Månadens tomatvän: Bella Linde

1 augusti, 2018
Foto: Lena Granefelt

Jag vill hälsa min nya tomatvän Bella Linde hjärtligt välkommen till skaran av Bondjäntans tomatvänner. Det är mitten av sommaren, tomater har börjat visa sig på plantorna och solen skiner nästan varje dag. Det går faktiskt inte låta bli att nämna att det kan vara en utmaning att odla just denna sommar, odlingarna kräver mycket vatten och det är torrt i Sverige. Det är sommaren som vi fick lära oss vad vattenbrist och torka kan innebära… Kanske blir det ännu mer av värde i framtiden att kunna odla sina egna grönsaker? Med det sagt går vi till Bella och hennes tomatodlingar!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Det allra roligaste är ju att skörda och få äta dem – solmogna direkt från plantan. Men dessutom är det kul att testa nya sorter och sätt att få till det. Jag är inte särskilt proffsig i mitt tomatodlande, i sanningens namn blir det lite hipp som happ, och om jag i början av säsongen har ordning och reda på sticklingar och namnsorter brukar allt i slutändan vara huller om buller. Men jag är lika glad för det, bara det blir en eller annan tomat att få mumsa i sig.

 

Det här älskar man ju, att hämta in sina tomater och bara njuta. Den stora är en Brandywine.

Har du några favoritersorter gällande tomater som du skulle rekommendera? 

Jag gillar den kinesiska körsbärstomaten Mei Wei, jag läste någonstans att det är en favorit för Lena Israelsson vilket fick mig att testa. Den är söt och lite matig och slinker ner som godis när man råkar gå förbi och nappar åt sig några stycken.

Dessutom gillar jag Koralik, en yvig typ som funkar fint på både friland och i kruka och som klarar sig bra undan bladmögel. När jag hade ett år drabbades av bladmögelpanik var Koralik en tapper riddare som stod stadigt i kaoset. En pålitlig typ helt enkelt.

 

Piennolotomater i en något tafflig men dock funktionsduglig upphängning. Numera har jag lärt mig att det räcker väl med att göra en ögla av snöre och haka fast kvistarna med tomater en efter en. Vips blir det ett tomatkonstverk!

I övrigt är piennolotomaterna, eller evighetstomaterna, en fantastisk bekantskap. Jag och Elin Unnes som också har varit en tomatvän, gör ju poddradioprogrammet Grönsakslandet och från en lyssnare till programmet fick vi både frön av Principe Borghese och Ponderosa, som har fint apelsingul färg. Dem har jag troget odlat sedan dess, och har tomater hängande i köket ända in i februari. De liksom torkar upp och blir närmast köttiga med tiden, och är perfekta att langa ner i en tomatsås eller en gryta när man vill få till det där lilla extra.

Grönsakslandet har legat i träda under en tid men som kommer att återuppstå under Stockholm Urban Garden Show i Tantolunden i höst. Lördag 8 september klockan 15 kör vi en direktinspelning på scenen!

Hur odlar du tomater?

Jag odlar i huvudsak i växthus, plus busktomater i hinkar utomhus. Växthuset fick vi gratis av chefredaktören för tidskriften Lantliv, om vi bara kom och plockade ner det hemma hos henne i Enskede i Stockholm. Jag och min man tillbringade två regniga oktoberdagar i hennes trädgård och lyckades pilla isär hela härligheten och transporterade delarna till stugan utanför Strängnäs där jag odlar. Väl där var det megaknepigt att få ihop det, men eftersom jag har lyckats gifta mig med en synnerligen metodisk man lyckades vi till slut – och idag står växthuset där som en symbol för hur underbart generös odlarvärlden är. Jag har inte varit med om andra sammanhang där folk är så benägna att dela med sig – av allt från kunskap till frön, hästskit och härliga skördar.

Jag börjar alltid förodla för tidigt, gärna i januari, hemma i lägenheten i Stockholm. När jag tillbringar allt mer tid i stugan under våren får de växande plantorna åka med fram och tillbaka, som små tålmodiga men ganska rangliga nomader. Ibland lyckas jag bra, andra år går det åt skogen och nästan varje år får jag fylla på med nya sådder framåt mars-april och tvingas alltid inse att det är de plantorna som sedan är de som hamnar i odlingarna. Men den där längtan i början av året … Den måste tillfredsställas!

 

Så här såg det ut i växthuset förra året, när jag hade tillgång till gräsklipp för täckodling. I år är jorden mer bar, torkan hemsk och skräcken för att tömma brunnen ständigt närvarande. Nu bär jag hinkar från sjön, Thank God för att vi har en sjö på 200 meters avstånd.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Täckodling, täckodling och täckodling! Utom just denna sommar, då vi har klippt gräsmattan bara två fjuttiga gånger vilket har resulterat i noll täckmaterial (förutom just de gångerna och eftersom det var så tidigt fanns ingenting att täcka). Det innebär förtvivlan!

I år har jag annars testat epsomsalt, jag fick en påse av chiliodlaren Hugo Nömm i Eskilstuna i våras, det ska hjälpa plantan att ta upp näring – särskilt fosfor och kväve. Uppenbarligen är det magnesium som påverkar näringsupptaget. Med tanke på hur det ser ut i mitt växthus just nu så verkar det funka – fullt av frodiga plantor och betydligt fler tomater ”in the making” än förra året.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag vill helst inte odla hybrider,  jag blir direkt illamående av bara tanken på att frön hålls som gisslan hos de stora fröföretagen. I min värld är odling något som ska vara fritt för alla, och däri ingår att kunna ta egna frön, att kunna dela med sig och byta och känna att man som enskild medborgare faktiskt har makt över vad man äter och inte tvinvas låta livet vila i händerna på kapitalet. Det kanske låter högtravande, men minsta lilla cocktailtomat är del av en revolution.

 

Ibland fotograferar jag mina tomater innan jag äter dem. Och då passar min man på att fotografera mig, för att det ser så knasigt ut.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

En tomat ska vara varm, solmogen och gratis!

Jag odlar så pass lite så främst går mina tomater åt i färskt tillstånd, direkt från plantan ute i trädgården eller på en macka med keso, lite salt och några basilikablad på toppen. Möjligen också i en sallad, men det känns nästan slösigt att blanda ut tomaterna med andra grönsaker. Eller ännu mer möjligen med lite rödlök och en vinägrett. Eller … Näh. Färsk direkt i trädgården är bäst!

Har du något bra förvaringstips av tomater?

