Vintertomater – hållbara tomater

5 februari, 2023

Vintertomater har flera olika namn men jag kallar dem för vintertomater som ett samlingsnamn då det är på vintern en har nytta av dem. Tomaterna saknar kanske sötman som en hittar i ”vanliga” solmogna tomater så de är som matlagningstomater även om en kan använda dem som vanligt. Jag menar att vanliga köpetomater också saknar sötman under vintertid då många av dem plockas innan de är färdiga och fraktas kors och tvärs över världen.

Varför odla vintertomater?

Det är en relevant fråga faktiskt när en kan få fina tomater året om i affären. Stora, små, olika former och olika färger, det är bara att välja och vraka efter smak, humör och tillgänglighet. Mitt svar är för att du kan välja ett alternativ till långvägade transporterade tomater och välja bort tomater som är odlade i oljeuppvärmda växthus som förbrukar mycket energi. Har du möjlighet kan du välja att odla vintertomater utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Eller bara för att det är roligt! För det kan jag lova dig, det är ett roligt odlande och det är roligt att följa utvecklingen av och med vintertomater.

Vintertomater har något tjockare skal än andra tomater och håller allt ifrån 3 månader till 7-8 månader. Jag förvarar mina vintertomater i köket, hängandes i taket, i korgar och på fat eller skålar. Vintertomaterna är toppen och förlänger tomatsäsongen och jag har färska tomater hela året om jag planerar riktigt bra. Olika sorter håller sig olika länge så klart. Jag har mina vintertomater både till matlagning och som färska i sallader och tillsammans med en god mozzarella.

Odla vintertomater

Att odla vintertomater är inte svårt. Det man behöver tänka på att de behöver lite annorlunda miljö än vi är vana att ge tomater. Dessa tomater växer som bäst med lite skrala förhållanden skulle man kunna säga. Det är tomater som växer bra på Italiens bergsluttningar, det vill säga att de odlas utan extra gödsel och sparsamt med vatten. Även de Katalonska sorterna som går under namnet Tomàquet de Penjar […] ”hängande tomater” gillar torrare klimat. 

Var hittar man Vintertomater då?

Det finns faktiskt några fröfirmor som säljer tomater av det hållbara slaget:

Meraki seeds

Gourmet Garage

Fuglebjerggaard

Les Refardes

Annars kan man byta till sig vintertomater i olika fröbytesgrupper som finns på sociala medier. Eller så kanske någon odlingsvän har frön över.

Fotograf: Tina Axelsson

Ny tomatbok!

Är du sugen på att läsa mer om tomater så kan du förboka min bok som kommer ut i slutet av februari som heter Tomater – Odla för hela året!

Kolla in här –> Tomater – Odla för hela året!

I Bondjäntans inspirerande bok om att odla tomater får du lära dig allt från frösådd till att driva upp tomater samt hur du tar vara på dem efter skörd. En bok om att odla på fönsterbräda, balkong, friland och i växthus. Nya spännande tomatsorter varvas med trogna klassiker. Och planerar du din tomatodling och väljer rätt sorter kan du faktiskt äta dina egna odlade tomater året om.

Självklart skriver jag mer om vintertomater i boken!

Lifehack 1: banankuber
~ TOMATVÄNNER ~