dig! Det är verkligen en härlig känsla att skörda stora fina vitlökar, från en endaste klyfta får du en maffig stor vitlök!

 

Vi hörs snart igen!

//Johnna

Skörda rotselleri
Månadens tomatvän: Jessica Lyon