De tomater som ändå blir kvar för förvaring, och som inte är piennolos som jag hänger kvist för kvist i en ögla av vanligt snöre, hamnar i frysen. Ofta är det så mycket annat att göra så dags, så jag hinner inte förädla utan lägger dem i påsar eller gamla glassaskar som de är. Därmed är de perfekta att ta fram, tina en smula och sedan klämma ner i en pastasås eller en gryta när de väl ska användas. Det är som att ha krossade tomater i frysen, förvarade i sitt eget skal.

Hästskit i bil – Jag glömde prata om gödsel. Jag gödslar med hästskit som oftast hämtas från grannen på normalt vis medelst släpkärra. Här var dock kärran på vift varpå jag langade in gödslet på en presenning i skuffen på bilen. Då var man inte populär hemma …

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Because I love you, Bondjäntan! Jag tycker mycket om ditt tilltal, all din kunskap och din odlarglädje och gillar känslan av att få vara med i ett så generöst och tillåtande sammanhang. Dessutom kan man inte säga för mycket om odling i allmänhet och tomater i synnerhet, jag älskar att både få nya insikter och lärdomar av andra och att få dela med mig av det jag har tillägnat mig under åren. Tomaten – trädgårdens röda guld – är sannerligen värd att tala om!

 

Tack snälla Bella för att du delar med dig och ville vara min tomatvän!  Jag önskar dig  framgångsrika tomatodlingar och må du skörda massor av trädgårdens röda guld!

/Johnna 

 

Namn: Bella Linde

Bor och odlar: På pytteliten odlingslott utanför flerbostadshuset i Stockholm och i djupbäddar vid stugan i Strängnäs,

Arbetar med: Journalist och författare, skriver om husbehovsodling i tidningen Land och om trädgård i allmänhet i flera andra tidskrifter, plus bland annat om livsstilsrelaterade fenomen i tidningen Kupé. Har skrivit ett antal böcker om odling, bland annat Rätt ur jorden – handbok i självhushållning och Lilla Grönsakslandet – odla, skörda äta, en odlingsbok för barn. Jobbar just nu med en odlingsbok för nysvenskar, där huvudsyftet är att de ska kunna tillägna sig språk via odling. Och så har jag en egen hemsida, www.husbehov.se som dock inte uppdateras särskilt ofta (senast 2016, jag måste verkligen skärpa mig. Eller inte.)

Intressant att veta: I mitten av augusti kommer Bella ut med en helt annan typ av bok, som dock bottnar i insikter som har kommit med odlingen. Odla ditt lagomliv – gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet på att alltid vara tillgänglig.

Bella kommer också vara konferencier på Stockholm Urban Garden Show i Tantolunden i september. Här hittar ni program för den! Stockholm Urban Garden Show

Sist men inte minst en länk till Grönsakslandet. Bella och Elin pratar om passionen för odling, om varför det är nödvändigt att odla och hur…

0 kommentarer

Månadens tomatvän: Camilla Plum

1 juli, 2018

 

Å så var det ny månad och ny tomatvän!

Det är en stor ära för mig att Camilla Plum ville vara med som månadens tomatvän och jag är så glad så jag nästan spricker. Jag har följt Camilla på tv när hon för första gången visade sig på svensk tv med sina matlagningsprogram, helt tagen. Sedan dess har jag önskat att besöka hennes gård och se hennes odlingar som jag bara har sett på avstånd. Dock beställer jag frön från henne varje år!

Så hjärtligt välkommen Camilla till att vara Bondjäntans tomatvän!

Vad är det bästa med att odla tomater?

 Uha, oj det bästa med tomatodling är att den stora variationen, av en och samma sort. Hos mig växer 165 olika sorters tomater. Vi har en fröhandel med riktigt många äkta fröer cirka 500, gamla kultursorter och ekologiska fröer. Även chili. Det betyder att vi varje år prövar cirka 20 nya sorter, på rekommendation eller bara för att de verkar spännande. Några är riktigt bra och får ersätta sorter i vårt ordinarie sortiment, om det visar sig att de är bättre än de jag haft de senaste 20 åren. Vi vill inte ha fler sorter eftersom vi enbart har två växthus, med en total odlingsyta på 200 kvm, inklusive plats för all odling utöver tomaterna.

Roligast med att pröva nya tomatsorter är smaken. Är det friska plantor? Hör höga blir de? Det går att bli ganska överraskad. I fjol drev jag en vild tomatsort Solanum spontaneum, krusbärstomat. Den blev 4 meter, ända till taket i vårt växthus och gav tusentals smakrika gula tomater. Det går att bli överraskad åt andra hållet också, sorter jag fått rekommenderade som bara smakar tråkigt.

I fjol satte jag även Queen of the Night, den överraskade oss genom att dela sig och gav tomater av olika storlek på samma planta, från biffstorlek till körsbär. De största smakade nästan ingenting men de minsta hade en fantastik smak och jag kallade dem för Princess of the Night. 

 

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Helst äter jag tomater som, när de är mogna, är gröna eller gula. De har en särskild smak av krusbär och plommon, och som har tunt skal. Exempel på sorter är ’Evergreen, ’Green Moldovan’, ’Aunt rubys german green’, Aunt Rubys German cherry’ ’Green Cherokee’,’ Green Prince’. De är alla naturliga variationer av artäkta tomatsorter. Här hittar du alla våra sorter:

 

Hur odlar du tomater?

Jag odlar i växthus, en del sorter på friland. Plantorna får växa sig stora, med två-tre grenar från bas, sidoskotten tas bort. Ju större plantor man driver, desto fler tomater och desto längre odlingssäsong. Vi odlar alltid i jord, inte i lådor, vilket ger tomaterna än bättre smak.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Odla i jord, hellre utomhus, än i odlingspåsar eller hydroponiskt. Tomater har flera meter långa rötter och plockar upp både mineraler och vatten. För oss är det bra eftersom vi slutar vattna runt den 1 augusti. Då mognar tomaterna och får en fantastisk smak, samtidigt som vi undviker mögel, till följd av fuktig luft. Odlar du i lådor eller kassar behöver tomaterna vattnas hela tiden, vilket gör att smaken blir sämre.

