Syltade gröna tomater

9 oktober, 2022

Syltade gröna tomater är supergott och enkelt att göra, man behöver inte vara mästerkock i köket. Och dessutom är det bra sätt att ta hand om sina gröna omogna tomater och förlänga säsongen. Du kan göra flera saker med gröna tomater så som grön salsa, marmelad och låta dem ligga framme så att de mognar i sin egen takt. Syltade gröna tomater är gott och spännande tillbehör till maträtter där du önskar nåt som lyfter smakerna. Till en härlig mustig gryta, till en stek eller varför inte till en italiensk potatiskaka?

Små gröna tomater passar bra till att sylta. Det går även bra med större som du skär men då mosar de ihop sig och blir mer likt marmelad även om smaken är det samma. Dessa kan spara över ett år om de står svalt och mörkt men risken finns att du har hunnit äta upp dem innan dess. Så gott! Glöm inte att sterilisera burkarna innan du använder dem. Det kan du göra genom att koka dem eller låta stå i ugnen i 120-150 grader i tio minuter.

Du behöver:

  • 1 kg gröna tomater
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • Stor bit färsk ingefära
  • 6 kryddnejlikor
  • 1-2 stjärnanis
  • 10 vitpepparkorn

Gör så här:

Koka upp lagen i en stor kastrull, rör om så att sockret löser sig.

Under tiden pickar du tomaterna med till exempel en tandpetare. 2-3 pickar per tomat.

Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. 

Plocka upp tomaterna  till exempel med en hålslev och fördela dem i dina burkar.

Koka lagen i 6-8 minuter till och sedan häller du den över tomaterna så att tomaterna täcks.

Sätt på locket och låt svalna.

Förvara mörkt och svalt, skafferi, matkällare, sval eller kylskåp. Syltade tomater håller sig då i ett år.

 

Lycka till!

Grön tomatmarmelad med ingefära
Pasta med rödvinskokta tomater!