Grön tomatmarmelad med ingefära

9 oktober, 2022

Egentligen är inte jag så förtjust i marmelad men det här är faktiskt en riktig höjdare! Den här gröna marmeladen är nåt utöver det vanliga och det är rena himmelriket på en bit god dessertost. Man behöver inte så mycket mer, det är nästan så att man kan hoppa över både förrätt och varmrätt!

Du behöver :

  • 500 g gröna tomater
  • Eventuellt 3 msk vatten
  • en stor bit färsk ingefära, ”en tjock tumme”
  • 1 stjärnanis
  • Saft och skal av ½ citron
  • 5 dl syltsocker
  • 1 nypa salt – kan uteslutas

Så här gör du:

Skär tomaterna i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull och låt den börja småkoka, fyll på med lite vatten om tomaterna inte vätskar sig, rör om så att de inte bränner fast

Skala och riv ingefäran, och lägg i kastrullen tillsammans med stjärnanisen          (Visste du att det lättaste sättet att skala ingefära är att använda baksidan av en kniv eller en sked som du skrapar bort skalet med?)

Riv skalet från citronen och pressa halva och lägg i kastrullen

Låt koka tills allt är nästan mosigt, skumma av om det behövs

Tillsätt socker och salt, låt småputtra i ca 10 minuter

Häll upp i rena steriliserade varma burkar och förslut. Ställ upp och ner. Låt svalna.

 

Sååå gott!

Jäsa tomatfrön?
Syltade gröna tomater