 

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag har helt enkelt inga hybrider, varken i odling eller frösortimnet. Däremot har jag en del gemensamma korsningar, som är någorlunda artäkta. Jag anser att det är helt fel att ett par stora företag ska äga rättigheterna till vårt gemensamma växt- och kulturarv. Jag förstår inte varför växter som ser likadana ut, utan avvikelser, anses positivt. Mer variation, längre odlingsstid, smak och innehåll är mycket viktigare för oss.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

När det är säsong passar vi på att äta så många olika tomater som möjligt. De vi inte hinner äta, tar vi tillvara för att kunna använda under vintern. Vi lägger in, syltar, gör såser, torkar etc. Det gäller både tomater och chili.  Jag har skrivit en hel bok om det och du kan läsa om det här

Jag odlar också  vintertomater, gamla sorter från Sydeuropa som på bilden. De sista gröna vintertomaterna åt vi till påsk.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Det finns många sätt att ta tillvara en god tomat. Det beror på säsong. Jag äter tomater på alla möjliga olika sätt, men oftast i en enkel tomatsallad med olivolja, lite socker, salt och äppelvinäger. Äppelcidervinäger framhäver söttman i tomaterna. Jag kombinerar gärna med en kryddört, Calamintha nepeta, med smak av både mynta, oregano och basilika, passar perfekt till tomater. Utmärkt är också fransk dragon. Basilika behöver jag inte ens rekommendera. Jag använder aldrig lök, men gärna getost, buffelmozzarella eller fårost.

 

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Det är härligt att dela med sig till andra tomatvänner!

 

Stor tack Camilla för dina tomatfunderingar och all din kunskap! Det är ett sant nöje att få ta del av dem och få vara din tomatvän! Jag önskar dig all lycka med tomatodlingarna! 

/Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Camilla Plum

Bor och odlar: På Fuglebjergaard i Danmark

Arbetar med: Egen företagare med plantskola, butik och café, författare och programledare.

Intressant att veta: Camilla har skrivit många kok- och trädgårdsböcker, hon har gjort många matlagningsprogram och även medverkat i trädgårds/livsstilsprogram samt driver Fuglebjerggaard med plantskola, butik och kafé. Här hittar ni till hennes hemsida som är en guldgruva! http://www.fuglebjerggaard.dk/ 

Till hösten kommer en helt ny bok med Camilla som handlar om skördetid, ‘Höst’,  en kokbok om höstens nöjen i naturen, trädgården och i köket. Här kan du beställa den. 

 

1 kommentarer

Tomater flyttar in i Glädjehuset

9 juni, 2018

Äntligen flyttar tomaterna in!

Jag börjar ana ett mönster, ungefär varannat år blir det sen plantering i vårt kretsloppshus som vi kallar för Glädjehuset. På vinterhalvåret har vi höns i denna byggnad och till sommaren flyttar de ut och vi odlar tomater i myllan. Mellan att hönsen flyttar ut och tomaterna flyttar in kan det vara olika lång tid och i år har det tagit längre tid än vanligt vill jag nog påstå. Bråda tider under maj både på jobbet och hemma och jag har helt enkelt inte hunnit med allt men det gör inget, det blir nog tomater i år med.

Efter att hönsen flyttar ut till sina hönsgårdar vänds och vattnas spånet varje dag i cirka en vecka för att förbränna myllan ordentligt. Det kan bli riktigt varmt, ett år kunde vi mäta 68 grader som varmast och då får man vänta lite innan man planterar. Efter en vecka med vattnande och vändande av spånet är det dags att plantera i denna näringsrika mylla. Du kan läsa mer om hur året i Glädjehuset ser ut om du är intresserad.

Efter att förbränningen är klar är det dags att skapa odlingsbäddar att odla i. Det kan en göra precis som en vill men jag brukar nuförtiden ha en bred bädd i mitten och bäddar runt om till väggarna. Så enkelt som möjligt skyfflar jag upp myllan och gör gångar. Efter det är det dags för plantering och det brukar bli ett lätt kaos…

Det brukar vara tomatplantor överallt och krukor som jag sedan snubblar på. Varje gång tänker jag att jag borde ha en bättre struktur men det vete katten hur det skulle se ut. Jag odlar fram många olika sorters tomater och sedan försöker jag bestämma när jag står i Glädjehuset hur många av varje som är rimligt? ”En, eller två eller kanske 3? Den är ju så god…” Ju fler jag tar av samma sort desto färre sorter får ju plats så det är en ganska hetsig inre dialog.

Jag skulle ju kunna bestämma mig i förväg och det händer att jag gör men ångrar mig när jag väl planterar ut dem.  Det är nästan lite lustigt hur svårt det kan vara och ändå älskar jag denna stund när jag faktiskt sätter igång och planterar ner dem i myllan!

Efter ex antal tomater som landat ner i myllan brukar krukorna samlas ihop. Några krukor sparar jag i Glädjehuset för att ha till tjyvar som kan bli nya plantor som någon har önskat av. Efter planteringen brukar jag vara ganska mör måste jag erkänna, det brukar värka ordentligt i både vader och rygg men det är det värt.

Under några dagar är det viktigt att det blir ordentligt genomvattnat så att tomaterna etablerar sig ordentligt. Jag önskar verkligen mig ett vattensystem men än så länge är det manuell vattning med vattenslang. Det går också bra, det är lite mindfullnes över det hela, att stå vattna och se till att alla tomatplantor får vatten.

Det känns skönt att äntligen fått ner tomatplantorna ner i myllan! Nu kommer de snart växa så det knakar och jag kommer oja mig för att jag inte hinner med… skrattar lite åt mig själv och tänker, så kan det vara.

Vi ses snart igen! / Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Månadens tomatvän: André Strömqvist!

1 juni, 2018

Jag är lite av en bokoman och jag har faktiskt två böcker av månandes tomatvän André Strömqvist; Trädgårdsmästarens anteckningar: En odlares framgångar och misslyckande och Odlarens handbok. Båda är favoriter och de kommer alltid fram under vintermånaderna när jag sitter och drömmer om odlingstider.

Jag bara älskar att läsa och bläddra i mina böcker och framför allt Trädgårdsmästarens anteckningar. Ni förstår glädjen över att nu är han även min tomatvän och inte bara lässällskap?! Jag vet att det är flera med mig som har sett fram emot att få läsa Andrés tankar om tomater och tomatodling så stort hjärtligt välkommen som Bondjäntans tomatvän!

 

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att det är så mycket godare med hemodlade, nyskördade tomater än tomater från mataffären. Bara man ger tomaterna sol, värme, gödsel och mycket vatten är det lätt att lyckas. Men förra året fick jag en liten tomatdepression, då var det så kallt i juni att tomatplantorna säckade ihop.

 

Hur odlar du tomater?

