Skörda rotselleri

18 november, 2018
Nyskördad rotselleri

Vilken lycka!

Tidigt i våras sådde jag mängder med rotselleri eftersom jag tycker mycket om denna rotfrukt. Den är lite omständig och behöver omvårdnad från första början till senhösten. Jag har planterat om den flera gånger i kruka innan jag planterade den i köksträdgården. I landet har jag upphöjda bäddar och kan odla dem relativt tätt.

Rotselleri i landet

Rotselleri växer bra på hösten och gillar näring och täckodling funkar mycket bra. Jag täckodlar med gräsklipp och ”ogräs” samt på hösten med blommor som har blommat över. Rotselleri är tacksam att ha kvar i landet sent på hösten då den tål flera minusgrader. Om du inte har bra förvaringsmöjligheter kan du med fördel låta rotsellerin stå kvar i landet och skyffla lite löv, hö eller ogräsrens runt rotsellerin så klarar den sig ännu bättre.

Tvättad och tagit bort rötter

Du kan också förvara den i källaren eller i svalen/kylen. Rensa bort rötter och skär av blasten, gör gärna rent den från jord och förvara den så att den behåller lite fukt. Stuka är också ett bra sätt att förvara rotfrukter så som rotselleri och kräver inte så stort arbete.

Jag har skördat flera rotselleri idag, några till maten och några som jag lägger i kylen. Resten får faktiskt stå kvar i kökslandet ett tag till även om det ska komma lite kyla under veckan. Som sagt, den tål lite minusgrader och det finns annat som inte är lika tåliga som behöver tas hand om.

Stjälk och blad som också används

Bladen och stjälkarna sköljer jag noggrant och låter torka. En knippe kommer jag hacka ner och frysa in i islådor i frysen för att ta ut och lägga i grytor som smaksättare. Otroligt fiffigt och praktiskt och ger en rund och härlig smak. Det som jag torkar hänger jag upp i knippen och låter lufttorka. Det är en superbra stomme till örtsalt och har en egen spännande smak som är något vanebildande. Har man en gång börjat med ”rotsellerisalt” så är det svårt att låta bli.

Rotselleri smakar mycket och många har den som smakförstärkare i grytor och gratänger. Det går jättebra att använda den som smakförstärkare men man kan också använda den som en huvudingrediens i rotfruktspytt, rotselleripure eller varför inte som ugnsbakad med skirat smör?!

Utan tvekan blir det rotsellerifrossa här hemma, först ut blir ugnsbakad rotselleri med skirat smör och vitlök!

 

 

Bakad rotselleri med skirat smör och vitlök
Dags att plantera vitlök