Tomatbas – världens bästa konserver som snabbmat

4 september, 2022

Det här är min absoluta favorit! Det här en tomatbas som jag använder som snabbmat och som en bas under vintern i många tomatbaserade rätter. Den håller över ett år i svalen och jag brukar ha olika storlekar på mina glaskonserver för olika sammanhang. Eftersom jag använder den som snabbmat sena kvällar från jobbet har jag särskilda burkar som är lagom för detta ändamål, i rätt storlek. 

Jag blandar tomater men jag försöker ha gula och röda tomater för sig i denna tomatbas. Så vissa burkar är gula eller orangea och andra är röda efter tomaternas färg. Man kan absolut blanda färger och då får man en mer brunaktig nyans på tomatbasen. 

Det är viktigt med rena burkar som är steriliserade antingen i ugnen eller i vattenbad. Jag använder inte något konserveringsmedel men lite citronjuice för att bevara färgerna och öka hållbarheten. 

Jag kokar mina glasburkar som är för ändamålet och använder mig av en vanlig kastrull med en tillsats, ett galler som jag har i botten för att burkarna inte ska spricka. Du kan också använda dig av en kökshandduk som du lägger i botten, fungerar alldeles finfint. 

För att det ska bli hållbara konserver kokar jag burkarna, småputtrar ca 1 timme för att det ska bildas ett vakuum som gör att burkarna håller i skafferiet över 1 år. 

Du behöver:

  • salt
  • svartpeppar
  • oliv- eller rapsolja
  • örter (olika)
  • vitlök
  • citronjuice

 

Gör så här:

sätt på ugnen 225°C 

Skölj tomaterna och skär dem i mindre bitar

Lägg dem på en plåt eller ugnsfast form

Salta och peppra, häl på lite olja

Hacka örter som du har valt och blanda med tomaterna

Skär vitlöken i bitar och lägg i formen

Lägg in plåten eller formen i ugnen och låt den stå ca 30-40 minuter så att tomaterna får lite färg.

Medan du väntar på att tomaterna ska bli färdiga preppar du dina glasburkar med 1 msk citronjuice, (större burkar på 4 dl med 2 msk citronjuice)

Det är många moment som kräver försiktighet så att du inte bränner dig. Ta ut plåten eller formen från ugnen när tomaterna har fått lite färg och gosat ihop sig.

Fyll glasburkarna med tomatbasen men lämna 1,5-2 cm utrymme från kanten. 

Slut burkarna och koka upp vatten i en stor kastrull, lägg burkarna försiktigt i kokande vatten. Låt småputtra i ca 1 h. 

Se till att burkarna är täckta med vatten under hela timmen. Fyll på med mer vatten om det behövs. 

Ta upp burkarna och låt dem svalna på bänken. När burkarna har svalnat ska det vara fina konserver med vakuum. 

Om du använder burkar med klämmor kan du ta bort klämmorna när burkarna har svalnat och testa om det är vakuum genom att hålla i locket. Dra dock inte i gummiringen får du då kanske du släpper in luft och släpper vakuumet.

 

Förvara i skafferi eller sval, ta fram när de behövs.

De passar som de är uppvärmda som snabbmat, som soppa eller som grytbas. Perfekt att hälla över pastan en sen höstkväll. Ja men det är bara fantasin som sätter gränser för användningsområden. Tomatbasen är supergod och perfekt eftersom den håller över ett år i skafferiet.

 

Pasta med rödvinskokta tomater!
Gul tomatketchup med sting