Förut har jag alltid odlat tomater utomhus, men nu när vi har byggt växthus förra våren, odlar jag både där och utomhus. Jag vill klämma ur så många tomater som möjlig ur varje sommar! Jag odlar enbart högväxande sorter, som ska tjuvas. Jag tycker att de ger en jämare skörd och så utnyttnar de utrymmet i växthuset bättre eftersom de växer på höjden. Jag gillar dessutom jobbet med att tjuva och binda upp tomatrankorna. Det luktar så gott när man håller på med dem!

Jag har aldrig odlat tomater utplanterade på friland. I vår förra trädgård var jorden tung, lerig och kall. Därför tänkte jag att det inte var någon idé att försöka sig på frilandsodling. Där blev det några plantor mot sydgaveln på kolonistugan. Vår nya trädgård ligger i en södersluttning och bäddarna är upphöjda. Jorden värms också upp snabbt. Jag funderar på att försöka mig på frilandsodling här, men bara som ett komplement till kruka och växthus. Jag vill inte riskera att bli utan tomater om sommaren blir kall.

 

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Vi har en uthuslänga rakt i söder. Mot den sätter jag massor av stora krukor med rankande tomater som jag binder upp mot störar av björksly. Här får plantorna varenda möjliga solstråle från morgon till kväll och blir smakrika och goda. Jag använder plastkrukor för att jorden ska bli varm. Det hade varit mycket snyggare med terracotta, jag vet.

I ett soligt och skyddat läge går det utmärkt att odla tomater utomhus en bra bit upp i landet. Ju längre upp i landet man kommer desto intnensivare är ju sommarsolen. Vi bor strax utanför Falun på gränsen mellan zon 4 och 5. En gång kom en skåning till vår butik på gården och sa att han minsann odlade tomater utomhus. Då visade jag honom vår uthuslänga!

En gång gjorde jag misstaget att odla en potatissort som lätt angrips av potatisbladmögel. Då angreps även tomatplantorna. Det gör jag inte om.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Jag tycker om att prova nya sorter varje år. Eftersom jag inte har haft eget växthus förut har jag valt sorter som fungerar bra utomhus. En favorit är ‘Sakura’ som ger bra skörd utomhus. Sedan gillar jag gula tomater överlag, för att de ofta är så söta och goda. Ibland odlar jag stora och åsiga sorter för att de är så snygga, till exempel ‘Costoluto Genovese’ som du kan se på bilden. Men jag är ingen supernörd när det gäller just tomater och olika sorter. Det är däremot vår granne Eva som alltid odlar runt 25 olika sorter varje år och gärna provar nya. Jag brukar få plantor av nya spännande sorter av henne. Jag borde kanske bli bättre på att utvärdera de olika sorterna?

 

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

En av mina favoritsorter är ‘Sakura’, som är en F1-hybrid. Den får jättegoda körsbärstomater i långa klasar och fungerar bra att odla utomhus. Jag odlar mest standardsorter och gärna kulturarvsorter, men hittar jag en bra F1-hybrid är jag inte främmande för att odla den heller.

Att växter kan bli registrerade varumärken som ägs av stora företag känns ju lite konstigt. Samtidigt kostar växtförädling massor av pengar och om förädlarna inte kan få betalt för sitt arbete får vi inte lika många nya sorter. Jag tycker att EUs sortlistor, som innebär att det inte går att sälja oregistrerade sorter är ett mycket större problem än F1-hybrider.

 

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Som allra godast tycker jag att tomaterna är direkt från plantan, solvarma och helt mogna. En sallad med rivna morötter, skållade och hackade tomater, finhackad rödlök och en dressing av en smakrik olivolja (t. ex marockansk), pressad citron, spiskummin och svartpeppar är också fantastiskt gott. Ibland lägger jag till färsk koriander eller persilja.

 

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Om skörden blir stor brukar vi koka en god sås som vi fryser in för att använda som bas i grytor och annat under vintern. Vi gör den neutral med bara gul lök, salt och peppar. Kryddar gör vi när vi använder såsen till matlagning.

Vi bakar också tomathalvor i ugnen med olja, salt, peppar chili och kryddor i hundra grader tills de börjar skrumpna ihop och bli lite torra. När de svalnat styckfryser vi dem. Ett par bakade halvor ger en intensiv tomatsmak som piggar upp konserverade krossade tomater.

 

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

För att det är en så bra idé att samla ihop olika odlares erfarenheter och knåp kring en viss växt. Hoppas att det blir många tomatvänner!

 

Tack snälla André  för att du delar med dig och vi fick följa med i din tomatvärld! Hur grymt som helst att du ville vara med som tomatvän. Jag önskar dig all lycka och må dina tomatodlingar vara framgångsrika!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: André Strömqvist

Bor och odlar: I byn Kniva en mil öster om Falun.

Arbetar med: Skriver om trädgård och odling i tidningen Allt om trädgård och har skrivit tre böcker. Som kulturmiljöspecialist arbetar André med kulturhistoriskt värdefulla miljöer som trädgårdar, kyrkogårdar och byggnader. Driver även trädgårdsbutiken Kniva trädgård tillsammans med Andreas Graveleij.

Intressant att veta: I våras kom boken Odlarliv på Kniva trädgård som André har skrivit tillsammans med Andreas Graveleij. Det är i första hand en trädgårdsbok som utgår från det de tycker är allra roligast med trädgård, men också hur det är att odla i zon 5 och hur det är att flytta från Stockholms innerstad till en by i Dalarna.

 

0 kommentarer

Gödsel till dina tomater!

28 maj, 2018

För att dina tomater ska bli fina och producera många goda tomater kan det vara bra att ge dem lite gödsel. Tomater är ganska näringskrävande och om du ger dem lite kärlek i form av gödsel kommer de kärlek tillbaka genom en stor skörd av härliga näringsfyllda tomater!

Antingen köper du färdig näring i affären som du blandar ut med vatten och vattnar eller så gör du ditt eget gödsel och tar hand om jordens resurser samtidigt som du sparar en slant. Det där med att göra sitt eget gödsel behöver dessutom inte vara så avancerat utan räcker faktiskt med en hink eller potta. Jag rekommenderar verkligen användning av kissvatten eller guldvatten som gemene man säger men även vallört och gräsklipp är dunder för tomater!

Kissvatten

Kissvatten är ypperlig för tomater! Urin som gödsel utspädd 1:10 har ungefär samma näringsinnehåll som blomsternäring på flaska från affären. Håkan Jönsson som är professor i miljöteknik vid SLU säger att gödsla med urin ger två till tre gånger högre skörd, ibland ända upp till sju gånger högre jämfört med att inte gödsla.

Kissa i en hink eller potta, blanda med vatten 1:10 och så har du ett gödsel som är både näringsrikt och gratis. Ett litet varningens finger kan jag väl komma med och det är att spara urin en lång tid för det luktar inte särskilt gott. Näringsämnena är kvar men det luktar ganska starkt och illa vid lagring.

Vallörtsvatten

Vallört är precis som nässlor sprängda med näringsämnen och lämpar sig mycket bra till gödsel för tomater vid fruktsättning. Vallört innehåller en stor del kalium som stimulerar blommor och fruktsättning så vallörtsgödning passar till tomater, aubergine, paprika och chili och andra fruktgrönsaker. Här kan du läsa mer om hur du får fram tre sorters gödning med Vallört: Gödsla med vallört

Gräsklipp

Gräsklipp är en underskattad produkt som borde alltid tas hand om. Antingen gödslar du gräsmattan genom att låta klippet ligga kvar eller så använder du gräsklippet i odlingarna. Att kasta gräsklipp på hög i utkanten av trädgården eller i kompost är faktiskt slöseri med resurser. Fördelen med att gödsla med gräsklipp är förutom att det är god näring till tomater att om du lägger 10 cm gräsklipp runt tomaterna så behåller du fukten i jorden.

Glöm inte att vattningen är A och O för att du ska få fina plantor som producerar härliga tomater!

Tomater mår bra av jämn befattning, tyvärr spricker tomater lätt om de får ojämnt med vatten. Med täckodling blir fuktigheten i jorden mer stabil och du får färre tomater som spricker.

Nu är det dags för mig att gå ut och vattna!

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

2 kommentarer

Månadens tomatvän: Elin Unnes

1 maj, 2018
Foto: Ulrika Flodin Furås

Nu är vi inne i majmånad och det är superroligt att presentera Elin Unnes som månadens tomatvän!

Elin är är den ”hemlighetsfulle trädgårdsmästaren” tillika rockjournalisten och författaren som skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Allt om Trädgård.

Hennes senaste bok I odödliga odlares sällskap kan du läsa om en samling personliga essäer om några odlare och deras livsöden. En odyssé genom grönsaksland och blomsterrabatter, ett axplock av all den kunskap som de har att lära oss: odla strandkål som Derek Jarman och vildapel som Tasha Tudor, skapa trädgårdsrum som Vita Sackville-West och kasta fröbomber som Masanobu Fukuoka.

Så välkommen Elin – nu ska vi ha full fokus på tomater!

Berätta, vad är det bästa med att odla tomater?

Just hemmaodlade tomater tycker jag är en av de grönsaker som det är allra störst skillnad på, jämfört med de eländiga exemplar man köper på affären. Dessutom tycker jag att tomater är en bra symbol för modern odling – svenskar älskar tomater, och om vi odlar dom själva så slipper vi välja mellan långväga utländska tomater, och svenska tomater från uppvärmda växthus.

Man kan välja att inte välja, man kan välja att odla!

(Förlåt att jag bryter in men det måste vara ett av de bästa citaten ever, ”Man kan välja att inte välja, man kan välja att odla”.  Den kommer jag garanterat använda! //Bondjäntan)

Hur odlar du tomater?

Just nu odlar jag tomater i en ganska avancerad upphöjd bädd på friland, vid den soliga kortsidan på huset, mot syd-sydöst. Bädden funkade sådär under början av sommaren 2017, men nu i efterhand är jag osäker på om det var bäddens fel, eller sommarens.

Till hösten fungerade den nämligen bra. Jag byggde bäddens kanter av halmbalar som jag preppade med guldvatten och aska, för att de skulle börja förmultna och förhoppningsvis alstra värme. Sen fyllde jag bädden med kompost, jord, gräsklipp, nässlor och allt annat jag kunde hitta. Jag täckte jorden med tidningspapper, fukten hålls kvar bättre då och toppade med halm för det är snyggare än tidningspapper.

Sen gjorde jag planteringshål i tidningspappret och stoppade ner tomaterna. Framåt hösten skaffade jag ett gäng elrör som jag monterade fast mot väggen i 90 grader, med hjälp av rörböjar. Sen fäste jag fiberduk över elrören med spikklamrar. Det blev ett extremt provisoriskt växthus som funkade perfekt: tomaterna trivdes i flera veckor till, trots att kylan börjat smyga sig på.

 

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Jag har ett obeprövat och ett beprövat tips. Det första kommer från två av mina favoritodlare, Ruth Stout och Masanobu Fukuoka. Båda två lät bli att fästa upp sina tomatplantor, istället fick de ringla fritt längs marken. Jag brukade odla tomater mot min soliga vägg redan innan jag byggde den där bädden. Men jorden precis vid väggen var så dålig att jag inte ville stoppa ner tomaterna där.

Istället satte jag dem en och en halv meter ut från väggen. Marken sluttade lite uppåt, och jag satte plantorna snett, så att stammen vilade mot marken. Sen fick de ringla iväg mot den varma stenväggen, där de klättrade upp på egen hand. Enda problemet var att tomaterna trivdes så bra att de snabbt täckte hela marken. Och eftersom mina armar inte är en och en halv meter långa blev det svårt att plocka. Så fort jag blev sugen på en tomat var jag tvungen att göra utfall mot väggen, sen göra en armhävning ner mot tomaten, och så skjuta mig tillbaka ut från väggen, med handflatan garanterat fulla av stickor.

Ruth Stout har ett annat tips också: att plantera långa, gängliga tomatplantor liggande, under jord, så att bara toppen sticker fram. Plantan bryts inte av vinden, den blir starkare eftersom den får rötter längs hela stammen, och dessutom bränns inte bladen i solen, även om man slarvat med avhärdandet. Jag ska testa det i sommar tänkte jag.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Jag är ju absolut ingen elitodlare av tomater, och därför fokuserar jag helt och hållet på den sort som funkar för mig: en piennolotomat som jag tror heter Vesuvio.  Jag och Bella fick frö av en Grönsakslandet-lyssnare, och jag är evigt tacksam. Har skickat den vidare till min svärmor nu, och hon känner likadant.

(Troligen heter den Vesuvio Giallo tänker jag – mycket lik den vintertomat/evighetstomat som jag odlar. // Bondjäntan tänker högt igen.)

Piennolo kallas för evighetstomater. Inte nog med att de eftermognar perfekt inomhus, de blir dessutom bara godare av lagring. Eftersom min livsstil är ganska nomadisk blir tomatsådden alltid sen, och därför är piennolo är den enda tomat som hinner klart. Dessutom är de så himla vackra: just min sort är knallgul och droppformad, ”Som små citroner” sa ett barn som hälsade på i min odling.

 

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag försöker att hålla ett öppet sinne inför alla växter, men personligen skulle jag inte odla hybrider. Ingen planta är illegal!

 

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Min skörd är ofta så pass liten att jag inte vill tillaga tomaterna alls. Jag äter ett par om dan, som godis, direkt från klasen som hänger och eftermognar i fönstret. De brukar räcka till nån gång i december. Om jag köper tomater på affären, vilket jag gör extremt motvilligt sen jag började odla, så brukar jag dela dom på mitten, droppa på lite olja, strössla över lite salt och sen kasta in dom i svamptork i en 8-10 timmar innan jag använder dem. Då smakar de nästan som hemmaodlade. Det går att göra samma sak i en vanlig ugn, men jag har ingen koll på tid och grader.

 

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Just piennolo är ju roliga på det sättet: det finns en massa fina sätt att förvara dem. Dels finns det en viss teknik när man binder sina tomatklasar. Jag kan den inte, men vill lära mig. Till hösten tänkte studera den här videon som favoritkocken Alice Waters la upp på Instagram, där coola italienska gummor sitter och flätar tomater på marknaden.

Det är också vanligt att man hänger upp sina piennoloklasar i pappkartonger, vilket jag tycker känns som en så himla smart förvaring. Bara fylla ett gäng banankartonger med tomater, och stapla på varandra.

 

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

För att jag tycker att vi ALLA borde vara tomatvänner, så att denna goda, exotiska växt kan bli lite mer kärleksfullt odlad, och lite mindre transporterad. Dessutom älskar jag att få och ge odlingstips. Hur mycket jag än läser och pratar om odling, finns det alltid någon som har ytterligare ett smart tips.

Ett stort tack till Elin Unnes som ville vara med som Bondjäntans tomatvän och delade med sig av sina tips! Känns varmt i hjärtat!

/ Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Elin Unnes

Bor och odlar: Elin bor i Gamla Klara i Stockholm höst och vår, i Paris på vintern, odlar hela somrarna vid ett torp i Sörmland, och på kolonilott i Stockholm.

Arbetar med: Rockjournalist, författare, skriver regelbundet för DN och Allt om Trådgård.

Intressant att veta: Elin har skrivit grönsaksboken The Secret Gardener – dumsnåla tips för nygamla odlare, örtboken Herbariet – örter till mat, magi och medicin, reseskildringen Kongo, rumban och jag samt guideboken Paris för foodisar. Under våren 2018 kom även I odödliga odlares sällskap ut.

Elin medverkar också i trädgårdspodden Grönsakslandet där Bella Linde och Elin pratar om passionen för odling, om varför det är nödvändigt att odla och hur…

0 kommentarer

Det där med jord till tomater

26 april, 2018

tomatplantor

Nu är det många frågor på sociala medier om jord till tomater och även gödsel. Måste man ha specialjord? Och måste man ha speciell tomatnäring? Jag vill å det bestämdaste hävda NEJ det måste man inte!

Om en vill köpa specialjord och näring för just tomater, alltså produkter som det stor tomat på innan det står jord eller näring, så får du ju självklart göra det. Det kan finnas flera anledningar, alla får odla som de vill.

MEN…

Det finns faktiskt flera skäl till att INTE köpa dessa produkter. De behövs inte!!!

Om vi börjar med jorden.

Jag är lite av en jordnörd. Älskar jord och kan inte få nog av jord. Jag tillverkar egen jord men, även jag köper jord. Till tomatplanteringar brukar jag faktiskt köpa jord för att min jord har inte alltid tinat än när det är dags att plantera om tomater samt att jag vill inte ha en massa kryp som finns i jorden. Det är bra kryp men de får gärna stanna utomhus! Så jag köper jord till de allra första omskolningarna.

Jag brukar försöka köpa kvalitetsjord i första hand eftersom den allra billigaste jorden, ni vet 5 för 100 oftast innehåller till stora delar torv. Försök undvika jord med mycket torv eftersom det är en fråga om torvbrytning och våra naturresurser tar slut. Vi bryter torv och i den takt som vi förbrukar den nu så hinner inte naturen bygga upp nytt. Vi behöver inte så mycket torv i våra odlingar. Det är en viktig aspekt!

Det finns också billigare jord som faktiskt är helt okej! Det kan du känna på strukturen. Jord med mycket torv faller i sär och är trådig. Jord men bra balans är inte så trådig utan med lite ”jordig”. Om  du dessutom blandar upp den med egen kompost eller kanske lite kogödsel så blir den finfin att odla tomater i. Det viktiga är att jorden behöver vara väldränerad och mullrik med ett pH-värde runt 6,0-7,0. Att blanda ihop en lucker jord går faktiskt riktigt bra med lite kompost och eventuellt sand.

Näringen då?

Det finns en uppsjö av näring att peta ner i tomatplanteringarna, allt från pellets till flytande gödsel. Det finns olika salter, fladdermusbajs och annat smått och gått. Fine by me men dessa ting behöver du inte heller. Du kan köpa dem men du behöver dem inte! Att tomater behöver näring är ingen diskussion men du behöver inte så mycket speciallösningar som en kan tro om en läser alla inlägg och följer reklam.

Själv använder jag vid uppdragningen av tomater endast kissvatten. Kissvatten, kissvatten, kissvatten! Japp. Det är att rekommendera om du inte vill använda dig av konstgödsel eller dyra köpeprodukter av flytande form. Det är ett näringsvatten som är bra balans i om du blandar 1:10 och det är dessutom gratis.

Att använda stallgödsel går också bra men är lite mer komplicerat om du ska blanda ihop jorden själv men faktiskt möjligt. En kan också köpa koskit på påse och då är den välbrunnen och något utblandad så den passar alldeles utmärkt att bland ner i sin jord för omplantering av tomater.

Längre fram rekommenderar jag även annan gödning så som nässelvatten, vallörtsvatten och så självklart täckodling och gräsklipp. Bokashivästska är riktigt najs om en har. Det är superbra biprodukt av bokashi-kompostering/fermentering som jag verkligen rekommenderar.

Så det jag egentligen vill ha sagt:

Tänk till. Hur vill jag förhålla mig till naturens resurser och vad behöver jag göra för mina tomater. Hur kan jag odla hållbart och få fina tomater? Jag tycker faktiskt att en kan vara lite kritisk och ifrågasättande. Det finns tester och undersökningar gjorda och SLU menar till och med att konsumenter blir lurade med alla dessa specialjordar.

Yes. Då var det sagt. //Johnna a.k.a. Bondjäntan

0 kommentarer

Omskolning av tomater

22 april, 2018

tomater-skolaom

Nu är det verkligen dags att plantera om mina tomater! Jag har försökt hela veckan men har faktiskt inte fått till det, ibland är det bara så. Som tur klarar sig tomater ganska bra i trånga utrymmen om de får näring även om tillväxten hämmas något.

Tomaterna bor nu i Vita huset, mitt potting shed, mitt lilla odlingshus som är ett litet gammalt torp på tomten. Det finns varken vatten eller avlopp där och elen har vi dragit in med en lång skarvsladd. Här vinterförvarar jag växter och drar upp mina tomater, chili, paprika och aubergine.

Jag sådde tomterna i pluggbrätten vilket jag nästan alltid gör. Ibland sår jag även i småkrukor men jag verkligen älskar mina pluggbrätten. Det sparar så mycket utrymme och de är också enkla att hantera om en ska flytta på dem.

tomater-skolaom-2

Nu när jag ska plantera om tomaterna trycker jag upp dem underifrån och får en hel klump upp. Jag särar försiktigt på dem och sedan skolar jag om de i enskilda krukor. Det är några saker som bra att tänka på när du skolar om tomater, som till exempel att skola om till lagom stor kruka. Om du tar för stor kruka så fokuserar tomatplantan på att fylla ut rotsystemet i krukan istället för tillväxt. Det betyder att tomatplantan växer i långsam takt men du får ett stor rotsystem och det behövs verkligen inte stödjas eftersom tomater får ändå väldigt lätt rötter.

Vid omskolning använder jag faktiskt oftast köpejord av bra kvalitet. Den ska innehålla bra med näring och en bra struktur. Köper du billig jord fattas det oftast näring och struktur eftersom det är en hög andel torv i dessa. Förutom att den billiga jorden är riktigt kass bör vi minimera vårt användande av torv utifrån miljöaspekten. Det tar långt tid för torv att bildas, och vi bryter slut på torven i den takt vi håller på med nu. Och i ett tidsperspektiv på upp till några hundra år visar studier att växthusgasutsläppen från torv motsvarar de från fossila bränslen.

tomat-ringla

Hur gör jag då vid själva omplanteringen? Jo så enkelt som möjligt! Jag fyller knappt halva krukan med jord och sedan planerar jag tomatplantan genom att ställa ner den i krukan och fylla på med jord. Om plantan är lång och ranglig så skruvar jag ner tomatplantan så att det mesta av stjälken hamnar ner i jorden. Ja skruvar lät kanske konstigt, ringlar eller böjer kanske är bättre förklaring.

Vattna och ställ för tillväxt!

tomater-3

Glöm inte att vattna kontinuerligt och tillföra näring efter ett tag. Direkt efter omplantering behöver du inte tillföra näring eftersom det finns i jorden. Det är dock viktigt med vattningen så att de får jämn tillång till vatten. Ojämn vattning hämmar tomatplantans tillväxt.

Efter några veckor är det dags att tillföra näring eller om bladen börjar bli gula. Jag förodrar kissvatten eller guldvatten som det också kallas till tomaterna, både för att det är bra näring och för att det gratis. Du spär 1:10 och vattnar med kissvatten en gång i veckan så kommer du få de finase tomatplantorna du kan önska dig!

Inget är som väntans tider och när de har vuxit till sig kommer de första blomknopparna! Det är så himla roligt när de börjar blomma för då vet man att snart är det tomatdags! Eller snart och snart men det är själva känslan.

Apropå snart, snart är det dags för en ny tomatvän igen! Den första maj kommer en ny tomatvän och just nu håller jag på med att redigera och fixa till texten. Jag är verkligen glad över mina tomatvänner som tillför både inspiration och kunskap om tomatodling. Dessutom är det härligt att visa på att vi kan göra på olika sätt. Mångfald berikar!

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Månadens tomatvän: Hannu Sarenström

1 april, 2018

hannu-s
Här kommer intervjun med Hannu Sarenström som är matkreatör, trädgårdsprofil och författare till både trädgårds- och kokböcker. Han har varit tydlig med att han inte har så mycket att tillföra vad gäller tomat-odling förutom längtan till godaste tomaten. Jag håller väl kanske inte riktigt med Hannu just i den frågan utan tänker att vi alla är unika och alla har något att tillföra!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Alltså jag är ingen stor tomatodlare och jag köper mina plantor hos seriösa odlare med roliga sorter som jag ändå glömmer vad de heter. Jag hinner faktiskt inte med att dra upp plantor från frö och fixa med bevattning och lyse. Jag reser mycket i jobbet på våren och väljer en enklare väg genom att köpa plantor. 

Men det roligaste med att odla är ju ändå om det blir en perfekt sommar och jag kan skörda solmogna tomater, detta förutsätter också att jag har skött om dem på bästa vis och det händer ju aldrig, klart jag glömmer vattna dem då och då. Men lyckan är ändå störst när tomaterna blir uppätna innan de kommer in i köket, fram tills nu har jag varit omgiven av ekologiska tomatodlare och då har mitt egna resultat inte varit så viktigt. Förutom de där enstaka solmogna som aldrig kom in i köket.

 Hur odlar du tomater?

Nu blir det nästan skämtsamt att svara på dina frågor, på Kinnekulle där jag bodde förut fick jag plats med fyra körsbärstomater i bästa söderläge och min köksträdgård var för trång och inte fullt så solig att tomaterna skulle trivas. Men nu har detta förändrats och jag har en 20m lång vitkalkad södervägg att odla emot på gårdsplan, men då kommer den där esteten i mig och säger att det endast får plats 6 plantor så det inte blir obalans mellan fönster och tomatplantor. 

Ja vi är alla olika och jag har inget växthus, men det blir bra det med och jag är inte prestationsinriktad. Om min framtida köksträdgård är solig nog ska jag absolut odla på friland, jag drömmer om höga väderbitna störar och mogna tomater. Och eftersom jag nu bor i Danmark är det nära till Camilla Plum och hon har många roliga sorter att fördjupa sig i, kanske blir jag till slut en stor tomatodlare.

hannu-sarenstro%cc%88m

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

På Kinnekulle var det containerodling som gällde, första året var det snyggast med stora terrakottakrukor, men det övergav jag året därpå eftersom jag fick vattna stup i kvarten. Jag fick tag på en snygg avlång låda i zink som blev perfekt till mina fyra plantor och inte krävde så mycket bevattning. 

Här i Danmark har jag någon slags lerjord, jag uppfattar den inte som tung och den verkar vara rik på sand och mineraler. Ännu har jag bara känt på den i vintertid då den varit fuktig och då har den varit lätt att hantera, detta kan förändras radikalt till sommaren. Jag får jobba med kompost och bygga upp en jord från början, i mina trakter har jag inte sett till betande kor, men det ska gå att köpa fin kompostjord i närheten. 

Jag har ingen erfarenhet av att odla i lerjord så det är mycket nytt att lära och hur jag ska få med mig all underbar tång som blåst upp längs stränderna anar jag inte. Men de 6 plantor som får plats längs söderväggen planterar jag i bottenlösa hinkar av zink, bra näringsrik jord och sedan hoppas jag på att rötterna ändå letar ner sig i leran och den jämna fuktigheten som finns där nere. 

Men som sagt allt är nytt och så även klimatet. Men nässelvatten och gräsklipp kommer jag ha gott om så jag är ändå optimistisk och hinkarna längs väggen toppar jag med halvförmultnad lövkompost som en slags täckodling.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Om man odlar hybrider eller inte har jag ingen synpunkt på, det handlar mest om man vill ta egna frön eller få stora skördar. Inget av detta har varit aktuellt för mig men jag kan ju inte påstå att jag inte går i gång på gamla kultursorter. Du och många andra odlar roliga sorter och det blir av er som jag inspireras i sökandet efter odlingsvärda sorter på friland som smakar gott, och för mig är det smaken som är huvudsaken. 

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Som jag redan har nämnt är de som inte hinner in i köket godast, alltså de som slukas omedelbart på plats. Köper jag mycket tomater brukar jag baka dem länge i ugn med selleri örter, lite vitt vin och olja, låg värme gäller och minst i tre timmar.


Har du något bra förvaringstips av tomater?

Min princip är att aldrig kasta mat och odlar man mycket tomater hinner man inte äta dem i samma takt som de mognar, koka ner dem till en sås kryddad med vitlök, salt och peppar. Frys ner i portionspåsar och tillsätt den aktuella örten vid uppvärmning, det är inte alltid man vill att det ska smaka basilika.

Alltså här finns det hur mycket som helst att prata om… och kom ihåg att den bästa tomatbruschettan får du genom att klämma sönder körsbärstomaterna. Eller prova gärna min potatiskaka med smak av tomat och parmesan. Åh, som jag älskar denna rätt som man ofta får som en del av antipasti i Salento, men den passar också fint som egenrätt om du vill. Du hittar  receptet här på Bondjäntans kök!


Vad fick dig att vara med som tomatvän för Bondjäntans tomater?
I mitt flöde dök det plötsligt upp någon som skrev intensivt om olika spännande tomatsorter och eftersom jag ändå drömmer om odlingar tände jag själ klart till! Det var ju DU och dina inlägg om tomater! Inspiration behöver vi alla och jag är en av dem som ska förädla tomatodlingens konstart längs en lång södervägg, bah, med 6 plantor! 

 

Namn: Hannu Sarenström

Bor och odlar: 
Bor på Langeland i södra Danmark sedan december 2017, det är lite tidigt ännu att säga vad som kommer att odlas men en skön mix av köksträdgård och perenner blir det absolut.

Arbetar med: 
Mat och trädgårdsinspiratör genom böcker, föredrag och workshops, researrangör med matlagning i Italienskt palats.

Intressant att veta: 
Hannu har nyligen kommit med en bok: Hannus jordiga, vegetariska recep från min köksträdgård.   
Ett stort tack till Hannu för att du ville vara min tomatvän! 
Må du odla många tomater i dina dagar! //Johnna

0 kommentarer

Tomatlista 2018: Gula tomater

14 mars, 2018


Ja, här kommer en tomatlista med gula tomater som jag ska odla i år. Jag får frågor om när och hur färglistorna kommer men ni får ha lite tålamod med mig. Det tar lite tid att sammanställa olika listor även om det är intressant och roligt skriva. 

Gula tomater är favoriter hos mig sedan länge. En gul gazpacho eller gul tomatketchup är supergott och görs varje år här hemma. En parantes är att det sägs att många som är allergiska mot tomater kan äta gula och gröna tomater. 

 Yellow Submarine 80 dagar
Det här en gul lite plommontomat som är formad som ett päron. Den väger ungefär 30 gram och frukterna är samma lika varandra. Plantan är högväxande och högproducerande men tar lite tid på sig. 

Gelbe Dattelwein 70 dagar
En av mina favorittomater är Gelbe Dattelwein som levererar gula små dadelformade tomater i stora klasar. Tomaterna är små, 15-20 gram. Gammal sort från 1740 talet, från Tyskland en så kallad Heirloom – kulturarvsort. Mycket produktiv, högväxande. 

Yellow Brandywine 90 dagar NY!
Gul bifftomat på 400-700 gram med spännande tomatsmak med sötma och citrus. En potatisbladig tomatplanta på 200 cm. Vädertålig mot väderförändringar. Heirloom – kulturarvsort. KAnske den tomat som kommer med stormsteg 2018. 

Azoychka
Detta är en gul vacker bifftomat som verkligen är odlingsvärd enligt mig. God smak och spricker sällan hos mig. En kulturarvsort från Ryssland. 

Plum Lemon
En plommontomat som citronformad och citronfärgad, otroligt vacker! En av de läckraste plommontomater jag har odlat. Det är en rysk tomat från St Petersburg. 

V desjatku В десятку  
En stor rysk tomat som ger stor skörd, ”tio i topp”. Det är en så kallad produktionssort som klarar varierat klimat och är högproducerande. Passar att odla på friland och ger bra med tomater. 

Taxi 64 dagar
Citrongula frukter, 100-120 gram. Runda något tillplattade och jämna i formen. Syrliga och goda. Plantan är kopakt och stadig, en busktomat som kan både behöva tjyvas lite och stöttas upp med stöd för att den inte ska välta av tyngden med tomater. 

Wapsipinicon Peach 80 dagar
Detta är så söta tomater med sitt sammetslena skinn! Gula runda tomater som påminner om persikor. Helt underbar. Det är en kulturarvsort från Iowas flod Wapsinicon river. 

Vesuviano Giallo
En lite droppformad gul tomat med god lagringsförmåga, en så kallad vintertomat eller evighetstomat. Fungerar som salladstomat direkt efter skörd och som förvarad tomat under flera månader. 


Om jag var tvungen att endast välja en till tre gula tomater så skulle det kanske bli Azoychka, Gelbe Dattelwein och Plum Lemon. Men helst väljer jag fler som ni ser! 

?


0 kommentarer